Skládací Y6 coptera

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

Re: Skládací Y6 coptera

#61 Příspěvek od tomas.polak »

je to tady trošku monolog :D, ale co takhle to dát rovnou na 6S baterii?.. to co ušetřím na vrtulích dám za baterky, akorat pak bych asi potreboval vykonejsi a drazsi regle.. ale casy vychází zase lépe.. je to blbost? je tam nějaký háček? nevýhoda?

Díky
Troll

#62 Příspěvek od Troll »

Tomáši, já bych šel do verze 6s,baterky pak budou stačit s nižší kapacitou protože bude menší odběr. Cenově pak budeš s baterkama +- nastejno. Pokud uvažuješ v původním návrhu 4s, tak stejně potřebuješ nějaké lepší regly než ty nejlevnější , a takové obvykle zvládají i 6s. Regly bych koupil bez BECu a použil externí BEC. NA 6s budou menší vrtule,( trošku levnější) můžeš si dovolit zkrátit ramena. Bude se to lépe vozit.Menší vrtule zase bohužel mají menší účinnost. :( Proto motory s malým KV, abys tam nemusel dávat vrtule zase moc malé. Menší je sice méně stabilní, ale moderní desky to dnes zvládají tak, že tu menší velikost na stabilitě ani nepoznáš. Mezera mezi spodní a horní vrtulí je žádoucí pokud možno ne malá .Malá mezera znamená horší účinnost. Přehánět to do nějakých extrémů ale zase netřeba. Proto motory spíš vyšší než nízké. Vysoké motory jsou zase více náchylné k vibracím. Je to vše o kompromisech.
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od tomas.polak »

Ok ..6s se mi zamlouvá. Ty regulátory - pravda je, že tomu moc nerozumim.. vyhledal jsem si, že BEC je regulátor napětí, ale prakticky nevím o co jde (je to jen regulátor příchozího napětí proudu do regulátoru ? jako že zreguluje těch 2S-6S ?)

takže by to mohl být tenhle regl?
http://www.rctigermotor.com/html/2013/esc_0916/87.html

nebo doporučíte něco jiného? jde mi taky o to, že jsem nikdy neflashoval regulátor a chci aby mi spolupracoval s Nazou.. :)
Díky T.
niky79

#64 Příspěvek od niky79 »

Možná jsi to nevyhledal dostatečně. Spousta zařízení, ridici jednotky, serva atd. nepotřebuje 11 voltů a víc. Staci jim třeba 5v. A to dělá ten Bec. Je to obvod snižující napětí. Nereguluje regulátor. A ten regulátor ho podle popisu nemá...
nezik

#65 Příspěvek od nezik »

tomashr píše:Otázka tu ale vlastně už padla - O KOLIK je ta účinnost menší... Těch 60% už mi přijde přehnaných, ale popravdě naopak pouhých 10% mi přijde jako hodně optimistické :-( Reálně bych si vsadil na pokles účinnosti i o víc než třetinu, trochu to kompenzuje odpadnutí váhy ramen, ale i tak to bude dost. Docela by mne zajímalo, zda to někdo zkusil opravdu seriózně otestovat na stejném copteru - třeba vzít hexu, proměřit a pak tři motory přendat dolů a opět důkladně proměřit...

já jsem přestavěl flat hexu 800mm na Y6. Ušetřená váha 450g, letový čas se prodloužil z 10 na 13min, ale neuvěřitelně se zlepšily letové vlastnosti.
Y6b, upravený rám HY-800,
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od tomas.polak »

no regulátorů je celkem velká hromada -Motory vezmu Tiger MN3508-29 380kv vrtule zatím řeším velikost podle výsledné váhy, pojede to na 6S.

Mohl by někdo prosím doporučit reulátory 30A , případně BEC externí (a jaký)?

Mám Nazu lite a chtěl bych aby mi to běhalo vše ok, protože teďka co mám Turnigy multistar na quadro tak si asi moc nerozumí s nazou, jelikož na startu mi to nezapípá jak to znám od ostatních copterů. A nebo to mám nějak podivně zapojené, nevím.. :)
nezik

#67 Příspěvek od nezik »

tomas.polak píše:Mohl by někdo prosím doporučit reulátory 30A , případně BEC externí (a jaký)?

Afro jsou super.
Y6b, upravený rám HY-800,
Troll

#68 Příspěvek od Troll »

Afro jsou fakt super, ale on to hodlá provozovat na 6S . Tak pozor na co dáváš odkazy. :!: Každý nemusí takovou věc zjistit. Tomáši, hledej regly označené buď HV, ( bývají až pro 8S, ty skutečně dobré regly zvládají i 12s, minimum musí být 6S ) aneb OPTO. Ty jsou bez BECu. A BEC podle toho, co všechno z něj budeš krmit. Určitě to musí být BEC spínaný( označuje se jako switching) . Pokud chceš mít jistotu že koupíš kvalitní kousek , mrkni se mezi helináře. Ti používají kvalitní BECy na vysokou proudovou zátěž a minimálním rušením. Třeba Western Robotics .
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od tomas.polak »

Troll píše:Afro jsou fakt super, ale on to hodlá provozovat na 6S . Tak pozor na co dáváš odkazy. :!: Každý nemusí takovou věc zjistit. Tomáši, hledej regly označené buď HV, ( bývají až pro 8S, ty skutečně dobré regly zvládají i 12s, minimum musí být 6S ) aneb OPTO. Ty jsou bez BECu. A BEC podle toho, co všechno z něj budeš krmit. Určitě to musí být BEC spínaný( označuje se jako switching) . Pokud chceš mít jistotu že koupíš kvalitní kousek , mrkni se mezi helináře. Ti používají kvalitní BECy na vysokou proudovou zátěž a minimálním rušením. Třeba Western Robotics .

OK.. kouknu po nich, BEC jen pro regly, naza má svůj a gimbal bude mít svojí baterku s osvetlením.
dt

#70 Příspěvek od dt »

Troll píše:Afro jsou fakt super, ale on to hodlá provozovat na 6S . Tak pozor na co dáváš odkazy. :!:

Tak, tak.
HK má Afro i pro HV, ale jenom 20A: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _3_8s.html
Vzhledem k tomu, že uvedené motory mají max. 14A (12.8A na 6S s vrtulemi 15x5), tak bych se nebál tam dát tyto ESC.
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od tomas.polak »

původně jsem chtěl schovat regle do trubek rámu jak to udělal Ananas, tak jsem počítal s většíma (30A) aby se nezahřívaly, ale pokud stačí tyto tak tak pohodis.. :) potřebují asi flashnout co?..

Jinak ještě další dotaz - když dávám větší vrtule tak mi leze nahoru příkon motoru víc jak max., když dám baterku s menším vybíjecím proudem, tak to jde zase dolu.. jak tomu mám rozumět?.. jak to vyřešit.. :)

[album]3960[/album]

a chci se zeptat na hodnotu 35% motor hooveru.. jestli vadí když je tato hodnota takhle nízko?.. nebude s ím mít copter problém při klesání?
Naposledy upravil(a) tomas.polak dne sob 14.06.2014 23:56, celkem upraveno 1 x.
dt

#72 Příspěvek od dt »

tomas.polak píše:potřebují asi flashnout co?..

Ne nutně. Já jsem si flashovátko pořídil jenom proto, že plánuju pájet motory na regly bez konektorů a flashnutím správného fw otočím smysl otáčení motoru. :wink:
Troll

#73 Příspěvek od Troll »

tomas.polak píše:Jinak ještě další dotaz - když dávám větší vrtule tak mi leze nahoru příkon motoru víc jak max., když dám baterku s menším vybíjecím proudem, tak to jde zase dolu.. jak tomu mám rozumět?.. jak to vyřešit.. :)

a chci se zeptat na hodnotu 35% motor hooveru.. jestli vadí když je tato hodnota takhle nízko?.. nebude s ím mít copter problém při klesání?

1. neřeš to nijak. :) Větší vrtule samozřejmě motor víc zatíží, proto leze proud nahoru.Když to bude o trochu víc než píše výrobce motoru, tak se nic neděje. Ty motory v copterech stejně chodí jenom na zlomek maximální hodnoty. Prakticky vyzkoušeno, že copter s regly 6A v pohodě létá i když max. proud motoru ( změřený) je cca 10A. :wink: Když dáš baterku s méně C, tak má větší vnitřní odpor a prostě ten vyšší proud nedá.
2. 35% nevadí, dolů to půjde zcela jistě. A BTW hoover - tak amíci označují technické zařízení u nás známé jako vysavač, někde též říkají lux. Visení je hover. Ne, že by to bylo nějak důležité, ale mně to dělá zle na oči pokaždé když to čtu, tak promiň za poučování.
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od tomas.polak »

ok, máš pravdu s tím vysavačem.. :D, díky za tipy, mám vyselektováno..
koukal jsem po BECU a už mě asi nezabije si přikoupit nějaký kvalitnější, co tento?
Jinak výhoda externího BECu je, že je menší riziko poškoditelných částí a méně rušení, když to nemá každý regl?..

http://www.western-robotics.com/hercule ... ni_hp.html

a akumulátor tedy stačí klidně 20C ? když mi ecacl píše zatižení aku 16C...
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ahoj ve spolek!
Svojí vyladěnou quadku pomalu dokončuji a rozmýšlím se nad projektem na zimu a zaujala mě právě hexa Y6! Jaké výhody poskytuje tato konfigurace oproti klasické hexe? Krom výhledu pro kameru?

Jinak musím říct! Postavili jste super stroje :)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“