Mostly printed CNC/Multitool

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Mostly printed CNC/Multitool

#481 Příspěvek od Celeron »

Nějak nerozumím řeči Tvého kmene. 525 jsou přeci všechny na 25 mm rourách. Rozlišení je písmenem varianty, co je taky na dílech, já mám něco s E a něco s F. Hlavně si zkontroluj zda je tvoje trapézka matka s rozpěrem kratší než 25 mm aby se ti vešla do stahovacího pouzdra. A na tu matku budeš asi muset pouzdro překreslit a nejspíš budeš muset mít jeho vnitřní šestihran odstupňovaný aby jen část držela půlku matky a druhá půlka byla suvně aby mohla rozpínat. Jo a dost blbě se shání M8 šrouby v potřebný dýlce a aby měly závit jen na konci kde potřebuješ.
Jirka
Amper

#482 Příspěvek od Amper »

525 je oznaceni te "nove" verze MPCNC. Bez ohledu na prumer roury - https://www.thingiverse.com/thing:724999 . Prumer roury jsem myslel ze urcuje prave to pismenko (F je 25, C je 23.5, J = 25.4) ale co je "E" netusim.

Nepamatujes si ktera dylka sroubu byla problem ? Ja koukal na assembly obrazky a prislo me ze delka zavitu vcelku nehraje roli.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
zbek
Kontaktovat uživatele:

#483 Příspěvek od zbek »

Mam dotaz jaký použivate remeny a kladky?

Děkuji
zbek

aircombat
Torm

#484 Příspěvek od Torm »

Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Amper

#485 Příspěvek od Amper »

Remen tendle - https://www.banggood.com/2Pcs-2GT-16-Te ... 60861.html
remenice tydle - https://www.banggood.com/Aluminum-2GT-1 ... ds=myorder

nejsou skladem protoze je to odkaz na zbozi ktere jsem primo koupil ale urcite najdes nekde stejne. K remenu nemuzu rict zda se me osvedcil velmi nebo malo ale proste to slape takze jsem nad tim nespekuloval :-)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#486 Příspěvek od Celeron »

Amper píše:Nepamatujes si ktera dylka sroubu byla problem ?

Ty nejdelší, M8 x 130. Myslím, že jsem musel vybírat nějakej delší, aby část bez závitu procházela skrz všechny stažený díly. Závit má menší průměr a když byl v stahovaných dílech, tak se to křížilo. Takže jsem vybral podle dýlky bezzávitoný části a přečuhující část za matkou odřízl.
S tím značením jsem to popletl. Když jsem s tím před skoro dvěma lety začínal tak to bylo značený jinak a byl v tom trochu bordel. Teď jsem na to koukal, a mám tam dokonce díly z řady D která na Thingu vůbec není. Asi to prochází postupně změnama a ty písmena, co píšeš jsou součastný aktuální. Taky mám na MPCNC spoustu svých dílů třeba na zdvihání rámu, napínání řemenů, odsávání, držák vřetene a pod.
Už je to dlouho a přesně si to nepamatuju.
Jirka
Amper

#487 Příspěvek od Amper »

tak to jo, vzal jsem 140tku s kratkym zavitem s tim ze kdyz tak ten zavit protahnu o kousek dal. Takze to by melo byt cajk, toho jsem si vsiml.

Jak mas resene to zvedani ramu ? Koukal jsem co je na Thingi a nejak se me to nezamlouvalo tak pocitam ze i nadale budu zvedat rucne
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#488 Příspěvek od Celeron »

Kdyť jsem to sem někam dával. Svislý roury jsou otočný a v nich je závitovka. Ta umožňuje přesný nastavení roviny rozsah cca 80 mm. Zároveň jsou na trubkách objímky na hrubý nastavení a tam je možný rozsah podle délky roury, třeba až půl metru.
Takže na překližku dám rám dolů, na 3D vysoko jak libo.
Jirka
Amper

#489 Příspěvek od Amper »

ok, pohledam to
SuperMUF

#490 Příspěvek od SuperMUF »

Ahoj kluci,

skoro jste mě přesvědčili a po večerech začnu tisknout komponenty ... verze 525 MPCNC "F-25mm OD"

tak zatím řeším jen takové ty blbosti typu jaká barva ( samozřejmě kombinace červená a černá :D ) a jaké trubky ( moc se mi zamlouvají tyto : https://www.inerez.cz/trubka-kruhova-le ... 98787.html )

ale spíše se trápím s elektronikou ...

takže asi půjdu cestou nejmenšího odporu :

Arduino MEGA 2560 + Ramps 1.4 + 5 driverů A4988 nebo lépe DRV8825 přímo z Rampsu
motory https://www.aliexpress.com/item/5PCS-45 ... dc13xRvup8

vše jsem si říkal, že bude klasicky na 12V ( vřeteno prozatím neřeším )

což o to ... vytisknu, sešroubuju, mechanicky úplně levej nejsem ...

prosím jen o jedno, do začátku nějaký firmware ( funkční + knihovny + nějaký conf soubor abych měl co měnit ) , který by byl nějakým způsobem už trošku připravená pro tuto MPCNC a já si ho už pouze doladím na počty kroků, rozměr a podobné záležitosti, které jsou specifické pro každou tiskárnu

Děkujiiiiii (Y)

P.S. + by bylo naprosto super mít nějaký WIRE-DIAGRAM ... který motor je co, který endstop je co ... atd :D což jsem zatím nikde nesehnal :(
FrSky Horus X12S+Tandem X20, ACES combat a kdejaké jiné poletuchy. www.Smart3D.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#491 Příspěvek od jyrry »

SuperMUF píše:... + 5 driverů A4988 nebo lépe DRV8825 ...

Při frézování krokáče tahají daleko větší hmotnost tuhé mechaniky + řezný odpor, já bych těm pididriverům nevěřil a dal to co tam na frézky lidi často dávají (mám to taky) - https://www.aliexpress.com/item/TB6600- ... 22749.html a s napětím bych pod 24V nešel, spíš jít ještě nahoru, klidně 32V.
Moje zkušenosti.
jyrry.webnode.cz
Amper

#492 Příspěvek od Amper »

-jyrry : Pididrivery 8825 me to tahaj už nějaký ten patek na 36v :D

- supermuf - ven 8825, většina lidi jede 12v v pohode. Na 24v se da upgradovat lehce takže bych uvazoval o tom.

Co se tyka sw tak se podívej do historie, mel by tu byt můj Marlin s upravou pro dvojité x/y motory
SuperMUF

#493 Příspěvek od SuperMUF »

Kluci díky, jen se zeptám ...

nemějte mě za vola prosím ... když to udělám 12V tak prostě všechno pojede ... nikde žádné úpravy nemusím dělat ... pozapojuji a šmitec ... ale jak bych řešil ty vyšší napětí ? to prostě pořád nechápu ... jak to oddělit ? nebo jsem viděl někde nějaké profi drivery ... prostě z driverů z RAMPS to jde do nějakého průmyslového driveru ... ale to už je docela složité ...

pro začátek začnu s těmi 12V - a výše to třeba ani nebude třeba ... a kdyby bylo, zvládnou to ty samé motory ? třeba SX17-0905 ?

P.S. obrázek berte prosík jako informativní, spíše zde slouží pro demostraci zapojení přes průmyslové "drivery / převodníky " nebo co to je :D

c190964cda3138cd95682b62ef437c36--arduino-cnc-cnc-router.jpg
FrSky Horus X12S+Tandem X20, ACES combat a kdejaké jiné poletuchy. www.Smart3D.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#494 Příspěvek od jyrry »

SuperMUF píše:... zapojení přes průmyslové "drivery / převodníky " nebo co to je :D ...

Jo, to je celkem běžné frézařsko-kutilské osazení, opravdu průmyslové je ještě trochu (dost) jinde.
Ale na 12V to pojede, to jo, ne že ne, to jsem nepsal. Taky mi to zpočátku jezdívalo na 12V a slabší motory. Asi mám teď na frézku trochu jiné nároky. 8)
jyrry.webnode.cz
Amper

#495 Příspěvek od Amper »

8825 drivery funguji i na 36V bez problemu. Je potreba upravit samotnou desku rampsu :

- blokovaci kondiky vetsinou nedaj 36V - toto je nejvetsi pakec, jsou smd a 50V se tam blbe vejdou, doporucuju zkusit na 12 resp. 24V a upgradovat az kdyz to prestane stacit. Kondiky musi mit rezervu takze pokud jsou napr. 32V tak lze pouzit 24V

- musi se odstranit dioda D1 aby neslo napajeni do arduina (to je pak napajene z USBcka)

- musi se odstranit polyfuse pro heatbed/hotend - nejsou na vyssi napeti a stejne je nepotrebujes

A to je vsechno - nastaveni 8825 se dela stejne jako u 3D tiskaren (tj. tak aby se nehrali extremne motory ale meli dost sily)

Co se tyka vretene tak to ja mam udelane z obezky a modelarskeho esc a mam ho napajeny zdrojem od tiskarny (mam je vedle sebe a nepotrebuju frezovat i tisknout soucasne) tj. 12V, rizeni je pomoci servo vystupu na RAMPsu. V Estlcamu mam nastaveno ze prikaz pro spusteni spindlu je GCode pro servo a jako parametr je rychlost serva. Takze udavam rychlosti nastroju od 1500 do 2500 a je to proste rc signal do ESC

osobne nedoporucuju nejake zasadni mixovani technologii - pokud bych ted delal stroj na 36V tak bych se asi podival po tistaku na grbl shiled ala https://blog.protoneer.co.nz/arduino-cn ... bly-guide/ a osadil si to sam. On ten RAMPs je docela tupej, je to proste jen rozvedeni vyvodu z arduina do stepperu a par spinacich soucastek

Ovsem je jedna zasadni vec - zda budes frezovat s cnc pripojenym k PC napr. z estlu nebo to chces ject pres nejake Raspi. Pokud raspi tak je lepsi Marlin. Pokud Estlcam tak bych se podival po grbl - ma to pak vic moznosti a ceny uz klesly na/pod cenu Rampsu. Kdyz jsem to kupoval ja tak nevedeli co si za Grbl rict
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“