Výběr kávovaru
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Výběr kávovaru
Důvodů pro vyšší cenu, než by odpovídalo kvalitě, najdeš mnoho. Způsobů, jak dosáhnout nadprůměrné kvality za podprůměrnou cenu, už ne.
RedAce píše: Způsobů, jak dosáhnout nadprůměrné kvality za podprůměrnou cenu, už ne.
o to se ale nikdy nikdo nebude snažit, duležité je prodat pruměrnou věc za nadpruměrnou cenu a to se občas daří.
nebudu tu ale zasírat vlákno mimokafovejma věcma.
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Docela to tady pečlivě pročítám, protože jsem uvažoval, že bych svůj už trochu letitý jednoduchý pákový kávovar nahradil něčím novějším. Přemýšlel jsem o automatu, což jak vidím na domácí zřídkavé použití není ideální. Jak jsem vyrozuměl, když není doma frekvence vaření tak vysoká, vyplácí se (myslím chuťově) spíš kapsle, ale jen čistě "kafové", žádné to laté a capucino které už je namíchané v kapsli. Uvažuju správně? Jinak do "pákovky" používám PODy - jednotlivé vakuově balené porce kafe.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Pokud se tím nechceš nijak zvlášť zaobírat a řešit navíc mletí kávy apod., tak kapsle (nebo i ty PODy) jsou lepší možnost. Ale fakt jen to kafe. Espresso z kapsle je pořád voda, která pod tlakem prochází kávou - tzn. stejné jako klasická příprava. Ale mléčná kapsle není nic jiného než sušené mléko, které ti ta voda z kapsle vypláchne. Jak si dokážeš představit, není to chuťově ideální. A navíc tě 100ml vyjde na stejných 8-10Kč jako to celkem slušné espresso. A dávat 100Kč za litr ošklivého instantního mléka mi přijde dost šílené.
- JosefSvejk
Myslím, že z kapsle může být dobré kafe. Já jsem ještě neměl příležitost to posoudit.
Na "kapslovkách" mi vadí hlavně dvě věci: Každý výrobce kávy má svůj kávovar a kapsle nejsou zaměnitelné (aspoň myslím, že to tak je), takže nemůžu moc experimentovat. Druhá věc je ta, že kdykoliv mi někdo nabídl kafe z "kapslovky", tak měl k dispozici jenom kapsle 2 a více v jednom a to není nic pro mě. Z klasického automatu jde čisté kafe bez cukru "vydojit" vždycky. Jak dobré, to už je na jinou debatu.
Na "kapslovkách" mi vadí hlavně dvě věci: Každý výrobce kávy má svůj kávovar a kapsle nejsou zaměnitelné (aspoň myslím, že to tak je), takže nemůžu moc experimentovat. Druhá věc je ta, že kdykoliv mi někdo nabídl kafe z "kapslovky", tak měl k dispozici jenom kapsle 2 a více v jednom a to není nic pro mě. Z klasického automatu jde čisté kafe bez cukru "vydojit" vždycky. Jak dobré, to už je na jinou debatu.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Zrovna to Nespresso má výběr kapslí, který musí každému (komu kapsle jako takové postačují) bohatě stačit. Pokud vím, tak ESE PODy mají větší výběr kompatibilních druhů kávy i kávovarů.
A jaké "několik v jednom" kapsle máš na mysli? Já takové ještě neviděl. Vlastně asi jediné - Corado do Dolce Gusto.
A jaké "několik v jednom" kapsle máš na mysli? Já takové ještě neviděl. Vlastně asi jediné - Corado do Dolce Gusto.
- JosefSvejk
Myslím ty různé směsi kávy a mlíka a možná i něčeho jiného: Cortado, Cafe AuLait, Espresso Caramel...
Lidi si to nakoupí, protože jim to chutná a často (řekl bych většinou) "obyčejné" kafe nemají. Toť, bohužel, má zkušenost.
ESE pody jsem občas používal v pákovce, tam to funguje perfektně, ale je to trošku dražší než "ruční výroba".
Lidi si to nakoupí, protože jim to chutná a často (řekl bych většinou) "obyčejné" kafe nemají. Toť, bohužel, má zkušenost.
ESE pody jsem občas používal v pákovce, tam to funguje perfektně, ale je to trošku dražší než "ruční výroba".
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
JosefSvejk píše:Myslím, že z kapsle může být dobré kafe. Já jsem ještě neměl příležitost to posoudit.
Ten výběr kapslí se v rozumných mezích zlepšuje.
A zase - někteří rozumní výrobci to dělají jak se má. Výběr je u nich primárně v tom, jak je káva mletá a stlaená (tím je dáno to, zda t roho může natéct ristretto, espresso, lungo) a pak v tom, jak je káva silně pražená. Rozumný výrobce také moc neexperimentuje s různými (pří)chutěmi - prostě nějakou chuť si stanovil jako tu správnou a tu se snaží udržet v rámci míchání a pražení tak, aby zákazník věděl co ho čeká a k čemu se může vracet, pokud mu zachutná (jakýsi ekvivalent kupáže u vín). Touhle cestou jde právě např to Illy - jen dvě síly pražení jedné směsi a jedna hruběji mletá a méně presovaná lungo varianta. Pro občasné povaražení navíc přidávají tři typi monoarabik (to je jakýsi ekvivalent odrudového vína) - to aby právě na téže mašince šlo občas něco jiného. Podobně střízlivý přístup má i to profi nespresso v polštářcích.
Někteří výrobci to ale ve snaze udržet si pozornost "kávových turistů" malinko přehánějí. Třeba to kalíškové nespresso, to je pro mě osobně v tomto směru peklo. Těch druhů je tolik, že mi víc času zabere luštění popisků jednotlivých barev kapslí, kterých je snad 12 + k tomu přidávají sezónní směsi. To není nic pro mě - poctivě jsem je odzkoušel a zjistil, že většinou je to dost nesmysl a fungují tak 2-3 varianty někde kolem toho espressa - to ostatní je divné a stejně to nakonec nikdo moc nepije. No a pak jsou tu tací, co dělají ty kapsle co v nich místo kafe jsou kašičky a rozpustné záležitosti a směsi s mlékem .... to je z hlediska přípravy rozumné kávy úplný nepoužitelný odpad.
osobně to mám tak, že menší sortiment beru jako daň tomu pohodlí a přitom zachování konstatní a velmi ucházející kvality i doma. Výjimečnou touhu po změně ukojím v kavárně a doma je nakonec počet variant kávovývh nápojů takový, že mi to ani nechybí. Někdy si udělám ristretko, někdy espresso, espresso macchiato, cafe late, cafe macchiato, capucino, amerikano, do toho si sem tam dám mocca nebo řeckou kávu a to už je na vyblbnutí i denní příležitosti pro takové to domácí popíjení celkem dost
Po přečtení třetího příspěvku (souhlas!!!) jsem začal hledat, co by asi tak splnilo mé požadavky. Kafe mám rád, ale automat bych zapnul tak dvakrát denně, o víkendu asi pětkrát, takže asi 20minut šudlání na jedno kafe průměr. Našel jsem Nespresso DeLonghi U (EN110B), je malý, bez pěniče, rychle se nahřeje, jde nastavit velikost dávky. Druhů kávy je u nespresso dost, kousek od baráku je pražírna, která ty nespresso kapsle plní i cibetkovou...
Je to DeLonghi použitelné, nebo je to zrovna z těch "domácích" pod hranicí použitelnosti? Nejsem labužník, na firmě mám Saeco royal, našli jsme i docela dobrou směs (30% robusta) a přijde mi to jako pitelné.
Pro vrtulníkáře nemusím mít goblina s brushless servama, ale nerad bych koupil walkeru...Tarot450 pro FBL by stačila.
edit tady to frčí...
Je to DeLonghi použitelné, nebo je to zrovna z těch "domácích" pod hranicí použitelnosti? Nejsem labužník, na firmě mám Saeco royal, našli jsme i docela dobrou směs (30% robusta) a přijde mi to jako pitelné.
Pro vrtulníkáře nemusím mít goblina s brushless servama, ale nerad bych koupil walkeru...Tarot450 pro FBL by stačila.
edit tady to frčí...
DX8, 2x mCP X, Nano CP X, Gaui 200FBL, T-Rex 450PRO FBL, 3x T-Rex 550E FBL