Konverze F3B a F3J na elektro

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
mati

Re: Konverze F3B a F3J na elektro

#526 Příspěvek od mati »

HET je zajímavá volba, ale koukal jsem, že už Hořejší nenabízí přírubu. A bez strojového vybavení to nenapasuji. Proto jsem ho ani do původního výběru nezahrnoval.

Jak dlouhou hřídel má HET? Kira má hřídel dlouhou 20mm... Proč se ptám...doma mám tyto motory: http://www.mpjet.com/news/index.php?opt ... 55&lang=cs http://www.mpjet.com/news/index.php?opt ... 55&lang=cs
Motory mají hřídel pouze 10mm dlouhou.
Jak dlouhá musí být hřídel, aby se dal motor spasovat s KPG?
Motor má doporučený max.krátkodobý proud 40A, takže je otázka, zda to má vůbec cenu zkoušet a věnovat tomu čas :-)

Proto jsem se ptal hlavně na tu KIRU (říkám si - namontuji a letím), na zkušenosti s ní (na vrtule, proudy apod.). Na stránkách Kontroniku je doporučená vrtule na 4S pouze 13x7 při proud 34A...
Pike Precision 2, Scout
ST
Kontaktovat uživatele:

#527 Příspěvek od ST »

Když tak bych šel do tohodle :

Cituji z webu megamotor :
Mega 16/30/1.5R s převodovkou 5,2:1, 4S , regulátor 120A, vrtule RF 17×10 - 13 carbon, stoupavost cca 30 m/s , letová hmotnost modelu 2,5 -2,7kg

Šel bych spíš do té RFM 17x10 nebo 16x10. Váhově by jsi se vešel do těch 200g , tedy motor a převodovka. Konverzní čelo je pro tohle k mání je to tohle : http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdukt.aspx?objcislo=1741
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
PetrD

#528 Příspěvek od PetrD »

mati píše:Jak dlouhou hřídel má HET? Kira má hřídel dlouhou 20mm... Proč se ptám...doma mám tyto motory: ....

Tyhle motory MPJ mají hřídel s průměrem 3mm, pastorek KPG je na 3.175mm, takže tuhle variantu bych hned zavrhnul...

mati píše:Proto jsem se ptal hlavně na tu KIRU (říkám si - namontuji a letím), na zkušenosti s ní (na vrtule, proudy apod.). Na stránkách Kontroniku je doporučená vrtule na 4S pouze 13x7 při proud 34A...

Nejprve bys měl upřesnit, jestli ti jde hlavně o termiku, potom těch 500W bohatě stačí. Pokud chceš honit kW, tak asi lepší volbou bude ta Mega a KPG. Cenově to vyjde podobně jako KIRA, montáž bez problému.
mati

#529 Příspěvek od mati »

K těm motorům MP Jet...mám udělanou hřídel 3,175mm, motory jsem kdysi používal v buggy. Takže použít by to šlo, akorát nevím, jak je to s tou délkou hřídele.

Výkonově by se mi líbila ta Mega, chtěl bych, aby to bylo trochu svižnější...
A právě, že mě zajímá srovnání Megy s tou Kirou 480-31 nebo 480-26.
Pike Precision 2, Scout
PetrD

#530 Příspěvek od PetrD »

mati píše:A právě, že mě zajímá srovnání Megy s tou Kirou 480-31 nebo 480-26.

KIRA má přidaný ventilátor (na pár sekund chodu ve větroni podle mě zbytečný), takže motor je delší a těžší. KIRA 480-31 je v podstatě srovnatelná s malou Megou 16/20/2.
Uvažovaná Mega 16/30/1,5R je výkonově o třídu výš.

Ještě k baterce. Psal jsi o baterii 2700mAh. Nevím o jakou značku se jedná, ale tyhle kapacity jsou většinou už široký placky. Do štíhlého trupu v pohodě stačí něco užšího (šířka článku ca. 35mm) - tyhle rozměry většinou končí na kapacitě 2200mAh (max. u některých značek 2400).
mati

#531 Příspěvek od mati »

Díky za srovnání...to přirovnání k 16/20/2 hodně napovídá...

Přesný typ baterie ještě nevím, v heli používám Dualsky GT-S G5 2650mAh, mám s nimi dobrou zkušenost, tak to bude asi zase ta samá (ale je pravda, že nyní bude pracovat v úplně jiném režimu než v heli).

Argema má elektro trup, je tam místa dost, není to klasický oštěp :-)
Pike Precision 2, Scout
ST
Kontaktovat uživatele:

#532 Příspěvek od ST »

Na Kiru se vybodni a dej tam tu MEGU nebudeš litovat. Tady se už řešila náhradní výroba přírub na HET, ale nevím jak to nakonec dopadlo. Myslím, že tpk , který má vlákno o SNAKE tvrdil, že by to nemusel být problém to vyrobit. HET má hřídelku akorát do převodovky KONTRONIK, nic se nemusí řezat.
petrajksner

#533 Příspěvek od petrajksner »

LittleFalco píše:Jsem za. Mam tu jeden sexy stihly trup Dingone, cekajici na preorani na elektro.. Ale sam to nedam, delal bych to az do pristi zimy, tak nesmim moc pomlouvat Vikinga :wink:

Určitě pomlouvat nic nebudeme, jde jen o to, ze tento fesak si svoje vlakno zaslouží, to ze jsem napsal, ze je hezčí není myšleno pomluvou, ale mou zaslepenosti :D
Docela bych uvítal neco malo víc o CERESU E, par fotek co tu je me zaujalo.
ST
Kontaktovat uživatele:

#534 Příspěvek od ST »

Podle mě Viking 2E zase není s tím trupem tak hrozně. Hlavně je to vyvážený neskutečně promyšlenou konstrukcí a montáž zvládne i cvičená opice. :lol: Ono kdyby V.V. nedělal éra mimo pořadí, tak by asi i ta čekačka byla kratší. :( Ale i tak jsem zvědavej na novýho Stingera. Má ho mít kolega na novou sezonu F3B. Tak možná bude o čem přemýšlet až to uvidím v letu. Po zkušenostech s montáží Vikinga 2E a hlavne ENJOY3 by to byla asi mňamka s tou eletrifikací Stingera.
Dzordzik

#535 Příspěvek od Dzordzik »

Myslím si, že Stingera nijak rozumně neomotoruješ, trup je ještě o dost štíhlejší než u Dinga. Už Dingo je poměrně gynda, i když se to dá, je to spíš o tom jak k tomu přistoupíš. Dá se to udělat jednoduše, ale méně vkusně, nebo složitěji.
Stinger je ale HC. Nevím kolik má průměr čumáku, ale vím že je to ještě o dost míň než u Dinga. A abys dělal elektrifikaci motůrkem do angličíku jenom protože se tam nic lepšího nevejde ... No nevím. Záleží na co to chceš, ale na termiku není Stinger lepší než Dingo. Spíš na rychlost a vzdálenost a to BFU, bez porovnání modelů vedle sebe nepozná.
graup15

#536 Příspěvek od graup15 »

Dzordzik píše:Myslím si, že Stingera nijak rozumně neomotoruješ, trup je ještě o dost štíhlejší než u Dinga. Už Dingo je poměrně gynda, i když se to dá, je to spíš o tom jak k tomu přistoupíš. Dá se to udělat jednoduše, ale méně vkusně, nebo složitěji.
Stinger je ale HC. Nevím kolik má průměr čumáku, ale vím že je to ještě o dost míň než u Dinga. A abys dělal elektrifikaci motůrkem do angličíku jenom protože se tam nic lepšího nevejde ... No nevím. Záleží na co to chceš, ale na termiku není Stinger lepší než Dingo. Spíš na rychlost a vzdálenost a to BFU, bez porovnání modelů vedle sebe nepozná.

BFU nepozná ani kulový mezi Vikingem,Dingem nebo Freestylerem. Rozdíly mezi modely jsou do jednotek procent a to ještě záleží na tísíci věcech,plus hlavně ruce pilota.
Dzordzik

#537 Příspěvek od Dzordzik »

Tak tak, máš recht předsedo ... Rozdíl se pozná, ale jenom pokud máš srovnání a jenom za specifických podmínek. Navíc většina z nás nemá ani náhodou takové ruce a cit, aby vůbec dokázala odladit na maximum možného ani to co už teď létá, natož poznala rozdíl mezi 2 či víc špičkovými brusy. To poznají jenom závodníci. Pro nás je to spíš o pocitu a poměru cena/výkon/gzicht.
tomashr

#538 Příspěvek od tomashr »

mati píše:Proto jsem se ptal hlavně na tu KIRU (říkám si - namontuji a letím), na zkušenosti s ní (na vrtule, proudy apod.). Na stránkách Kontroniku je doporučená vrtule na 4S pouze 13x7 při proud 34A...

Ona se ta Kira dá taky přetížit docela o dost, třeba 1500W impulsně z Kiry 480 příliš problém není. Mega je při přetížení asi o něco účinnější, ale zase náročnější na regl (ale nic neřešitelného). Podle mě nebude vážný problém ani s Kirou, ani s Megou...
ST
Kontaktovat uživatele:

#539 Příspěvek od ST »

Spíš než motor je to všechno o tom dostat do trupu rozumnou baterku, tak aby to mělo smysl. Né na Stingera se těším, neb V.V. bude mít na Stingerovi nový křídla. Tak to pak srovnáme s Vikingem.
Dzordzik

#540 Příspěvek od Dzordzik »

A jak bys to chtěl srovnávat jinak než pocitově? Poznáš leta tak jak moc se to dá dojit, jaká je klesavost při určité rychlosti, ale stejně ti z toho vyjde akorát tak to, jak se ti to pocitově řídí, protože hrubo víc jak 50% je v rukou. I VV mi říkal, že pokud chci elektru a hlavně na termiku, tak Dingo je dobá a možná ještě lepší volba jak Stinger. Ten sice umí termiku taky moc dobře, ale už má profiláž a návrh spíš na rychlost a vzdálenost, termika ustoupila do pozadí.
Jestli se v kalupu Bčko rozjede na 200 nebo 250 nikdo z nás moc nepozná a neřeší, ale jak příjemně se to chová v termice poznáš, ale zase se to silně závislé na seřízení a navíc subjektivní.

Někdo létá Dingo na 102mm, někdo na 103, někdo na 108. Chování a výkony letadla jsou pokaždé někde úplně jinde, přitom je to pořád totéž letadlo.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“