jakou rc soupravu
dokken píše:Čerpám informace všude kde jsou hodnotné...k Tvému překvapení a údivu i tady a někdy i od Tebe
Jestli to uneseš, tak Ti jednu takovou poskytnu.
Za posledních cca deset let jsem se účastnil mimo jiné několika akcí při pokusech s otevřeným SW. Jednou to bylo GPS, podruhé hlásič mezních rychlostí, pak volně konfigurovatelný sdružený přístroj, pak asi dvakrát něco co už si nevzpomínám přesně co a včera přinesl kamarád krabici asi 10ks volně programovatelných záznamových zařízení GPS. Už vím, kam se to určitě nebude dávat - do letadla, protože tuhle zkušenost už mám dvakrát za sebou. Do auta to zkusím, ale budu poskytovat jenom informace, ladit to bude někdo jiný.
Až se to totiž celé tak nějak úspěšně doladí, tak se může začít od začátku, protože mezitím přijde výrazná změna.To všechno už jsem x krát zažil.
Takže když někdo přijde s nadšením a amatérským zázemím pobít velké firmy které v tom úspěšně působí mnoho let, tak zůstanu klidně stranou tohoto snažení, protože je to plýtvání silami.
A to je teď případ TGY9 a podobných strojů.
JMalik píše:...
Až se to totiž celé tak nějak úspěšně doladí, tak se může začít od začátku, protože mezitím přijde výrazná změna.
..
Myslíš že nastane prudký prechod na ovládanie hlasom, alebo že sa prestanú používať kniple, alebo že sa napríklad prestane používať výškovka?
Alebo? Neviem čo si mám predstaviť pod "výraznou zmenou".
Lebo pri vývoji mal niekto dosť dobrý nápad zachovávať okrem najposlednejšej verzie, aj takú čo sa overila ako _dostatočne_ stabilná a použiteľná, tzv. "stable".
Zdá sa mi, že z výhody(možnosť niečo prehrať na novšie), robíš nevýhodu (akoby to bolo povinné??).
S nahodenou hociktorou z takých verzií, čo sa uť raz podarilo "úspešne dovyvíjať", by mal vedieť fungovať naveky, a prípadné (a samozrejmé) ďalšie zmeny, aj výrazné, _môže_ jednoducho ignorovať.
Môže, aj keď nemusí - ak mu bude robiť radosť prehrávanie najnovších a preúčanie sa na nové vlastnosti, je to jeho vec..
Ale to platí určite aj pre Futabu a ostatné značky (kde je _možné_ aktualizovať firmware) - tak ako u mňa pre multiplex. Mal som tam 7 rokov verziu 1.09 a nič mi na nej nechýbalo, a to že medzitým ich bolo vyše 20 novších verzií, mi bolo úplne ukradnuté...
coro píše:Lebo pri vývoji mal niekto dosť dobrý nápad zachovávať okrem najposlednejšej verzie, aj takú čo sa overila ako _dostatočne_ stabilná a použiteľná, tzv. "stable".
Zdá sa mi, že z výhody(možnosť niečo prehrať na novšie), robíš nevýhodu (akoby to bolo povinné??).
Môže, aj keď nemusí - ak mu bude robiť radosť prehrávanie najnovších a preúčanie sa na nové vlastnosti, je to jeho vec..
Ale to platí určite aj pre Futabu a ostatné značky (kde je _možné_ aktualizovať firmware) - tak ako u mňa pre multiplex. Mal som tam 7 rokov verziu 1.09 a nič mi na nej nechýbalo, a to že medzitým ich bolo vyše 20 novších verzií, mi bolo úplne ukradnuté...
Občas tě nechápu. Na jednu stranu pořád obhajuješ opensource flash s "dostatečně stabilní a použitelnou" verzí. Na druhou stranu jsi svoje rádio neupdatoval ani oficiálním updatem. Proč? Co vlastně chceš?
A co je "dostatečně stabilní"? O programu platí, že pokud obsahuje aspoň jednu chybu, je úplně špatně. Pro program v letectví potažmo modelařině to platí absolutně. Stáhnout si "něco" z netu, prdnout to do TX a odstartovat může jen adrenalinový junkie. Kdyby aspoň ohrožoval jen sebe, ale on může potenciálně ublížit komukoliv. Nemá vůbec páru, co si do TX nasál.
Pokud si někdo chce hrát s robotem co dělá stojky, tak klidně. Přinejhorším se smotá to vánočky ale do letadla?
Pokud nejde o oficiální release, nemá to v rádiu co dělat.
- KarelSkala
zdzd píše:A co je "dostatečně stabilní"? O programu platí, že pokud obsahuje aspoň jednu chybu, je úplně špatně. Pro program v letectví potažmo modelařině to platí absolutně.
To se pleteš. Stabilní program je takový program, který při dosud prováděných testech nevykazoval chyby což ovšem neznamená, že v něm chyby nejsou. Programy bez chyb prakticky neexistují. Možná tak leda programy ve stylu "Hello world", jestli ti to něco říká, ale u složitějších je skoro vždy i několik skrytých chyb, které se mohou projevovat jen za určitých specifických okolností a nemusí být odhaleny ani při testech. I když se dělají sebelepší testy, nikdy se nezvládne vyzkoušet vše a pořád zůstávají určité varianty a kombinace okolností, které se nevyzkoušejí a při nichž se může ta či ona chyba projevit, a to platí všude včetně letectví a dokonce i v kosmonautice. Chyby jsou prostě všude i když se o tom moc nemluví, aby se laická veřejnost moc neděsila.
KarelSkala píše:To se pleteš. Stabilní program je takový program, který při dosud prováděných testech nevykazoval chyby což ovšem neznamená, že v něm chyby nejsou. Programy bez chyb prakticky neexistují. Možná tak leda programy ve stylu "Hello world", jestli ti to něco říká, ale u složitějších je skoro vždy i několik skrytých chyb, které se mohou projevovat jen za určitých specifických okolností a nemusí být odhaleny ani při testech. I když se dělají sebelepší testy, nikdy se nezvládne vyzkoušet vše a pořád zůstávají určité varianty a kombinace okolností, které se nevyzkoušejí a při nichž se může ta či ona chyba projevit, a to platí všude včetně letectví a dokonce i v kosmonautice. Chyby jsou prostě všude i když se o tom moc nemluví, aby se laická veřejnost moc neděsila.
Mě to vysvětlovat nemusíš, navíc ti z toho vypadlo to nedůležitější slovo "dostatečně". Aby byl produkt stabilní, potřebuje vedení projektu, zodpovědnosti, testery. Zkrátka tým, který to "dostatečně" odbourá.
Softwareová anarchie do letectví nepatří. Stačí už ty chyby, které proklouznou i přes řízený, soustavně testovaný a certifikovaný software.
Sednul by jsi si do Boeingu, kdyby jsi věděl, že si tam pilot před startem stáhnul z netu opensource upgrade autopilota? Asi ne. Stáhneš si takový software do vysílače před startem jetu nebo heliny? Opravdu?
- KarelSkala
zdzd píše:Aby byl produkt stabilní, potřebuje vedení projektu, zodpovědnosti, testery. Zkrátka tým, který to "dostatečně" odbourá.
Softwareová anarchie do letectví nepatří. Stačí už ty chyby, které proklouznou i přes řízený, soustavně testovaný a certifikovaný software.
Často citovaný omyl a naivní představa, že software, který není open source nemůže být z hlediska chybovosti podobně problémový tedy "dostatečně stabilní" jako open source.
KarelSkala píše:Často citovaný omyl a naivní představa, že software, který není open source nemůže být z hlediska chybovosti podobně problémový tedy "dostatečně stabilní" jako open source.
To pak záleží na autorech. Může byt problémový, ale taky nemusí. Je to o solidnosti a zodpovědnosti dodavatele. Což jsou u OpenSource věci značně rozplizlé.
Abyby bylo jasno, i já používám opensource. Ale jen tam, kde si to můžu dovolit z hlediska spolehlivosti. A to mne ještě vytáčí x-krát týdně hláška nová aktualizace, doplněno, opraveno... Na tom nemůže být postaveno zařízení, kde o něco jde.
Daleko lepší je mít software pravidelně aktualizovaný, než mít pocit falešného bezpečí, protože se velký SW developer nepřizná, že tam ty chyby má a nikomu jinému opravu nedovolí. Raději ti doporučí různé antiviry, antispyware a antimalware programy co ti degradují HW na úroveň 386tky a pak po roce vydá service pack v podobě dvou DVD i když původní soft zabral sotva půlku CD. 
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
coro píše:JMalik píše:...
Až se to totiž celé tak nějak úspěšně doladí, tak se může začít od začátku, protože mezitím přijde výrazná změna.
..
Myslíš že nastane prudký prechod na ovládanie hlasom, alebo že sa prestanú používať kniple, alebo že sa napríklad prestane používať výškovka?
Alebo? Neviem čo si mám predstaviť pod "výraznou zmenou".......
Tou výraznou změnou bude, že až to dá někdo jakžtakž použitelně SW dohromady, přestane se ta HW krabice dělat.
zdzd píše:Softwareová anarchie do letectví nepatří. Stačí už ty chyby, které proklouznou i přes řízený, soustavně testovaný a certifikovaný software.
Bych byl velmi prekvapen, kdyby se v letectvi nikde nepouzival linux. Na rizeni, embeddech vecech...
Byt tebou tak na to, ze se v letectvi nepouziva opensource bych moc penez nesazel