Easy Fly

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Adam70

#61 Příspěvek od Adam70 »

Ahoj,nezkoušeli jste někdo nahradit původní vrtuli za něco "rozumnějšího" :idea:
Při posledním přistání na modřín jsem přerazil vrtuli :( a tak jsem ji nahradil tímto
http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/755 ... -mm--.aspx

Hřídel se musí zkrátit ,to není problém 8) .
Problém je v unašeči,ten je 3,17 mm a hřídel motoru má závit M3 ,ale na konec jsem to snad vyřešil s pomocí hnědé lepicí pásky,vše ostatní selhalo a vrtule se proletěla vždy sama :o .

http://uloz.to/1728852/IMAG0250.jpg
http://uloz.to/1728853/IMAG0251.jpg
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od tomqw »

Ahoj,
tak jsem včera poprvé byl létat s easy gliderem, při zalítání mi pomohl naštěstí kámoš, jinak by to asi dopadlo úplně špatně. Zatím jsem to zkoušel bez jakých koliv úprav, ale ty serva bude opravdu nutné posunout ke křidélkům co nejdřív.
Jedno má vyloženě malou výchylku a zasekává se.
Pak jsem objevil další problém, jakmile se vzdálím od letadla s vysílačkou při zatažené anténě cca 25kroků, zašne se roztáčet sám motor, ostatní serva se zdají v klidu. Všimnul jsem si toho i za letu že občas motor udělá něco jiného než já chci (sám přidá a vrátí se na požadované otáčky).

Jinak jsem samozřejmě z letadla nadšenej, přistání se mi zatím moc nedaří, ale to se podá.
Jiri

#63 Příspěvek od Jiri »

Adam70 píše:Ahoj,nezkoušeli jste někdo nahradit původní vrtuli za něco "rozumnějšího" ?
Hřídel se musí zkrátit ,to není problém 8) .
Problém je v unašeči,ten je 3,17 mm a hřídel motoru má závit M3 ,ale na konec jsem to snad vyřešil s pomocí hnědé lepicí pásky,vše ostatní selhalo a vrtule se proletěla vždy sama :o .

Hřídel motoru v závitu praskla, když s EasyFly táta praštil do pole, původní vrtule se nenašla. Použil jsem proto starý unašeč (nemá kleštinu, ale dva šroubky), t.j. na 3 mm hřídeli drží dobře. Vrtule jsem zkoušel Graupner Cam gear prop 280/200 a 250/200, druhá je výkonově srovnatelná s původní (proud na zemi cca 14A), s větší stoupá lépe, ale víc se hřeje regl.
Pokud bych nevyhrabal tu starou kleštinu, spíš než hnědou pásku bych kopil keštinu 2,3mm a převrtal ji tak 2,8čkou vrtákem, to by bylo mnohem spolehlivější řešení. Serva šly ke křidýlkům taky (ještě dříve, něž šlo éro poprvé do vzduchu). Regl BLE18 s vysílačem Futaba nepřeprogramuji, kdybych se krájel (vyžaduje to zřejmě větší výchylku, něž vysílač dá), s jiným rádiem to kupodivu jde :-O. Na létání pod plným plynem to přitom stačí, nechápu proč.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od tomqw »

tak jsem taky urazil hřídel od vrtule, koupil jsem novou za 60kč a v číně objednal kužel i s vrtulí. Serva jsem přesunul ke křidélkům, ale ještě jsem to nezkoušel.
Jiri

#65 Příspěvek od Jiri »

tomqw píše:tak jsem taky urazil hřídel od vrtule, koupil jsem novou za 60kč a v číně objednal kužel i s vrtulí. Serva jsem přesunul ke křidélkům, ale ještě jsem to nezkoušel.

Ne zcela si dokážu představit, jak jsi měnil hřídel ?? Můžeš upřesnit?
A předpokládám, že to znamenalo kuchání trupu (motor je dost nepřístupný).
Jinak, kužel (např. Horst) s Graupneráckou vrtulí má ještě další výhodu - vzhledem k širší rozteči unašeče se vrtule lépe sklápí, myslím že je i aerodynamicky lepší (účinnější). Původní vrtule se mi zdála nic moc.
BTW, olovo za motor jsem přidával taky, jinak byl EF težký na ocas a tudíž ne zrovna stabilní.
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od tomqw »

Mě se povedlo při "přistání" ne jenom zlomit hřídel ale praskla mi i motorová přepážka. Je podle mě dost fórová, cca 2mm překližka nebo co je to za material. Trup jsem uříznul těsně za přepážkou ale jen do poloviny, pak jsem udělal kolmej řez podélně od vrtule po obou stranách.
Tím jsem odendal horní část trupu nad motorem, je to jen tenké epp. Spodní polovina trupu je mnohem silnější tu jsem nechal jak byla.
Pak jsem snadno vyměnil přepážku. Nahradil jsem ji 3,5mm překližkou ale s mnohem větší tuhostí. Pak jsem odmontoval motor. Osička je uchycená čtyřmi imbusy vždy dva a dva proti sobě, vzadu za přírubou je ještě zajištěná podložkou v takové drážce.

Horní část trupu jsem zatím ještě nevrátil na své místo, nejdřív to chci zalétat, nastavit vyosení motoru, pak to přilepím vteřiňákem zpátky.
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od tomqw »

Ahoj,
tak jsem byl včera vyzkoušet mého Easy Flaye s přesunutými servy pro ovládání křidélek k pantům a bez táhel a je to úplně o něčem jiném.

Bohužel mi po cca hodinovém létání odešlo servo na výškovce což se neobešlo bez drobného pádu. Ty jejich serva jsou hrozně nekvalitní udělal jsem asi 5 letů vždy s nově nabitou baterii, a během této krátké doby odešli 3 serva. Dvě přeskakovaly přes zuby a na vejškovce shořelo úplně.
tomqw
Kontaktovat uživatele:

Směrovka na easy fly

#68 Příspěvek od tomqw »

Nemáte někdo nějakou radu co udělat se směrovkou jde strašně ztuha, chtěl jsem tam dát tenčí strunu ale nevím jak to vyměnit? Další řešení by bylo dát tam silnější servo ale nevím jestli je to správné řešení?
havrous
Kontaktovat uživatele:

Re: Směrovka na easy fly

#69 Příspěvek od havrous »

tomqw píše:Nemáte někdo nějakou radu co udělat se směrovkou jde strašně ztuha, chtěl jsem tam dát tenčí strunu ale nevím jak to vyměnit? Další řešení by bylo dát tam silnější servo ale nevím jestli je to správné řešení?

Tenhle problém jsem vyřešil celkovou rekonstrukcí. Celý trup jsem rozloupnul, servo směrovky zaříznul nad výškovku a vyhodil jsem ten jejich prapodivný pant s náhonem. Při té příležitosti jsem přesunul dozadu i servo výškovky. Dal jsem tam osvědčenou čínu HTX900. Řízení je daleko přesnější a stále to jde dovážit pouze baterií, kterou jsem díky uvolněnému prostoru po servech přesunul z kapsy pod křídlem dopředu.
Možná by si nemusel ani rozebírat trup, ale kablíky zaříznout z venku kousek do trupu.
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od tomqw »

Dík za radu.
Můžu ještě poprosit o upřesnění kam jsi dal ty serva? ještě do do trupu, nebo se ti vešli do směrovky jako do křídel? Směrovka se mi zdá na serva dost tenká.
Adam70

#71 Příspěvek od Adam70 »

Nazdárek,taky jsem řešil drhnutí táhel a postačilo promazat ,ale pozor ničim hustym jinak se to ještě zhorší,mazal jsem hodně řidkym hydraulickým olejem(všechno co se má hejbat).Podařilo se mi rozchodit i křidýlka a tomu jsem tedy nevěřil,že to bude někdy fungovat!Křidýlka jsem odříznul z90% a nechal jenom dva můstky cca2cm na krajích + pant uprostřed a udělal závěsy z lepenky.Vrtule 10"x6" a původní motor tahá jako blázen a ani se moc nehřeje,bat. jsou OK :)
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od tomqw »

promazání se trošku bojím že se tam dostane a nalepí prach nebo nějaké nečistoty a budu to stejně muset předělat
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od tomqw »

ještě k té vrtuly dal jsem tam taky 10*6
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7983
s tímhle kuželem
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=5559
létá to dobře

Včera při pádu (vadné servo na výškovce) jsem utrhl jedno křidélko jen ten polistyrenovej závěs a tak budu muset přidat nějaký pantík nebo něco takového.
Jiri

Re: Směrovka na easy fly

#74 Příspěvek od Jiri »

tomqw píše:Nemáte někdo nějakou radu co udělat se směrovkou jde strašně ztuha, chtěl jsem tam dát tenčí strunu ale nevím jak to vyměnit? Další řešení by bylo dát tam silnější servo ale nevím jestli je to správné řešení?

Směrovka nám taky jde hodně ztuha, ale problém je zejména v 'pantech' z EPP - vlastní lanovod na tom zas takovou zásluhu nemá. Asi by hodně pomohlo to odříznout a použít obyč. panty. Výškovka chodí celkem únosně, pro snížení vůlí jsem ale lanovody (ve volné části vepředu v trupu) ještě navlékl do dalších trubiček, aby byly tužší.
Jiri

#75 Příspěvek od Jiri »

tomqw píše:Včera při pádu (vadné servo na výškovce) jsem utrhl jedno křidélko jen ten polistyrenovej závěs a tak budu muset přidat nějaký pantík nebo něco takového.

Použil jsem klasický plastový pant s kovovým čepem (špendlík), které (za našich mladých let) dělala Demola. Předpokládám, že se něco podobného vyrábí doposud. Lepící páska (jako používám u modelů potažených fólií) na tom EPP nechtěla spolehlivě držet. Asi by vyhověla páska se skelnými vlákny po zažehlení (jako třeba na MiniTornádu), ale na to jsem byl příliš línej.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“