reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
dt

Re: reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

#61 Příspěvek od dt »

Celeron píše:Na slabý dutý věci jsem se taky ptal a tisknout na svislo kalich s 1-2 mm stěnou vysokou 150 mm je prý na Průšovi zhola nemožný. Zbortí se to. Tak to asi na Rebeloj bude podobný.

Vytisknul jsem ženě několik květináčků a nic se nebortí, ani netečou. Výška sice není celých 15cm, ale jenom asi 12, nicméně i tak.
Model je normálně udělaný plný, dutost jsem vyřešil nastavením tisku. Nastavil jsem 3 vrstvy dno, 5 vrstev skořápka a výplň 0%. Pevné je to až až. Jak budu doma, můžu dodat foto.
Celeron píše:U toho Rebel2 je 200x200x200 čistá pracovní kubatůra nebo pojezdový míry?

Nevím jak Rebel2, ale RebeliX z něj vycházející má 200x200x200 čistou pracovní plochu, je to od hrany skla ke hraně skla (pokud máš sklo 200x200 :wink: ). Takže využít to jde, ale je to na hraně, a to v tomto případě doslova. :wink: Zatím jsem netiskl nic většího než 190x190 v půdorysu.
Mimochodem na tak obrovskou plochu (pokud ten předmět je celou plochou na skle) je dobré myslet na raft, jinak to taky nemusí jít dolů bez rozlámání skla. :wink:
Amper

#62 Příspěvek od Amper »

Situace se zmenila z reseni drobnosti na reseni proc me tece z hotendu plast na miste kudy tect nema :-)

Asi se to nejak povolilo jak jsem pri inicialnich pokusech tou tryskou obcas neco trefil takze me ceka rozborka, asi nalozeni do acetonu a sborka.

aspon do te doby stihnu ten kryt nakreslit

ad tisk formy - myslim ze tisk masteru je lepsi protoze se prece jen lepe upravuji pozitivni nez negativni plochy. Napr. by sla v pohode narejt panelaz. Formu zfouknu ze sadry, by melo stacit.

Ale furt doufam ze bude stacit primej tisk
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
olisoft

#63 Příspěvek od olisoft »

ked to potom prezenies acetonovymi vyparmi, tak budes mat kryt krasny hladky a nemusis ani riesit brusenie :)
dt

#64 Příspěvek od dt »

Amper píše:Situace se zmenila z reseni drobnosti na reseni proc me tece z hotendu plast na miste kudy tect nema :-)

Nemáš přicpanou trysku? Stává se to když je nekvalitní filament nebo když se ti do trysky třeba při výměně filamentu dostane nějaký bordel. Slyšel jsem z vyprávění o případu, kdy se do trysky zatáhla kovová špona, to je pak luxus čistit.
dt

#65 Příspěvek od dt »

olisoft píše:ked to potom prezenies acetonovymi vyparmi, tak budes mat kryt krasny hladky a nemusis ani riesit brusenie :)

Jo, ale nesmí se to přehnat. Ze svého prvního kelímku jsem si omylem vyrobil loužičku lepidla. :lol:
Amper

#66 Příspěvek od Amper »

no, ted uz je to jedno :-) Pri montazi jsem to vzal kapanek pres silu a par dni budu cekat na nahradni dily

No, aspon si namaluju ten kryt...
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od Celeron »

dt píše:Vytisknul jsem ženě několik květináčků a nic se nebortí, ani netečou. Výška sice není celých 15cm, ale jenom asi 12, nicméně i tak.
Model je normálně udělaný plný, dutost jsem vyřešil nastavením tisku. Nastavil jsem 3 vrstvy dno, 5 vrstev skořápka a výplň 0%. Pevné je to až až.

A ty květináčky maj jak tlustou stěnu? Ten Průšista mluvil o stěně 1-2 mm, pokud to vypadá jako cihlovej květináč tak potom třeba jo. :)
Jenže ty maj 4-6 mm stěnu a to je na haubnu modelu asi moc. :wink:
Jirka
edit: sklo šířky 20 cm je u sklenářů dost častej odpad, pokud to nepoužívaj na něco jinýho kromě oken. Je to snad obyčejný sklo do oken? Jaká tloušťka?
dt

#68 Příspěvek od dt »

Celeron píše:A ty květináčky maj jak tlustou stěnu? Ten Průšista mluvil o stěně 1-2 mm

No dobře, extra kvůli tomu jsem udělal test. Vytisknul jsem z ABS kalíšek spodní průměr 20mm horní 40mm výška 40mm. Spodek má 2 vrstvy, perimetr 1x, tloušťka stěny po vytištění je 0,55mm, výška vrstvy 0,3mm, vypnutá retrakce. Heatbed na 80, hotend na 230. Tisklo se to hodinu.
Fotky ukazují, jak to vypadlo přímo z tiskárny, žádný postprocessing jsem neprovedl. Na jedné fotce to mačkám kvůli testu pevnosti.
Kalíšek je vodotěsný a po vláknech se rozhodně nerozpadá. Váží pár gramů.
Přílohy
IMG_1529.JPG
IMG_1528.JPG
IMG_1527.JPG
IMG_1526.JPG
dt

#69 Příspěvek od dt »

Celeron píše:edit: sklo šířky 20 cm je u sklenářů dost častej odpad, pokud to nepoužívaj na něco jinýho kromě oken. Je to snad obyčejný sklo do oken? Jaká tloušťka?

Je to normální sklo tl. 3mm, ale já mám na něm ještě nalepenou PET fólii a ta není úplně levná. Byla tam už z dodávky, tak ji používám. Testy s holým sklem mě ještě čekají, přece jenom mám tu tiskárnu týden i s cestou.
Dostal jsem tip na zrcadla z Ikea, prej mají 4ks zrcadlových dlaždic cca za stovku, výhodou je že mají sražené hrany. Sklo od sklenáře má ostré hrany (už jsem se jednou pořezal) a když si ho necháš zbrousit, tak je hned 20x dražší.
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od petrcorrado »

já jsem experimentoval takhle:

tisk byl veden jednou vrstvou - "spiral vase" 0.35 mm. přetřel jsem to 285tkou. Vetší rovné plochy se mi chladnutím deformovaly, tak jsem je musel tmelit.
Přílohy
IMG_0335.JPG
IMG_0306.JPG
IMG_0303.JPG
IMG_0301.JPG
therccustomjets.cz
customwings.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Celeron »

dt píše:Je to normální sklo tl. 3mm, ale já mám na něm ještě nalepenou PET fólii a ta není úplně levná. Byla tam už z dodávky, tak ji používám. Testy s holým sklem mě ještě čekají, přece jenom mám tu tiskárnu týden i s cestou.
Dostal jsem tip na zrcadla z Ikea, prej mají 4ks zrcadlových dlaždic cca za stovku, výhodou je že mají sražené hrany. Sklo od sklenáře má ostré hrany (už jsem se jednou pořezal) a když si ho necháš zbrousit, tak je hned 20x dražší.

Proč si to nechat brousit? Šmirglem na prkýnku to je za 5 minut z obou stran bez hran.
Brousil jsem si takhle 6 mm sklo na stůl a bylo to za chvili a to tam mám viditelnej oblouk.
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od Celeron »

dt píše: Vytisknul jsem z ABS kalíšek spodní průměr 20mm horní 40mm výška 40mm. Spodek má 2 vrstvy, perimetr 1x, tloušťka stěny po vytištění je 0,55mm, výška vrstvy 0,3mm, vypnutá retrakce. Heatbed na 80, hotend na 230. Tisklo se to hodinu.
Fotky ukazují, jak to vypadlo přímo z tiskárny, žádný postprocessing jsem neprovedl. Na jedné fotce to mačkám kvůli testu pevnosti.
Kalíšek je vodotěsný a po vláknech se rozhodně nerozpadá. Váží pár gramů.

No tak jsi mě zase přetlačil na druhou stranu, když to umí tohle.... Ale stále nejsem na 100% přesvědčenej...
Jirka
Amper

#73 Příspěvek od Amper »

petrcorrado píše:já jsem experimentoval takhle:

tisk byl veden jednou vrstvou - "spiral vase" 0.35 mm. přetřel jsem to 285tkou. Vetší rovné plochy se mi chladnutím deformovaly, tak jsem je musel tmelit.

To vypada dost dobre.

Co je to za material a co vsechno jsi tisknul najednou ?
Amper

#74 Příspěvek od Amper »

Celeron píše:No tak jsi mě zase přetlačil na druhou stranu, když to umí tohle.... Ale stále nejsem na 100% přesvědčenej...

Je to jako se vsim v modelarine. Bud ti budou stacit stredni vysledky (= nizsi pevnost, obcas nejake to kytnuti, slepeni z vic dilu atd...) a pak budes spokojen asi s tim co mas v setu. Nebo to budes chtit dokonale a pak to znamena dalsi investice. Je to podobne jak s cnc frezama - nekomu staci cnccko na pojezdech ze supliku nebo obyc hlazenky a nekdo to musi mit poloprofi. Jde i o to jake bude mit tiskarna nasazeni a kolik toho hodlas tisknout.

Ja jsem porovnaval 3D tisk s klasickyma metodama prace tj. ruka a smirek. No a myslim ze i ten "nepresny" 3D tisk bude na tom lip nez ja :-) Co se tyka konstrukce tak to se proste musi vyzkouset. Ja asi vymeknu a pro ten velky kryt zaradim do konstrukce nejaka vyztuzna zebra. Par gramu pred tezistem me na te 2metrovce vadit nebude
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od petrcorrado »

tisknul jsem to v blocích po 18 cm na výšku. materiál je ABS. Tisknul jsem pouze trup.
therccustomjets.cz
customwings.cz
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“