Trošku mimo téma, ale pro přesnost: Digitální demence rozhodně není o tom, že je někdo nešikovný uživatel IT neboli "lama"Hoki píše: Když už jdu za ženou poněkolikáté kvůli nějakému nastavení mobilu či tabletu, tak mi odpovídá hláškou - "Vrať se do jeskyně". A má chuděra pravdu, neb já jsem fakt jen uživatel a natvrdlý. Já se neurážím a hláška "digitální demence" mi nepřipadá divná. Ale předevčírem mne pochválila - sám jsem si spároval mobil s kamekou Sencor 3CAM na modely
Spíš naopak!
Výrazem „digitální demence“ se označuje takový psychický proces, ve kterém přílišné užívání digitálních médií vede k rozkladu poznávacích a hodnotících funkcí mozku v rozsahu, který se dá přirovnat k podobným projevům duševně nemocných pacientů nebo lidí, kteří prodělali úraz mozku.
Digitální média nás zbavují nutnosti vykonávat duševní práci. To, co jsme dřív prováděli jednoduše pomocí rozumu, nyní obstarávají počítače, smartphony, organizéry a navigace. To s sebou nese nezměrné nebezpečí, říká neurovědec Manfred Spitzer.
z anotace https://www.kosmas.cz/knihy/186714/digitalni-demence/