OSPREY X-28 Hacker vs. stříďák

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
coro

#61 Příspěvek od coro »

Natieklo, ale elektronika bola chránená proti vode (sprej Plastik70) takže nič nevyhorelo (len si netreba nastriekať aj konektory :-).
Ale nebolo treba opravovať, stačilo vyliať vodu, a to je dosť rozdiel...
Prežil toho veľa, vydržal až kým som sa to trochu nenaučil udržať a dokonca relatívne slušne pristáť bez hviezdy (to odrazenie sa od vody a prevrátenie po zlom pristátí je ale jedna z vlastností toho modelu, má to niečo s padaním do vývrtky raz na jednu, inokedy na druhú stranu.)

S padaním do vývrtky by bolo treba niečo urobiť, taký model nie je ani príjemný na polietanie, aj je veľmi pravdepodobné že sa to raz skončí zle.
Začal by som turbulátormi, pokračoval väčšími negatívmi na krídle, skúsil nejak zmeniť ukončenie krídla (winglety), možno dokonca urobiť akoby pár mm vztlakové klapky na stred krídla, čo tak sloty z uhlíku 4x0,5mm. :-) ....

Dnes a hlavne s krídelkami už by som si trúfal aj ho uriadiť, aj ho nejak upravovať a hlavne urobiť ľahší, na začiatok bolo toho modelu škoda.
Na začiatok by bol oveľa lepší Donald4 s ktorým občas lietam teraz - ten letí pomaly a stabilne ako pribitý.
Čop
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Čop »

Já jsem koupil takovej "skorovrak" a hned začal kutat nový křídlo. Profil Clark Y12, o 8cm větší rozpětí, maličko větší křidélka, asi udělám i větší negativy. Uvidíme co to udělá... :D
Spíš lítač než stavěč...
Eragon
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od Eragon »

coro píše:Natieklo, ale elektronika bola chránená proti vode (sprej Plastik70) takže nič nevyhorelo (len si netreba nastriekať aj konektory :-).
Ale nebolo treba opravovať, stačilo vyliať vodu, a to je dosť rozdiel...
Prežil toho veľa, vydržal až kým som sa to trochu nenaučil udržať a dokonca relatívne slušne pristáť bez hviezdy (to odrazenie sa od vody a prevrátenie po zlom pristátí je ale jedna z vlastností toho modelu, má to niečo s padaním do vývrtky raz na jednu, inokedy na druhú stranu.)

S padaním do vývrtky by bolo treba niečo urobiť, taký model nie je ani príjemný na polietanie, aj je veľmi pravdepodobné že sa to raz skončí zle.
Začal by som turbulátormi, pokračoval väčšími negatívmi na krídle, skúsil nejak zmeniť ukončenie krídla (winglety), možno dokonca urobiť akoby pár mm vztlakové klapky na stred krídla, čo tak sloty z uhlíku 4x0,5mm. :-) ....

Dnes a hlavne s krídelkami už by som si trúfal aj ho uriadiť, aj ho nejak upravovať a hlavne urobiť ľahší, na začiatok bolo toho modelu škoda.
Na začiatok by bol oveľa lepší Donald4 s ktorým občas lietam teraz - ten letí pomaly a stabilne ako pribitý.

Vyzkouším to, ale v první řadě ho musím odlehčit. Váží totiž 930g což je dost a ještě zkusím posunout těžiště dopředu, protože při tom druhým záletu jsem ho měl dál než při prvním.
Sky lady (mig 480 race) - visí na zdi
Easy fly (Dualsky XM3530) - visí na zdi
Extra 330 (BM 3130) - létá
PicooZ (malej) - čeká na novou zadní vrtulku
Osprey X - 28 G (Dualsky XM3530) - čeká na 3. zálet (a snad už úspěšný)
coro

#64 Příspěvek od coro »

Čop píše:Já jsem koupil takovej "skorovrak" a hned začal kutat nový křídlo. Profil Clark Y12, o 8cm větší rozpětí, maličko větší křidélka, asi udělám i větší negativy. Uvidíme co to udělá... :D

http://www.hacker-model.com/cz/osprey.html
Nechápem ako to, že už 10 rokov sa asi dávno vie že ten profil nie je pre ten model dobrý, a stále sa robí rovnako.
Eragon
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od Eragon »

Tak dneska jsem absolvoval první víceméně úspěšnej let. Težiště posunuté dopředu hodně pomohlo. Ale objevil se další problém. :? Motor strašně vibruje. Kontroloval jsem vyvážení motoru, vrtule, rovnost hřídelky, jestli vrtule nehází. Všechno v pořádku. Na zemi to je ještě v pohodě, ale ve vzduchu ten motor šíleně řve a letadlo drnčí. To vše jsem zkoušel s vyztuženým ložem. Když vyztužené nebylo, tak se ani nedal zapnout motor, jak se celý pylon klepal.
G0tik
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od G0tik »

Eragon píše:Tak dneska jsem absolvoval první víceméně úspěšnej let. Težiště posunuté dopředu hodně pomohlo. Ale objevil se další problém. :? Motor strašně vibruje. Kontroloval jsem vyvážení motoru, vrtule, rovnost hřídelky, jestli vrtule nehází. Všechno v pořádku. Na zemi to je ještě v pohodě, ale ve vzduchu ten motor šíleně řve a letadlo drnčí. To vše jsem zkoušel s vyztuženým ložem. Když vyztužené nebylo, tak se ani nedal zapnout motor, jak se celý pylon klepal.

dam ti par moznosti:
- zle uchiteny motor
- nevyvazena vrtula
- kriva vrtula
- krivy kuzel
- nevyvazeny kuzel
- krivy unasac

viac ma uz nenapada :D
s3030150

#67 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 17:51, celkem upraveno 2 x.
Eragon
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od Eragon »

semir píše:navrhujem dat dole unasac a pustit motor, sleduj ci nevibruje pri niektorych otackach. ak nie, pridaj unasac (len kliestinu) a sleduj, potom pokracuj vrtulou, kuzelom. proste postupne pridavaj a sleduj kedy to zacne vibrovat, mal by si najst ten vibrujuci komponent.

predpokladam ze si to uz skusal, ale pre istotu, inu vrtulu si skusal ? myslim iny kus, moze sa stat ze je kriva

Tak sem to vzal takhle: Prvně jen motor (dualsky). Tam se objevovali sotva znatelné vibrace (zjišťoval sem to položením ruky na přepážku, očima sem nic nepostřehl). Pak sem nasadil nástavnou hřídel. Vibrace se lehounce zhoršily. Pak sem našrouboval upevňovací šroub a bylo to ještě horší a po přidání vrtule z toho byl vibrátor. A ještě jsem vypozoroval to, že nejvíc to vibruje při středních otáčkách. Taky si říkám, co bych měl čekat od motoru, který se potkal se zemí po 200m pádu. Jinou vrtuli sem nezkoušel, protože žádnou jinou dostatečně malou vrtuli nemám.
coro

#69 Příspěvek od coro »

Osky motorov Dualsky nie sú kalené, a dajú sa ohnúť. Treba to riešiť inak odíde ložisko.
Hliníkové sleštiny sa ohnúť dajú tiež, dokonca sa stalo že bola krivá už z výroby.
Vrtule sú nevyvážené ako úplný štandard, každú treba aspoň staticky vyvážiť.
Také vibrácie ako popisuješ, rezonujúca približne pri nejakých otáčkach, smerujú k zničeniu motoru aj modelu, to sa musí vyriešiť.
petrhu

#70 Příspěvek od petrhu »

Čop píše:Já jsem koupil takovej "skorovrak" a hned začal kutat nový křídlo. Profil Clark Y12, o 8cm větší rozpětí, maličko větší křidélka, asi udělám i větší negativy. Uvidíme co to udělá... :D

Jak to dopadlo? Už to máš postavený ? Jaké jsou letové zkušenosti?

Já jsem měl Aventuru II , ale měl jsem tam 2x 380+převodovku a bylo to málo výkonu. Start z vody po cca15 metrech ale stoupavost docela slabota.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“