Easy Star - pokračování
Kluci, tahle diskuze je celkem obsáhlá, co vy, kteří již ES máte a máte na něm nějaké úpravy, by jste popsali co a jak a proč máte a přiložili třeba foto...
ES se prodává a prodávat ještě nějakou dobu bude a tohle pomůže všem (jako jsem teď já), kteří mají ES v krabici, nebo ho pořídí... i třeba naopak nějaké úpravy, které se ukázali jako špatná cesta = tím pomůžete, těm co se do toho chtějí pustit a vyhnou se tak blbostem...
Jinak jak máte vyřešené křidýlka:
* propojení serva k přijímači (kablíky od serv) do trupu, aby jste v poho rozebírali a sundavali křídlo?
* přes Y kabel, nebo každé solo?
* máte je někdo naprogramované i jako brzdy a klapky?
díky za každý postřeh
(vyztužení křídla páskama jsem také chápal hlavně z důvodů o kterých píše were a ne jako "nutnost" u "neposkvrněného" celého křídla, přeci jen křidýlka něco uberou a servo taky udělá díru do křídla a tak ta konstrukce dostane zabrat...)
ES se prodává a prodávat ještě nějakou dobu bude a tohle pomůže všem (jako jsem teď já), kteří mají ES v krabici, nebo ho pořídí... i třeba naopak nějaké úpravy, které se ukázali jako špatná cesta = tím pomůžete, těm co se do toho chtějí pustit a vyhnou se tak blbostem...
Jinak jak máte vyřešené křidýlka:
* propojení serva k přijímači (kablíky od serv) do trupu, aby jste v poho rozebírali a sundavali křídlo?
* přes Y kabel, nebo každé solo?
* máte je někdo naprogramované i jako brzdy a klapky?
díky za každý postřeh
(vyztužení křídla páskama jsem také chápal hlavně z důvodů o kterých píše were a ne jako "nutnost" u "neposkvrněného" celého křídla, přeci jen křidýlka něco uberou a servo taky udělá díru do křídla a tak ta konstrukce dostane zabrat...)
Ještě dotaz ohledně "kosmetiky"
ES:
Jak vám drží ty origo samolepky(případně něco jiného) na EPP? Stačí jen vystříhat a přilepit?
Nebo jste něčím "podlepovali"? Případně přelepovali (lakovali)?
Mám verzi se stříbrnými křídly = jak je nahoře vidět? Nechce to aspoň stříknout, nebo nalepit nějaké pruhy, přes křídlo?
Kabinu jste "malovali" lihovým fixem? nebo?
Čumáček a spodek polepím skelnou páskou....
Šup sem nějaké nápady
ahoj a pěkný den a díky za odpovědi
Jak vám drží ty origo samolepky(případně něco jiného) na EPP? Stačí jen vystříhat a přilepit?
Nebo jste něčím "podlepovali"? Případně přelepovali (lakovali)?
Mám verzi se stříbrnými křídly = jak je nahoře vidět? Nechce to aspoň stříknout, nebo nalepit nějaké pruhy, přes křídlo?
Kabinu jste "malovali" lihovým fixem? nebo?
Čumáček a spodek polepím skelnou páskou....
Šup sem nějaké nápady
ahoj a pěkný den a díky za odpovědi
Originální samolepky MPX drží velice dobře stačí vystřihnout a nalepit. Doporučuju stříhat s přesahem cca 3-5mm (okolní folie je průhledná) a dělat kulaté okraje žádné špičky vč těch hvězdiček pokud je tam budeš dávat.
Kabinku jsem barvil černou matnou Humbrolkou.
Ve vejšce je vidět dost dobře žádné zvíraznění ani pruhy jsem na něj nedělal.
Kabinku jsem barvil černou matnou Humbrolkou.
Ve vejšce je vidět dost dobře žádné zvíraznění ani pruhy jsem na něj nedělal.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
-
were
- Kontaktovat uživatele:
Jenom k tem barvam - sede kridlo myslim nebude idealni. Kdyz je ero ve vzduchu tak obecne horni osvetlena strana kridla se jevi jako svetla, spodni je ve stinu a vypada tmava a tenhle kontrast to chce pri barveni respektovat, takze pokud nejak barvit tak horni stranu nechat svetlou a spodni udelat tmavou, pripadne jeste lepsi se mi zda udelat na spodni stranu kridel nejake ty tmave pruhy. Nejde o to videt model jako takovy, ten videt bude, ale i na velkou vzdalenost a za horsiho osvetleni bezpecne poznat v jake je model poloze - takze nejak odlisit vrchni a spodni stranu rozhodne neni na skodu
Zase ale kazde barveni znamena vahu navic, treba Kratas to vyresil tak ze nechal ES jak je jen udelal tmave pruhy na spodek kridla a myslim ze je spokojeny - aspon kdyz jsem s tim jeho ES lital, tak jsem nemel s citelnosti problem
A pokud je ES tvuj prvni model, tak bych mozna myslel i na dobrou dohledatelnost v trave atd, vetsinou pomuze aspon nejaka zariva barva na ocas a konce kridel nebo tak - ono ve vysoke trave staci pristat dvacet metru od sebe a je zadelano na hledani. A pokud se ti neco nepovede a pristanes v miste kam primo nevidis, tak pocitej ze ero bude uplne jinde nez v miste kde ho clovek ceka
Zase ale kazde barveni znamena vahu navic, treba Kratas to vyresil tak ze nechal ES jak je jen udelal tmave pruhy na spodek kridla a myslim ze je spokojeny - aspon kdyz jsem s tim jeho ES lital, tak jsem nemel s citelnosti problem
A pokud je ES tvuj prvni model, tak bych mozna myslel i na dobrou dohledatelnost v trave atd, vetsinou pomuze aspon nejaka zariva barva na ocas a konce kridel nebo tak - ono ve vysoke trave staci pristat dvacet metru od sebe a je zadelano na hledani. A pokud se ti neco nepovede a pristanes v miste kam primo nevidis, tak pocitej ze ero bude uplne jinde nez v miste kde ho clovek ceka
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Maximux píše:...Máš prosím Tě taky vyztužená křidýlka ? Ať už páskem, či čímkoliv jiným ?
Zrovna jsem dodělal křidýlka, ale ještě před lepením spodní pásky na křidélkách jsem koukal, že jsou křidélka dost poddajná a měká. Když mírně přiohnu křídlo, prohnou se i křidélka a vznikne pnutí právě na té pásce....
Na náběžku každého křidélka jsem zalepil uhlíkový pásek 4x1 mm, jako je to tady http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... tid=609445 .
R-2 píše:Mám verzi se stříbrnými křídly = jak je nahoře vidět? Nechce to aspoň stříknout, nebo nalepit nějaké pruhy, přes křídlo?
Při barvení stříbrných křídel je problém s krytím nátěru. Pod některé barvy je nutné dát bílou základovku.
Pozor - vlivem různé teplotní roztažnosti Elaporu a barvy může na slunci docházet o ohnutí materiálu. Mám nastříkanou celou spodní stranu křídel a dělá mi to problémy - uši, které nejsou vyztužené, barva ohýbá dolů. Problém mi pravděpodobně způsobuje hlavně akrylátová základovka od Motipu. Na RCgroups jsem už viděl fotku ES se zespodu natřenou VOP, která byla prohnutá jako luk. Záleží samozřejmě na typu barvy. Tak opatrně.
Edit: Podařilo se mi najít tu fotku, na které se VOP prohnula po natření barvou: http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=2413937
Naposledy upravil(a) Michal_N dne úte 18.08.2009 13:09, celkem upraveno 2 x.
R-2 píše:... i třeba naopak nějaké úpravy, které se ukázali jako špatná cesta = tím pomůžete, těm co se do toho chtějí pustit a vyhnou se tak blbostem...
Máš to mít
Některé změny mohou podstatně změnit letové vlastnosti modelu k horšímu. Další mohou zlepšit jednu vlastnost na úkor jiné.
Pro úplného začátečníka je proto riskantní nějak podstatně zasahovat do konstrukce modelu!
Easystar je i bez významných úprav plně letuschopný a vhodný pro učení.
Pokusím se tu napsat některé úpravy, které pokládám za podstatné zásahy do konstrukce. Nejsou to špatné cesty, ale mají svoje rizika.
1. zvětšování směrovky. Je to dost populární, protože originální směrovka je málo účinná. Celková velikost SOP ale není náhodná. Podle některých příspěvků na RCgroups může zvětšení směrovky způsobovat nestabilitu letadla. Alternativou je zmenšit kýlovku a zvětšit směrovku, přičemž celková velikost SOP se podstatně nezmění. Každopádně to může být problematické.
2. křidélka. Řezáním do křídel (křidélka, otvor pro servo, drážka pro kabel) dojde k jejich zeslabení. Je potom vhodné křídla vyztužit.
Dále pokud nebudou křídla před instalací křidélek srovnaná, budou křidélka prohnutá. To může způsobit vyšší namáhání serv a závěsů křidélek. Pokud nebudou křídla dostatečně zpevněná, tak při velkém prohnutí je i riziko zablokování křidélek.
Varianta s rovnáním křídel a dlouhou spojovací trubkou zase podstatně snižuje příčnou stabilitu letadla a zmenšuje účinnost směrovky. Používat k řízení křidélka je potom nezbytné, jen se směrovkou se nevystačí. Přínosem je vyšší účinnost křidélek, lepší chování při bočním větru a možnost použít velké výchylky. Změna letových vlastností je ale zásadní a úplným začátečníkům to rozhodně nedoporučuji.
Některým začátečníkům může dělat problémy i řídit další funkci navíc, musí se prát nejen se směrovkou a výškovkou, ale i s křidélky.
3. při každé modifikaci berte v úvahu nárůst hmotnosti. Ono je to pár gramů tam a pár jinde a ve výsledku je z toho cihla. Vím, o čem mluvím. Z výměny motoru za silnější se potom stane nutnost.
to Michal_N:
Hezké, názorné. Skoro bych to nechal vypíchnout mezi uzamčené diskuse na začátku seznamu. Měl by si tento příspěvek přečíst jako první každý začátečník, jenž uvažuje o přestavbě.
TO ALL - postřehy z vlastní stavby, kudy ano, kudy ne:
Včera jsem dokončil stavbu křidélek a dnes zalétl. V bezvětří jsem si zablbnul a jinak jsem je nepoužíval pouze v krizových situacích. Kapánek jsem si také zvětšil směrovku a letový projev řízení jen pomocí výškovky a směrovky mi připadá elegantnější. Už se těším na svah a trocha toho větříku.
Mé postřehy ze stavby jsou následující:
Pokud děláte křidélka a chcete je lepit zespod i ze zhora po celé délce jako je tomu u několikrát zmiňovaného návodu na rcgroups, určitě rovnat. Důvody popsal v předchozím Michal_N.
Já se rozhodnul pro výztuhu trubkou. Křidéla jsem řízl šikmo a přilepil oboustraně. Pro zvednutí rychlosti jsem použil vrtuli APC 6x4E krácenou o 3mm dle návodu od Telinku.
Rovnání
Kudy ano:
- srovnat křídla pečlivě do roviny, uši na konci nechat.
Kudy ne:
- nahřívání provádět opatrně ať se vám "nenapění" EPP - vznikají bublinky při přehřátí a jdou těžko zamačkat. Popisuje se to zde také.
Vrtání
Kudy ano:
- vrtat pomocí staré trubky, doporučuji stranu co budete upínat do sklíčidla, mimo obalení izolačkou ještě vložit kulatinu pro zpevnění.
- Druhý konec vybrousit zevnitř a udělat mírné ozubení (stačí do kříže).
- Vrtat opatrně a pravidelně vytahovat a čistit prošťouchnutím EPP z trubky ven.
Kudy ne:
- nebude-li důkladně srovnáno, trubka se vám proklube zhruba v místě prolisů u konců křídel a metrovou trubku tam nedáte.
- ještě může být varianta špatně slepeného pozdra uložení trubky kde je vůle a pak vám pečlivě srovnané křídlo nepomůže a musíte si hlídat úhel vrtání
Poznámka: V mém případě jsem zkrátil trubku na 85cm a EPP vrátil zpět a přilepil vteřiňákem. Co byla nerovnost, nechal jsem to přepěnit purexem a nakonec jsem přepěnil i ty prolisy.
Protože se mi stále zdálo, že se kroutí konec křídel u křidélek, vlepil jsem 2cm nad křidélkama uhlíkový pásek 3x1 o délce 45cm. Nyní jsem spokojen
Křidélka
Kudy ano:
Nahodil jsem zde polemiku nad úhlem řezání. Nejspíš je to individuální záležitost
- já zvolil 60° na křidélku a na křídle cca 75° (je to mírně sražená hrana rovného řezu).
- výztuha křidélka páskem 4x1mm (3x1mm) doporučuji, bez nich je křidélko měké nicméně funkční.
Kudy ne:
- důrazně doporučuji řezat napoprvé.
- já jsem prvně řízl pod úhlem 45° a když se mi to zdálo málo, přiřezával jsem na 60° (chcete-li na -30° od křídla), bylo to náročné.
Poznámka: Křidélka jsou říznuta 10cm od skutečného středu křídel, hloubka křidélek 4cm, délka křidélek 40cm. (40cm záměrně protože jsem měl kratší výstuhu křídel)
Serva
Serva jsem umístil za trubku blíže k odtokovce.
Kratší páky, těžiště je více dozadu, nicméně se dá dovažovat do čumáku lépe, jak na ocas. Navíc počítám s foťákem do kabiny, takže protiváha vzadu se bude hodit.
Já se rozhodnul pro otestování obou způsobů montáže (s modelařinou začínám, tak zkouším), tedy.
Na jednom křídle jsem vlepil pomocí oboustrané pásky a zajistil přelepením páskou. Na druhém křídle jsem šel cestou zabalení serva do potravinářské fólie a přilepení purexem.
Kablíky jsem vyměňoval rovnou letováním v servu za delší. Nechtělo se mi dávat spojku prodlužky do křídla.
Prodlužku mám připojenou do přijímače v kabině a vyvedeny navolno okolo serv výškovky a směrovky. Nyní když zapojím křídlo, vsunu konektor prodlužky do prostoru k servu a kablík je krásně napnut a neplandá.
Vrtule
Kudy ano:
- Pro zvednutí rychlosti jsem použil vrtuli APC 6x4E krácenou o 3mm dle návodu od Telinku.
Kudy ne:
- Když jsem kupoval vrtuli, paní neměla tlačnou a nechal jsem se přesvědčit, že stačí tažnou otočit. Není to ono.
Poznánka: Kdyžtak mne opravte, případně doporučte jiné vrtulky.
Doplnění - Kudy rozhodně ne, koupil jsem APC 6x4EP a ta je zrovna obráceně. Už jsem z toho zmaten. Myslel jsem, že zrovna tato je ta tlačná.
Jaké bylo mé rozčarování, když letadlo couvalo. Nemá na to vliv polarita na motoru z reglu ??
Motor:
Pro mne zatím dostačující výkon původní plechovky 400.
V budoucnu stříďák, případně nové (další éro).
eM.
Hezké, názorné. Skoro bych to nechal vypíchnout mezi uzamčené diskuse na začátku seznamu. Měl by si tento příspěvek přečíst jako první každý začátečník, jenž uvažuje o přestavbě.
TO ALL - postřehy z vlastní stavby, kudy ano, kudy ne:
Včera jsem dokončil stavbu křidélek a dnes zalétl. V bezvětří jsem si zablbnul a jinak jsem je nepoužíval pouze v krizových situacích. Kapánek jsem si také zvětšil směrovku a letový projev řízení jen pomocí výškovky a směrovky mi připadá elegantnější. Už se těším na svah a trocha toho větříku.
Mé postřehy ze stavby jsou následující:
Pokud děláte křidélka a chcete je lepit zespod i ze zhora po celé délce jako je tomu u několikrát zmiňovaného návodu na rcgroups, určitě rovnat. Důvody popsal v předchozím Michal_N.
Já se rozhodnul pro výztuhu trubkou. Křidéla jsem řízl šikmo a přilepil oboustraně. Pro zvednutí rychlosti jsem použil vrtuli APC 6x4E krácenou o 3mm dle návodu od Telinku.
Rovnání
Kudy ano:
- srovnat křídla pečlivě do roviny, uši na konci nechat.
Kudy ne:
- nahřívání provádět opatrně ať se vám "nenapění" EPP - vznikají bublinky při přehřátí a jdou těžko zamačkat. Popisuje se to zde také.
Vrtání
Kudy ano:
- vrtat pomocí staré trubky, doporučuji stranu co budete upínat do sklíčidla, mimo obalení izolačkou ještě vložit kulatinu pro zpevnění.
- Druhý konec vybrousit zevnitř a udělat mírné ozubení (stačí do kříže).
- Vrtat opatrně a pravidelně vytahovat a čistit prošťouchnutím EPP z trubky ven.
Kudy ne:
- nebude-li důkladně srovnáno, trubka se vám proklube zhruba v místě prolisů u konců křídel a metrovou trubku tam nedáte.
- ještě může být varianta špatně slepeného pozdra uložení trubky kde je vůle a pak vám pečlivě srovnané křídlo nepomůže a musíte si hlídat úhel vrtání
Poznámka: V mém případě jsem zkrátil trubku na 85cm a EPP vrátil zpět a přilepil vteřiňákem. Co byla nerovnost, nechal jsem to přepěnit purexem a nakonec jsem přepěnil i ty prolisy.
Protože se mi stále zdálo, že se kroutí konec křídel u křidélek, vlepil jsem 2cm nad křidélkama uhlíkový pásek 3x1 o délce 45cm. Nyní jsem spokojen
Křidélka
Kudy ano:
Nahodil jsem zde polemiku nad úhlem řezání. Nejspíš je to individuální záležitost
- já zvolil 60° na křidélku a na křídle cca 75° (je to mírně sražená hrana rovného řezu).
- výztuha křidélka páskem 4x1mm (3x1mm) doporučuji, bez nich je křidélko měké nicméně funkční.
Kudy ne:
- důrazně doporučuji řezat napoprvé.
- já jsem prvně řízl pod úhlem 45° a když se mi to zdálo málo, přiřezával jsem na 60° (chcete-li na -30° od křídla), bylo to náročné.
Poznámka: Křidélka jsou říznuta 10cm od skutečného středu křídel, hloubka křidélek 4cm, délka křidélek 40cm. (40cm záměrně protože jsem měl kratší výstuhu křídel)
Serva
Serva jsem umístil za trubku blíže k odtokovce.
Kratší páky, těžiště je více dozadu, nicméně se dá dovažovat do čumáku lépe, jak na ocas. Navíc počítám s foťákem do kabiny, takže protiváha vzadu se bude hodit.
Já se rozhodnul pro otestování obou způsobů montáže (s modelařinou začínám, tak zkouším), tedy.
Na jednom křídle jsem vlepil pomocí oboustrané pásky a zajistil přelepením páskou. Na druhém křídle jsem šel cestou zabalení serva do potravinářské fólie a přilepení purexem.
Kablíky jsem vyměňoval rovnou letováním v servu za delší. Nechtělo se mi dávat spojku prodlužky do křídla.
Prodlužku mám připojenou do přijímače v kabině a vyvedeny navolno okolo serv výškovky a směrovky. Nyní když zapojím křídlo, vsunu konektor prodlužky do prostoru k servu a kablík je krásně napnut a neplandá.
Vrtule
Kudy ano:
- Pro zvednutí rychlosti jsem použil vrtuli APC 6x4E krácenou o 3mm dle návodu od Telinku.
Kudy ne:
- Když jsem kupoval vrtuli, paní neměla tlačnou a nechal jsem se přesvědčit, že stačí tažnou otočit. Není to ono.
Poznánka: Kdyžtak mne opravte, případně doporučte jiné vrtulky.
Doplnění - Kudy rozhodně ne, koupil jsem APC 6x4EP a ta je zrovna obráceně. Už jsem z toho zmaten. Myslel jsem, že zrovna tato je ta tlačná.
Jaké bylo mé rozčarování, když letadlo couvalo. Nemá na to vliv polarita na motoru z reglu ??
Motor:
Pro mne zatím dostačující výkon původní plechovky 400.
V budoucnu stříďák, případně nové (další éro).
eM.
DX6i, EasyStar, Firebird Phantom, MiniTornado, BeeII, Sbach EPP, Lodě: PILOT, ANTJE, Victoria
To Maximux:
Tak to je super, že už jsi to dokončil. Snad budeš s letovým projevem spokojený. Zkus si taky pohrát s nastavením diferenciace, bez toho to na mém ES nebylo ono.
Co se týká vrtule, tak APC 6x4 EP tlačná je. Musíš mít samozřejmě nastavený správný směr otáčení motoru. Toho dosáhneš prohozením drátů od regulátorů k motoru. Tlačná vrtule by se při pohledu na model zezadu (od ocasu) měla otáčet proti směru hodinových ručiček. Taky ji musíš mít nasazenou správnou stranou na unašeči, jinak bude méně tlačit (ale model dopředu poletí, v tom je to zrádné).
Tak to je super, že už jsi to dokončil. Snad budeš s letovým projevem spokojený. Zkus si taky pohrát s nastavením diferenciace, bez toho to na mém ES nebylo ono.
Co se týká vrtule, tak APC 6x4 EP tlačná je. Musíš mít samozřejmě nastavený správný směr otáčení motoru. Toho dosáhneš prohozením drátů od regulátorů k motoru. Tlačná vrtule by se při pohledu na model zezadu (od ocasu) měla otáčet proti směru hodinových ručiček. Taky ji musíš mít nasazenou správnou stranou na unašeči, jinak bude méně tlačit (ale model dopředu poletí, v tom je to zrádné).
To Michal_N:
Aha. Já si říkal, že je to divné, že by na tlačnou couval, že to bude prohozený káblík. Už je mi to jasné.
Tím pádem tam můžu klidně nechat tu tažnou. Zkrátka, je-li všechno špatně, je to vlastně dobře. Tedy, obrácený směr točení spolu s obráceným motorem dá stejný efekt, jako bych to měl normálně s tlačnou vrtulí.
Otázkou je, má to smysl obracet a rvát tam tlačnou ?
Možná mne tak napadá, že bude rozdílný odtok vzduchu.
Je třeba s tím motorem vzadu řešit nějaké vyosení apod.? Potom by taky měl asi vliv typ vrtule, ne?
O tom nasazení. Myslím, že je nasazena správně, tedy kulatou hranou listu ve směru otáčení. Když jsem tu APC6x4E (tažnou) montoval, tak jsem to sledoval a musel jsem vypodkládat hřídel unašeče, protože byla logicky také špatně.
eM.
Aha. Já si říkal, že je to divné, že by na tlačnou couval, že to bude prohozený káblík. Už je mi to jasné.
Tím pádem tam můžu klidně nechat tu tažnou. Zkrátka, je-li všechno špatně, je to vlastně dobře. Tedy, obrácený směr točení spolu s obráceným motorem dá stejný efekt, jako bych to měl normálně s tlačnou vrtulí.
Otázkou je, má to smysl obracet a rvát tam tlačnou ?
Možná mne tak napadá, že bude rozdílný odtok vzduchu.
Je třeba s tím motorem vzadu řešit nějaké vyosení apod.? Potom by taky měl asi vliv typ vrtule, ne?
O tom nasazení. Myslím, že je nasazena správně, tedy kulatou hranou listu ve směru otáčení. Když jsem tu APC6x4E (tažnou) montoval, tak jsem to sledoval a musel jsem vypodkládat hřídel unašeče, protože byla logicky také špatně.
eM.
DX6i, EasyStar, Firebird Phantom, MiniTornado, BeeII, Sbach EPP, Lodě: PILOT, ANTJE, Victoria
To Maximux:
S tlačnou vrtulí se bude motor točit stejným směrem, jako by se točil s tažnou vrtulí při standardním umístění na čumáku letadla. Motor by pak měl pracovat s lepším časováním a tedy o něco vyšším výkonem.
Pokud tedy už máš tlačnou vrtuli koupenou, tak by nebylo špatné ji tam dát. Co se týká zkracování listů vrtule APC 6x4 E, tak já jsem to nedělal a vešla se tam OK. Při zkracování bych se bál, že pak bude hodně nevyvážená.
Vyosení na ES moc měnit nejde, trochu s tím experimentuji, ale zatím bez jednoznačných výsledků.
S tlačnou vrtulí se bude motor točit stejným směrem, jako by se točil s tažnou vrtulí při standardním umístění na čumáku letadla. Motor by pak měl pracovat s lepším časováním a tedy o něco vyšším výkonem.
Pokud tedy už máš tlačnou vrtuli koupenou, tak by nebylo špatné ji tam dát. Co se týká zkracování listů vrtule APC 6x4 E, tak já jsem to nedělal a vešla se tam OK. Při zkracování bych se bál, že pak bude hodně nevyvážená.
Vyosení na ES moc měnit nejde, trochu s tím experimentuji, ale zatím bez jednoznačných výsledků.
-
were
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem to vzdycky bral tak, ze u stridaku je to jedno, presne jak pises. Kdyz prohodis dva draty, stridak zacne tocit na druhou stranu uplne stejne. Klasickym vyuzitim tohoto faktu jsou vicemotoraky s protibeznymi vrtulemi
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
arda1 píše:To mě docela zajímá-je a nebo není u stříďáku jedno na kterou stranu se točí? Myslím s ohledem na časování-dle mě je jedno zda jede tak nebo onak-časování si řídí regl.U plechovky je to jasný-tam jsou natočeny uhlíky-Nebo je to mylná představa?
Jak je to u stříďáku bohužel netuším a taky by mě to zajímalo. Můj předchozí příspěvek byl adresovaný Maximuxovi, který tam má stejnosměrnou plechovku 400. Tam to význam má.