NOVÉ POJIŠTĚNI RC-ZMĚNY OD 4/2014
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: NOVÉ POJIŠTĚNI RC-ZMĚNY OD 4/2014
Dronys: Ano, ale vezmi si Phantomy. Ty mají RTH a ze signálu si vyletíš dřív než přijdeš o vizuální kontakt. Najde se mnoho dalších důvodů proč RTH povolit. To, že to někdo používá jinak než může být povolené bych neřešil... Tak je to se vším, ne jen s modely, ne jen s RTH.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
HonzaS píše:Dronys: Ano, ale vezmi si Phantomy. Ty mají RTH a ze signálu si vyletíš dřív než přijdeš o vizuální kontakt. Najde se mnoho dalších důvodů proč RTH povolit. To, že to někdo používá jinak než může být povolené bych neřešil... Tak je to se vším, ne jen s modely, ne jen s RTH.
To, že je zde ze strany provozovatelů řady modelů snaha dosáhnout toho, aby využívání RTH obecně nezpůsobovalo vyloučení modelu z definice modelů tedy, aby to bylo bez regulace je zřejmé, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že tento postoj bude sdílet i MD/ÚCL tj. vůbec není jisté, že se to bez regulace opravdu prosadí.
Jisté to není, ani si netroufám říct jestli je to pravděpodobné, ale rozhodně se od toho SMČR nedistancuje. Což byl ten největší strašák tady v tomto vlákně.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
- gardenroute
Považuji RTH za vysoce bezpečnostní funkci, určitě vhodnější než okamžité přistání po FS, ale je to určitě o diskuzi.HonzaS píše:Dronys: Ano, ale vezmi si Phantomy. Ty mají RTH a ze signálu si vyletíš dřív než přijdeš o vizuální kontakt. Najde se mnoho dalších důvodů proč RTH povolit. To, že to někdo používá jinak než může být povolené bych neřešil... Tak je to se vším, ne jen s modely, ne jen s RTH.
Mimochodem Phantom určitě nejde do FS (pro ztrátu RC řízení), než přijdeš o vizuální kontakt, s tovární Tx je zaručen dosah 1000 m (v reálu daleko dále), velká část pilotů P. s ním létá ale s různými standardními RC Tx s ještě větším dossahem. A na LOS s tím málokdo létá dál, než nějakých 500 metrů, dál už není vidět
To jen, aby opět nevznikaly nějaké fámy...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
HonzaS píše:Jisté to není, ani si netroufám říct jestli je to pravděpodobné, ale rozhodně se od toho SMČR nedistancuje. Což byl ten největší strašák tady v tomto vlákně.
Distancování tady bylo dříve zmiňováno spíš obecně ve vztahu k multikopterám jako takovým bez ohledu na detaily jako je autopilot obecně nebo RTH. Dokonce se v tomto ohledu objevil i názor, že multikoptery obecně vůbec nejsou modely. Pak bylo distancování dementováno. Nicméně takto podrobně se to ve vztahu k tomu distancování tehdy rozhodně nezmiňovalo. Ostatně ani v tom oficiálním zápisu z jednání s ÚCL není ani zmínka ani co se týče autopilotů obecně ani RTH.
To, že v ificiálním zápise není nic o distancování se vůči multikoptérám obecně bych ještě nebral jako zaručený předpoklad toho, že se do budoucna budou prosazovat tyto podrobnosti. Je stále otázkou zda nakonec nedojde k tomu, že obecně bez regulace přijatelné budou jen ty modely včetně multikoptér, které buď vůbec nebudou obsahovat autopiloty ani RTH nebo je budou mít prokazatelně deaktivované.
Pardon... měl jsem na mysli F 305 a 310 Phantom 2. Nevěděl jsem, že je to u jedničky o tolik jiný...
- gardenroute
P1 i P2 mají 2.4 FHz RC, takže stejné, některé novější P1 a P2 mají lepší Rx s diverzitou. Nižší dosah má jistě Vision, který má RC ovládání na 5.8 GHZ...HonzaS píše:Pardon... měl jsem na mysli F 305 a 310 Phantom 2. Nevěděl jsem, že je to u jedničky o tolik jiný...
Létám s tím rok, a nikdy jsem neslyšel o ničem takovém, co jsi zmínil...
Aha, tak já lítal s F310 Vision. Vidíš, myslel jsem, že je to všechno stejné! Dík za info!
- gardenroute
Vision je takový levoboček, dle mého takové to instant řešení, vedlejší větev vývoje...HonzaS píše:Aha, tak já lítal s F310 Vision. Vidíš, myslel jsem, že je to všechno stejné! Dík za info!
No, ale třeba u P1 byla možnost přepínat všechny 4 mody vysílače, u P2 a P2 vision jde jen 1 a 2. Dělají v tom bordel. Celkově už DJI nemám zdaleka tak rád, jak jsem míval 
Jen pro info, napsal jsem do ČSOB, ohledně odpovědnostní pojistky. Na dotaz, zdali se vztahuje i na škody způsobené dálkově řízeným modelem:
Dobrý den, pojištění se vztahuje na škodu způsobenou modelem letadla. Pojistná částka indiv. Odpovědnosti začíná na 2 mil. - újma na zdraví, 1 mil. újma na věci, 500 tisíc následná újma a 50 tisíc nemajetková újma. Pojistné je za 657 kč ročně.
Dobrý den, pojištění se vztahuje na škodu způsobenou modelem letadla. Pojistná částka indiv. Odpovědnosti začíná na 2 mil. - újma na zdraví, 1 mil. újma na věci, 500 tisíc následná újma a 50 tisíc nemajetková újma. Pojistné je za 657 kč ročně.
Takže to vypadá, že pojištění přes ČMA není ničím výjimečné a odpovědnostní pojistka (tzn. běžné občanské pojištění za škody neúmyslně způsobené) je a byla dostačující. Nebo je něčím výjimečné?
Problem je v tom ze spousta pojistoven vyrazuje letadla a modely z plneni.
Ale CSOB vypada hodne slusne
Ale CSOB vypada hodne slusne
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper píše:Problem je v tom ze spousta pojistoven vyrazuje letadla a modely z plneni.
Já spíš mám pocit, že ty nevíš co je model a co je letadlo.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
AR1 píše:Já spíš mám pocit, že ty nevíš co je model a co je letadlo.
Neni dulezite co vim nebo nevim ja.
Dulezite je ze pro allianz je letajici model zarizeni padajici do "letadla a letajici zarizeni" a tudiz je na tom vyluka. Na rozdil od spousty diskuteru jsem nebyl linej a zeptal jsem se.
Ptal jsem se na "model letadla či jina létající hračka/model" - u Allianz prisla odpoved "Ne, udelejte si extra pojistku u CMMA", u CSOB prisla odpoved "Je to ok vcetne vystoupeni pred lidma"
Nehlede na to ze i podle posledniho jednani UCL je rozdil mezi modelem letadla a letadlem maly a jedna se o slovickareni. Tj. dulezita je hmotnost (do 20kg) a to ze to lita. Na papirovy model hradu asi nebude pojistka tak nutna
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16