FrSky ETHOS

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: FrSky ETHOS

#556 Příspěvek od graup15 »

Asi takhke...ta primera k modelum vcelku sedi :-)
Přílohy
FB_IMG_1711876546838.jpg
FB_IMG_1711876529811.jpg
shumi

#557 Příspěvek od shumi »

juraj.jurej píše:
Niekde robíš chybu. Dal si aktualizovať všetko aj SD kartu? Nastavil si hlas1?

Děkuji za rady,samozřejmě dávám akt.vše a mám zafajfkovanou češtinu.Jak si posílal ten obrázek menu rádia kde tu češtinu vyberu tak tam vůbec není,je tam prostě jen angličtina.Na konci aktualizace to sice napíše úspěšná,ale objeví se tam okno že zvuky a audio jsou zastaralalé či co a to se mi při dřívějších akt.nezobrazovalo.Asi něco dělám blbě kdyžtak někoho poprosím v okolí Příbrami kdo v tom je kovaný aby mi to zkusil přehrát
Ale moc děkuji
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#558 Příspěvek od juraj.jurej »

Pri flešovaní vyber aj jazyk Český.
Přílohy
Screenshot_1.jpg
FrSky Tandem X20
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#559 Příspěvek od Jameson »

Frsky to majú pre niektoré rádia dobabrané… Jazykové súbory (audio aj preklady) a Lua skripty si treba stiahnuť a nahrať na kartu samostatne. A problém je to niekedy aj nájsť…

Vývoj majú OK, ale dokumentácia je tragická…

Aké máš presne rádio?

Na Horuse X12S sú napríklad preklady v súbore s firmvérom, ktorý si treba stiahnuť samostatne (X12S-ISRM.zip), v adresári i18n.
Naposledy upravil(a) Jameson dne pon 01.04.2024 14:12, celkem upraveno 1 x.
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
HONZIK 22

#560 Příspěvek od HONZIK 22 »

Ona ta podpora narodnich jazyku asi nebude jednoducha.
Tradicni vyrobci uz tradicne :mrgreen: na to prdi. Pouze svetove jazyky a dost. Mozna tak hlasky v nahranych souborech ale obrazovka v Cestine?
Tedy ne,ze by me ukecane vysilacky braly za svert,ale ceska obrazovka ano. I to je duvod prece proc Frsky .
Verim ze to cesti kluci doladi. Kdo jiny ,logicky Cinan ne.
prikrylm

#561 Příspěvek od prikrylm »

Úžasná výhoda otevřených systémů - nemáš, můžeš si dopsat - FrSky z toho těží ještě teď :)

graup15 píše:Asi takhke...ta primera k modelum vcelku sedi :-)
PowerBox CORE jede na nějakém LoRa?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
graup15

#562 Příspěvek od graup15 »

Nevim...asi ne.
Ale momentalně je to nejrobustnější system na 2.4.
Teda aspoň co hodně lidí tvrdí...

Třeba si ho jednou pořídím, ale teď je na řadě X18S s fw 2.28.00 :-) :-)
( to by mohlo už být konečná verze :-)
shumi

#563 Příspěvek od shumi »

Jde o radioX18S takto to mám před aktualizací nevím co je to levé okno i18n jestli tam mám také zaškrtnout češtinu ale myslím že jsem i to zkoušel.Ještě mě napadlo akt.pouze firmwar a zvuky nechat staré.Ještě jsem si všiml nevím zda je to normální že v ehtos suite mi nejdou editovat modely.

Omlouvám se za otočený obrázek
Přílohy
20240402_062013.jpg
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#564 Příspěvek od Jameson »

Ďakujem za info, pri X18S je to jednoduchšie, tam naozaj stačí zaškrtnúť pod i18n jazyk Čeština a potom aktualizovať komponenty. Ak by to nepomohlo, treba to aktualizovať ručne, audio súbory sú tu:

https://github.com/FrSkyRC/ETHOS-Feedback-Community/releases/download/1.5.4/audio-cs.zip - treba ich rozbaliť tak, aby adresár cs bol v priečinku "audio".

Textové súbory (to je to i18n) sú tu:

https://github.com/FrSkyRC/ETHOS-Feedback-Community/releases/download/1.5.4/X18-EU.zip - treba ich rozbaliť tak, aby adresár i18n bol v koreňovom priečinku, firmware.bin sa môže vymazať.

Potom by už všetko malo fungovať ako čínske hodinky :lol:
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
tomashr

#565 Příspěvek od tomashr »

prikrylm píše:PowerBox CORE jede na nějakém LoRa?

Tohle se mi nepodařilo najít exaktně. Ale určitě má Core něco "svého" - buď vlastní protokol nad LoRA moduly anebo si hodně vyhráli s protokolem nad "tradičním" modulem. Fakt je, že udávají dosah až 9km, což klasiky Futaby, JETI či ACCESS nedají ani náhodou a jsou docela dobré i zkušenosti se zarušeným prostředím. A Core je na své německé kořeny kupodivu i celkem levný - vysílač v levnější verzi ATOM cca 40k, přičemž porovnatelné od FrSky je tak X20PRO za necelých 28k, přičemž k Atom je ještě navíc přijímač. Přijímače pak u Core začínají někde u 2200 za fullrange použitelný pro F5x, což taky není nějaká šílenost.

Jak jsem výše psal ten postup úvah, kterým jsem se po růstu problémů s rušením na závodech dostal k FrSky TD, tak popravdě Core tehdy bylo druhou uvažovanou variantou a kdybych řešil opravdu jen F5J, tak bych do něj asi šel a rozdíl ceny by opravdu nebyl nějak neadekvátní. Pro FrSky rozhodly spíš náklady na další modely, třeba pro RES už jsou Core RXy zbytečně drahé, navíc jsem nějaké malé FrSky už měl - tady už by se to začalo docela nasčítávat :-(
graup15

#566 Příspěvek od graup15 »

Re Tomashr
Osobně si myslím,že Frsky X20, X18, X18S je rozumná , resp velmi dobrá cena za provedení + výkon Ethosu k tomu. (ale do F5J za 60 litru bych to nedal, ale je to jen možná moje předpojatost když vidím ten bordel s aktualizacemi .
X 20Pro je nesmysl a teď to nové X20PRO AW za 33500 kč je uplná píčovina.
Já lítat závodně F5J tak do Core jdu okamžitě.
Na RcHadráky je to jak atomovkou na vrabce...tam je Frsky naprosto ideální volba a nebojím se říct nejlepší volba (samo se stabilní verzí FW..ne jak teď , kdy nahrát si do toho poslední verzi udělá jen naprosto otrlý jedinec :-) :-)
tomashr

#567 Příspěvek od tomashr »

Zase ty aktualizace tak neprožívej, nevybavuju si zatím žádnou, kde by mi kvůli bugu hrozil vyloženě pád modelu.
Ona se totiž naprostá většina bugů točí kolem lua skriptů a nějakých specifických periférií (či ještě spíš řetězce více věcí), kde může něco blbnout. Zrovna poslední update na 1.5.4 byl v jediném opravdu kritickém bodu přesně o tomto - něco blblo s poměrně šíleným skriptem pro řízení turbíny a snad na to někdo i spadl - smutné, ale zrovna v soutěžním větroni se ti to prostě nestane, protože nic takového nemáš.
A navíc je i zde selhání vedoucí až k riziku pádu naprostá výjimka, většinou prostě jen nejde něco z telemetrie a tak...
Tohle se mimochodem týká i alternativ - v EdgeTX (dříve OTX) jsou taky opravy chyb nejvíc tohoto druhu, z druhé strany i JETI mělo pár fixů vyloženě spojených s lua (poté, co přidali jeho podporu)...

K verzím X20 - já bych zase X20pro úplně neodmítal a dokonce o něm trochu rozjímám. Je tam jednak zajímavá podpora úplně všeho z protokolů, tedy TD i TW (jinde je buď to nebo ono), marné není ani plné TTS, tedy hlasová syntéza místo souborů a pár dalších vylepšení. Stát to tak 20k, tak beru bez váhaní, těch 27k už je přece jen dost, ale není to úplně za nic. AW mi ale taky už přijde jako úlet - možná pro někoho, kdo by dokázal využít vibrační odezvu knyplu, ale já to prostě nevyužiju a tam už by pro mne byl příplatek opravdu hození peněz do kanálu.
Za mne by u FrSky udělali nejlépe, kdyby udělali něco jako X20(S) mark II, kde by bylo vlastně vše jako u staré X20, jen se zapracováním novinek, které přišly později - NAND Flash, trimy 5/6 a ve vf modulu i TW. Naopak ale pořád bez TTS a dalších blbinek a s cenou jen mírně nad současnou cenou X20 (dejme tomu do cca 15k základ a lehce pod 20k za "nablýskanější S" - to bych koupil obratem...
prikrylm

#568 Příspěvek od prikrylm »

graup15 píše:...ale do F5J za 60 litru bych to nedal...
teď jen úvaha. nic proti ničemu: Pokud chci spolehlivost, dám do éra systém, se kterým lítají desetitisíce (možná víc?) pilotů a možná byl hlášený pád na rádio (a to třeba ještě kvůli zprasené palubní instalaci) + je známo a ověřitelné jak systém funguje, případně jak a čím vysílá, nebo systém se kterým lítají (max?) stovky pilotů a kde je jen víra v to, že marketinkové materiály nelžou? Jasně, pokud se zařízení provede rozumně, jakási míra spolehlivosti tam bude, ale už jen to, že víc "testerů" najde víc zákoutí a tím odhalí více chyb...

tomashr píše:... vibrační odezvu knyplu ...
tu jsem viděl poprvé u JETI, už je TO poměrně dávno...
tomashr

#569 Příspěvek od tomashr »

prikrylm píše:teď jen úvaha. nic proti ničemu: Pokud chci spolehlivost, dám do éra systém, se kterým lítají desetitisíce (možná víc?) pilotů a možná byl hlášený pád na rádio (a to třeba ještě kvůli zprasené palubní instalaci) + je známo a ověřitelné jak systém funguje, případně jak a čím vysílá, nebo systém se kterým lítají (max?) stovky pilotů a kde je jen víra v to, že marketinkové materiály nelžou? Jasně, pokud se zařízení provede rozumně, jakási míra spolehlivosti tam bude, ale už jen to, že víc "testerů" najde víc zákoutí a tím odhalí více chyb...

Ona je ale otázka, jaký je poměr počtu pilotů v momentu, kdy řešíš ty, kteří opravdu zkusili náročné soutěžní nasazení... Není to totiž zdaleka totéž, já jsem tak trochu odešel od Futaby kvůli problémům s dosahem, ale uvědom si, že absolutní většina pilotů (to míním fakt nad 90%) v životě podobný problém neměla a byli by s Futabou v pohodě (nebo třeba s FrSky na základním ACCESS 2,4 bez jakýchkoli doplňkových protokolů).
A v momentu, kdy začneš porovnávat v této rovině, tak možná zjistíš dost nečekaná čísla. Já mám například silný pocit, že když jsem ladit ten Tandem s třemi anténami v F5J, tak jsem byl v podobném modelu v ČR vůbec první, Core už v jiné větroňářské kategorii někdo měl (v ČR, v DE to mělo lidí více) ... Ona se ta statistika v podobně atypickém případu dostane opravdu někam úplně jinam, než když hodnotíš počty při pohledu na létání "jen tak" :-)
Mimochodem těch Tandemů už je ve těchto kategoriích dnes více, posouvá se to do více prošlapané cesty.
prikrylm

#570 Příspěvek od prikrylm »

Na soutěžích jsem byl jen na "malinkých" (~6 lidí ve vzduchu), takže tyto zkušenosti moc nemám.
"Tandem" a pod - trochu se bojím, že v případě soutěží s více účastníky, kdy všichni budou mít "tandem" a "pro jistotu" ještě "twin", tak budou všechna pásma tak zabordelená, že si zalítají akorát dva, co poletí na 35MHz.
Chápu, že nějaké sólo dálkové léty jsou jiná kategorie, jak x větroňů současně ve vzduchu - kolik jich na soutěžích bývá současně ve vzduchu?
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“