Super výkonné elektrovětroně - povídání

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Viking 2-E a další modýlky

#556 Příspěvek od graup15 »

Tak to aby na ten radar čuměli jako z jara:-) Na 3s to tam je,pak než se anténa otočí tak to tam zase není...pak se vydám na přelet...5minut tam nic není...pak se 4 minuty plácám v bublině...tak to tam zase na chvilku je...pak 10 minut oblétávám letiště...to tam zase vidí prd...To aby operátor začal věřit na UFO.. :-) :-)

No prostě víme o té výšce tak podle toho upravíme létání...problém s tím nemám.
S tím radarem je to kravina...to bych fakt neřešil.Už podle naprosto náhodného létání.
Naposledy upravil(a) graup15 dne ned 14.04.2013 21:38, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#557 Příspěvek od JMalik »

Radar Ruzyně :
..................Objekt TAR – vybaven anténou primárního a sekundárního radaru. Primární radar lokalizuje objekty, sekundární radar sleduje pohyby letadel ve vzdušném prostoru. Objekt MSSR (s věží a kopulí) – ocelová věž s tzv. „radomem“ – tj. kryt antény radaru. Uvnitř se otáčí anténa primárního a sekundárního radaru. Primární radar má dosah cca 150 km a funguje na principu odrazu od cíle (tzn., že vidí všechna letadla v uvedeném dosahu). Sekundární radar má dosah cca 300 km a funguje na principu odpovídače (tzn., že vidí pouze cíle, které mají zapnutý „odpovídač“, a tím je schopen identifikovat, o jaké letadlo se jedná). Tato stavba je asymetrická, autorem návrhu je arch. Vlado Milunič a dle vyjádření dodavatele technologie (společnost Thales, Francie) je to patrně jediná asymetrická věž radaru na světě.................
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
tomashr

#558 Příspěvek od tomashr »

Hele seš si úplně jistý, že v Ruzyni opravdu intenzivně užívají aktivní radar (dotaz zní, zda ho trvale užívají, ne zda ho mají)? Co vím, tak dnes u dispečerů letišť naprosto dominuje využití "pseudoradaru", který jen pasivně sleduje odpovídače, důvodů je celá řada od lepší přehlednosti přes provozní náklady až po odpadnutí problémů s jakýmikoli hygienickými normami na vf záření... Čili, to čemu v tvém popisu říkáš "sekundární radar" je reálně spíš primární.

Jinak ale samozřejmě souhlas s tou částí debaty, kde doporučuješ "rozumnější výšky", to vidím stejně. Navíc bych k tomu dodal, že jedna věc je malér s ÚCL, to mi upřímně přijde spíš jako méně pravděpodobné (byť ne vyloučené), ono je ale asi jen otázkou času, kdy někdo při nějakém "výškovém blbnutí" model z dohledu ztratí a z kilometru je reálně možný dopad i po vysunutí butterfly v okruhu i přes 5km od letiště. A že se v tomto okruhu najde víc než dost věcí, kde by byl dopad nepříjemný, je asi bez debaty. A že se nějaká ztráta modelu stane, to bere jako jistotu, je to o tom "kdy a jak často", ne "zda vůbec" :(
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#559 Příspěvek od Genagen »

Kentán píše:No a takové malé zákoutí (to nejsou zdaleka všechna éra)...pro potěchu oka :-)

dnešní polítání v RcBubákově:
http://68vk.rajce.idnes.cz/RcBubakov_14.4.2013/[/quote]
Chtel jsem prijet - ale dokud je vikous u pana doktora (Graup), tak jsem jenom vytahnul letajici nabytek od Leose. V Praze to nosilo chvilema naprasto super.
JMalik

#560 Příspěvek od JMalik »

tomashr píše:Hele seš si úplně jistý, že v Ruzyni opravdu intenzivně užívají aktivní radar (dotaz zní, zda ho trvale užívají, ne zda ho mají)? Co vím, tak dnes u dispečerů letišť naprosto dominuje využití "pseudoradaru", který jen pasivně sleduje...........

Použití odpovídače je přesně specifikované kdy tam musí být , kdy ne ...atd.
Podívej se do aeroklubu, prohlédni si ty letadla a uděláš si představu kolik letadel to má. V UL je to výjimka.
Funguje to tak, že pokud máš odpovídač, tak to musí být trvale zapnuté i vprostorách, kde vyžadovaný není. Prostě odstartuješ a dispečeři tě mají na sekundárním radaru. Všechny letadla bez odpovídače identifikují primárním radarem.

Ale to není podstatné. Neřešil bych moc jaké mají prostředky a možnosti tě dostat (těch mají dost).
Největší nebezpečí hrozí, kdyby to oznámil někdo z pilotů linek v komunikaci s řízením letového provozu.
Naposledy upravil(a) JMalik dne ned 14.04.2013 22:38, celkem upraveno 1 x.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#561 Příspěvek od JirkaA »

S odrazivostí uhlíkovýho modelu bych to neviděl tak tragicky. On ten uhlík není zas tak moc vodivej, není to plech, takže ve výsledku to elektromagnetickou vlnu spíš pohltí a přemění v teplo, než aby to v této velikosti vyrobilo na tu dálku měřitelný odraz. Ostatně na bázi málo vodivého uhlíku fungují materiály používané na "stealth" letounech nebo třeba útlumové panely v bezodrazových komorách používaných v měřicích komorách EMC laboratoří.
BTW naše plocha v Babicích leží skoro na hranici brněnského TMA, který sahá od 300 m AGL nahoru. Několikrát jsem zdrhal s modelem k zemi, protože to kolem nás poměrně často mažou MI-24 z Náměšti na Libavou, kopírují okraj lesa cca 200m od naší plochy, přitom pupkem skoro lechtají vrcholky stromů (loni jsem tam pomáhal kamarádovi na prořezávce v lese, letěli nám přímo nad hlavou a vír od rotorů nám pěkně naházel jehličí do očí). Takže ani pod spodní hranicí TMA nemá modelář jistotu.. Ten vrtulník člověk alespoň slyší chvilku před tím, než proletí, ale už se mi tam taky stalo, že nám přesně nad polochou neslyšně proletěl větroň směrem na Medlánky, ten byl ale o dost výš. Ultralajťáci z Kotvrdovic o nás vědí a berou to dostatečně okolo, občas někdo přiletí zamávat když vidí, že stojíme u aut s rukama v kapsách.
OK2WY
graup15

#562 Příspěvek od graup15 »

Nechcete už s tím jít do ...mé vyjádření je jasné,né? Výška do povolené,hlídka kolegy a na radar seru!!!
Děkuji za vysvětlení a poučení výškové situace, ale dál se prosím běžte tímto zaobírat na forum ----www.aeroklub Václava Havla.cz.
Díky
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#563 Příspěvek od JirkaA »

graup15 píše:Nechcete už s tím jít do ...mé vyjádření je jasné,né? Výška do povolené,hlídka kolegy a na radar seru!!!
Děkuji za vysvětlení a poučení výškové situace, ale dál se prosím běžte tímto zaobírat na forum ----www.aeroklub Václava Havla.cz.
Díky

Aby ses Dalibore nepos....esouval. Vždyť si o to koleduješ svým chlubením výškovými rekordy ;)
OK2WY
pepin

#564 Příspěvek od pepin »

Jirko M, kdybys neměl pořád neutuchající potřebu někoho sejmout, tak sem klukum napíšeš při jakém směru větru si mají tu výšku hlídat, pokud si to pohlídají, tak je nikdo z letiště nahánět s největší pravděpodobností nebude .

Ale vono tady zrovna nic moc jiného k řešení není vid :wink:
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 14.04.2013 23:02, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#565 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:Jirko, kdybys neměl pořád neutuchající potřebu někoho sejmout, tak sem klukum napíšeš při jakém směru větru si mají tu výšku hlídat, pokud si to pohlídají, tak je nikdo z letiště nahánět s největší pravděpodobností nebude .

To je na mě?
pepin

#566 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pepin píše:Jirko, kdybys neměl pořád neutuchající potřebu někoho sejmout, tak sem klukum napíšeš při jakém směru větru si mají tu výšku hlídat, pokud si to pohlídají, tak je nikdo z letiště nahánět s největší pravděpodobností nebude .

To je na mě?

jooo, napiš jim ten směr větru který si mají hlídat.zbytek nech vyplynout.
pepin

#567 Příspěvek od pepin »

JMalik

#568 Příspěvek od JMalik »

Až doteď jsem tě měl za normálně uvažujícího, poměrně inteligentního modeláře. To červené si někam vytetuj a někde na letišti to přednes. Jestli nás doteď měli tak trochu za ignoranty, tak tímhle nás postavíš na úplně jinou úroveň.
To jako myslíš, že když bude foukat třeba 10, 20m/s z 270°, že by se zrušilo TMA II směrem na západ, nebo jak jsi to myslel?

.......tak sem klukum napíšeš při jakém směru větru si mají tu výšku hlídat, pokud si to pohlídají......
..........jooo, napiš jim ten směr větru který si mají hlídat...........
pepin

#569 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:Až doteď jsem tě měl za normálně uvažujícího, poměrně inteligentního modeláře. To červené si někam vytetuj a někde na letišti to přednes. Jestli nás doteď měli tak trochu za ignoranty, tak tímhle nás postavíš na úplně jinou úroveň.
To jako myslíš, že když bude foukat třeba 10, 20m/s z 270°, že by se zrušilo TMA II směrem na západ, nebo jak jsi to myslel?

.......tak sem klukum napíšeš při jakém směru větru si mají tu výšku hlídat, pokud si to pohlídají......
..........jooo, napiš jim ten směr větru který si mají hlídat...........

myslel jsem to tak, že když pilot paraglidingu provede rekordní přelet i přez koridor Ruzyně, tak dostane nakonec řád od prezidenta republiky.jen se to nesmí rozmazávat kudy přesně letěl :wink:
Víš kudy lítáte vy, s těmi ultralajty---po dálnicích, páč jinak by jste zabloudili.Nech toho.

Jinak dnes jsem se bavil o té mé slavné meteorologii s instruktorem létání---velice zajímavý rozhovor a vcelku i prozření, proč mi tady k tomu nikdo nic moc neřekl :wink:
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 14.04.2013 23:27, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#570 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:myslel jsem to tak, že když pilot paraglidingu provede rekordní přelet i přez koridor Ruzyně, tak dostane nakonec řád od prezidenta republiky.jen se to nesmí rozmazávat kudy přesně letěl :wink:
Víš kudy lítáte vy, s těmi ultralajty---po dálnicích, páč jinak by jste zabloudili.Nech toho.

Beru to tak, že jsi něco pil a ráno až se z toho vyspíš si to tady přečteš a nějak si to přebereš.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“