Odpovědi na začátečnické otázky

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kreyson

Re: Odpovědi na začátečnické otázky

#526 Příspěvek od Kreyson »

Myslim, ze tomu tady rozumime vsichni. Ale i ta korekce kvuli bocnimu vetru je prece zasahovani do rizeni. Tak se potom ten zacatecnik nauci jen velmi hrube ovladani a nebude umet reagovat zpetnou vazbou na chovani modelu. To za nej udela stabilizace a on bude jen udavat smer.
Letajici cestmir

#527 Příspěvek od Letajici cestmir »

Souhlasím, ale jde omožnost volby. Jestli to bude používat celou dobu jeho modelaření a nebo bude postupně funkce vypínat a spolehne se jen na své umění bych nechal na něm.
Proto mě vadí to rezolutní NE stabilizaci do letadla začátečníka kterou tu hodně debatujících propaguje!
Mavic pro, Funtic 2, Venus 3d pro, Funcub 1400, Flite test mini Arrow, Eachine Fury Wing, ASW 28.
Kreyson

#528 Příspěvek od Kreyson »

Samozrejme, ze jde o moznost volby. Tady se jen radi a doporucuje, neprikazuje ani nezakazuje.
jirka525

#529 Příspěvek od jirka525 »

Mám pocit, že tady dochází od začátku k matení pojmů. Já tu vidím 2 ruzné věci. 1. létat se stabilizací a 2. používat stabilizaci jako "záchrannou brzdu". Ty mé příspěvky byly vesměs o 2. případu, tedy "Záchranná brzda". Já se musím přiznat, že jsem bohužel stabilizaci nepoužíval od začátku. 1. letadlo bylo čínský Bixler, na kterém jsem trénoval bez stabilizace a po cca 5 težkých haváriích jsem se rozhodl, že polystyrén již lepit nebudu a pořídil jsem si Betu a do té jsem již stabilizaci dal. No a tady je vidět právě ten propastný rozdíl. Zatímco s Bixlerem jsem nalétal cca 2 h celkem a prakticky jsem ho zničil, tak s Betou jsem nalétal nějakých 10 h a absolvovala jednu středně těžkou havarii a pár lehčích, kdy jsem ani nepotřeboval lepidlo.
Jirka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#530 Příspěvek od jyrry »

Letajici cestmir píše:... ignorování externích vlivů větru. Fouká vítr a tobě to letí jako by nefoukal. ...

Tohle bych chtěl zažít; podlehnul jsem propagandě kolegů a pokušení to vyzkoušet a pořídil jsem si přijímač s tím zázrakem - vypínačem větru :-)
Něco jsem s tím v poslední době nalétal (s medvědokocourem) ale zatím jsem nepoznal jak se to projevuje, asi nebyl ten správný vítr a to jednou nebo dvakrát to foukalo tak 6-7... :?

Má to (po aktualizaci FW) mít i ty módy další; já si to snad nahraju a zkusím co to fakt dělá, jestli to funguje tak jak se někdy tvrdí a jak někteří doufají.
jyrry.webnode.cz
Letajici cestmir

#531 Příspěvek od Letajici cestmir »

Pokud je dobře nastaven, tak to můžeš vyzkoušet v ruce. Když budeš pohybovat modelem do stran, tak model bude dělat protipohyb směrovkou. Když budeš pohybovat nahoru a dolů, tak budou pritipohyby výškovkou atd. Jde jen o nárazy větru. Pokud bude vánek beze změn rychlosti, tak ti to nezareaguje a model ti bude cestovat po větru. Takže normálně řídíš letadlo dle svých schopností a umění, ale model sebou neháže jako kapr na suchu.

Já to asi v ruce natočím, ať už se to tady ukončí :D
Mavic pro, Funtic 2, Venus 3d pro, Funcub 1400, Flite test mini Arrow, Eachine Fury Wing, ASW 28.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#532 Příspěvek od jyrry »

Letajici cestmir píše:.... Když budeš pohybovat modelem do stran, tak model bude dělat protipohyb směrovkou. Když budeš pohybovat nahoru a dolů, tak budou pritipohyby výškovkou atd. ...

:lol: :lol: :lol: kolega by teď prohlásil "neuč orla létat" :lol: :lol: :lol:

Takhle jsem to SAMOZŘEJMĚ zkusil hned po instalaci do éra... píšu tady o LÉTÁNÍ s tím zázrakem; kočkomedvěd valí (má asi metrdeset/kilodeset, tak aby nevalil) pořád stejně ať to je zapnuté či není... Čekám na vítr přes les, kdy to je silně turbulentní a háže to i 10,5kg Tigercatem :|
jyrry.webnode.cz
Letajici cestmir

#533 Příspěvek od Letajici cestmir »

To není učení orla, ale zde píšou lidi co si nedokážou představit jak funguje stabilizace. Tak to raději opakuji :lol:
DAF
Kontaktovat uživatele:

#534 Příspěvek od DAF »

Letajici cestmir píše:To není učení orla, ale zde píšou lidi co si nedokážou představit jak funguje stabilizace. Tak to raději opakuji :lol:

Ano máš pravdu, tu zkoušku jsem dělal za Komančů, tenkrát to byl ještě soudruh regulátor, ne pan regulátor. Určitě si tedy dokážu představit, co to dělá. Co však nepředpokládám, že by začátečník šel do vzduchu ve vichřici. Ať si to zapne při nasazení na přistání, pokud se necítí. Trvám si na tom, že to je berlička. A pokud jí bude užívat více, než je zdrávo, nebude nakonec umět létat. Jako začátečníkovi to může zakamuflovat určité věci (chyby), které pak začne považovat za běžnou věc a nebudou mu divné u dalších strojů. Může ti zakrýt špatnou polohu těžiště, nesprávné seřízení modelu, protože Honzo prostě v luftě udrží.
Hitec Aurora 9X
Letajici cestmir

#535 Příspěvek od Letajici cestmir »

Letajici cestmir píše:Souhlasím, ale jde omožnost volby. Jestli to bude používat celou dobu jeho modelaření a nebo bude postupně funkce vypínat a spolehne se jen na své umění bych nechal na něm.
Proto mě vadí to rezolutní NE stabilizaci do letadla začátečníka kterou tu hodně debatujících propaguje!
zdzd

#536 Příspěvek od zdzd »

Letajici cestmir píše:Souhlasím, ale jde omožnost volby. Jestli to bude používat celou dobu jeho modelaření a nebo bude postupně funkce vypínat a spolehne se jen na své umění bych nechal na něm.

A neunikla Ti informace o tom, že nemá dostupný žádný kanál, kterým by tu stabilizaci řídil?
Letajici cestmir

#537 Příspěvek od Letajici cestmir »

A neunikla ti informace, že jsem navrhoval řídit autolevel kanálem směrovky kterou k řízení letadla nepotřebuje nutně?
zelkar

#538 Příspěvek od zelkar »

Letajici cestmir píše:A neunikla ti informace, že jsem navrhoval řídit autolevel kanálem směrovky kterou k řízení letadla nepotřebuje nutně?
No já jsem si toho všiml - jako tvůrčí nápad dobrý :lol:
Jako realita je to úchylárna - jako třeba přidávat v autě plyn ruční brzdou :mrgreen:

Ten jeho vysílač Cadet4 má jakýsi přepínač, to jsou dvojí výchylky? Některé vysílače (např DX4) se tváří jako čtyřkanál, přitom skrytě vysílají i dva další neproporcionální kanály na základě přepínačů.
FrSky / Dingo, F5J ...
Shorty

#539 Příspěvek od Shorty »

StrycAlois píše:Tomuhle nerozumím.
Používám sice stabilizaci, ale tohle jsem nepostřehl.

Co třeba ono popisovaný padnutí po křídle. Poletí pomalu a utáhne zatáčku. Dle některých to éro srovná a v klidu si to přistane samo.
Ale pravda, co do toho kafrám. Použil jsem ji jen párkrát, přínos nevidno, jsem ji dal pryč. Možná jsem tím přišel o možnost se přidat na druhou stranu :mrgreen: .
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
StrycAlois

#540 Příspěvek od StrycAlois »

Hned v úvodu bych chtěl předeslat, že stále mám na mysli stabilizaci, nikoliv záchranný systém - autolevel.

Ačkoliv nejsem začátečník, tak stabilizaci používám. Již dlouho, v mnoha modelech a v podstatě neustále v průběhu letu.
Nějaký čas jsem zkoušel různé stabilizační systémy, až nakonec jsem si vybral takový, který MNĚ vyhovuje. Je možné, že jinému vyhovovat nemusí.

Soužití se stabilizačním systémem chvíli trvá, takže takhle si na sebe nezvyknete:
Shorty píše: ... Použil jsem ji jen párkrát, přínos nevidno, jsem ji dal pryč ...

Od stabilizace neočekávám, že:
Shorty píše: ... v klidu si to přistane samo.

Dle mých představ stabilizace nemá nic dělat sama, má pouze reagovat. Stabilizace, v režimu Hold, má udržovat takovou pozici - takový postoj modelu, jaký jsem mu nastavil já. Tudíž má eliminovat vnější vlivy, jenž mají tendenci měnit postoj modelu: poryvy větru, ale i autostabilizační snahy modelu. Např: Pokud model nakloním na levé křídlo, chci aby zůstal nakloněn pokud jej sám nesrovnám.

Hodlám-li využít autostabilizační vlastnosti modelu, použiji (pro danou funkci) režim Rate. Ten vnější vlivy neeliminuje, pouze je zmírňuje a zpomaluje.

Žádný stabilizační systém nedokáže "vypnout vítr", jak se zde někdy uvádí. To znamená, že poryvy větru s modelem vždy nějak zacloumají. Jde o to, aby to stabilizace zmírnila - ztlumila a v režimu Hold navíc i model vrátila do pozice jako před poryvem.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“