reprap 3D tiskárny v modelařině - II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Amper

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#61 Příspěvek od Amper »

Mam dotaz z jineho soudku

Resim jak sesroubovat dva vytisky. U vetsich veci pouzivam bud prubezny sroub nebo i vyriznuti zavitu do ABS (pokud to neni pevnostni spoj).

Ale ted bych potreboval dat do ABS nejake vruty nebo neco podobneho (hlavne proto ze sehna M2 srouby/zavitnik je problem) treba jako jsou sroubky u serv.

Problem je v tom ze ABS je moc tvrde, vrutu se do nej nechce a obcas se stane ze roztahne vytisk tak ze to rupne.

Nenapada nekoho nejaka varianta jak to resit v malem rozmeru kolem M2, idealne s dostupnosti materialu v nejakem Bauxxx ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
kroxigor

#62 Příspěvek od kroxigor »

M2 vruty kupované od MPJETU šroubuju do ABS/PLA normálně bez praskání. Samozřejmě do předem připravené díry.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Amper

#63 Příspěvek od Amper »

Co to znamena predem pripravena dira ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
kroxigor

#64 Příspěvek od kroxigor »

Namalovaná vytištěná a případně protažená vrtáčkem.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Amper

#65 Příspěvek od Amper »

Ted me napada - jakou diru delas na 2jkovy vrut ?
kroxigor

#66 Příspěvek od kroxigor »

maluju 2mm trochu se smrskne tiskem
Vruty od MPJETU mají 2,2mm
AndroidCZ

#67 Příspěvek od AndroidCZ »

ST píše:Potvrzuji taky tisknu na BuildTak a je to naprosto parádní zaležitost. U ABS neexistuje aby se to zvedalo v rozích. Naprosté blaho. Ale jak píše Kroxigor, ta první je docela upracovaná , než jsem vychytal teploty a způsob sundávání.

Nevlní se vám po čase ten BuildTak? Taky jsem ho měl, ale po cca 20 hodinách tisku na něm to nezvládlo lepidlo kterým drží na skle a začalo postupně povolovat. Bylo to hodně dobře vidět z druhé (spodní) strany, skrz sklo. BuildTak začal být ze strany tisku postupně hrbolatý a pak jsem ho jednou při sundavaní tisku protrhnul.
Dokud byl ok, tak byl ale spolehlivý.

Jakou maximální teplotu na něm používáte pro tisk ABS? Tisknete na něm i velké díly, třeba s půdorysem 10 x 10 cm?
jakvok
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od jakvok »

Amper píše:t do ABS nejake vruty

Záleží jestli je osa vrutu kolmá na vrstvy nebo míří rovnoběžně s vrstvama. Když je vrut kolmo, nikdy se mi to neroztrhlo. Obecně dělám dirky pro vrut se cca stejným pruměrem jako dřík vrutu, když nevyjde, tak převrtávám. Dávám 3 perimetry při šířce vlákna .5mm pro 3.2mm vrut v abs. Nijak moc jsem s tim neexperimentoval, poněvač mi to tak funguje...
(na víčka, krytky apod).
http://jakvok.rajce.idnes.cz/
kroxigor

#69 Příspěvek od kroxigor »

AndroidCZ píše:Nevlní se vám po čase ten BuildTak?

První se mi trošičku zvlnil, ale to připisuju tomu, že jsem se s ním učil. Přeháněl jsem teplotu a trhal výrobky.
Teď je jen lehce podříznu takže netrhám folii od zrcadla a jedu podstatně nižší teplotou nebo za studena.

AndroidCZ píše:Jakou maximální teplotu na něm používáte pro tisk ABS? Tisknete na něm i velké díly, třeba s půdorysem 10 x 10 cm?

Jak už jsem psal pro ABS max 70-90 zkoušel jsem i malé díly bez nahřejvání a jde to. PLA jedu za studena.
Tisknul jsem na tom špulku průměr tuším 15cm a v pohodě to drželo.
tomashr

#70 Příspěvek od tomashr »

Osobně u PLA doporučuji tisknout řekněme "za vlažna" - cca 40st. Nahřívat hotbed na 60 či dokonce více stupňů je skutečně celkem zbytečné, na druhé straně ale úplně studený mi také nepřijde ideální. Mírné nahřátí zajistí minimálně to, že tiskneme vždy za stejných podmínek, zatímco při úplném vypnutí topení je rozdíl mezi teplotou bedu v zimě a v současných parnech pěkných pár stupňů...
kroxigor

#71 Příspěvek od kroxigor »

Mám tiskárnu v pokoji takže mi v zimě v létě ukazuje vypnutý HB mezi 22-24°C.
PLA tisknu na BuildTak bez nahřívání a i tak se od tisku ohřeje na cca 35°C takže nahřívat na 40°C mi přijde zbytečný.

Zrovna tisknu z PLA a už jsem dost vysoko a stejně pořád mám na HB 32° bez nahřívání (před zahájením tam bylo 25°)
tisknu dost malej ale vysokej sloupec a drží to jak přilepený.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od Celeron »

Potřeboval bych vytisknout novou součástku zámku do pokličky rychlovarný konvice. Malý mechanický namáhání na tah a ohyb, ale několik desítek sekund expozice párou kolem 100 st.C. Má smysl to zkoušet vytisknout? Nějaká zkušenost s tisky do vysokých teplot? Co by mělo být teoreticky teplotně a mechanicky stabilnější při 100 st.C? PLA nebo na to stačí i ABS? Jde mi hlavně o to, aby se ten díl postupně mnohonásobnou expozicí teplotou nezačal deformovat.
Díky
Jirka
kroxigor

#73 Příspěvek od kroxigor »

PLA degraduje už při cca 60° takže ABS by asi bylo vhodnější.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od Celeron »

Dík, tak to jsem si to popletl, myslel jsem, že je to opačně. Nevíš, jak je na tom uhlí?
Jirka
Amper

#75 Příspěvek od Amper »

100vka je dost ale ta para nema zase takovou silu aby to prohrala. Ja bych to zkusil, kdyby to neslo tak vytisknout z PLA a odlil z epoxydu
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“