LiPol baterie do akuvrtačky

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: LiPol baterie do akuvrtačky

#61 Příspěvek od jyrry »

guchar píše:To "novfra" ...

Nemohu než citovat bývalého kolegu z práce:
"Neuč orla létat..."
:wink:
jyrry.webnode.cz
varok

#62 Příspěvek od varok »

jyrry: Nepřepsal jste se? na těch pinech jsou plastové zobáčky? Plechové, ne? A ano, ty vždycky přihnu dovnitř nějakou větší jehlou, hodinářským šroubováčkem apod. Než je vrátím zpátky do plastu, zobáček vyhnu zpátky ven. I kdyby, tak vím co myslíte.

A k těm LiIon článkům. To se může normálně pájet? V GESu mi kdysy říkali, že se články bez těch nabodovaných plíšků nesmí normálně pájet, že se teplem zničí.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od jyrry »

varok píše:jyrry: Nepřepsal jste se? ...
Trochu jo, ony ty systémy se používají oba a pravda, na JST-XH jsou zobáčky na pinech, omlouvám se.

varok píše: ... To se může normálně pájet? V GESu mi kdysy říkali, že se články bez těch nabodovaných plíšků nesmí normálně pájet, že se teplem zničí.

Musí se rychle, než se to prohřeje do hloubky; silná/tepelně vydatná páječka se hodí, zkušenost s pájením docela taky, chce to nacvičit na "mrtvých" baterkách.
jyrry.webnode.cz
novfra

#64 Příspěvek od novfra »

TomasC píše:
12článek mrtvých NiCd jsem nahradil 5článkem A123 s balačním vývodem a modelářským nabíjecím konektorem.

Dobré řešení. Pokud není dost místa, dá se to řešit Li-Ion 26650 http://www.batterysupports.com/panasonic-26650-liion-36v-50a-2650mah-cgr26650a-battery-p-29.html (náhodný odkaz)
Oproti A123 stačí 4článek. Ale u modeláře se najde spíš A123, než LiIon 26650.

Jedny z mála Lionek, které se odběrem a životností dají srovnat s NiCd.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od corsair »

jyrry píše:Použité články (typ) jsou "k přečtení" a pocházejí z fasttech.com
Do cigára dobrý mám je, ale že by do vrtačky??-počkám si na zhodnocení
novfra

#66 Příspěvek od novfra »

corsair píše: Do cigára dobrý mám je, ale že by do vrtačky??-počkám si na zhodnocení

Sice to není na mě, ale proč by nevyhovovalo. Max. povolený odběr 22A do 60% a 250 cyklů.
Použitý 6ti článek je schopen teoretického výkonu 550W. Prakticky to bude něco málo pod 500W a s klesajícím napětím půjde i výkon dolů, jako u každého jiného akumulátoru. Ale fungovat to bude. A dobře. Stačí se podívat na motor, regulátor (spínač) a dráty uvnitř vrtačky a je jasné, že kdyby tou vrtačkou mělo proběhnout 500W, tak to bude s čmoudíkama.
Daleko větší problém je spínání vrtačky do zátěže. Špičky, které se tam objevují akumulátorům nedělají dobře, nejhůře se s tím vyrovná LiPol, hůře, ale ještě relativně dobře LiIon a u NiCd jsem nepozoroval problém.

Pokud to porovnám s akumulátorem složeným z NiCd na stejné napětí, tak jsem na teoretických 1200W a prakticky to bude těsně nad 1kW a s poklesem napětí to půjde dolů.
skybreaker

#67 Příspěvek od skybreaker »

corsair píše:Do cigára dobrý mám je, ale že by do vrtačky??-počkám si na zhodnocení

:lol: :lol: :lol:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od jyrry »

corsair píše:... počkám si na zhodnocení

Já jsem nečekal a našel jsem si (před objednáním) datasheet... :roll:
jyrry.webnode.cz
varok

#69 Příspěvek od varok »

Jyrry: Tak na pájení větších věcí už mám páječku docela slušnou. Pistolovou 125VA modrou jako máte vy. :P Takže by neměl být problém.

Původní kryt upraven, tedy jeho horní část s konektorem napájení vrtačky a teď už jen čekat na balík. Jo a káblíky od aku k vrtačce by měly stačit 1,5mm², ne?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od TomasC »

Pistolová trafopájka je nebezpečná v malé tepelné kapacitě hrotu. Mnohem lepší je něco jako toto: http://www.gme.cz/pajeci-pero-solomon-sh100a-p730-253

Mám zakoupeno něco podobného z OBI na hrot 8mm a to je pak velmi krátké pájení.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od jyrry »

TomasC píše:Pistolová trafopájka je nebezpečná v malé tepelné kapacitě hrotu....

Hm... Zkoušel jsi tu 125W?
Něco jako to 100W 8mm Cu kopyto mám taky ale než se nahřeje... tak to mám spájené :wink:
jyrry.webnode.cz
varok

#72 Příspěvek od varok »

No má jsem s tou 125 zatím velice spokojen. :)
varok

#73 Příspěvek od varok »

Až teprve dnes jsem si na aukru všiml, že prodejce má od 23.12. do 31.12. dovolenou. Hm, tak to mi přijde balík až po novém roce. Nevadí, já na to nespěchám. Jsem si říkal, proč mi to ještě nepřišlo a už vím. No nedá se nic dělat. Ceny měl ale super, tak doufám že i kvalita bude slušná. :)
varok

#74 Příspěvek od varok »

Dnes mi přišly akumulátory a hlídač napětí. Tak se pustím do toho. Jen musím někde sehnat ten balanční konektor na 4S baterie.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od ufon13 »

varok píše:Dnes mi přišly akumulátory a hlídač napětí. Tak se pustím do toho. Jen musím někde sehnat ten balanční konektor na 4S baterie.

běžně dávám patřičnou část z tohoto:
http://www.gme.cz/dutinkova-lista-bl840g-p832-093
jako konektor pro balancování , na nabíječi si bud pamatuji kde je + a - nebo na tu lištu nalepím kousíček plastového pásku a vytvořím tak ,,antiblbózní,, pojistku jako mají origo konektory.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“