Osvětlení na modelu
radekc píše:Je to všechno způsobeno anonymitou chatu a lidmi jako ty, který se takhle za rouškou anonymity projevujou.
Anonymní.... tohle napsat o zdzd
Jinak nevím co tu řešíte, pokud mu to funguje tak je to pro něj dobrý. A pokud někdo takhle diody zapojí a vyhoří mu tak nejspíš zkusí něco jinýho...
- blacklight
Já vám řeknu , jak jsem to vyřešil já :
Spájel jsem diody (15 LED průměr 3mm) paralelně , z RX aku jsem vyvedl další + a - , dal jsem tam spínač a potenciometr a zapojil to.
A funguje to!!!
pomocí potenciometru , který je v serii si nastavím voltáž a svítí to,
Nevím sice co na to řeknou odborníci , ale mě to funguje a stačí mi to.
Spájel jsem diody (15 LED průměr 3mm) paralelně , z RX aku jsem vyvedl další + a - , dal jsem tam spínač a potenciometr a zapojil to.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
blacklight píše:Já vám řeknu , jak jsem to vyřešil já :
A funguje to!!!
![]()
Odborníci ti řeknou, že máš potenciální problém. Protože máš jen jeden omezovací odpor, který je pro všechny diody společný. Diody ti určitě nesvítí všechny stejně a to v důsledku výrobních rozptylů. Ta s nejnižším prahovým napětím dostává největší proud a je pravděpodobně přetěžována. Tudíž po nějaké době odejde. Pokud se zkratne, zhasne ti všechno. Pokud se přeruší, podělí se o její proud ty ostaní LED a opětovně bude jedna přetěžována, jen více než ta předtím. Proto docela rychle odejde a děj se bude lavinovitě opakovat. Za chvíli jsi potmě. Totéž tě čeká, pokud se přeruší přívod ke kterékoliv z diod.
Tudíž máš docela slušně zaděláno na problém, při kterém můžeš přijít o celý eroplán, protože už ho nenajdeš...
- blacklight
to ZDZD: No diody mám všechny stejné velikosti i typu. Potenciometrem si nastavím prahové napětí nižší. S tím zkratem máš pravdu , ale pokud by se jedna dioda spálila tak se to vydělí tolika , že vliv by to mělo mít minimální.
S tím uspořádáním jsem to ale špatně formuloval - mám každou diodu zvlášť na větvi.
Uznávám že to není nejvhodnější řešení , ale nechal jsem to teď svítit asi 4hod. a v pohodě. Pravda se ale ukáže až později.
dík za odpověď
to Radekc : fotky mám , ale jen jak je to v kostře , dnes to potáhnu a zítra tu hodím (nebo ti pošlu) fotky jak už to bude potáhlé.To bude vypadat líp.
S tím uspořádáním jsem to ale špatně formuloval - mám každou diodu zvlášť na větvi.
Uznávám že to není nejvhodnější řešení , ale nechal jsem to teď svítit asi 4hod. a v pohodě. Pravda se ale ukáže až později.
dík za odpověď
to Radekc : fotky mám , ale jen jak je to v kostře , dnes to potáhnu a zítra tu hodím (nebo ti pošlu) fotky jak už to bude potáhlé.To bude vypadat líp.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
rc spínač
Turnigy 9x, nějaké éra a možná i heli?