Budoucnost leteckého modelářství 2 (pokračování)
-
JardaRůžička
Re: Budoucnost leteckého modelářství 2 (pokračování)
Ano, je to ROTO 50v2. Taky ho mám v sortimentu, tak snad to teď nebude trestné 
-
gul halmhat
Odpovidac
Pred par mesici jsme si tu povidali o odpovidacich .... byl jsem oznacen za snilka vizionare a jine podobne nesmysly.
Nova legislativa EU byla tou dobou uz platna ve Francii - vysledek viz nize.:
https://diydrones.com/profiles/blogs/op ... -remote-id
Nova legislativa EU byla tou dobou uz platna ve Francii - vysledek viz nize.:
https://diydrones.com/profiles/blogs/op ... -remote-id
-
BeneFitmodel
Ten odkaz jsem dával bez komentáře zcela důvodně... a obsah článků má pro místní osazenstvo několik rovin...
Někteří nechápou zjevně ani ty nejdůležitější z nich a řeší 3,14čoviny
1. ty fotky a určení pohonu z nich k tomu článku nepatří (jde o elektro) - nechápu souvislost, natož důvody
2. modelářské zboží je tam popsáno obchodně-právně mírnějším termínem, zatím... kolega JardaRůžička hrozbu pochopil - už jenom toto zařazení už je trestné, za nedodržení pravidel nakládání s ním
3. článek naznačuje důvody, proč se zřejmě modelářská komerce staví k součastné situaci tak jak se staví...
4. článek naznačuje budoucí směr vývoje...?
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tohle bylo vyřízeno v roce 2013.BeneFitmodel píše: jenom toto zařazení už je trestné, za nedodržení pravidel nakládání s ním
Zde si dovolím upozornit, na práci Svazu modelářů, který oslovil poslance, věci vysvětlil a výsledek je v zákoně č. 229/2013 Sb.
Zákon o nakládání s některými věcmi využitelnými k obranným a bezpečnostním účelům na území České republiky (zákon o nakládání s bezpečnostním materiálem)
v §1 Předmět úpravy
odstavec (2) Tento zákon se nevztahuje na
písmeno e)
modely letadel a létající hračky, za které se pro účely tohoto zákona považují bezpilotní prostředky bez zbraňových systémů, určené a užívané výhradně ke sportovním nebo rekreačním účelům, které neobsahují zařízení schopné automatického řízení letu a navigace a které neumožňují řízený let mimo rozsah přímého nezprostředkovaného vizuálního kontaktu lidské obsluhy
Doporučuji přečíst záznam z poslanecké sněmovny. Je to jen pár vět... https://www.psp.cz/eknih/2010ps/stenpro ... 42.htm#r11
BeneFitmodel píše:...
1. ty fotky a určení pohonu z nich k tomu článku nepatří (jde o elektro) - nechápu souvislost, natož důvody![]()
...
Nevím kdo tu co nechápe.
Jistě, já tam dal výřezy z videa toho korejského drona, protože z něho se ten motor dá lépe identifikovat. Nicméně z toho Tebou odkazovaného článku, je vidět ten samý ale řádně zakapotovaný motor, možná taky i ROTO, ale to se nedá tvrdit s jistotou.
Ty černé výběžky na bocích čumáku mohou být hlavy válců boxeru, ale taky něco úplně jiného, klidně tam může být zakapotovaný nějaký jednoválec s tzv "pitts" výfukem. Třeba tohle (čínský motor CRRC Pro GF45i):
Navíc, pokud je to opravdu ROTO, tak popiska k té fotce neodpovídá skutečnosti, protože firma ROTO rozhodně není z Pardubic, ale z Hronova v Hradeckém kraji.
Až ten druhý dron, je opravdu na elektriku
A je možné, že je v něm opravdu motor z pardubické firmy, nicméně podle fotky se ten motor identifikovat nedá.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 09.11.2021 14:16, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Ono se to tu zas rozjelo.
Ja si naivně myslel, že Benefit nebo Gul se už konečně uložili na zimní spánek

Benefit, jako obvykle, je strašně chytrý a s těmi dalšími body 2, 3, 4 jen fabuluje a slyší trávu růst.
Ještě že to TomasC dal na pravou míru a zřejmě tím zastavil rodící se flame. 
Ja si naivně myslel, že Benefit nebo Gul se už konečně uložili na zimní spánek
Benefit, jako obvykle, je strašně chytrý a s těmi dalšími body 2, 3, 4 jen fabuluje a slyší trávu růst.
Aaaaa, už jsou tu na nás dva 
No, lítali jsme před Gulem a Benefitem, budem lítat i po nich
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Aaaaa, už jsou tu na nás dva
teda sorry jako - fakt má smysl krmit tro... ? (y - už jsou dva)
Na tatrovky, Toyoty a další (většinou terénní) vozidla běžně montují jak regulérní armády, tak militantní skupiny různé zbraňové systémy. Má to znamenat, že je přestaneme vyrábět, kupovat a provozovat? V novinách se svého času objevila zmínka o "bombardovacích" letadlech Zlín Z-142, používali je "Tygři Tamilského Ílámu" na Srí Lance. Přestaneme je proto vyrábět a vyvážet? Tedy jejich modernizované verze. A obráceně, V-2 sloužily Němcům jako nosiče bojových hlavic, přičemž po válce sloužily k výzkumu vesmíru, přesněji nejvyšších vrstev atmosféry a hranice s vesmírem. Takže záleží jak kdo s věci bude zacházet. Pamatuju na zprávu, že nějací pašeráci vozili kontrabant (drogy) pomocí RC modelů přes hranice (v jižní Americe). A byly to zjevně modely, které sem dovážel a zde na trh uváděl Wasserfták. Takže i kdyby někdo namontoval do nějakého dronu motor vyrobený u nás, nemusí to znamenat porušení nějakého embarga. V drogerii také koupím věci, z nichž lze vyrobit výbušniny (např. prášky na praní), podřadíme to pod bezpečnostní materiál a všechny hospodyňky to budou kupovat na zboják?
Hitec Aurora 9X
-
BeneFitmodel
Je fajn, že to je v CZ již řadu let vyřešené.
Bohužel CZ není svrchovaným státem a musí skákat jak EU píská.
A na stole tam mají nové noty o téměř 700 stranách https://www.consilium.europa.eu/cs/pres ... -adopted/#
Ani novináří nepíšou o tom co je napadne, ale dle nějaých zadání - na objednávku chcete-li a tomu se říká PR...
Bohužel CZ není svrchovaným státem a musí skákat jak EU píská.
A na stole tam mají nové noty o téměř 700 stranách https://www.consilium.europa.eu/cs/pres ... -adopted/#
Ani novináří nepíšou o tom co je napadne, ale dle nějaých zadání - na objednávku chcete-li a tomu se říká PR...
Jak jsem již napsal, slyšíš trávu růst.
Mĕl bys konečnĕ přestat tady otravovat se svými konspiračnimi, paranoidnimi blaboly.
Členství v EÚ nejvíc kritizuji ti, co stav před vstupem nezažili na vlastní kůži, natož fungováni za minulého reálsocrežimu. Nemyslim v dĕtství ale v dospĕlosti.
Mĕl bys konečnĕ přestat tady otravovat se svými konspiračnimi, paranoidnimi blaboly.
Členství v EÚ nejvíc kritizuji ti, co stav před vstupem nezažili na vlastní kůži, natož fungováni za minulého reálsocrežimu. Nemyslim v dĕtství ale v dospĕlosti.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
BeneFitmodel píše:A na stole tam mají nové noty o téměř 700 stranách
Našel jsem tam na straně 390:
Platí pro:
„bezpilotní vzdušné prostředky“ („UAV“) konstruované pro kontrolovaný let nad rámec přímé „přirozené schopnosti vidění“ „obsluhy“
„přirozenou schopnosti vidění“ se rozumí pohled pouhým okem, s korekčními čočkami nebo bez nich.
To mi přijde jako v pohodě pro letecké modely.. Přímo bych řekl, že to psal někdo, kdo ví o tom, že letecké modely existují.
BeneFitmodel: Našel jsi tam nějaký konkrétní problém? Ideálně prosím stranu z toho návrhu. Díky
-
BeneFitmodel
Tak to pak vypadá slibně, jde ale o návrh...
Dokument jsem našel včera a nemám již bohužel časový prostor na studium tak rozsáhleho materiálu.
Co jsem se zájmem na chvilku skoukl pár stránek kolem elektroniky a strojařiny, mám pocit že tam sice jsou i zcelá běžné věci, ale jde se povětšinou po jejích zcela krajných-špičkových vlastnostech.
Takže můj dojem z toho jenom pro příklad (toto jsem tan rozhodně nenašel) pokud by šli po motorech, tak fungujících v nějakých hraničních podmínkách - spotřeba, hlučnost, teploty, atm. tlak či tak něco...
Na druhou stranu jsem tam potkal SW pro CNC mašiny schopný ovládat 4 osé stroje, tak kdoví jak...
EDIT:
Jedno číslo z ÚCL registrovaných je 35 tis. pilotů dronů https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/po ... 100711_ako
Dokument jsem našel včera a nemám již bohužel časový prostor na studium tak rozsáhleho materiálu.
Co jsem se zájmem na chvilku skoukl pár stránek kolem elektroniky a strojařiny, mám pocit že tam sice jsou i zcelá běžné věci, ale jde se povětšinou po jejích zcela krajných-špičkových vlastnostech.
Takže můj dojem z toho jenom pro příklad (toto jsem tan rozhodně nenašel) pokud by šli po motorech, tak fungujících v nějakých hraničních podmínkách - spotřeba, hlučnost, teploty, atm. tlak či tak něco...
Na druhou stranu jsem tam potkal SW pro CNC mašiny schopný ovládat 4 osé stroje, tak kdoví jak...
EDIT:
Jedno číslo z ÚCL registrovaných je 35 tis. pilotů dronů https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/po ... 100711_ako
- LV
- Kontaktovat uživatele:
BeneFitmodel píše:
EDIT:
A co to ma spolocne s modelarmi?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
-
gul halmhat
.... zeby fakt ze jakykoli registrovany modelar je z hlediska legislativy registrovanym pilotem dronu ?
...