Výběr vysílačky STARÝ

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zamčeno
Zpráva
Autor
pEPYK

Re: Výběr vysílačky

#61 Příspěvek od pEPYK »

Takže výběr by se měl zúžit směrem na Hitec Eclipse 7 či Graupner MX-12 tyto zvládají letové režimy? Co vybrat s ohledem na prodej někdy v budoucnu?!
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od jyrry »

pEPYK píše:.... Co vybrat s ohledem na prodej někdy v budoucnu?!

to je uplne jedno, vsechno budes muset prodat silne pod nakupni cenou...

k tem bodum:
1) kup to na co zrovna mas, moc nemudruj, nebo se v radach utopis, konecne rozhodnuti nech na sobe.
2) kanalu neni nikdy dost, ale kdyz nejsi liny, narocny nebo zmlsany, da se ledasco zajistit i s mensim poctem, ovsem 6 je docela malo.
3) z vyjmenovanych firem nejvyssi uzitnou hodnotu radim k Graupner/SJ Hott, konkretne Mx-16 je velmi slusny zaklad.
4) nejen jine technologie, v tomto ranku uz neni zadna kompatibilita (krome china-prijimacu, kde tu kompatibilitu pro proflakle znacky opraskli); proste poridis Hott, dal uz kupujes jen Hott, maximalne Hott-klon, pokud ho cinan vytvori.
jyrry.webnode.cz
kope
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od kope »

pEPYK píše:Takže výběr by se měl zúžit směrem na Hitec Eclipse 7 či Graupner MX-12 tyto zvládají letové režimy? Co vybrat s ohledem na prodej někdy v budoucnu?!

Eclipse neznám, k MX-12 bych asi měl test z nějakého časopisu (teď nevím, jestli to byly RC Modely nebo RC Revue), kde je testí MX-12/16 a i jejich stovnání oproti MX-20. Pokud bys měl zájem, zkusím ho dohledat.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

Re: První vysílačka pro letadla - jakou vybrat?

#64 Příspěvek od vojta mansfeld »

JMalik píše:
Pokud si pořídíš větroně, kde jsou dvě serva na VOP, tak je to až na výjimky tak oservovovaný a velký stroj, že 12-ti a více kanálový TX je nutností, nehledě k tomu, že tam už to bez letových režimů dost dobře nejde.

No to je jasný, ale na větroně které se běžně létají, myslím tím mezi nenáročnými modeláři Eclipse, teda dle mě, stačí. Eclipse má 3 letové režimy, nevím co bylo myšleno těmi náhražkami jak jste psal, ale u Eclipse v každém letovém režimu jde nastavit v podstatě to samé jako by se nastavovalo u jiného modelu v paměti, smysly výchylek, velikosti, mixy, já nevím co, stopky... 3 letové režimy jsou málo, ale jde tam nastavovat všechno, nepřijde mi že by ona měla ty "náhražky" a jde i na spínačích spínat mixy, takže když se letový režim liší pouze jedním mixem navíc, tak to jde vlastně rozšířit-3plnohodnotné letové režimy a pár spínačů mixů. Ale nechci jí nijak prosazovat, jen jsem napsal proč jsem se pro ní rozhodl já... PS: texty o MX-12, MX-16 byly v rcrevue, mám je doma. Zastávám ale názor že 6 kanálů je málo na pokračovací rádio, 7 o něco lepší, stejně ne zázrak ale 6ch jsou asi vyhozený peníze...
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od juraj.jurej »

Ak chceš investovať a mať na čas pokoj tak minimálne 8 kanál. Aký zvolíš je už na tebe. Musíš sa rozhodnúť a ísť jedným smerom.
FrSky Tandem X20
JMalik

#66 Příspěvek od JMalik »

pEPYK píše:Takže výběr by se měl zúžit směrem na Hitec Eclipse 7 či Graupner MX-12 tyto zvládají letové režimy? Co vybrat s ohledem na prodej někdy v budoucnu?!

Eclipse je dnes nesmysl kupovat, je to starý TX a ani ten Palíkův SW neřeší všechny problémy s tímhle verkem.
MX 12 nemá letové režimy (ani Eclipse).
Jakou částku si představuješ do toho TX investovat?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od jyrry »

:-)
uz jsem se divil, ze to jeste nesklouzlo ke klasicke tradicni vysilacovyberove show.... :-)

Zminena radia letove rezimy samozrejme maji, jen je otazka, jak moc jsou "plnohodnotne" (modni slovicko...), to zalezi na pozadavcich, zvycich zmlsanosti a tak...
Starou Eclipse co by do ni pasoval Palikovo soft uz asi novou nesezene, o te uplne nove si muze precist vlakno od opravdovych uzivatelu.
Co se tyka Mx-12, neni pravdepodobne ze mysli tu starou, na MHz, ale ze zvazuje Graupner/SJ Mx-12 Hott, ta se dooost lisi...
Obe mohou řadu uzivatelu dostatecne uspokojit svymi moznostmi...
jyrry.webnode.cz
LittleFalco

#68 Příspěvek od LittleFalco »

Kdo chce mít doma opici,musí mít na banány. To samé platí pro modely. Když ti na obloze levituje 20 tis, řid to něčím,co stojí dvojku.

Teď jsou ke koupi na bazaru kvalitni vysílače za par tis. Já bych zabrousil tam a pokud hodně hledis na cenu, tak rozhodne graupnera. Těžko radit,já bych připlatil za režimy.Na druhou stranu mám kamaráda,který lítá (velke akrobaty) 30 let a stači mu max. 5kanalu, diferenciace křídelek a expa.
Takže shrnutí-musíš se rozhodnout sám.Ja už věci měním, jenom když narazím na mantinel,za který už nemůžu.Vyjde to podstatne levněji a hlavně-vetsinou vím,co a proč ta nova věc musí umět.Tak preji šťastnou ruku při vyberu.
Zpátky doma, v kopcích :-)
JMalik

#69 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše::-)
uz jsem se divil, ze to jeste nesklouzlo ke klasicke tradicni vysilacovyberove show.... :-)

Zminena radia letove rezimy samozrejme maji, jen je otazka, jak moc jsou "plnohodnotne" ......

Eclipse ......si muze precist vlakno od opravdovych uzivatelu..................

Nevím co máš na mysli tou "vysilacovyberove show". Pokud ti vadí, že se opakovaně diskutuje v podstatě to samé, máš možnost výběru = nediskutuj

Zmíněná rádia letové režimy nemají a je jen otázkou času, než si to dotyčný uvědomí a zjistí co se tam má nastavovat.
Letový režim je kompletní sada nastavení, včetně přetrimování, s možností nezávisle měnit parametry , včetně trimů v tom režimu, aniž by zasáhl do jiného nastavení v jiném režimu. Jak si to výrobce, nebo prodejce nazve, je mi jedno. Letový režim má fungovat tak jak píšu. Že se někdy píše "plnohodnotný"? To by se vůbec nemuselo, kdyby výrobce (prodejce) nebyl zločinec a správně popisoval možnosti těch TX.

Když si přečte o Eclipse od "opravdových uživatelů", tak většinou narazí na názor nadšence, který má ten TX po Optikovi, setovce..... a považuje to za vrchol technologie. Potom je tady dost uživatelů, kteří měli v ruce ( a programovali) mnoho rozličných TX v různých cenových hladinách (včetně Eclipse) a dokážou tak nějak posoudit kvalitu a možnosti toho kterého TX ve srovnání s ostatními.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od vojta mansfeld »

JMalik píše: měnit trimy v letových režimech

Teď jsem na to koukal a je to pravda, trimy se měnit nedají takže jsem se pletl. No jinak pro moje využití stačí dát konfiguraci land a tam se jednotlivě nastavuje zakřivení odtokové hrany a výškovky, nemám důvod nastavovat jiné věci než tyto, ale létám jen jednodušší modely takže jsem si vědom že v budoucnosti budu kupovat lepší.
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
JMalik

#71 Příspěvek od JMalik »

vojta mansfeld píše:Teď jsem na to koukal a je to pravda, trimy se měnit nedají .......

Tam jde o to, že pokud skutečně používáš letové režimy, tak máš např. Start (Normal) - Termika - Přistání.
Tři většinou stačí. Potřebuješ nezávisle přetrimovat např. v Termice, ale nechceš měnit trimy pro konfiguraci na Přistání. To ale některým chytrolínům tady nedochází a vytrvale prosazují nějaké náhradní řešení. Pokud ten TX skutečně má letové režimy, tak zběsile necvakáš přepínačema, aby jsi zvolil požadovanou konfiguraci a mixy, ale stačí ti na tohle všechno (včetně podvozku, butterfly, ......) jediný třípolohový přepínač a můžeš oběma rukama normálně řídit.
Je to výhodné pro větroně, skoro nezbytné pro velké větroně, celkem zbytečné u akrobata.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od jyrry »

Kdo chce mít doma opici,musí mít na banány. .....

to zní jako "když na to nemáš, nezkoušej modelařit" ... věřím že to leckomu může připadat přinejmenším divné...

.... Když ti na obloze levituje 20 tis, řid to něčím,co stojí dvojku. .....

to je poněkud protismyslné; když někdo nemá na rádio za 20, těžko poskládá éro za 20...

Ono to není jen o tom poslechnout nebo neposlechnout rady špílmachrů kteří všechno mají, všechno si prošli, všechno znají... ono se to točí kolem těch blbých peněz... Lecko by se radilům vysmál - že modelařit chce, ale že musí podle své kapsy, ne podle jejich... a že se smějí, to vím z osobních hovorů s těmi, co tyhle akademické diskuze čtou, ale nereagují... asi ví proč... Jednu diskuzi tenhle přístup přivedl do stavu, že tam pravidelně chodí 50, nejvýš do stovky lidí, povětšinou těch špílmachrů, ostatní odpadli pod náporem podobných debat ...
Já už jsem takovej blbec, že když mi něco nesedí, tak se ozvu.
jyrry.webnode.cz
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od Jindra_S »

Doporučuji se poptat zde na fóru a objet si letiště a potkat se s vlastníky různých vysílaček a podívat se na ně zblízka + poptat, co vlastně používají.
Pak najednou zjistíš, že Ti některé nesedí designově, některé funkcemi a některé způsobem programování. A zase tak často nový vysílač nekupuješ, že by se to nevyplatilo. Počítej s tím, že až budeš mít 3-5 letadel s přijímači, tak se ti výměna technologie (např Hitec za Graupner) prodraží.

Pár nesourodých postřehů z letiště týkající se vysílače:
- Mnoho modelářů využívá jen pár procent funkcionalit. Speciálně létající s akrobaty toho potřebují málo (V extrému pouze expa a 4 kanály)
- Existují "levné" přijímače? Spektrum, Futaba a některé jiné mají Orange. Při koupi malého EPP modelu by přijímač neměl být nejdražší věcí.
- Telemetrie - je zabudovaná v přijímači nebo je třeba další krabička jako má Spektrum?
- S čím lítají kolegové? Občas někdo potřebuje něco nastavit a vlastník stejné značky mu rád napoví.
- Občas je potřeba programovat a manuál k dispozici není. Pokud má vysílač jen znakový displej (Eclipse 7), je to obtížnější.
- Více kanálů využiješ např. při experimentování s gyrem - min. 2 kanály si navíc vezme
- Nenech se zmást požadavkem na letové módy. (Plnohodnotné) módy nazývají někteří tím, že v každém módu je možné mít vše nastaveno jinak. Tedy až tak, že v jednom módu páčkou ovládám směrovku a ve druhé plyn. Zvaž dvakrát, zda něco takového potřebuješ nebo budeš chtít používat + si nech ukázat, jak s tím někdo lítá a proč. (Tedy ne, jak to jen jde naprogramovat). A pak můžeš položit konkrétní dotaz na konkrétní naprogramování. Např. mne nenapadá, co bych ještě na větroně u DX8 mohl chtít. (Ale neříkám, že někdo jiný to neví)
- Podívej se na popisy posledních verzí firmware - např. pro DX8 udělali firmware s podporou větroně - takže některá kritika ze starších verzí ztrácí smysl. Možná je to tak i s jínými vysílači.
-
zdzd

#74 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše:to zní jako "když na to nemáš, nezkoušej modelařit" ... věřím že to leckomu může připadat přinejmenším divné...

Jsou i takoví, co jim to může připadat divné.

Neznamená to ale nic jiného, než že jsou divní oni.

Protože základní úvaha zda mám na to do čeho se chci pustit má být jedna z prvních.

Bez ohledu na to, zda jde o modelařinu, rybařinu, stavbu baráku, cokoliv. Každý má někde svoji hranici. Je dobré ji znát. Přejde se tím mnoha nepříjemnostem.
LittleFalco

#75 Příspěvek od LittleFalco »

jyrry píše:to zní jako "když na to nemáš, nezkoušej modelařit" ... věřím že to leckomu může připadat přinejmenším divné...

Ono to není jen o tom poslechnout nebo neposlechnout rady špílmachrů kteří všechno mají, všechno si prošli, všechno znají... ono se to točí kolem těch blbých peněz... Lecko by se radilům vysmál - že modelařit chce, ale že musí podle své kapsy, ne podle jejich... a že se smějí, to vím z osobních hovorů s těmi, co tyhle akademické diskuze čtou, ale nereagují... asi ví proč... Jednu diskuzi tenhle přístup přivedl do stavu, že tam pravidelně chodí 50, nejvýš do stovky lidí, povětšinou těch špílmachrů, ostatní odpadli pod náporem podobných debat ...
Já už jsem takovej blbec, že když mi něco nesedí, tak se ozvu.

No vidisto, tak to jsme asi blbci dva :-)))
K tematu - rozhodne nejsem ten, kdo ma tisice na rozhazovani, ani nikomu necpu radia za xx tis. Myslel jsem to tak, ze pokud takhle resi koupi sofistikovaneho radia, tezko bude davat dohromady dalsi a vetsi castku na letadlo. Nechci nikoho odrazovat od modelariny, spise popsat realitu. Na jare jsem pomahal kamaradovi,koupil jsem pro nej na bazaru radio za 1500, osazene EPP ero za 1000,- ,dodneska lita s myma baterkama, spokojenej je jak zelva. Kdybych vlastnil T9x, asi bych mu doporucil i ten, ale nemam s nim zkusenost.

Mam kamose, ktery lita zavodne Kcka. Sice ma radio bez letovych rezimu, zato si se mnou vytre zadek, kdy se mu zachce. A i kdybych mel radio za 100tis, tak mi to nepomuze. Protoze je to hlavne o rukou, co za ty packy tahaji. Ale take vim, na kolik vyjde ero, ve kterem jsou mixy letovych rezimu temer nutnosti. Kdyz z toho pak kvuli levnemu radiu vyrobi hromadku nepouzitelneho srotu, bude si (stejne jako ja pred lety) asi rvat vlasy z hlavy a nadavat si do debilu.

Chce to kompromis, ve vsem. A take, jak uz jsem psal - koupit nove radio, az kdyz dojdes k nazoru, ze to stare te nejak omezuje - bud mas letadlo, ktere kvuli radiu neco neumi, nebo mu treba neveris (spolehlivost). Jinak je to vyhazovani penez, ktere muzes vhodne vyhodit jinak :-)
Zpátky doma, v kopcích :-)
Zamčeno

Zpět na „Výběr vysílače“