lyze - vybava

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
robotmz

Re: lyze - vybava

#61 Příspěvek od robotmz »

Za 200/deň by som sa ani ja s lyžami neotravoval a rovno si išiel požičať každý víkend iné...
JosefSvejk

#62 Příspěvek od JosefSvejk »

Jezdím na hory málo, ale lyžuji rád. Už pár let si půjčuji (původně jsem si to chtěl jen vyzkoušet a později koupit vlastní výbavu) na sjezdovkách na Pustevnách a v Malenovicích, cena je cca 250 Kč na den. Obrovskou výhodou je, že jedu v podstatě s prázdným autem (jen s lidmi) a nemusím řešit ještě držáky lyží apod. Od auta na sjezdovku dojdeme "v papučích" a teprve tam do lyžáků a na svah. Ročně lyžuji tak 10 dní.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od jindraj »

robotmz píše:Napíš konkrétne sumy "pújčovného"... nech sa zasmejeme.
Možno sa ale niečo zmenilo, ale tak 10 rokov dozadu boli ceny brutálne, radšej kúpiť svoje o 2 triedy nižšie...

A rozlámať lyže za 1200 eur? a pritom byť celý ? :lol: :lol: :lol: :lol:

...ešte tú o karkulke...

si chytrej jak rádio co :/ - rozlámat lyže za 1200 jde stejně dobře - možná lépe než lyže za 200. Nevím co je na tom divného. Tohle konkrétně byly Visty, které v té době tolik stály - pád to nebyl nijak dramatický. Lyže se zařízla špičkou do muldy, já letěl dopředu - namáhání krutem v kombinaci s ohybem lyže nevydržela - ne že by byla na dva kusy, ale popraskalo jádro a byla ohnutá jak luk - na odpis.

V Rakousku si běžně půjčuji na prodloužené víkendy apod. lyže jako Vist, Stöckli, Volant, když se poštěstí (to spíš výjimečně a ty jsou přeci jen dražší) tak i chuťovky jako Zai (a samozřejmě kde nejsou tak aktuální vrchol od Völkle nebo tak něco) ... kolem 25-30 E na den (jen lyže, hůlky .... boty ne, ty si vozím své). Díky práci se na hory dostanu už bohužel obvykle tak jen na týden a pár víkendů. Dohromady tedy 10-12 dní? =250 E rok = 5 let mi trvá, než propůjčuju částku, co by mě stály lyže té kategorie, co si půjčuji a za tu dobu bych již potřeboval/chtěl nové. Já mám za tu dobu +- nové stále a i se servisem a při větším pohodlí při cestování. Samozřejmě, pokud někomu budou stačit lyže za 400 E, tak tomu úměrně bude levnější u to půjčovné, takže vše sedí. Pro mě optimum a zaběhnutý režim již několik let. Moje vlastní lyže leží už 7 let na chalupě v Jizerkách, kde se z nich staly práskačky a jejich nástupce rozhodně nechystám do doby dokud to takto půjde dělat.
Naposledy upravil(a) jindraj dne čtv 05.12.2013 10:17, celkem upraveno 1 x.
robotmz

#64 Příspěvek od robotmz »

potom to nie sú lyže ale blato.
na kvalitnú lyžu sa ti môže aj 150 kg lyžiar postaviť s druhou lyžou na špičku, špička sa ti vystrie, praskne vrstva farby, ale jadro ostane neporušené.
A ďalšia vec, ak ti vypne viazanie /predpokladám že vyplo lebo už by si to tak ľahko nerozchodil/ tak tá lyža môže letieť aj z 12-poschodia paneláku a nič sa jej nestane.

Možno že každý pod slovom lyže myslíme niečo iné, alebo len tláchaš 2 na 3...

ps: čo sú to tie práskačky?? už sa tu niekto na to pýtal a nebolo zodpovedané...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od Abu »

Je celkem jasne, ze jsi o znacne Vist nikdy neslysel a taky si asi nikdy nevidel jak se muze ohnout titanalovy sendwich. A takove poskozeni uz nikdy nenarovnas. (tak aby si to zachovalo puvodni parametry, nejakej hajzlik to mozna srovna ve sveraku a pak proda nejakymu joudovi, ale uz to nikdy nebude jezdit jako predtim)
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
robotmz

#66 Příspěvek od robotmz »

Zničiť sa dá všetko, aj oceľová guľa...

o Vistách som ešte nikdy nepočul, to je pravda.
Skôr mi išlo o pojem "rozlámanie 1200 eurových lyží" a nič sa mu nestalo... to mi moc nesedí i keď je to možné, ale veľmi nepravdepodobné.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od Abu »

Nemam nejmensi duvod mu neverit.
A pokud chces videt znicenou lyzi, tak se zapni do tech svejch, zaraz patku tak 30cm kolmo do tvrdeho snehu a pak si celou vahou na lyzi stoupni, jakobys chtel dat podrazku boty vodorovne.... no a pak budes navstevovat pujcovnu :D
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od jindraj »

robotmz píše:potom to nie sú lyže ale blato.
na kvalitnú lyžu sa ti môže aj 150 kg lyžiar postaviť s druhou lyžou na špičku, špička sa ti vystrie, praskne vrstva farby, ale jadro ostane neporušené.
A ďalšia vec, ak ti vypne viazanie /predpokladám že vyplo lebo už by si to tak ľahko nerozchodil/ tak tá lyža môže letieť aj z 12-poschodia paneláku a nič sa jej nestane.

Možno že každý pod slovom lyže myslíme niečo iné, alebo len tláchaš 2 na 3...

ps: čo sú to tie práskačky?? už sa tu niekto na to pýtal a nebolo zodpovedané...

píšeš totální kraviny - dřevo je stále jen dřevo a nějaké limity existují a čím jezdíš agresivněji, tím jsi jim prostě blíž - když je nějakým kopancem překročíš, je konec. Jestli znáš zázračné dřevo, co nejde zlomit tak gratuluji, já ne. A kdyby tak bezvýjimečně a vždy zafungovalo vázání, tak nejsou asi nejen zlámané lyže, ale ani nohy .... a realita je myslím jiná - stále se zlomeniny konají. Jsou vektory sil a kombinace faktorů, kdy vázání nezareaguje jak by si člověk přál, nebo se zpožděním, a to nemluvím o tom, že třeba na mojí jízdu a váhu musím mít vázání přetažené, což zase zvyšuje pravděpodobnost nějaké destrukce. Lyže se nelámou každý den, ale stane se - za život jsem takto odepsal asi troje. Z toho dvoje patřily mezi ty špičkové s cenou nad 1000 E za nové. Jen jedny z toho byly moje - u těch to bolelo. U těch druhých z půjčovny ne. A to byl ten point v téhle debatě.
robotmz

#69 Příspěvek od robotmz »

Píšem z vlastnej skúsenosti, žiaľ, lyže som ešte za 30 rokov nezlomil, asi jazdím pod svoje možnosti :lol:

viazanie som už "preťahoval" ako 5 ročný, lebo mi vypínalo v prikladaní... a takto to preťahujem dodnes.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od jindraj »

P.S. - ta vysoká cena lyží je za jejich vlastnosti pro jízdu a ne za nezničitelnost. Lambo je také drahé kvůli jeho jízdním vlastnostem a ne proto, že by bylo nezničitelné
robotmz

#71 Příspěvek od robotmz »

je to aj v pevnosti, lebo lacné lyže by nevydržali spôsob jazdy, rovnako ako by lamborgini nedokázalo funkovať s brzdami z favorita, takisto tuhosť karosérie, výztuže a tak ďalej.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od jindraj »

robotmz píše:je to aj v pevnosti, lebo lacné lyže by nevydržali spôsob jazdy, rovnako ako by lamborgini nedokázalo funkovať s brzdami z favorita, takisto tuhosť karosérie, výztuže a tak ďalej.

to, že jsou ty lyže konstruované na větší namáhání za jízdy , na kterou je dělána je jistě pravda ... proto třeba ti Visty jsou celkem slavné tím, že jsou těžké jak kráva. Ale nikdo nekonstruuje žádnou lyži na nezničitelnost. Bylo by to mj. na úkor jejích vlastností při jízdě. Abychom se vrátili k modelářskému příměru. I letadla stavěná na hodně agresivní létání nevydrží , když s nimi nakouříš do země. A teď si představ že 100 kg zátěží a třeba jen v nějakých 70 km/h "napíchneš" lyží téměř zmrzlou muldu. Jasně že ty letíš, ale než vázání vypne a odlehčí i lyži, tak ta je deformovaná do bezvědomí.
LittleFalco

#73 Příspěvek od LittleFalco »

Vsechny kvalitni lyze jsou tezke. Protoze aby lyze dobre drzela stopu pri vyjizdeni oblouku, musi co nejmene vibrovat. Vetsi tuhost=vetsi vaha. Jejich hmotnost ale vadi pouze kdyz je mam na rameni, jinak v nicem neomezuje. Nejsou to bezky, kde vyrobci honi gramy.

Dalsi vec-lyzuji opravdu hodne a zlomenou sjezdovou lyzi uz jsem nevidel dobre dvacet let. Zato ohnutych dost.

Praskacky jsou stare a opotrebovane lyze. Velka rana=prask. Ty lyze uz maji za sebou hodne, tak jsou vymekle, vypraskane a nedrzi dobre stopu. Proto se jim rika praskacky.
Zpátky doma, v kopcích :-)
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od Kuba78 »

Myslim ze puvodni vlakno bylo o necem jinem nez o tvrdosti lyzi. Pokud chce nekdo opravdu tvrde lyze, at si zajede do wilhelmshavenu, myslim ze tam nekde v lodenicich porad maji par platu wotanu co zbylo pri stavbe bismarcku, necha si z toho uriznout dva kousky, navarit vazani, polepit zlutejma samolepkama "super speed ski, made in 3rd Reich" a myslim ze muze s klidem prohlasit ze ma neznicitelne lyze. Akorat krapanek tezsi..

Jeste jeden argument proti pujcovne - do te pujcovny musite zajit a musi tam mit co chcete. Klidne sice muzete jet na blind a pucit si je na miste, ale muze se stat vselicos. Nvic pokud jedete jen nekde po cechach, treba tam ani neni.
Jinak ja myslim ze pro nas "temer profesionaly" co vyjedou dvakrat za rok do rakouska nebo italie a este kus pobytu stravi lyze zapichnute pred apres-ski je kupovani novych drahych lyzi zbytecnost a taky bych se primlouval za svoje pradlo a obleceni a boty (prece jen to mate primo na sobe) a vercajk pucovat. S prihlednutim rizika toho co sem psal.
Ja sam sem kdysi koupil lyze nove, ale nejaky vyprodej lonskeho modelu ani ne za polovic a jezdim je uz nekolik let - me to staci. Ale treba boby, sanky, detske lyze atsk bych nahory vubec nebral a resil pucovanim.
Quis custodiet ipsos custodes?
JMalik

#75 Příspěvek od JMalik »

jindraj píše:..... moje velmi důtklivé doporučení [/b]zvláště začátečníkovi a někomu, kdo tam bude trávit méně než řekněme 14 čistých dní na svahu v roce (což je asi případ drtivé většiny z nás, co jim nezbývá času nazbyt) je, NEKUPUJ lyže.....

V podstatě se s tím dá souhlasit.
Má to asi jedinou chybku - když mám lyže doma, rozhodnu se klidně ráno, že pojedu lyžovat a nemusím řešit půjčovnu (zvlášť pokud jedu na sjezdovku, kde půjčovna není).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“