MODE 1 nebo MODE 2?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
corona

Re: MODE 1 nebo MODE 2?

#61 Příspěvek od corona »

jindraj píše:...
imho těm šesti nebo kolika vlastně lidem mnohem více pomohlo to, že u nich byl někdo, kdo jim ukázal jak na to a pohlídal je ve vzduchu, než že by to lépe vyhovovalo jejich naturelu. A kdyby tam byl někdo kdo by skutečně nějak tíhnul k MOD 1, měl by tam s ním smůlu naučili by se houby protože by ho nikdo nepodržel. ....
Opravdu jen tvoje "imho", nic víc.
Těch šest lidí (ani nepočítám ty další, co si hrajou s různými Colbri V4.5 apod.) mělo v ovládání trvalý guláš, dokud nezačali stylem "kam páka, tam stroj" a tím dostali základ.
JosefSvejk

#62 Příspěvek od JosefSvejk »

Jsi tvrdohlavý a držíš se jen toho svého správného. Takže jsi rozhodně nepřiznal, že jsou si všechny módy rovny. V tom případě je veškerá diskuze zbytečná. Hezký večer :) .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
corona

#63 Příspěvek od corona »

JosefSvejk píše:Jsi tvrdohlavý a držíš se jen toho svého správného. Takže jsi rozhodně nepřiznal, že jsou si všechny módy rovny. ....

Jen zkušenost.

A těm min. 6 lidem se ani nedivím - proč řídit jeden pohyblivý prvek stroje ve dvou osách dvěma rukama, zvláště když musím současně řídit další dva prvky?
Analogie:
Kurzorem jezdím po obrazovce, tedy ve dvou osách. Mám k tomu joystick, myš, trackball, touchpad.
Kam pohyb nebo výchylka páky, tam kurzor.

Ale jak říkám - někomu možná dělaj radost méně logické prvky...
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od jindraj »

corona píše:Opravdu jen tvoje "imho" ...

jasně, coronovo "imho" je mnohem lepší než "imho" kohokoliv jiného - alelujah

málem jsem zapomněl že už jsem jednou měl jiný a tedy automaticky blbý názor - že já se nepoučím. ještě žes mi to připomněl jdu hned předělat vysílačku na MOD2 a přesvědčit i všechny okolo - protože z cca 20ti lidí co se potkávám pravidelněji na letišti se jich to 19 naučilo evidentně blbě :) - Petře ty máš kliku že ti zachutnal MOD2.
Pro ty co nepochopili, když to uděláte jinak než káže ON, budete prokleti - zítra nejspíš spadne ta převážná většina modelářů létajícíh s MOD1 protože jim ON promluvil do duše a oni prozřeli jak to doteď dělali špatně a že se to vlastně nikdy nenaučili.

no každopádně si své lepší IMHO užij, my holt poneseme svůj kříž

P.S. já si třeba nikdy neříkal kam se chci pohybovat, ale kam tu letící věc chci naklonit, nebo zatočit - to kam to pak poletí mi bylo jasné intuitivně. A světe div se, ono to fungovalo a fungovalo to stejně i na vrtulníku, protože tam to také nebylo o ničem jiném než o náklonu dopředu dozadu, doprava doleva a otočení ocasu. Asi jsem divný, že jsem si to představil jinak než ty, ale holt si nebyl poblíž. moje smůla
petsild
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od petsild »

Kdybych si mohl znovu vybrat mod :) tak šáhnu zase po dvojce. Když nato příjde s kamarády řeč co létají jedničku... dnes by jejich volba byla dvojka, protože s odstupem času vidí dvojku jako vhodnější mod na pilotáž. Bohužel ani dnes výběr ovládání není na svobodném rozhodnutí budoucího pilota, ale spíš zažitá tradice většiny u nás používaného modu1. Ale pomalu modu2 přibývá asi hlavně díky simulátoru, kde si v klidu každý vyzkouší co mu přirozeně sedí nejlépe.
http://petsild.rajce.idnes.cz
T-Rex450Pro,MCPXBL,P-51,Pulse1600,F-16,L-39Vasafan 65,Xeno,BF-109
DX7
niky79

#66 Příspěvek od niky79 »

No nechapu, jak mohou videt jiny mod jako vhodnejsi. Me teoreticky prijde mod 2 lepsi na vysvetleni. Ale protoze jsem nauceny na mod 1, nevidim dvojku jako vhodnejsi na pilotaz. Jinak je to opravdu jedno, protoze kdyz mate model bokem k sobe nebo cumakem, uz neplati kam paka, tam stroj.
prikrylm

#67 Příspěvek od prikrylm »

Podle mě je nejlepší ten, který vyhovuje mě, ostatní je jenom zahušťování diskuze.

To že MOD2 je USA a MOD1 Evropa jsem slyšel, ale přišlo mi to tak nesmyslné, že jsem tomu nepřikládal žádnou váhu. Podle mě je to nějaká zažitá pověra.

Viděl jsem záběry ze Z-43, kde pilot držel knipl levou a plynové šoupátko pravou (MOD1?), reálné vrtulníky zas nic jiného jako MOD2 nepodporují. Zase mají obojí kormidlo/vrtulku na pedálech, takže moc srovnávat se to nedá.

MOD1 a MOD2 chápu jako volbu pro leváky praváky (prostě jak komu vyhovuje).

U vrtulníku si nedokážu moc představit MOD3 a 4 u letadel jo.

Pokud někomu vyhovuje jeden mód a "instruktorovi" druhý, tak ať ho vezme na kabel a nemusí řešit, kdo je na co zvyklý (dvě vysílačky, co se dají spojit se podle mě vždycky seženou).

Já lítám vrtulníky/coptery na MOD2. Zkusil jsem i MOD1, ale tam jsem byl úplně marný. Zase jak píšu, je to na zvyku každého jednotlivce, něco předepisovat je jako vnucovat evropě očkování proti chřipce (v americe s ní mají těžké problémy, evropan 3 dny smrká).
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
corona

#68 Příspěvek od corona »

niky79 píše:Jinak je to opravdu jedno, protoze kdyz mate model bokem k sobe nebo cumakem, uz neplati kam paka, tam stroj.

Páka doleva - stroj jde na levý bok, páka doprava, stroj jde na pravý bok, páka dopředu - stroj jde vpřed atd.
Jedno pohyblivé ústrojí vrtulníku řízené ve dvou osách = jedna páka ve dvou osách.
JMalik

#69 Příspěvek od JMalik »

corona píše:Páka doleva - stroj jde na levý bok, páka doprava, stroj jde na pravý bok, páka dopředu - stroj jde vpřed atd.
Jedno pohyblivé ústrojí vrtulníku řízené ve dvou osách = jedna páka ve dvou osách.

Většinou s Tebou souhlasím. Tentokrát nemáš pravdu :wink:
( Špičkoví piloti mixerů to létají jak v M2, tak M1, případně v základních dalších - M3,M4)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
niky79

#70 Příspěvek od niky79 »

corona píše:[quote="niky79"]Jinak je to opravdu jedno, protoze kdyz mate model bokem k sobe nebo cumakem, uz neplati kam paka, tam stroj.

Páka doleva - stroj jde na levý bok, páka doprava, stroj jde na pravý bok, páka dopředu - stroj jde vpřed atd.
Jedno pohyblivé ústrojí vrtulníku řízené ve dvou osách = jedna páka ve dvou osách.[/quote]

Ty jsi ale nejaky neduvtipny, nebo nevim. Chtel jsem rici, ze kdyz je stroj cumakem k tobe, a das paku doleva, stroj jde doprava. Jinak receno, neplati kam paka, tam stroj. Protoze se tu bavime o rc modelech a tam, pokud vim, nesedis jako pilot. Jinak receno, musis se to naucit stejne a to je uplne jedno, jaky mod k tomu pouzijes.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od pkotatko »

Resit a porovnavat rizeni RC modelu a opravdoveho stroje naprosty nesmysl.
Jine prostredi a clovek nejak automaticky prepne. U RC letam v modu 1. Prevazne vrtulniky. Sedl jsem si do simulatoru opravdove heliny a rizeni mi okamzite prislo intuitivni. Nebylo co resit. Rozhodne jsem nehledal "vyskovku" na pace kolektivu.
V aute jsou tri pedaly. Kdyz se posadim do zavodaku, tak tam jsou jen pedaly dva. Spojka je pod volantem. Brzdi se levou nohou. Nikdy se mi nestalo pri presednuti zpatky, ze bych si v beznem aute misto zabrzdeni seslapl spojku. Na skejtu ci snowboardu mame take kazdy jinou nohu vepredu a pri opacne pozici by jsme se prizabili.
Nereste mody u vysilace. Je to opravdu naprosto jedno. Je dulezite co vyhovuje vam. Kazdy jsme jiny, nastesti. A jednoznacny recept jak na to proste neexistuje. Vyzkouset, zjistit co mi sedi a to pouzivat.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
corona

#72 Příspěvek od corona »

JMalik píše:Většinou s Tebou souhlasím. Tentokrát nemáš pravdu :wink:
( Špičkoví piloti mixerů to létají jak v M2, tak M1, případně v základních dalších - M3,M4)

Ale to já vím, že různí špičkoví RC piloti používají M1 až M4. Ani bych si nedovolil tvrdit, že nepoužívají.

Tady uvádím jen to, že M2 = knipl jak u letadla, zdůrazňuju ještě spíš i ten vrtulník, kde je logický pohyb cyklikou stejně jak pákou na vysílači.
A těch několik lidí, co jsem výše zmińoval, mělo problém v MODE1 a neustále zmatkovali.
Až poté, co začali s visením před sebou a zvykli si na skutečnost, že pravá páka je cyklika a "kam páka, tam stroj", pak teprve se začali orientovat a poměrně snadno přešli i k otočení stroje o 90° či řízenému pohybu vpřed.

Nikomu neberu, že mu líp vyhovuje něco jinýho. Začátečníkovi ale vždy doporučím M2, aby se nemátl rajčákováním cyklky, rozdělenou na dvě páky.
corona

#73 Příspěvek od corona »

niky79 píše:Ty jsi ale nejaky neduvtipny, nebo nevim. Chtel jsem rici, ze kdyz je stroj cumakem k tobe, a das paku doleva, stroj jde doprava. Jinak receno, neplati kam paka, tam stroj. ..

Páka doleva = stroj jde doleva, na svůj levej bok.
A pořád jedna páka řídí jeden mechanismus ve dvou osách - to v M1 není.
petsild
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od petsild »

Jestli jsi letěl v simu vrtulníku :) a přišlo ti řízení ihned intuitivní, tak si letěl v modu2, tedy srovnání reálu s modelem je možné.
http://petsild.rajce.idnes.cz
T-Rex450Pro,MCPXBL,P-51,Pulse1600,F-16,L-39Vasafan 65,Xeno,BF-109
DX7
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od pkotatko »

Ano, ale pres dvacet let letam u RC mod 1. Osm let skoro jenom vrtulniky. :wink:
A srovnavat to jednoduse nelze. Nejsou tam zmeny poloh. Takova opravdova helina nikdy neleti na zadech proti tobe. A vrtulka se take ridi ponekud jinak. :wink:
V modu 2 (ci jakemkoliv jinem) bych si zamotal ruce hned. Zkousel jsem to.
Jak pisu, proste jsme kazdy jiny a neexistuje recept pro kazdeho stejny.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“