TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

Re: TERMIKA - fígle

#511 Příspěvek od JMalik »

Decca píše:...vždyť ať jí odnese, stačí když přejede přes ten svah. ...kopec něco dá a bublina i když je slabá a přelízne ten kopec tak taky dá, však to je v pohodě;-)

Tohle funguje, když je ta nafukovaná strana kopce nahřátá a termické bubliny se trhají před tím svahem. Dost dobře to chodí i v případě, že je nasvícená opačná strana svahu a fouká mírně "do zad".
V případě dnešní Rané foukalo "po kose" (Pepin, i ostatní ten termín znají), nemělo se co kde utvořit v předpolí a hlavně ta "desítka" nedala šanci čemukoliv se spojit do stoupajícího se proudění kdekoliv kolem kopce.
(Prostě aby se spojila termická bublina se svahovým prouděním, tak to vyžaduje dost specifické podmínky, které dnes na Rané rozhodně nebyly)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
midge

#512 Příspěvek od midge »

(Prostě aby se spojila termická bublina se svahovým prouděním, tak to vyžaduje dost specifické podmínky, které dnes na Rané rozhodně nebyly)

JMalíku, zase kecáš, tys na Rané v neděli byl ? Já jo. V 11 hodin točilo termiku daleko před kopcem i daleko za kopcem 12 padáků. Takže podmínky byly. Pak vítr postupně zesílil na těch 10m/s a více a padáky to vzdaly. Ale s F3F to byla z vrcholu paráda, prázdný vzduch, vítr kolmo na kopec.
pepin

#513 Příspěvek od pepin »

. V 11 hodin točilo termiku daleko před kopcem i daleko za kopcem 12 padáků. Takže podmínky byly. Pak vítr postupně zesílil na těch 10m/s a více a padáky to vzdaly. Ale s F3F to byla z vrcholu paráda, prázdný vzduch, vítr kolmo na kopec.[/quote]
--------------------------------------------------------------

to by ale mělo Jirko souviset právě s tou postupujicí frontou, něco, jako když se večer létá na pasátek---právě to podsouvání studené vrstvy pod teplou--nosilo to pouze v tu chvíli, když přešla fronta, před tím nic, po tom už také nic-jen v těch jak píšeš 11h -proto i ten zesilující vítr a opětovné ochlazení, není to ale podle mého klasická termika--jako že se trhají bubliny---v jednu chvíli to nosí uplně všude--po celé linii fronty a pak to definitivně lehne, nebo ty si točil v tom větru před svahem i potom nějaké stoupáky?--poté, co to zesílilo?

takhle jsme kroutili hlavou nad tím co se děje na podzim v podvečer v bubákově na earovlecích--nosilo to uplně všude, večer pak začalo pršet--klasické podsouvání jedné vrstvy pod druhou--studený vzduch zvedne teply, ten nahoře zkondenzuje a bud prší, nebo sněží.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#514 Příspěvek od ZIPP »

pepin píše:
ZIPP píše:Včera a dnes byla super vlna...( vlnové proudění)..sahala až nad Žatec.

to by ale snad nemělo mít žádnou souvislost s termikou, ale s nasouváním jedné vrstvy vzduchové masy na druhou--teplé nad studenou, nebo vytlačováním nahoru podsouváním studené fronty pod teplou, což by pak mělo tlumit právě termiku.tyto věci okolo okluzní fronty--před, za a uprostřed mi nejsou právě uplně pochopitelné páč na to má ještě vliv roční období , směr odkud přichází a další faktory, na to bych potřeboval právě alespon nějaký ten rychlokurz :D

Tím jsem chtěl říci, že nejenom v termice se dá létat...a vlnové proudění nemá nic společného s nasouváním jedné vrstvy vzduchové masy na druhou--teplé nad studenou, nebo vytlačováním nahoru podsouváním studené fronty pod teplou. Je to druh turbulentního proudění přes překážku.Vlnové prodění si představte jako když v potoce teče voda rychle přes kameny.
Zhruba napíši hlavní rysy vlnového proudění:
•směr větru by měl být co nejbližší kolmému směru k horskému hřebeni
•rychlost větru musí být dostatečně velká, v podmínkách ČR aspoň 10 m/s
•vzrůst rychlosti větru s výškou s maximem kolem výšky hřebene nebo výše
•co největší stabilita teplotního zvrstvení
•vlnová délka je nejčastěji 5 - 30 km, roste s rychlostí větru a s instabilitou
•amplituda vln závisí na stabilitě, tvaru překážky a výšce: Amplituda se zpravidla zvyšuje od země až do střední troposféry, pak se zmenšuje
•potřebná rychlost větru se zvětšuje s rostoucím převýšením hřebene
•kolem úrovně hřebene je zvýšená stabilita teplotního zvrstvení, výš a níž je stabilita slabší
• nad rotora vzniká dynamicky vyhlíží oblak Ac lenticularis (čočkovitý), protože jeho typický způsob vzniku je právě vlnové proudění, ať už přes horskou překážku, nebo střihem větru ve velkých výškách
Kařdopádně vlnové proudějí je typ turbulentního proudění, takže logicky rotor rozbije termiku.
Ps: včera kluci z aeroklubu létali ve vlně s VSO 10 a to ve výšce lehce nad 3000m. Pokud letíš na náběžné straně rotoru dosahuje se velkých výšek a velice klidného a hlavně rychlého letu s kluzákem. Ale pokusd se dostaneš do rotoru, nebo na jeho zadní stranu tak je to boj s turbulencí a hlavně s klesavým proudem rotoru....díky tomu se už rozbilo hodně letadel :wink:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#515 Příspěvek od Decca »

Já na rané nebyl. ...ale ráno se probudim kouknu z okna a vidim nebe, mraky, ptáky a vlajku kanadské ambasády, která ačkoliv se to zdá jakkoliv podivné se ve směru ještě nikdy nespletla. Ranou znam asi tak jako neznam, ale pokud byl SZ, což byl, napadlo mě že neni nic co by mohlo zmařit na toto roční období poměrně dobré podmínky na takovém kopci jako je raná. Pak si myslim že pokud se objeví v předpolí cokoliv stoupavého a fouká 10m/s mělo by to ten kopec v některé jeho části přejet.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#516 Příspěvek od Decca »

ZIPP: ...já myslel že tvorba vlny je spojená s ruznou rychlostí větru v ruzných hladinách...ale rozhodně ať jo či ne, pro nás modeláře je to myslim nepoužitelné. Muže se stát že za nějakou překážkou v terénu či menšim kopečkem specifického tvaru se objeví jakási "větrná rezonance" ale zatim jsem nepoznal někoho či nějaké místo, kde by se toho dalo účelově využít pro létání s modelem kluzáku. O termice v pojetí jak to známe se asi ve vlně jako takové nedá hovořit, ale klasické mraky v pruzích častokrát signalizující vzdušnou rezonanci, nebo zvlnění je právě ten pruhu mraků kde teplej vzduch kondenzuje a značí místo vzestupného proudu ve vlně, pokud teda nemelu nějak z cesty, já to studoval už poměrně dávno a je možný že se mě to plete páté přes deváté:-)
kocour
Kontaktovat uživatele:

#517 Příspěvek od kocour »

Decca: O (dlouhé) vlně psal M. Musil ve starých Modelářích a dovozoval, že vlna se může dělat i za malými kopci. nejenom v horách. Konkrétně na kopcích v blízkosti Prahy. Mám podobnou zkušenost. Není to žádný cloumák, většinou jen model neklesá nebo jen pomalu stoupá. Že to není termika se dá poznat, že stoupání je stále na stejném místě vzhledem k zemi, necouvá s větrem.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
LittleFalco

#518 Příspěvek od LittleFalco »

LV píše:
LittleFalco píše:No, nevim, ja jsem pred chvili prisel a zadny slagr. Jako politani v zime dobry, na termiku bida - ze vseho nejvic to byl boj s vetrem. Das ve otocky a jsi kilometr daleko. Uz aby dorazil motor na omotorovani F3bcka, to bude jina jizda :)

To ti vietor odvial F3Béčko?

To rozhodne ne. U nas pod kopcem slunce svitilo, nehnul se ani listek, tak jsem zachrochtal a vytahl termickeho speciala - Spirita (neco jako Daidalos, ale s horsi pronikavosti). Ze to nebyla dobra volba jsem vedel, jak jsem vystoupil z auta :D. Tak jsem to zabalil, jeste chvili bojoval ve vetru s EPP akrobatem a jel domu. Za tu hodinu tam bych v tom vetru tak maximalne postavil navijak a pri prvnim startu trhnul snuru :lol:
Zpátky doma, v kopcích :-)
LittleFalco

#519 Příspěvek od LittleFalco »

Vyborne je termika, jeji vznik, vyuziti a posouzeni popsano i Dvorkou - Petrem Dvorakem. Je to opravdu Pan meteorolog a navic dost popularizator. Takze pokud nekomu nestaci jeho knizky, kde je vycitani z grafu velmi dobre popsano, zkuste ho zkontaktovat - nekde uci kazdou chvili.

Jinak vyuziti vlny (pisu o horske vlne) je pro modelare dost dikutabilni, na rozdil od svahoveho proudeni. Asi tezko nekdo bude ridit letadlo treba 5km vysoko nad svym stanovistem. Delka vlny je take nad nase moznosti - kdyz fouka pres Krusne hory, jsou lenticulary nekdy az nad Kladnem. A kdyz fouka silne pres Alpy, tak fohnove oko zasahuje nekdy az k nam - to jsou pak krasne, teple, slunecne dny, ale v lufte neskutecny saigon (turbulence)
Zpátky doma, v kopcích :-)
pepin

#520 Příspěvek od pepin »

Zippe dík, :wink: něco jsem o tom kdysi četl, ale jak to nemám šanci nijak využít v modelařině, tak jsem to zase vypustil a dal soi to do souvislosti právě s tím přechodem fronty :oops: navíc se mi do toho ještě míchá svahování před mrakem , to taky moc modelářu nevyužije :D

Ale o tom, jak suprová termika musela být včera po modelářské stránce si myslím prostě své a nejde jen o Ranou--zvlášt tam bych chtěl vidět, jak při 10 ti metrech na komoru vubec poznám že létám v termice a ty mraky tak maximálně tu případnou termiku už odpoledne naopak tlumili---zadeklováno, takže slunce se prodíralo jen nějakýma škvírkama, to, že jde nějaký mrak ještě přece neznamená, že saje--platí to na jaře a myslím, že v zimě obzvlášt.Konec koncu, bylo včera opravdu pěkně--slunečno ,teplo a divil bych se, kdyby někdo zažil nějaké termické orgie, že by se zde o to s nikým nepodělil.
Foukalo to, bylo teplo, kdo byl na kopci, tak si zasvahoval.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#521 Příspěvek od Decca »

pepin píše:Zippe dík, :wink: něco jsem o tom kdysi četl, ale jak to nemám šanci nijak využít v modelařině, tak jsem to zase vypustil a dal soi to do souvislosti právě s tím přechodem fronty :oops: navíc se mi do toho ještě míchá svahování před mrakem , to taky moc modelářu nevyužije :D

Ale o tom, jak suprová termika musela být včera po modelářské stránce si myslím prostě své a nejde jen o Ranou--zvlášt tam bych chtěl vidět, jak při 10 ti metrech na komoru vubec poznám že létám v termice a ty mraky tak maximálně tu případnou termiku už odpoledne naopak tlumili---zadeklováno, takže slunce se prodíralo jen nějakýma škvírkama, to, že jde nějaký mrak ještě přece neznamená, že saje--platí to na jaře a myslím, že v zimě obzvlášt.Konec koncu, bylo včera opravdu pěkně--slunečno ,teplo a divil bych se, kdyby někdo zažil nějaké termické orgie, že by se zde o to s nikým nepodělil.
Foukalo to, bylo teplo, kdo byl na kopci, tak si zasvahoval.

...já bych neřekl suprová termika, ale na zimní období sem včerejšek považoval za den, podle všech indicií které jsem měl k dispozici, jako za den kdy stojí za to mít nabito a jít na kopec. Konečně o termické orgii tu nemohla bejt ani úvaha, když takové se dějí výhradně na jaře, či začátkem léta, v lětě, když to fakt klapne. Pokud tu padnul dotaz na létání a termiku v zimním období, včerejšek rovněž považuji za den kdy někomu kdo to chce zkusit řeknu, teď vyraž a je možný, že z toho něco vyždímeš. Mrak v nějaké podobě na nebi nutně neznamená že saje, ale muže to značit že se nějaké teplo mění na oblaka vzdušné páry, tudíž je pravděpodobně že se v kraji nějaké stoupavé proudy mohou vyskytovat, na kolik mužou bejt pro nás využitelné se pozná jedině když to člověk zkusí. Konečně odpoledne, třeba čtvrtá už bylo jasný že se přicházející frontální rozhraní přihlásilo o slovo...ovšem před = dopoledne a brzké odpoledne, byla nějaká využitelnost, o které jsem si myslel že by mohla fachat. ...myslim že počet včerejších letců je spíš zavislej na té zimě než na využitelnosti dne, tudíž předpokládám že se tu s náma o včerejší létání moc lidí nepodělí.
...tady máš lítání před mrakem...:-)) http://www.guy-sports.com/fun_pictures/ ... cloudg.jpg
pepin

#522 Příspěvek od pepin »

quote]
...já bych neřekl suprová termika, ale na zimní období sem včerejšek považoval za den, podle všech indicií které jsem měl k dispozici, jako za den kdy stojí za to mít nabito a jít na kopec. [/quote]
--------------------------------------------------------------

to jo, ale páč psali 10 v nárazech, tak jsem zustal v pelechu :D
Decca
Kontaktovat uživatele:

#523 Příspěvek od Decca »

...tohle je prostě nářez... ...ta příroda je prostě strašně mocná:-)
http://www.aeroklub-kolin.cz/clanek/Ach-ta-Australie ...doporučuju si ztáhnout a prolítnout to povídání dole pod článkem. ...jen tak pro zajímavost abychom si od té termiky odskočili na vteřinku;-)
pepin

#524 Příspěvek od pepin »

Pěkný :D ale co ted teda s tím jejich tvrzením, že vzduchové masy ruzných teplot zpusobují vlny--což jsem tvrdil na začátku a Zipp mě opravil, že to není pravda, že vlna je zpusobena pouze terénní překážkou--svahem, kopcem.ted jsem z toho tedy opravdu jelen :cry:

Není přece vyjímkou, že v určitých výškách fouká vítr jinými směry--právě proto ty vlny v závislosti pouze na vzdušném proudění--logiku mi to rozhodně dává , možná bych to nakonec i mylně přisoudil nějakému svahu právě před tou vlnou :oops: nejsem ale větronář skutečného větroně, co se dočtu, nebo mi někdo řekne, tomu prostě musím věřit že to tak je.

jediný co vím, že z Raný hodně létají ve větroních na Krušné hory--vlnu
Naposledy upravil(a) pepin dne pon 04.02.2013 19:25, celkem upraveno 1 x.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#525 Příspěvek od Decca »

zipp nejspíš mínil klasická kritéria pro vznik vlny v podmínkách tak jak je známe. Tohle je spíše pravidelnej přírodní úkaz kterej souvisí s počasím přímo lokálně na tomto a jiných několika místech na zeměkouli jež není přímo zavislej na terénu v podobě nějakej hor, kopců či jinejch v krajině čnějících útvarů. Nic co by si mohl hledat tam kde se za jistejch okolností v okolí horskej masivů či jiných horských reliéfů tvoří vlna za podmínek o kterých se zmínil zipp a jsou poměrně přesně definovaný v ruzných studijních materiálech zpracovaných pro plachtaře a jiný vyznavače "vzduchodějství":-) ...v podstatě se dá říct že to co popsal zipp velmi zjednodušeně souvisí s kopcema a vlnou vzniklou díky této překážce, kdežto tato vlna vzniká díky rozdílným vrstvám vzduchu které na sebe vzájemně působí tak že vznikne tahle nádherná věc.

...jako pánové, kolegové, kamarádi...já než to tady vyklepu tak si musim dvakrát přihřejt polívku. Nemužem chodit někam do hospody na tyhle "žvance"?:-))))) ...tim jako neřikam že se mi tu dobře nežvaní:-)

..jojo jistě směr muže a bejvá jinej, ale tady se jedná pravděpodobně o zcela jiné teploty a vlhkosti těch vrstev, což má zřejmě zásadní vliv na tu tvorbu týhle halucinace. ...jak tam píšou, je možný že se to děje i jeinde na světě ale za bezoblačnejch podmínek, takže nepozorovaně... tady máš mrak jako obrovskej válec kterej přesně indikuje kde se máš s tim érem pohybovat...
Odpovědět

Zpět na „Větroně“