Multiplex Funray

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
honzakral
Kontaktovat uživatele:

Re: Multiplex Funray

#61 Příspěvek od honzakral »

Prosba.
Většinou létám s větroni jako Proxima,Elipsoid Pro,Čáp,Majko a ostatní.
Veškeré lety bez problemů.Nyní jsem si pořídil Funray a mám problém,že model padá po křídle.Prosím poraďte, kde asi dělam chybu.
Moc děkuji.
zdzd

#62 Příspěvek od zdzd »

honzakral píše:Prosba.
Většinou létám s větroni jako Proxima,Elipsoid Pro,Čáp,Majko a ostatní.
Veškeré lety bez problemů.Nyní jsem si pořídil Funray a mám problém,že model padá po křídle.Prosím poraďte, kde asi dělam chybu.
Moc děkuji.

Funray rozhodně sám od sebe nepadá.

Buď ho tedy máš křivě postavený, nebo nadojený a létáš moc pomalu. To nejspíš.
BoŠ

#63 Příspěvek od BoŠ »

Pokud s Funrayem poletíš pomalu , případně do toho kopneš směrovku, tak se rád utrhne. Chce ho to držet v zatáčkách trochu na rychlosti a v příslušném náklonu. Jinak jdou s Funrayem krásně dělat vývrtky - normální, ploché...
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
mikipike

#64 Příspěvek od mikipike »

S těžištěm hni kousek dopředu, Máme zkušenosti, že Multiplex ma ty značky moc vzadu.
Jeti DC-16, Trex 450PRO, Logo 550, Kasama Srimok FAIFA, Goblin 700
zdzd

#65 Příspěvek od zdzd »

mikipike píše:S těžištěm hni kousek dopředu, Máme zkušenosti, že Multiplex ma ty značky moc vzadu.

Nedělal bych to. Tím pádem bude muset více natáhnout výškovku a nadojí to o to více.
honzakral
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od honzakral »

Moc děkuji za rady a budu realizovat při dalšim startu.Prosím, co je nadojený model ?Děkuji.
zdzd

#67 Příspěvek od zdzd »

Nadojený - natažený -na nízké rychlosti blízko pádu
lastfever

#68 Příspěvek od lastfever »

FunRaye mam a musim rict, ze je potreba mit velmi presne teziste. Pokud se ti to trha do vyvrtky, tak je potreba si poradne sestelovat vychylky a diferenciace kridelek. Byl jsem prekvapeny, kdyz jsem to mel tak nejak od oka, ze to rado vrta. Potom je potreba to mit malinko na rychlosti v zatacce a spravne pouzit smerovku. Pak to lita velmi pekne. Posledni zkusenost mam ze svahu kdy foukalo 15m/s a i kdyz uz jsem pak musel mit odtokovku hodne nahoru, tak jsem to protlacil proti, nebo jsem aspon necouval, ale jinak to lita pekne. Jenom to ma rado rychlost a chce to presne seridit.
Luky-plane

#69 Příspěvek od Luky-plane »

Ahoj,
používáte někdo čtyřčlánek Li-Po v origo RR osazení?

Přemýšlím si pořídit právě hotovou RR variantu a nevím jestli doporučovaný tříčlánek bude stačit na to, co od éra čekám. Tedy fakt ostré létání.

Díky Lukáš
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
zelkar

#70 Příspěvek od zelkar »

Luky-plane píše:... co od éra čekám. Tedy fakt ostré létání.
Funray je sice relativně pevný, ale "fakt ostré létání" s EPO větroněm je trošku iluze. V (celkem slušné) setové výbavě a s dostatečně tvrdým tříčlánkem je to živé přiměřeně pevnosti, řekl bych. Je to fajn na blbnutí, ale hotliner z toho nebude.
FrSky / Dingo, F5J ...
BoŠ

#71 Příspěvek od BoŠ »

Mám Funray, výkon kolem 800 W. Je to bezva éro na vyblbnutí, je to opravdu Fun letadlo. Ale, tak jak psal Zelkar, není to hotliner ani termik, je to něco mezi. Letovým projevem je to stále bublina, dobrá, ale bublina, která vzduchem tak nějak hrne. Přesto ji létám celkem často, jen tak pro zábavu. Nejsem si jist, zda nějaké přemotorování bude tou správnou cestou.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
zelkar

#72 Příspěvek od zelkar »

Přesně tak, není to hotliner ani termik. Je na své rozpětí dost těžký díky výztuhám, ale nemá pronikavost kompozitů. Mně se nejvíc líbí na větroňovou akrobacii, to mu fakt sedí. Na to nějaký extrémně silný pohon netřeba, na 3S stoupá slušně a viset na vrtuli asi nebudeš :lol:
FrSky / Dingo, F5J ...
Luky-plane

#73 Příspěvek od Luky-plane »

Dík za názor, nezbývá než souhlasit. Některá videa na youtubu jsou teda dost brutální. Jestli tam létají s 3s, tak to je 4s fakt nesmysl. (Není to tam uvedeno).

Spíš mi šlo o Vaše zkušenosti, protože origo osazení by na 4s být konstruováno mělo.

Lukáš
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
BoŠ

#74 Příspěvek od BoŠ »

Luky-plane píše:Dík za názor, nezbývá než souhlasit. Některá videa na youtubu jsou teda dost brutální. Jestli tam létají s 3s, tak to je 4s fakt nesmysl. (Není to tam uvedeno).

Spíš mi šlo o Vaše zkušenosti, protože origo osazení by na 4s být konstruováno mělo.

Lukáš
Já jsem kupoval jen kit, osazení mám vlastní.
zelkar

#75 Příspěvek od zelkar »

Já mám setovku a nemám pocit, že by to muselo být rychlejší, na to to letadlo není. Tady vidíš, že na 3S to dá VODOROVNĚ 135 km/h.

Mimochodem, když jsem s tím zkusil udělat fakt ostrý manévr jako s minicorádem, urvala se výškovka a udělal jsem krtkovi novou díru v poli. Na "fakt ostré" létání to letadlo prostě není.
FrSky / Dingo, F5J ...
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“