třídy vrtulníků -rada

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
psena
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od psena »

Myslim ze je to na polohu packy plynu nastavitelnou do jakekoliv pozice, problem je ale ten, ze to ma smysl pro letadla u heli pouze pri normal rezimu, na Idle by se ty stopky vypinaly kdykoliv bys sel treba na zada. Ale mozna lepsi radia maji jeste moznosti nastaveni, ze to funguje i pro Idle bez problemu.
Me by stacily stopky na throttle hold. DX7 bohuzel mam stopky pouze defaultne na cudliky.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od František Koudelka »

Vzhled je vec vkusu me se to zamlouva ale samozrejme dam na funkcnost, spinani stopek knplem myslim ze to ma ale jisty si nejsem a to zpozdene prepinani rezimu tu psal nekdo nademnou, ze to nema....nevim k cemu je to dobre, ja letam vzdy jen na jeden rezim...zatim....ale prepinani letovych rezimu je zmena treba z normalu na acro..pokud rozumim dobre, coz je taky problem ale dalo by se to asi vyladit nastavenim krivek a prepinat ve vhodnem okamziku.....ale zatim nemam moc zkusenosti takze nevim u vrtulniku zatim 3D neletam tak to moc nepotrebuju

prosim jeste otazka co je to presne funkce fail safe...nouzove vypnuti motoru...?
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od František Koudelka »

ty stopky bych az tak neresil protoze diky te telemetrii vidim napeti baterie v modelu....ale pripominam zase mluvim jen teoreticky....nemam zkusenosti :?
zdzd

#64 Příspěvek od zdzd »

No právě. U heliny na displeji nic neuvidíš. Není na to čas. Ani pípání při poklesu napětí nic neřeší, to už je pozdě a nepřistaneš. U helin je telemetrie to poslední, co tě může zajímat.

FailSafe je nastavení nouzových výchylek, které má přijímač použít když ztratí signíál z vysílače při jeho poruše nebo rušení. U heliny je osvědčený postup zachovat všechny výchylky serv v poslední poloze (HOLD) a vypnout motor (FS). Což je třeba problém u Aurory, kde lze buď všechno do HOLD (pak nevypne motor, což je kritické), nebo FS (to motor vypne, ale i ostaní serva někam přejedou, což je taky problém).

Projdi si tuto stránku a zjistíš, ce je pro helinu zajímavé a co ne.

http://vitocz.net/rc/rc_vysilace.htm

Hlavně je třeba si uvědomit zdánlivě nepochopitelnou věc. Čím "klidnější" létání vyžaduješ, tím chytřejší vysílač potřebuješ. Nejmenší nároky na vysílač má hozená 3D motyka. Protože všechny výchylky a křivky jdou naplno z rohu do rohu, plyn na plný kotel a basta. Zato maketa na klidné poletování potřebuje několik letových režimů s různým nastavením, jejich plynulé přechody, pár kanálů navíc na světla, podvozky a tak dále.
FlyBear

#65 Příspěvek od FlyBear »

František Koudelka píše:ty stopky bych az tak neresil protoze diky te telemetrii vidim napeti baterie v modelu....ale pripominam zase mluvim jen teoreticky....nemam zkusenosti :?

S helinou ve vzduchu neuvidíš ani ty stopky!
Natožpak hledat na displeji údaj o napětí a ještě si ho pak v hlavě vyhodnotit...

Není na to prostě čas - ani naokamžik vůbec nepřemýšlej o tom, že by ses za letu díval kamkoliv jinam než na helinu. Pilotáž u heliny vyžaduje naprosté soustředění po celou dobu letu - tohle není větroň :!:

Takže ty stopky jsou tam proto, abys v inkriminovanou chvíli uslyšel akustický signál a šel ihned na přistání.

Zpoždění přechodů serv u letových režimů zase slouží k tomu, aby po přepnutí režimu serva do nových poloh naběhla plynule za rozumnou dobu, nikoliv skokově - to by byl jinak někdy docela špatný kopanec do řízení...
Teď jde taky o to, co budeš chtít lítat teď a taky v budoucnu, jestli tuto vlastnost rádia využiješ. To je na tobě.
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od Peteer »

U Aurory se při telemetrii nemusíš dívat na displej - ty si jen nastavíš aby ti v určitém napětí začala pípat a hnedka víš že jsou baterie už slabší nebo se něco děje, takže se určitě hodí, jen to musíš umět nastavit, není to nic složitého. Hodně to využiješ např. u spalovací heliny kde vidíš napětí u příjímačových akumulátorů (motor jede na nitro - když vysadí můžeš autorotací přístát, pokud ti vysadí akumulátor na serva - padáš v lepším případě)
takže se určitě dá využít, jen musíš vědět jak :D
HITEC AURORA - EC-135 T2 Policie ČR TR 500, T-REX 700 3G, T-REX 100
zdzd

#67 Příspěvek od zdzd »

zdzd píše:Jinak to rádio tu bylo probírané v jiných vláknech, projdi si to tam.

Třeba http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... sc&start=0

Další tipy:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... sc&start=0
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od František Koudelka »

jo to je pravda pri leteni nikdy nespoustim oci z vrtulnku, ale mel sem taky spise na mysli nejaky akusticky signal, a to dx8 by melo mit vibrace ton asi taky.....to by mi vyhovovalo jinak do budoucna chci vysilac pro helinu, chtel bych toho trexe 500 jak sem psal a nejake letadlo ale to zatim vybrano nemam, nazacatek neco lehciho mensiho ..pokud mozno nerozbitneho a libilo by se mi abych mohl letat i s msr coz jde ale jedine u spektra....jaky je jeste treba rozdil u dx8 a dx7....cena je podobna.....fora si samozrejme projdu ale je tam toho hodne az budu mi vice casu....v tydnu
zdzd

#69 Příspěvek od zdzd »

František Koudelka píše:jo to je pravda pri leteni nikdy nespoustim oci z vrtulnku, ale mel sem taky spise na mysli nejaky akusticky signal, a to dx8 by melo mit vibrace ton asi taky.....to by mi vyhovovalo jinak do budoucna chci vysilac pro helinu, chtel bych toho trexe 500 jak sem psal a nejake letadlo ale to zatim vybrano nemam, nazacatek neco lehciho mensiho ..pokud mozno nerozbitneho a libilo by se mi abych mohl letat i s msr coz jde ale jedine u spektra....jaky je jeste treba rozdil u dx8 a dx7....cena je podobna.....fora si samozrejme projdu ale je tam toho hodne az budu mi vice casu....v tydnu

U elektriky je ti jakákoliv indikace napětí naprosto k ničemu. Accu jsou tvrdé a jejich napětí téměř neklesá až do kolena, kde spadne během vteřin. Vzhledem k tomu, že odběr heliny ve visu je větší než v dopředném letu, tak jsi nahraný. V okamžiku kdy ti zapípá pokles napětí v letu, už nemáš energii na zavisení a přistání.
zdzd

#70 Příspěvek od zdzd »

Peteer píše:U Aurory se při telemetrii nemusíš dívat na displej - ty si jen nastavíš aby ti v určitém napětí začala pípat a hnedka víš že jsou baterie už slabší nebo se něco děje, takže se určitě hodí, jen to musíš umět nastavit, není to nic složitého. Hodně to využiješ např. u spalovací heliny kde vidíš napětí u příjímačových akumulátorů (motor jede na nitro - když vysadí můžeš autorotací přístát, pokud ti vysadí akumulátor na serva - padáš v lepším případě)

Létat přijímačové accu "na doraz" podle signalizace je dost drsná metoda. U spalovací heliny mám změřeno, že jeden let vycucne necelých 300mAh. Accu jsou 1800mAh. Dám čtyři, max pět letů a finito. Signalizace nesignalizace. Pak už je nebezpečné vůbec odstartovat.

Základem není hlásit prázdnou nádrž. Základem je nepřipustit, aby se spotřebovala.
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Peteer »

zdzd píše:
Peteer píše:U Aurory se při telemetrii nemusíš dívat na displej - ty si jen nastavíš aby ti v určitém napětí začala pípat a hnedka víš že jsou baterie už slabší nebo se něco děje, takže se určitě hodí, jen to musíš umět nastavit, není to nic složitého. Hodně to využiješ např. u spalovací heliny kde vidíš napětí u příjímačových akumulátorů (motor jede na nitro - když vysadí můžeš autorotací přístát, pokud ti vysadí akumulátor na serva - padáš v lepším případě)

Létat přijímačové accu "na doraz" podle signalizace je dost drsná metoda. U spalovací heliny mám změřeno, že jeden let vycucne necelých 300mAh. Accu jsou 1800mAh. Dám čtyři, max pět letů a finito. Signalizace nesignalizace. Pak už je nebezpečné vůbec odstartovat.

Základem není hlásit prázdnou nádrž. Základem je nepřipustit, aby se spotřebovala.

to je jasne psal jsem to jako priklad-kdyz jsem mel 600N tak jsem dal 4 lety a nabijet
PetaF

#72 Příspěvek od PetaF »

Posílám potlesk do Břeclavi!
Moudrá slova.
Tesal bych je do kamene!!! Kdybych to teda uměl..... :-)
Koudelka,kup Fujtabu a máš klid!
Já je mám od roku 1990 a žádný problém.
Navíc si můžeš koupit 8kan FASST přijímač od FrSky za cca 40 USD.
Tchán jej má a páří se s jeho Fujtabou o sto péro! :-)
A hlavně Koudelka,neber úplatky,nebo se z toho zblázníš! :-D
Jsem ňákej ftipnej...
Slibuju,že už nebudu psát po požití množství většího,než malé!
FlyBear

#73 Příspěvek od FlyBear »

Peteer píše:...to je jasne psal jsem to jako priklad-kdyz jsem mel 600N tak jsem dal 4 lety a nabijet

Takže se sám dlouhým obloukem vracíš k mnohokráte na fórech diskutovanému bodu: telemetrie u heliny je v podstatě na nic.

Abych k ní ale nebyl nespravedlivý - telemetrie se mi totiž v principu celkem líbí a třeba na větroni nebo maketě velkého éra si ji dovedu představit, i když někdy jen pro parádu: pokud daná telemetrie zvládne zobrazit odebraný náboj a pípnout alarm na nastavené hodnotě, tak by se dala použít místo stopek.
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od Peteer »

FlyBear píše:
Peteer píše:...to je jasne psal jsem to jako priklad-kdyz jsem mel 600N tak jsem dal 4 lety a nabijet

Takže se sám dlouhým obloukem vracíš k mnohokráte na fórech diskutovanému bodu: telemetrie u heliny je v podstatě na nic.

Abych k ní ale nebyl nespravedlivý - telemetrie se mi totiž v principu celkem líbí a třeba na větroni nebo maketě velkého éra si ji dovedu představit, i když někdy jen pro parádu: pokud daná telemetrie zvládne zobrazit odebraný náboj a pípnout alarm na nastavené hodnotě, tak by se dala použít místo stopek.

jj pouzivam ji jen pro sicher, ted uz jsem stejne komplet elektro :D
zdzd

#75 Příspěvek od zdzd »

FlyBear píše:pokud daná telemetrie zvládne zobrazit odebraný náboj a pípnout alarm na nastavené hodnotě, tak by se dala použít místo stopek.

Ano, měření odebraného náboje je použitelnější než měření napětí, ale taky žádná univerzální záležitost.

Pokud plně nenabiješ, spadneš. Pokud accu nevybijš najednou a dáváš druhý let, třeba po nějaké změně nastavení, spadneš taky.

Shrnuto, měření napětí neřeší nic, měření náboje je na úrovni stopek. Tudíž přínost telemertie je pro helinu v podstatě nula.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“