DJI - F300 Phantom 2 Vision

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DominikVF

Re: DJI - F300 Phantom 2 Vision

#541 Příspěvek od DominikVF »

klobasa78 píše:Každopádně bych doporučoval létat v režimu Naza-M.

Mimo funkcie IOC v čom je lepší režim NAZA-M? oproti režimu PHANTOM.. Lietam v režime Phantom, preto sa pýtam.
IvanGS

#542 Příspěvek od IvanGS »

jirne - teď jsem připojil Phantoma k PC, nastaven je režim Phantom, zbytek snad OK, jen jsem pro začátek zmenšil limity výšky a vzdálenosti. I doma na stole se chytalo 5-6 satelitů a podle toho to blikalo žlutě nebo zeleně, tedy tak jak to má asi být. Když to svítilo žlutě (5 satelitů), na displeji mobilu byla informace "Ready to Flight without GPS" a když 6 satelitů a blikalo to zeleně, byla tam info "Ready to Flight with GPS". Takže snad OK, ale včerejšek záhada. Jediné, co jsem si včera po vybalení všiml bylo, že pravý přepínač byl ve střední poloze, asi to v ní nechal předvádějící po kalibraci. V manuálu sice píšou, ať se před startem dají oba do horní polohy, také tam ale potvrzují, že pravý přepínač slouží v režimu Phantom pouze ke kalibraci kompasu. Takže by jeho poloha neměla mít na nic vliv, ale kdo ví...

klobasa78 - stejně jako Dominik se ptám proč? Chápu, jsou tam některé pokročilé funkce, ale v manuálu i u Pelikána je naopak doporučení létat zpočátku v režimu Phantom. Je tento režim při běžném létání nějak omezující nebo nebezpečný? Díky.
gardenroute

#543 Příspěvek od gardenroute »

Phantom režim je obecně určený jen pro nováčky a méně zkušené piloty (je mj. omezený funkcemi), naopak NAZA režim je plný NAZA režim se vším všudy, IOC a plnou kompatibilitou. Doporučuji NAZA.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
salamander

#544 Příspěvek od salamander »

Dominik, to ešte lietaš v režime Phantom ?
Mal som dojem že si starý mazák a lietaš na P2 ako ja .
DominikVF

#545 Příspěvek od DominikVF »

Ja som mladý mazák :-) Stále sa považujem za začiatočníka (pokročilého :) ) .. a s novou P2 idem dá sa povedať "od začiatku" s triezvou hlavou.. lietam stále v režime Phantom..
jirne

#546 Příspěvek od jirne »

IvanGS píše:jirne - teď jsem připojil Phantoma k PC, nastaven je režim Phantom, zbytek snad OK, jen jsem pro začátek zmenšil limity výšky a vzdálenosti. I doma na stole se chytalo 5-6 satelitů a podle toho to blikalo žlutě nebo zeleně, tedy tak jak to má asi být. Když to svítilo žlutě (5 satelitů), na displeji mobilu byla informace "Ready to Flight without GPS" a když 6 satelitů a blikalo to zeleně, byla tam info "Ready to Flight with GPS". Takže snad OK, ale včerejšek záhada. Jediné, co jsem si včera po vybalení všiml bylo, že pravý přepínač byl ve střední poloze, asi to v ní nechal předvádějící po kalibraci. V manuálu sice píšou, ať se před startem dají oba do horní polohy, také tam ale potvrzují, že pravý přepínač slouží v režimu Phantom pouze ke kalibraci kompasu. Takže by jeho poloha neměla mít na nic vliv, ale kdo ví...

klobasa78 - stejně jako Dominik se ptám proč? Chápu, jsou tam některé pokročilé funkce, ale v manuálu i u Pelikána je naopak doporučení létat zpočátku v režimu Phantom. Je tento režim při běžném létání nějak omezující nebo nebezpečný? Díky.

Já k tomu řeknu jenom tolik. I když někteří tady na fóru Igora Vlahoviče pomlouvají a smějí se mu, on má alespoň snahu pomocí instruktážních videí dát polopaticky návod nováčkům jak začít s létáním s koptérama.
Koukni na jeho stránky http://www.copterdji.cz/ , nebo na stránky Václava Hejla http://dji-f305-phantom.webnode.cz/
DominikVF

#547 Příspěvek od DominikVF »

jirne píše:Já k tomu řeknu jenom tolik. I když někteří tady na fóru Igora Vlahoviče pomlouvají a smějí se mu, on má alespoň snahu pomocí instruktážních videí dát polopaticky návod nováčkům jak začít s létáním s koptérama.
Koukni na jeho stránky http://www.copterdji.cz/ , nebo na stránky Václava Hejla http://dji-f305-phantom.webnode.cz/

tak tak.. veľká pomoc z jeho strany pre začiatočníkov, tiež som si prešiel všetky jeho videá.. Možno sa nevyjadruje profesionálne ale dajú jeho videá na začiatok nejaké rady začiatočníkom..
gardenroute

#548 Příspěvek od gardenroute »

DominikVF píše:tak tak.. veľká pomoc z jeho strany pre začiatočníkov, tiež som si prešiel všetky jeho videá.. Možno sa nevyjadruje profesionálne ale dajú jeho videá na začiatok nejaké rady začiatočníkom..
Skutečně Dominiku ?
DominikVF

#549 Příspěvek od DominikVF »

gardenroute píše:Skutečně Dominiku ?

No tie základy, ktoré sú popísané v manuály on to prezentuje v praxi videom, tak začiatočníkovi to dá dosť... Samozrejme ty si guru Phantomov a vieš o nich viac jak možno výrobca :D ale ak by si mal byť každému začiatočníkovi na pomoc zadarmo a vysvetľovať mu polopaticky čo ako funguje, tak by ti to prišlo otravné.. Veď komu nie.. Aj keď samozrejme rád poradíš, vysvetlíš.. veď aj mne si a nie raz :)
IvanGS

#550 Příspěvek od IvanGS »

gardenroute píše:Phantom režim je obecně určený jen pro nováčky a méně zkušené piloty (je mj. omezený funkcemi), naopak NAZA režim je plný NAZA režim se vším všudy, IOC a plnou kompatibilitou. Doporučuji NAZA.

Některé funkce u režimu Phantom opravdu chybí a stejně tak souhlasím, že je to pro nováčky - a to já jsem. Ale nemyslím, že by mne jako nováčka tenhle režim omezoval v učení pilotáže a základním používání kamery, aspoň to tak cítím. Nebo se pletu? Po nějaké době předpokládám přechod na Naza a časem třeba na jinou koptéru, to ukáže čas, můj rozvoj a potřeby.
jirne

#551 Příspěvek od jirne »

IvanGS píše:
Některé funkce u režimu Phantom opravdu chybí a stejně tak souhlasím, že je to pro nováčky - a to já jsem. Ale nemyslím, že by mne jako nováčka tenhle režim omezoval v učení pilotáže a základním používání kamery, aspoň to tak cítím. Nebo se pletu? Po nějaké době předpokládám přechod na Naza a časem třeba na jinou koptéru, to ukáže čas, můj rozvoj a potřeby.

Režim Phantom dovolí (bez složitých pilotážních prvků jako např. let do stran) natáčet video jen ve směru kterým letí koptéra. Kdežto funkce "Home Lock" a "Course Lock" na přepínači S2 umožní natáčení koptéry (kamery) do stran i když stroj letí přímým směrem a to jsou možnosti bez kterých se dá jen těžko obejít.
gardenroute

#552 Příspěvek od gardenroute »

V několika předchozích příspěvcích bylo uvedeno, že režim NAZA umožňuje pokročilé letové režimy IOC. To jsou pro neznalé právě HL a CL letové režimy... Nicméně jak jsem již mnohokrát psal, nováčkům a nezkušeným pilotům IOC moc nedoporučuji aktivovat bez jeho zvládnutí, ačkoliv je HL mj. i velmi dobrá 'pomůcka pro snadné přitažení letadla po ztrátě orientace' ...
IvanGS

#553 Příspěvek od IvanGS »

jirne - nemyslím, že let do strany je extra složitý prvek, aspoň tak soudím podle RC vrtulníků (teď už mám jen pokojový 4kanálek Free Spirit Micro), ale budiž, souhlasím, že některé režimy to mohou ulehčit a možná je to u koptéry složitější...

gardenroute - rozumím a obecně chápu. Pokud jsem pochopil z manuálu, ruční přitažení nebo aktivace návratového režimu není v režimu Phantom možná, jen automatické přepnutí do Fail Safe (slabá baterka, vypnutý vysílač, prý dosažení limitní vzdálenosti, ještě něco?). Je to tak? A ještě dotaz (i když jsi to "již mnohokrát psal"), co myslíš "zvládnutím" IOC, resp. HL a CL? Za mne - zvládnout ho mohu jen když to budu zkoušet, ale přiznám, že se o to nechci zpočátku pokoušet, protože ještě ani neumím koptéru řídit normálně ani plně nechápu všechny souvislosti.
DominikVF

#554 Příspěvek od DominikVF »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9mb39zky7d4[/youtube]

Niečo spomenuté/ predvedené v praxi .. v NAZA-M režime..
jirne

#555 Příspěvek od jirne »

IvanGS píše:jirne - nemyslím, že let do strany je extra složitý prvek, aspoň tak soudím podle RC vrtulníků (teď už mám jen pokojový 4kanálek Free Spirit Micro), ale budiž, souhlasím, že některé režimy to mohou ulehčit a možná je to u koptéry složitější...

gardenroute - rozumím a obecně chápu. Pokud jsem pochopil z manuálu, ruční přitažení nebo aktivace návratového režimu není v režimu Phantom možná, jen automatické přepnutí do Fail Safe (slabá baterka, vypnutý vysílač, prý dosažení limitní vzdálenosti, ještě něco?). Je to tak? A ještě dotaz (i když jsi to "již mnohokrát psal"), co myslíš "zvládnutím" IOC, resp. HL a CL? Za mne - zvládnout ho mohu jen když to budu zkoušet, ale přiznám, že se o to nechci zpočátku pokoušet, protože ještě ani neumím koptéru řídit normálně ani plně nechápu všechny souvislosti.

No určitě to není složitý prvek, pokud máš stroj pár metrů od sebe a dokonale na něj vidíš. Představ si, že máš koptéru 200m daleko, sotva ji vidíš, už ale nepoznáš, jak je orientovaná, míjíš nějaký zajímavý objekt, který chceš natočit, ale víš jestli máš letět rovně, šikmo nebo bokem? Ano, máš displej mobilu nebo tabletu, ale na slunci toho stejně moc nevidíš, máš co dělat se sledováním případných překážek a do toho všeho musíš ještě navíc letět šikmo nebo bokem. A nezapomeň, že musíš taky sledovat telemetrická data, ale hlavně kapacitu baterie, aby jsi se stihnul vrátit.
Taky mám zkušenosti s kniplama, ale funkce CL je pro mne značná pomoc, prostě letím v předem určeném kurzu a při tom si strojem točím jak potřebuju.
Ještě by mě potěšilo, kdyby někdy vyšel takový upgrade mobilní aplikace, který dovolí let podle WP a zároveň aby se na mapě mohl určit bod, kam bude kamera při letu neustále mířit.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“