Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
sobi

Re: Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

#586 Příspěvek od sobi »

viem, len neviem, či je to kvôli tomu, že tie dáta tak boli v MAVLinku alebo či bolo zmätené OSD, keďže tam tá CR bola zároveň kladná. v každo prípade v dataflash logu bolo to, z čoho som urobil graf.
OK2BUH

#587 Příspěvek od OK2BUH »

Já jenom vím, že na letadle není žádná sranda najít místo pro umístění čidla statického tlaku aby se neměnil s rychlostí. A když takové místo konečně najdeme tak se to bude zase měnit s úhlem náběhu. Někdy vyzkouším držet koptéru z okna jedoucího auta a naklánět dopředu a dozadu. Myslím, že výškoměr bude skákat o desítky metrů.
troiac

#588 Příspěvek od troiac »

X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
sobi

#589 Příspěvek od sobi »

troiac píše:"sobi" ake pouzivas OSD a aky FW?

ahoj, osd sa vola playuav - opensource, openhardware, na rozdiel od minimosd obsahuje 32bitovy ARM procesor, ale tiez je sucastou MAXIM chip, ktory je citlivy na rusenie.
viem len o jednom FW, ktore je sice vo vyvoji, ale autor celkom promptne reaguje na nove poziadavky a chyby.
http://www.playuav.com/wiki/doku.php?id ... d:hardware
troiac

#590 Příspěvek od troiac »

Diki.
Ak sa dobre divam tak je to vlastne ten z mojho posledneho odkazu z BG alebo nejaky jeho klon.
Ing.Robinsson

#591 Příspěvek od Ing.Robinsson »

Tak mi konečně dorazil z HobbyKingu HKPilot. Nainstaloval jsem MissionPlanner a připojil ŘJ k počítači aktualizace FW proběhla úspěšně což se mi ulevilo. Teď bych se chtěl zeptat ohledně zapojení. Z čeho je jednotka napájena ? Ze servokonektorů od regulátorů nebo přes power port od power modulu. Používám i ten PWM-PPM převodník tak nevím jestli mám napájet přijímač a přes převodník se napájí Pixhawk nebo to je opačně že od regulátorů se napájí převodník i přijímač.

http://copter.ardupilot.com/wp-content/ ... aphic2.jpg
Přílohy
Pixhawk-Inforgraphic2.jpg
Amper

#592 Příspěvek od Amper »

Pixhawk ma v sobe spravu napajeni a je napajen primarne z powermodulu s tim ze pokud tam napajeni vypadne (PM odejde) tak se umi prepnout na napajeni z regulatoru (takze pokud mas non opto regulatory tak vytahni cerveny dratek)

Prijimacovy port je napajeny stejne ale jestli prevodnik posle napajeni do prijimace nevim.

Jinak ja jsem to nakonec udelal jinak - zjistil jsem totiz ze Pix je v zime dost haklivej (resp. jeho PM) a kdyz bylo na nej poveseno vic veci tak blbal. Takze jsem ze vsech ESC vyndal cervene a do coptery jsem dal jeden 5V/3A BEC z ktereho napajim veskerou podruznou 5V elektroniku (telemetrie, Bluetooth atd....) a z Pixa samotneho je napajen pouze pix, prijimac, gps a kompas
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#593 Příspěvek od Amper »

jeste jedna vec - napajeni pixa z USB si bere pouze 500mA a nestaci to takze pokud napajis pix jen kabelem a pokusis se o inicializaci (a mas napr. gps atd...) tak se dost casto stane ze inicializace selze na gyro a skoncis na blikajici zlute.

To jen by jsi neplasil ze je pixhawk na prd :-)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
kraro

#594 Příspěvek od kraro »

Amper píše:Jinak ja jsem to nakonec udelal jinak - zjistil jsem totiz ze Pix je v zime dost haklivej (resp. jeho PM) a kdyz bylo na nej poveseno vic veci tak blbal. Takze jsem ze vsech ESC vyndal cervene a do coptery jsem dal jeden 5V/3A BEC z ktereho napajim veskerou podruznou 5V elektroniku (telemetrie, Bluetooth atd....) a z Pixa samotneho je napajen pouze pix, prijimac, gps a kompas
.
Já telemetrii tahám přímo z Pix. 6 pin. Ty tedy taháš z Pix pouze data a na napájení používáš zmiňovaný BEC?
Ing.Robinsson

#595 Příspěvek od Ing.Robinsson »

Ampér díky za odpověď jen pro upřesnění. Píšeš, že si PX dokáže přepnout napájení v případě selhání powermodulu. Pak nechápu proč neponechat BEC v ESC jako zálohu.

Jinak už jsem zjistil že PWM/PPM převodník je sice napájen z PX ale dál do přijímače to nejde. Jelikož mám Hitec tak budu asi napájet přijímač do SPC portu který napájí pouze přijímač a můžu tam vést napětí přímo z 3s baterie.

Ještě bych kluci potřeboval poradit v zapojení GPS koupil jsem BN-800 (M8N), který nemá kabel přizpůsobený na PX. Je zapojení, které jsem nakreslil na přiloženém obrázku správné ? Tedy RX (PX) na TX (GPS) a SCL a SDA u kompasu odpovídají?
Přílohy
gps.jpg
OK2BUH

#596 Příspěvek od OK2BUH »

Máš to správně. Jinak v tom PPM převodníku se dají propájet plošky aby to napájelo přijímač.
Ing.Robinsson

#597 Příspěvek od Ing.Robinsson »

Díky :-D tak po práci se na to můžu vrhnout. Na ty plošky určitě mrknu, ale asi budu radši napájet přímo z LiPo, abych zbytečně nepřetěžoval ten PowerModul. Jen mám možná takový pocit, že opačně to šlo. Tedy měl jsem v přijímači přijímačovku a přes převodník se Pixhawk napájel. PM i jsem v tu chvíl připojen neměl, abych něco neodpálil. Ale nejsem si teď 100% jistý. Tak je možný že v tom převodníku je nějaká oddělovací dioda.
Amper

#598 Příspěvek od Amper »

proc nenapajet rovnou z regulatoru - no protoze na ESC mam jen 0.5A lineary a riskovat jejich zapojenim paralelne se me nechce.

Takze jsem pridal 3A spinanej BEC, vsude jsou spojene zeme, napeti jde do servo railu na Pixhawku a pak je rozvedeno ruzne po copteru. Dulezite veci jsou jen GPS, prijimac a kompas - to je z desky. Zbytek z BECu.

Jo a to mam jeste takovej ten mini BEC z eBaye ktery mam nastaveno na 9V a ten pouzivam pro napajeni gimbalu (jedu 4S a hlavne nechci aby se me menil projev gimbalu podle napeti aku)

V lete problem nebyl ani kdyz jsem to napajel rovnou z pixa ale v zime (asi) hur spinal ten power modul a hazelo to chyby pri inicializaci copteru. Pomohlo prave az to rozhozeni napajeni a (pokud to udela) vybiti kondiku zkratem napajecich kabelu (samozrejme ze na strane coptery a kdyz tam neni aku :-D )
troiac

#599 Příspěvek od troiac »

Ja to mam zapojene tak ze ked napojim Pixhawk usb kablom ci uz priamo alebo do signalizacnej externej LED rozbehne sa mi vsetka dolezita elektronika: pix,gps,telemetria,primac,prevodnik s sbus na pwm a dokonca aj prevodnik na frsky S-port. V pohode to stiha napajat celkovy odber nikdy nepresiahol 400mA a to ze sa niekedy pix nezinicializuje sa mi niekedy stane aj ked ho napajam z baterky naopak cez usb sa mi to este nestalo alebo si to vazne nepamatam takze asi tak casto sa to stalo :) . Bez baterie nie je napajana len silova elektronika: esc,video vysielac a gimbal no a este mam z jedneho esc vyvedene napajanie na zasuvny podvozok .
Toto zapojenie ma podla mna svoje vyhody ked snim nieco robim v dielni nemusim pripajat v podstate baterku vsetko viem vyskusat napr. ARM,DISARM kalibracia primaca,ci mi funguje telemetria do vysielaca alebo do mobilu a pod co by pri napajani primaca a telemetrie z bec neslo bez baterky.
OK2BUH

#600 Příspěvek od OK2BUH »

Taky to tak mám, všechno funguje a nemůže to uletět. :) Ale jedna věc mne vyděsila. Napájel jsem to přes USB z powerbank a chtěl jsem to nastavovat z noťase přes telemetry radio. Pixhawk naběhl a po chvíli začal ječet jak Viktorka u splavu. On sviňa pozná, že je napájený z USB a není to PC.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“