Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
graup15 píše:No já mám trošku jiné zkušennosti, proto to vždy měřím na plno..
Ak sa v tom nemieniš rýpať, tak to úplne stačí. Ale aby som rozplynul Tvoje pochybnosti, tak plná čiara je model motora z meraní 30W...500W s 13x11, čiarkovaná potom z meraní 80W...1400W so 17x13 ... rozdiel žiadny. (bodkované je fabrické meranie Kontroniku, ale s iným reglom):
Odvážim sa predsalen dať sem aj ten najkontroverznejší graf, aby bol jasný výsledok ankety, podotýkam po stý krát, jedná sa o POHON, a nie o MOTOR, t.j. treba to chápať ako dvojicu motor/regulátor, konkrétne Kontronik Kira 600 s CastleCreations Phoeinx ICE 100 voči Neumotors 1512 s Hobbywing Pentium (Turnigy Sentilon) 100:
Problém je s najväčšou pravdepodobnosťou v nevyladenej dvojici Neu/Turnigy, ani nie tak v samotnom motore od Neu - viď pár strán dozadu, kde je aj pojednanie o Rm a Rd ...
Takže k dobrému motoru patrí aj dobrý /zosúladený/ regulátor!
- Kontoronik uvideol na trh FAI verziu až ako posledný, cca pred dvoma rokmi. Možno to súvisí s KPG27 (predtým bola iba KPG25?)
- Súčasná Kira prišla na trh pred dvoma rokmi. Predtým buď taký typ vôbec nebol, alebo bol bez ventilátora?
- Ventilátor robí v meraní dobrú paseku. Nikto sa neozval, písal som tu čosi o "anomálii". Zatiaľ čo hysterézne straty rastú s otáčkami lineárne a straty vírivými prúdmi kvadraticky (a DriveCalc ich vie obe obsiahnuť), ventilátor je v princípe kubická závislosť. Je pekne vidieť, ako to DC "nezvláda". Lenže - modely motorov Kira v DC dodané priamo Kontronikom týmto neduhom netrpia!! Takže ich Kontronik buď musel merať s odmontovaným ventilátorom alebo sú to merania z čias, keď ešte ventilátor nemali ... alebo sú proste lepší a vedia, ako DC pracuje a ako ho obabrať. Bez ohľadu na to - model motora v DC priamo od Kontroniku stopercentne sedí s nameranou skutočnosťou na motore kúpenom obyčajným smrteľníkom v obchode na rohu ulice.
- Motor je to určite použiteľný. Elektromagneticky vyzerá prinajmenšom "podobne" s S.Neu, ale toto brať s rezervou - ešte skúsim niečo vyhrabať z Daliborových meraní Neu/CC. Otázne sú hlavne dve veci: húževnatosť prevodovky KPG27 oproti P32 (a to bude úplne najrozhodujúcejšie, nie nejakých pár wattov ušetrených na účinnosti) a to, či sa ten motor s prevodovkou dajú pretočiť aspoň ku 60krpm, lepšie ku 70krpm. Tých 50krpm je vážny handicap oproti S.Neu, a keď Steeve tvrdí, že 15xx vydrží 70krpm (ale nedáva na to záruku a mne sa rozletel už pri 58krpm), je otázka, o koľko viac v skutočnosti vydrží Kontronik. Tých 50krpm je totiž opäť hodnota, kde sa uznáva záruka, a to počas 2x dlhšej doby ako u Neumotors. P32 je oficiálne na 3kW, KPG27 nič také neuvádza, resp. zasa pre záruku platí hodnota 1,8kW (prevádzkové maximum Kira 650 x 1,5 krátkodobo).
- Reálnu použiteľnosť ukáže prax - ak rýchlo neroztrepem XCalibur, tak budúcu sezónu to dostane riadne zabrať a spoľahlivosť sa buď preverí alebo nie.
Naposledy upravil(a) m2 dne ned 24.10.2010 9:17, celkem upraveno 1 x.
Po skúsenosti s mojím motorom by som tomu grafu veril, trápiť pri návrhu sa budeš len s nekvalitnými modelmi vrtulí v DC, resp, v zložitom zisťovaní, či ten-ktorý model vrtule je OK alebo je to haluz. Každopádne lepšie ako nič.
albisko píše:keby s tym budes robit letove testy? prevodovku predpokladam si mal priskrutkovanu k motoru nemas nahodou fotoz interieru prevodovky? dik palo
Vyrobca pise, ze celok je bezudrzbovy a nerozobera sa ... tak ho rozoberat zatial nemienim.
Letove testy prijdu na jar, musim dovybavit XCalibura a dorobit chvost. Navyse nam diviaci rozryli drahu takym sposobom, ze ani keby hned bolo vonku 20oC, tak sa lietat neda.
Foto z interieru prevodovky je na WEBe, skusim pozriet obrazky. Ale nic tam nie je co som videl na pozeranie, satelity na ihlach, hriadel s pastorkom - ako P32.
V sobotu jsem s jedním myslivcem při řeči narazil na problém letiště rozryté divočákem. Dle jeho informací normálně pojišťovna platí za rozrytou LOUKU.
Naposledy upravil(a) TomasC dne pon 25.10.2010 17:21, celkem upraveno 1 x.
Lindbergh píše:Uff, já si zrovna říkám, co to bylo za diváky, že zničili letiště a oni to byli divočáci...
Diváci rozryli dráhu na letisku vo Vajnoroch počas návštevy pápeža v Bratislave, odvtedy už ryjú na letisku len diviaci...
Ale inak keby som to nevidel na vlastné oči, tak neuverím. Akože pás 4x40m úplne akoby pooraný pluhom, okolo toho povyrývané v 80x10m úseku ďalšie diery aj 30cm do hĺbky, zostalo nám asi 40m dráhy. Obraz skazy
Kámošovi svině nedávno vyrýpali několik poměrně vzácných stromků a byla to nesmírně čistá práce. Očištěné kořeny jako od člověka, ožrané a stromky zničené. Taky bych tomu nevěřil, kdybych to neviděl na vlastní oči.