Futaba 8FG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

#61 Příspěvek od zdzd »

Už x krát tu bylo řečeno: Ovládat lze cokoliv, čímkoliv.

Samozřejmě jdou nastavit všechny čtyři základní mody, ale je to celkem k ničemu. Tato informace rádiu říká jen to, jak má v základu nastavit nově zakládaný model. Na existující už nemá vliv.

V menu FUNCTION se totiž každému kanálu nastavuje čím se má řídit (libovolné hejblátko - knipl, trim, spínač, točítko) a čím se má trimovat (rovněž libovolné hejblátko). Taky to, jestli je nastavení pro celý model společné, nebo se funkce ovladačů stěhuje v závislosti na letovém režimu.

Proto do toho změna mode nesmí kecat, protože každý model má svoje nastavení, které slouží nějakému účelu. A klidně se dá model zkopírovat a ve FUNCTION upravit tak, že bude v úplně jiném mode, třeba pro tchýni.

Na Futaba rádia kategorie FX, FG, MZ se nemůžeš dívat a srovnávat pohledem nižších tříd. Jejich možnosti jsou mnohem výše a porovnávací ekvivalent níže neexistuje.
jeremi
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od jeremi »

A teraz slovo do bitky(ale nechcem ju vyvolávať), keď porovnáte úžitkovú hodnotu Futaby T8 a Multiplexu EVO 9 pro pre vetrone, ktorý vysielač je lepší? Nehodnotím teraz systém prenosu, ide mi o možnosti programovania

Osobně si myslím, že pokud srovnáváš pouze sw, tak je na tom MPX lépe. T8FG mám a k naprosté dokonalosti :D (vzhledem k cenové relaci, kdy samotný Tx už jsem viděl za cca 8.500,-) bych uvítal dvě věci.
1) u pevného mixu, kde se nastavuje více kormidel, např. butterfly, kde si nastavuješ klapky, křídélka a VOP je trošku škoda, že ač pro všechna kormidla můžeš nastavit libovolné hodnoty, tak offset je společný :cry:
2) u volných mixů si lze vybrat průběh mixu lineární či křivkový. Docela škoda, že to nejde vybrat i u pevných mixů
slavoo
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od slavoo »

jeremi píše:uvítal dvě věci.
1) u pevného mixu, kde se nastavuje více kormidel, např. butterfly, kde si nastavuješ klapky, křídélka a VOP je trošku škoda, že ač pro všechna kormidla můžeš nastavit libovolné hodnoty, tak offset je společný :cry:

U Butterfly mixu to nejde, ale ja hodne využívam na to TRIM MIX...
Louda

#64 Příspěvek od Louda »

Osobně si myslím, že pokud srovnáváš pouze sw, tak je na tom MPX lépe. T8FG mám a k naprosté dokonalosti :D (vzhledem k cenové relaci, kdy samotný Tx už jsem viděl za cca 8.500,-) bych uvítal dvě věci.
2) u volných mixů si lze vybrat průběh mixu lineární či křivkový. Docela škoda, že to nejde vybrat i u pevných mixů

Já měl Evo a díky architektuře si myslím že má sice méně funcí (pro větroně nemá volně navolitelnou 5 bodovou krivku v mixu) ale jinak není tak svázané.

Mám jeden dotaz platí u FG 8 podobné omezení jako byla u starších Futab(např FC 18) kdy jsem sice měl volné mixy ale ty se nedaly zřetězit na pevně nastavený mix. Uvedu příklad mám motýlka - V-tail chtěl bych přes volný mix přimixovat další servo - půjde to ? pokud vím tak toto nefungovalo - master - slave umí mixovat jen konrétní nemixovanou funkci ne výstup jiného mixu. Podobně pro klaviaturu na křídle bude mi chodit jen to co jde je nastavit v šabloně nebo je možné nařetězit volným mixem další servo? U Eva probém odpadal tím že jsem měl možnost namixování 5 nezávislých vstupů a navěšení libovolnéhopočtu servnamix. Taky by mne zajímal jak se dá nastavit nastavit u FG 8 do motýlka opačný poměr výchylek pro měrovka a pro mix křidélka směrovka jak popisoval na mojehobby klingon. ty -předdefinované se mi na to zdají omezené ale študuju to jen na papíře.
boZZda

#65 Příspěvek od boZZda »

Louda píše:

Já měl Evo a díky architektuře si myslím že má sice méně funcí (pro větroně nemá volně navolitelnou 5 bodovou krivku v mixu) ale jinak není tak svázané.

Mám jeden dotaz platí u FG 8 podobné omezení jako byla u starších Futab(např FC 18) kdy jsem sice měl volné mixy ale ty se nedaly zřetězit na pevně nastavený mix. Uvedu příklad mám motýlka - V-tail chtěl bych přes volný mix přimixovat další servo - půjde to ? pokud vím tak toto nefungovalo - master - slave umí mixovat jen konrétní nemixovanou funkci ne výstup jiného mixu. Podobně pro klaviaturu na křídle bude mi chodit jen to co jde je nastavit v šabloně nebo je možné nařetězit volným mixem další servo? U Eva probém odpadal tím že jsem měl možnost namixování 5 nezávislých vstupů a navěšení libovolnéhopočtu servnamix. Taky by mne zajímal jak se dá nastavit nastavit u FG 8 do motýlka opačný poměr výchylek pro měrovka a pro mix křidélka směrovka jak popisoval na mojehobby klingon. ty -předdefinované se mi na to zdají omezené ale študuju to jen na papíře.

...zlatý vrtulníky :roll:
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
boZZda

#66 Příspěvek od boZZda »

Ve funkcích na kanálu 5 mám přiřazeno Gyro a přitom tam nemám přiřazen žádný ovladač a to ani na trim.
Zato v menu "Gyro" mám nastavený přepínač i trim.Na co je tedy ve funkccíh takové přiřazení? To se jako doubluje nebo co? Nerozumím tomu...

Předem díky za odpodvěď.
bavarianDemon 3X a 3SX
boZZda

#67 Příspěvek od boZZda »

Maličkost. Jak vypadá brzdící systém na plynu u vás? Já jsem četl recenzi a tam byla tato fotka. Ta bílá věc je umělohmotná plastiková čepička, tkerá nemá zoubky a ten plýšek je delší, takže může více přitlačit apod.
Obrázek

Takto vypadá brzdící systém na mojí Futabě a upřímě řečeno se mi nelíbí! Zoubky jdou cítit a brzdí to dopředu méně a dozadu více. Když pohybuji plynem proti ukotvení plíšku tak to brzdí víc a mín proti směru ukotvení.

Obrázek

Obrázek
bavarianDemon 3X a 3SX
boZZda

#68 Příspěvek od boZZda »

Tak jsem přišel na to kde je zakopaný pes!
V USA mají dvě verze - 8FGA a 8FGH.
Ta H je Heli verze a ta má právě tu čepičku na plynu a delší tvrdší brzdící plíšek. Navíc ta heli verze při vytváření nového modelu nabízí Heli a naopak. To je jediný rozdíl mezi verzí Heli a Airplane.

V Evropě je Robbe a ten má jen tu univerzální verzi a hotovo! 8O
Asi se s tím nechce trápit a skladovat dvě verze a tak má prostě univerzální.

Jak to říci... :roll:

Software téhle vysílačky je dělaný pro heli, ale takovou celkem důležitou věc jako brzda plynu nechají takto odfláknutou! Achjo :?
bavarianDemon 3X a 3SX
z.d.

#69 Příspěvek od z.d. »

Chápu správně, že vysílačka má 8 kanálu prporcionálních a 2 spínací ? Nebo je to jinak ? To by pak znamenalo že přijímač potřebuji 10 kanál, abych ji plně využil ?
díky
slavoo
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od slavoo »

z.d. píše:To by pak znamenalo že přijímač potřebuji 10 kanál, abych ji plně využil ?
díky

10-kanál nie je potreboval by si 14-kanál v Multi-ch mode..

viz. :
http://2.4gigahertz.com/receivers/index.html
Naposledy upravil(a) slavoo dne stř 31.03.2010 15:16, celkem upraveno 1 x.
z.d.

#71 Příspěvek od z.d. »

takže s tím 14ti kanálem bych měl vlastně desetikanálovou soustavu, chápu to správně
je to tenhle přijímač ? http://www.kostkamodelcentrum.cz/index. ... 841&styl=0
slavoo
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od slavoo »

z.d. píše:takže s tím 14ti kanálem bych měl vlastně desetikanálovou soustavu, chápu to správně

V podstate áno, ale nie plnohodnotnú...

z.d. píše:je to tenhle přijímač ? http://www.kostkamodelcentrum.cz/index. ... 841&styl=0

nie ten prijímač je FS ten na odkaze bol HS
z.d.

#73 Příspěvek od z.d. »

mám další problém
mám servo které je v neutrálu, chci u něj nastavit na 4 přepínače 4 různé výchylky a při zmáčknutí spínače vpravo vepředu to servo do dané výchylky vychýlit, jde to nějak udělat ?
díky
z.d.

#74 Příspěvek od z.d. »

mám další problém
mám servo které je v neutrálu, chci u něj nastavit na 4 přepínače 4 různé výchylky a při zmáčknutí spínače vpravo vepředu to servo do dané výchylky vychýlit, jde to nějak udělat ?
díky
JMalik

#75 Příspěvek od JMalik »

z.d. píše:mám další problém
díky

Další problém nevidím.
To máš pořád stejný problém jako ve středu 31.března v 16:12 :lol:
(Jde to udělat. Třeba přes letové režimy).
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“