Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení
To čo je zo zákona povinné a konaním príjemcu neovplyvniteľné, si má pošta dať do ceny ktorú účtuje od zahraničných pôst a ktoré platí odosielateľ. On totiž číňan (v tomto prípade) platí aj za služby českej pošty, konkrétne za to že to ona doručí adresátovi..
Asi sa na ten napísaný text pozeráme veľmi rozdielnymi očami.. Kde v tej medzinárodnej zmluve či čo to sú za pravidlá, vidíš poplatok vyberaný na všetky zásielky "za uloženie do skladu"?
Ak tam totiž nie je, je dosť možné že niekoho pokefujú aj zhora, ak už teda národ nemá síl na defenestráciu z pozície zdola..
Ak tam naozaj je, tak sa jednoducho mýlim. Ale chcel by som vedieť ktorý to je odstavec...
Asi sa na ten napísaný text pozeráme veľmi rozdielnymi očami.. Kde v tej medzinárodnej zmluve či čo to sú za pravidlá, vidíš poplatok vyberaný na všetky zásielky "za uloženie do skladu"?
Ak tam totiž nie je, je dosť možné že niekoho pokefujú aj zhora, ak už teda národ nemá síl na defenestráciu z pozície zdola..
Ak tam naozaj je, tak sa jednoducho mýlim. Ale chcel by som vedieť ktorý to je odstavec...
coro píše:To čo je zo zákona povinné a konaním príjemcu neovplyvniteľné, si má pošta dať do ceny ktorú účtuje od zahraničných pôst a ktoré platí odosielateľ. On totiž číňan (v tomto prípade) platí aj za služby českej pošty, konkrétne za to že to ona doručí adresátovi.
Jenže to zda ten zmíněný poplatek bude či nebude účtován je věcí náhody a nikoli pravidlo a v době podání zásilky v zahraničí nelze určit to zda skutečně dojde či nedojde v ČR k úkonům, které naúčtování onoho poplatku způsobí a tak ho pošta nechce dávat do ceny poštovného.
coro píše:Asi sa na ten napísaný text pozeráme veľmi rozdielnymi očami.. Kde v tej medzinárodnej zmluve či čo to sú za pravidlá, vidíš poplatok vyberaný na všetky zásielky "za uloženie do skladu"?
Mezinárodní smlouva necituje přesně specifické předpisy ani pravidla cílových zemí, ale pouze se na ně obecně odkazuje. Tudíž se to odvíjí od té věty viz citace + už mnou dříve uvedené vysvětlení.
Túto sadzbu možno vyberať za všetky zásielky predložené colnici podľa vnútroštátnych právnych predpisov, vrátane tých, ktoré sú oslobodené od colných poplatkov.
LUJdeCHUJ píše:prosím o radu.někde to tu je už jsem to četl,ale nemůžu to najít včera mi přišel balík z HK,bohužel musí zpátky na reklamaci co musim udělat aby prošel bez DPH
Celní zákon na to pamatuje. Používá se k tomu celní režim pasivního zušlechťovacího styku (PZS) a můžeš si to zařídit na místním celnímu úřadu tj. ten co je nejblíž tvému bydlišti. Jedná se v podstatě o dočasný vývoz z EU v daném případě za účelem opravy (i výměna za nový kus téhož zboží v rámci záruční opravy se dá považovat za opravu) s tím, že se zboží zase bude po opravě vracet zpět do EU. Při vývozu se DPH nepočítá a při zpětném dovozu celníci pak příslušnou věc propustí do režimu volného oběhu bez DPH a bez CLA. Úplné podrobnosti k tomu nevím, ale poptej se na to na celním úřadě v místě bydliště tj. Celní úřad Chomutov viz tento odkaz. Tam ti poradí přesně jak na to. Napiš pak něco o podrobnostech jaký to mělo průběh ať jsou tady informace pro ostatní.
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Tak mám potvrzeno že první balík co jsem objednával v dubnu (2.4.) byl odchytnutej. HK opustil 13.4., na fotce co mi poslali z pošty 120 je razítko z rentgenové kontroly 15.4. a dnes (28.4.) mi přišlo oznámení o příchodu zásilky ze zahraničí vyhotovené 26.4. spolu s již zmíněnou fotkou balíku, instrukcemi a formulářem plné moci, tak jsem jim snad poslal na email co třeba a vyčkám až to zprocesujou.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
plna moc ceske poste, kurz prevodu
Zdravím a prosím uživatele, kteří mají právní povědomí o probírané tématice o radu:
1. objednal jsem z HK zboží, jehož cena (USD) je na hranici limitu 22EUR. K jakému datu se určuje směnný kurz při zjišťování ceny zboží v ekvivalentu EUR (objednávka, dovoz do ČR, datum proclení ?).
2. Jaký kurz je použit ? Předpokládám, že stanovený ČNB a ještě jde o to jakým směrem - zda z USD na EUR, nebo USD->Kč->EUR ?
3. Pokud je poštovné zdarma (v rámci ceny zboží) a dojde na určování DPH lze od celkové prokázané zaplacené ceny odečíst cenu poštovného (je vidět ze zásilky) a až na základě rozdílu určit, zda je zboží >22EUR ?
4. Asi největší oříšek -spíše legislativní povahy... Pochopil jsem, že pokud dojde k situaci, kdy celní úředník bude chtít něco vyzjistit (popis zboží, pokud není jasně deklarováno, popř. doložit cenu) - vše se zadrží a pošta pošle onu plnou moc (bylo již mnohokrát diskutováno). Pokud člověk u zásilek malé hodnoty (<22EUR) nechce poště platit další poplatky a zároveň nechce jezdit do Prahy na poštu 120 - existuje nějaká šance, jak doložit obsah zásilky / cenu zboží sám (např. elektronicky či na místní celní správě) a vyhnout se tak poplatku české poště ? V dnešní době elektronizace státní správy se mi zdá divné, že by to nešlo....
btw: pokud celník nemůže zjistit co v balíčku je, může si ho přeci otevřít a nedělat kolem všeho tolik papírování aby namastil kapsu české poště, ne ?
Díky moc za Vaše zkušenosti a znalosti.
Vaca.
1. objednal jsem z HK zboží, jehož cena (USD) je na hranici limitu 22EUR. K jakému datu se určuje směnný kurz při zjišťování ceny zboží v ekvivalentu EUR (objednávka, dovoz do ČR, datum proclení ?).
2. Jaký kurz je použit ? Předpokládám, že stanovený ČNB a ještě jde o to jakým směrem - zda z USD na EUR, nebo USD->Kč->EUR ?
3. Pokud je poštovné zdarma (v rámci ceny zboží) a dojde na určování DPH lze od celkové prokázané zaplacené ceny odečíst cenu poštovného (je vidět ze zásilky) a až na základě rozdílu určit, zda je zboží >22EUR ?
4. Asi největší oříšek -spíše legislativní povahy... Pochopil jsem, že pokud dojde k situaci, kdy celní úředník bude chtít něco vyzjistit (popis zboží, pokud není jasně deklarováno, popř. doložit cenu) - vše se zadrží a pošta pošle onu plnou moc (bylo již mnohokrát diskutováno). Pokud člověk u zásilek malé hodnoty (<22EUR) nechce poště platit další poplatky a zároveň nechce jezdit do Prahy na poštu 120 - existuje nějaká šance, jak doložit obsah zásilky / cenu zboží sám (např. elektronicky či na místní celní správě) a vyhnout se tak poplatku české poště ? V dnešní době elektronizace státní správy se mi zdá divné, že by to nešlo....
btw: pokud celník nemůže zjistit co v balíčku je, může si ho přeci otevřít a nedělat kolem všeho tolik papírování aby namastil kapsu české poště, ne ?
Díky moc za Vaše zkušenosti a znalosti.
Vaca.
Re: plna moc ceske poste, kurz prevodu
vacal píše:Zdravím a prosím uživatele, kteří mají právní povědomí o probírané tématice o radu:
Rozhodující je pouze datum předložení k celnímu řízení na jehož základě bude stanoveno DPH.
vacal píše:2. Jaký kurz je použit ? Předpokládám, že stanovený ČNB a ještě jde o to jakým směrem - zda z USD na EUR, nebo USD->Kč->EUR ?
Rozhodující je pouze kurz celní správy viz tento odkaz, a to dle stavu platnému ke dni kdy bude zásilka předložena k celnímu řízení na jehož základě bude stanoveno DPH.
vacal píše:3. Pokud je poštovné zdarma (v rámci ceny zboží) a dojde na určování DPH [color=blue]lze od celkové prokázané zaplacené ceny odečíst cenu poštovného (je vidět ze zásilky) a až na základě rozdílu určit, zda je zboží >22EUR ?
Ne, protože pokud dojde na stanovení DPH má se DPH počítat z celé sumy cena zboží včetně poštovného.
vacal píše:4. Asi největší oříšek -spíše legislativní povahy... Pochopil jsem, že pokud dojde k situaci, kdy celní úředník bude chtít něco vyzjistit (popis zboží, pokud není jasně deklarováno, popř. doložit cenu) - vše se zadrží a pošta pošle onu plnou moc (bylo již mnohokrát diskutováno). Pokud člověk u zásilek malé hodnoty (<22EUR) nechce poště platit další poplatky a zároveň nechce jezdit do Prahy na poštu 120 -
Jakmile dojde k odložení do dočasného celního skladu je stanoven poplatek 96 Kč, a to zcela bez ohledu na plnou moc a taktéž bez ohledu na to zda si adresát následně bude vyřizovat proclení osobně. Poplatek není účtován pouze v případě, že je účtován poplatek 180 Kč na základě provedení JSD za adresáta v případě, že bude stanoveno DPH. Pokud DPH stanoveno nebude bude účtován již dříve stanovený poplatek 96 Kč. V případě, kdy si adresát bude zařizovat celní odbavení sám mu nebude účtován poplatek 180 Kč, ale poplatek 96 Kč mu účtován bude pokud došlo k odložení do již zmíněného dočasného skladu a k tomu už došlo pokud dostal oznámení. Jediný právní způsob jak se zaplacení poplatku 96 Kč vyhnout je odmítnutí zásilky. Podrobnější informace k tomu viz tento odkaz a tam viz sekce Ohledně poplatku 96 Kč.
vacal píše: existuje nějaká šance, jak doložit obsah zásilky / cenu zboží sám (např. elektronicky či na místní celní správě) a vyhnout se tak poplatku české poště ?
Na místní celní správě to vyřizovat nelze z důvodu, který je popsán viz tento odkaz a tam viz sekce Ohledně možnosti přeposílání zásilky na jiné celní úřady. Emailem můžeš poslat některé doklady, ale poplatku 96 Kč se tím nevyhneš. Pokud by mělo být stanoveno DPH pak musí být navíc podáno JSD, a to od tebe jako od fyzické osoby celníci elektronicky nepřijmou z důvodů popsaných viz tento odkaz.
Naposledy upravil(a) Drondys dne čtv 28.04.2011 22:05, celkem upraveno 1 x.
Díky moc za info...jen dodávám:
Zde jsem spíše myslel,zda u zásilek o hodnotě uvedené v jiné měně (USD) dochází při přepočtu na EUR nejprve k převodu na CZK a pak následně na EUR
Zde jsme se asi nepochopili.Pokud dojde na placení DPH, tak se vypočte z ceny včetně poštovného - to ano. Avšak pro rozhodnutí, zda vůbec ke zdanění má dojít se pořítá pouze cena zboží - tj. bez poštovného, ne? Takto byl dotaz myšlen...
...z tohoto postupu jsem poněkud zklamán. Celní úředník si může vymyslet cokoli a bez ohledu na výsledek procesu (např.zjištění, že zásilka nepodléhá dani/clu) musí občan dotovat českou poštu - náklady u těchto případů by měly jít za subjektem, kteý je (například neuváženým přístupem) způsobil -nikoli za adresátem.... Poplatek, který svou výší dosahuje např. 50% hodnoty zásilky je opravdu absurdní...
...a to už raději nehovořím o poplatku za uskladnění zásilky ve skladu ČP v případech, kdy česká pošta nestíhá a trvá jí vše vyřídit.... Skoro si myslím, že by tento proces stálo za to soudně napadnout...
Zajímavé by asi bylo srovnání s přístupem v zahraničí
Drondys píše:vacal píše:2. Jaký kurz je použit ? Předpokládám, že stanovený ČNB a ještě jde o to jakým směrem - zda z USD na EUR, nebo USD->Kč->EUR ?
Rozhodující je pouze kurz celní správy viz tento odkaz, a to dle stavu platnému ke dni kdy bude zásilka předložena k celnímu řízení na jehož základě bude stanoveno DPH.
Zde jsem spíše myslel,zda u zásilek o hodnotě uvedené v jiné měně (USD) dochází při přepočtu na EUR nejprve k převodu na CZK a pak následně na EUR
Drondys píše:vacal píše:3. Pokud je poštovné zdarma (v rámci ceny zboží) a dojde na určování DPH [color=blue]lze od celkové prokázané zaplacené ceny odečíst cenu poštovného (je vidět ze zásilky) a až na základě rozdílu určit, zda je zboží >22EUR ?
Ne, protože pokud dojde na stanovení DPH má se DPH počítat z celé sumy cena zboží včetně poštovného.
Zde jsme se asi nepochopili.Pokud dojde na placení DPH, tak se vypočte z ceny včetně poštovného - to ano. Avšak pro rozhodnutí, zda vůbec ke zdanění má dojít se pořítá pouze cena zboží - tj. bez poštovného, ne? Takto byl dotaz myšlen...
Drondys píše:Jakmile dojde k odložení do dočasného celního skladu je stanoven poplatek 96 Kč, a to zcela bez ohledu na plnou moc a taktéž bez ohledu na to zda si adresát následně bude vyřizovat proclení osobně. Poplatek není účtován pouze v případě, že je účtován poplatek 180 Kč na základě provedení JSD za adresáta v případě, že bude stanoveno DPH. Pokud DPH stanoveno nebude bude účtován již dříve stanovený poplatek 96 Kč. V případě, kdy si adresát bude zařizovat celní odbavení sám mu rovněž bude účtován poplatek 96 Kč pokud dojde k odložení do již zmíněného dočasného skladu a k tomu může dojít tak jako tak. Jediný právní způsob jak se zaplacení poplatku 96 Kč vyhnout je odmítnutí zásilky. Podrobnější informace k tomu viz tento odkaz a tam viz sekce Ohledně poplatku 96 Kč.
...z tohoto postupu jsem poněkud zklamán. Celní úředník si může vymyslet cokoli a bez ohledu na výsledek procesu (např.zjištění, že zásilka nepodléhá dani/clu) musí občan dotovat českou poštu - náklady u těchto případů by měly jít za subjektem, kteý je (například neuváženým přístupem) způsobil -nikoli za adresátem.... Poplatek, který svou výší dosahuje např. 50% hodnoty zásilky je opravdu absurdní...
...a to už raději nehovořím o poplatku za uskladnění zásilky ve skladu ČP v případech, kdy česká pošta nestíhá a trvá jí vše vyřídit.... Skoro si myslím, že by tento proces stálo za to soudně napadnout...
Zajímavé by asi bylo srovnání s přístupem v zahraničí
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
vacal píše:Zde jsem spíše myslel,zda u zásilek o hodnotě uvedené v jiné měně (USD) dochází při přepočtu na EUR nejprve k převodu na CZK a pak následně na EUR
Vidíš tam snad, že by celní správa zveřejňovala křížové kurzy všech světových měn mezi sebou navzájem? Jak jinak to vypočítat než přes korunu?
OK2WY
Drondys píše:Jindra_S píše:To Drondys:
Tak sleduji diskuzi a tvé odpovědi a nedá mi to, abych se nezeptal: Živíš se jako právník nebo je to jen koníček?
Je to jen jeden z několika koníčků.
Drondys, mě by i zajímalo, kde a kdy prcuješ, protože frekvence Tvých příspěvků napříč denní dobou je tak vysoká, že já osobně si to neumím představit.
vacal píše:Zde jsem spíše myslel,zda u zásilek o hodnotě uvedené v jiné měně (USD) dochází při přepočtu na EUR nejprve k převodu na CZK a pak následně na EUR
Ohledné křížových přepočtů si nejsem jist a doporučuji se na to zeptat přímo na celní správě viz tento odkaz. Nicméně vzhledem k tomu, že celní správa křížové přepočty vůbec neuvádí tak je dost pravděpodobné, že se přepočet provádí přes Kč.
vacal píše:Zde jsme se asi nepochopili.Pokud dojde na placení DPH, tak se vypočte z ceny včetně poštovného - to ano. Avšak pro rozhodnutí, zda vůbec ke zdanění má dojít se pořítá pouze cena zboží - tj. bez poštovného, ne? Takto byl dotaz myšlen...
Pro porovnání vůči limitu 22 Euro je rozhodující tzv. celní hodnota zboží a celní úředník při rozhodnutí o tom co uzná za celní hodnotu zboží nemusí respektovat ani cenu uvedenou na balíku ani cenu na faktuře a pokud je mu něco podezřelé může stanovit vlastní celní hodnotu zboží a z té vycházet jak při porovnání s limitem 22 Euro tak i při případném následném výpočtu DPH. Závisí to tedy pouze na rozhodnutí celního úředníka v tom či onom případě.
vacal píše:...z tohoto postupu jsem poněkud zklamán. Celní úředník si může vymyslet cokoli a bez ohledu na výsledek procesu (např.zjištění, že zásilka nepodléhá dani/clu) musí občan dotovat českou poštu - náklady u těchto případů by měly jít za subjektem, kteý je (například neuváženým přístupem) způsobil -nikoli za adresátem.... Poplatek, který svou výší dosahuje např. 50% hodnoty zásilky je opravdu absurdní...
Až poslanci schválí nějaký zákon, ve kterém bude celnímu úřadu stanovena povinnost platit náklady způsobené v důsledku zákonem umožněného rozhodnutí celního úředníka přičemž i to rozhodnutí je v souladu se zákonem, pak se tak stane. Do té doby je dle mého názoru šance na úhradu ze strany státu potažmo celní správy naprosto minimální. Pokud má ovšem někdo dobrého právníka, dost prostředků a času i chuti se soudit, pak může zkusit soudní spor proti státu.
ČP v tomto ohledu vystupuje jen jako dopravce, který má náklady vzniklé v důsledku rozhodnutí celních úředníků, ale náklady mají taktéž i jiní dopravci u zásilek, které oni dopravují tj. nejde tady jenom o ČP, ale potenciálně o všechny dopravce, kteří dopravují na území ČR zásilky ze zahraničí přičemž poplatky jiných dopravců jsou vyšší než poplatky ČP.
vacal píše:...a to už raději nehovořím o poplatku za uskladnění zásilky ve skladu ČP v případech, kdy česká pošta nestíhá a trvá jí vše vyřídit... Zajímavé by asi bylo srovnání s přístupem v zahraničí
Podle dosavadních informací ČP pozastavila účtování poplatků za uskladnění nad 14 kalendářních dnů kdy se jinak účtuje 12 Kč za každý další kalendářní den počínaje patnáctým dnem. Poplatek 96 Kč ovšem pozastaven nebyl a dle současné legislativy je málo pravděpodobná šance na úspěch, že by se mu dalo vyhnout jinak než odmítnutím zásilky, ale opět platí, že pokud má někdo dost prostředků a času i chuti se soudit pak může zkusit soudní spor v tomto případě proti státnímu podniku ČP.
- kratas
- Kontaktovat uživatele:
Včera jsem se bavil s kamarádkou z ČP. Trošku jsem si do ní rýpnul, že to je děs běs, jak to všechno trvá. Jindy mě po podobném rýpnutí vždy poslala do míst, kde nikdy nesvítí slunce. Teď byla nešťastná. Prý to je hrozné i pro ně. Všechny zásilky chodí na poštu 120, kde je procházejí celníci. Ti však mají smlouvu, že docházejí pouze 2x týdně a zatím i na nátlak managementu ČP není v dohlednu změna. Balíky se na 120 hromadí a už je údajně plný i sklad na letišti. Celníci se rozhodli, že budou kontrolovat téměř každý balíček. I balíčky u kterých ČP doporučuje propuštění si berou na kontroly a vše se rentgenuje o sto šest. To že budou balíčky čekat na vyřízení i 6 týdnů je velice pravděpodobné. Nicméně se prý hromadí balíčky mimo EU i z EU a evidentně se tím nikdo nezabývá. Prý poslední dobou nedělají nic jiného, než vysvětlují lidem co se děje, řeší hromadu telefonátů a stížností, posílají omluvné maily a podobně.
No máme to tady hezký Kocourkov. Prý už to řešili i v nějaké reportáží v TV.
Mám na cestě 2 balíčky z mimo EU za asi 130Kč/kus, tak jsme zvědavý, na kolik mě to nakonec vyjde.
No máme to tady hezký Kocourkov. Prý už to řešili i v nějaké reportáží v TV.
Mám na cestě 2 balíčky z mimo EU za asi 130Kč/kus, tak jsme zvědavý, na kolik mě to nakonec vyjde.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz