Stavba fpv koptery
Re: Stavba fpv koptery
OK tak tu som myslel....co sa tyka dosky.Hej tie vrtule su skvele...aj vyvazene...no super.Tak snad ti tych 8 bude stacit..
Kurna ram by som vobec nekupoval..Staci dojst do baumaxu,kupit 2 ks ALU profilov 10x10...
potom bud sklotextil alebo cuprexit...najlepsie format A4 hrubky 1,5mm a vyrezat z toho 2 stvorce okolo 14cm a stredy vyfrezovat, aby do bolo aj pevne aj lahke zaroven...Odfrezovat sa to da aj s beznym vrtakom a najlepsie vysokootackovou vrtackou...
Ked pozres na motory,co chces kupit,tak maju konektory na pripojenie k reglu..Ja hovorim,ze bola by ich skoda odcvakavat, tak kupil by som protikusy k nim...
Neviem co chces stavat ci Xcopter alebo quadcopter...No mat kopter v tvare kriza bez nejake viditelneho oznacenia predku je aspon pre mna velky hazard...Teda naposledy som si to uvedomil,ked som siel odstartovat von moj novy odlahceny copter..Podotykam,ze s quadkopterom som si ako tak uz zalietal no na hento len tak lahko nezabudnem.Lietam si troska okolo seba cca 5 az 10 m,cchel som vyskusat plny plyn kolmo hore...Podotykam,ze som tam mal iba 750 motory,tak to tak rychlo hore neslo..No jak som to uz mal 15-20 metrov nad hlavou, uz som nevidel vobec kde mam predok..Skusal som troska packovat, no bol som z toho uplne v riti...Zrazu sa mi copter blizil k vysokemu stromu,tak som iba intuitivne pridal troska plyn aby neskoncil v korune to sa aj podarilo,no zase sa mi skoval z dohladu,pobehol som troska..a kopter si preletel medzi draty 110kV vedenia,to ma az oblial studeny pot..Pristal som v roli,vyhladal som ho na zaklade sily signalu z telemetrie..Uz od zaciatku sa mi zdalo akoby ho pohanal vietor,cize mal istu rychlost a ked sa ti toto stane bez viditelneho oznacenia, nemyslim teraz LED pas,tak si v riti...Keby som ho mal oznaceny, dokazem vcas zareagovat..Nastastie sa mu nic nestalo,len so trochu blata vytriasol z 2 motorov a 2 zlomene vrtule som mal..
Preto vzdy pouzivam na quad z balzoveho dreva oznacenie v tvare sipky..To rozoznavam pekne odspodu aj bez zapateho LED pasa a pekne viem kde je predok..
Copter nie je lietadlo,ten dokaze letiet vsetkymi smermi...a to treba mat na pamati..
Co sa tyka bateriek,tak uz budem bravat iba z HK...Normalne si ich tam najdes Lipo zippy,prip tie compact, pri rovnakej cene maju este mensiu hmotnost..
Kurna ram by som vobec nekupoval..Staci dojst do baumaxu,kupit 2 ks ALU profilov 10x10...
potom bud sklotextil alebo cuprexit...najlepsie format A4 hrubky 1,5mm a vyrezat z toho 2 stvorce okolo 14cm a stredy vyfrezovat, aby do bolo aj pevne aj lahke zaroven...Odfrezovat sa to da aj s beznym vrtakom a najlepsie vysokootackovou vrtackou...
Ked pozres na motory,co chces kupit,tak maju konektory na pripojenie k reglu..Ja hovorim,ze bola by ich skoda odcvakavat, tak kupil by som protikusy k nim...
Neviem co chces stavat ci Xcopter alebo quadcopter...No mat kopter v tvare kriza bez nejake viditelneho oznacenia predku je aspon pre mna velky hazard...Teda naposledy som si to uvedomil,ked som siel odstartovat von moj novy odlahceny copter..Podotykam,ze s quadkopterom som si ako tak uz zalietal no na hento len tak lahko nezabudnem.Lietam si troska okolo seba cca 5 az 10 m,cchel som vyskusat plny plyn kolmo hore...Podotykam,ze som tam mal iba 750 motory,tak to tak rychlo hore neslo..No jak som to uz mal 15-20 metrov nad hlavou, uz som nevidel vobec kde mam predok..Skusal som troska packovat, no bol som z toho uplne v riti...Zrazu sa mi copter blizil k vysokemu stromu,tak som iba intuitivne pridal troska plyn aby neskoncil v korune to sa aj podarilo,no zase sa mi skoval z dohladu,pobehol som troska..a kopter si preletel medzi draty 110kV vedenia,to ma az oblial studeny pot..Pristal som v roli,vyhladal som ho na zaklade sily signalu z telemetrie..Uz od zaciatku sa mi zdalo akoby ho pohanal vietor,cize mal istu rychlost a ked sa ti toto stane bez viditelneho oznacenia, nemyslim teraz LED pas,tak si v riti...Keby som ho mal oznaceny, dokazem vcas zareagovat..Nastastie sa mu nic nestalo,len so trochu blata vytriasol z 2 motorov a 2 zlomene vrtule som mal..
Preto vzdy pouzivam na quad z balzoveho dreva oznacenie v tvare sipky..To rozoznavam pekne odspodu aj bez zapateho LED pasa a pekne viem kde je predok..
Copter nie je lietadlo,ten dokaze letiet vsetkymi smermi...a to treba mat na pamati..
Co sa tyka bateriek,tak uz budem bravat iba z HK...Normalne si ich tam najdes Lipo zippy,prip tie compact, pri rovnakej cene maju este mensiu hmotnost..
- thegrid
- Kontaktovat uživatele:
Tak to věřim, to je pěkný příběh
určitě taky budu mít spousty krizových situací.
Heleď ten rám si neumím úplně představit, nebyl by nějaký náčrt, nebo schéma, nebo obrázky z výroby, né že bych něco nezvlád, ale nechce se mi to pak předělávat, raději mám jistotu.
edit: koukám tu je zajímavej:
http://www.youtube.com/watch?v=6seYjoy0kOY
Heleď ten rám si neumím úplně představit, nebyl by nějaký náčrt, nebo schéma, nebo obrázky z výroby, né že bych něco nezvlád, ale nechce se mi to pak předělávat, raději mám jistotu.
edit: koukám tu je zajímavej:
http://www.youtube.com/watch?v=6seYjoy0kOY
www.quadcopter.8u.cz -popis stavby quadrokoptéry
thegrid píše:...jj na unašeče jsem koukal ža tam jsou...
U těch motorů 2830-13 850KV na RC Timer je uvedeno v Product Review následující.
morion15 v Product Review na RC Timer píše:...I bought four engines, and three had a terrible vibration. Shafts are good, but the holes for the shaft bell curve...
Autor toho popisu si koupil čtyři motory a tři ze čtyřech unašečů dodaných k nim mu dost nepříjemně vibrují. Patrně ty unašeče co se dodávají k tomu motoru budou kvalitativně podobné dříve zmíněným unašečům z HK tj. není vyloučeno, že se tak jako tak nevyhneš nákupu jiných unašečů.
- thegrid
- Kontaktovat uživatele:
jasně, díky za info, zítra se jdu podívat po materiálu na rám
Skus ram z dreveneho hranolu, dobre pohlcuje vibracie a regulácia je potom prijemnejsia oproti hliniku
- thegrid
- Kontaktovat uživatele:
dik ale už jsem koupil hlinik trubku a nařezal ji, už řeším jenom jak ji spojit
thegrid píše:dik ale už jsem koupil hlinik trubku a nařezal ji, už řeším jenom jak ji spojit
Boby 110, OK2BOW
- thegrid
- Kontaktovat uživatele:
diky, kurňa to mě nenapadlo udělat spojovací výřez, já už udělal 1x500mm a 2x245mm 
zřejmě bude pevnější to udělat znova...
zřejmě bude pevnější to udělat znova...
Nebude, kašli na to. Bude to jenom pracnější.A pokud s tím práskneš a ohneš anebo zlomíš rameno, u varianty s výřezem bude muset vyměnit dvě ramena a přehodit dva motory. Pokud bude každé rameno zvlášť , budeš mít méně práce . Pokud ramena sešroubuješ mezi dvě desky, spojovací výřez je zbytečný. Pevnost je dostatečná. Výřez jsem řešil pouze u ramen z uhlíku abych se vyhnul jejich oslabení převrtáním.
mám ramena každé zvlášť.Padnul jsem z deseti metrů minimálně a jediné co jsem měnil byly vrtule...udělej to pevné dle sebe.dvě desky a mezi ně 4 ramena každé na dva šrouby skrz rameno i obě desky nemáš co skazit
nerušit...bastlím :-)
- thegrid
- Kontaktovat uživatele:
jasně supr, holt to není stvba raketoplánu asi 
- thegrid
- Kontaktovat uživatele:
myslíte, že je lepší ty desky dělat ze sklotextilu 2mm (jak je popsáno v schématech nahoře od Boby110) nebo hliníkový plech?
Díky
Díky
Ja som pouzil 1.5cuprerexit,samozrejme odleptany.A este to som ho frezoval,bez frezovania mala 14x14cm doska128g a po odfrezovani 64g.Hlinikovy plech by bol jednak tazky a krivil by sa ti.
hele rozhodne kuprex nebo kartit nebo sklotextil.kamarad nemodelar mi ted stale vnucuje,ze mi udela na cnc ram cely z al a nemohu mu vysvetlit,ze do vahy se nevejdem a stejne to bude krehke a nebo se to pri padu ohne.nerikam,ze nejakej master ram kterej by ale zabral spoustu casu a matrose bude zlej,ale myslim ze na homemade ram staci dve desticky kuprexu 110 na 110 mm a ramena z al 10 nqla 10 a je vymalovano.az popadas tak uvidis kde je to slabe a da se to resit,ale kdyz vidis,ze lita i drevo tak nic neres a udelej to ze skla.muj prvni quad jsem rezal lupinoovkou z kuprexu 1,5 mm a brousil pilnikem a lita mi to uz pul roku bez zavad.
nerušit...bastlím :-)