Myslím, že peníze na provoz celkem mám, byť to nejsou milióny. Ano, řeším otázku peněz z pohledu, že jsme v podstatě nejdražší kroužek. Řeším je i s pohledu časového rozdělení. Podle jakéhosi předpisu bych měl v prvním pololetí čerpat 40% a v druhém 60%. Na to potřebuju obráceně, v prvním pololetí kupujeme nejvíc materiálu a stavebnic. Problém je, že objednávky musí být předem schválené, neschvaluje se každý den, a musí být zanesené do (nějakého) systému. Počty stavebnic a materiálu dělám aktuálně na začátku roku, podle přihlášených. Nesmím je ale dělat dřív, než rok fakticky začne (pak následuje zmíněný schvalovací proces). To mi život komplikuje, protože nevím, zda budu mít objednané včas k dispozici. Díky rozložení financí ne nákupy jsme třeba loni kupovali vrtačku (brusku, alá Dremel) až v druhém pololetí, přestože jsme ji potřebovali už v prvním. S materiálem pak kluci pracují, samozřejmě se dokupuje dál. Třeba laky, bižuterie, potahový materiál a další drobnosti kupuju až když je stavba v určitém vhodném stádiu, případně náhrady za zkažený materiál (2x měř a jednou řež
Ale k věci, já o voze a vy o koze. Kroužek celkem funguje, kluky to zjevně baví (teď byly podzimní prázdniny, tak schůzka odpadla, značná část kluků řekla, že by klidně přišli). S financemi bychom na tom mohli být lépe, ale jde to. Nechci srovnávat různé kroužky, také máme zvířátka. Rozdíl je v tom, že jim musí zvířátka přežít daný rok a nemají v podstatě viditelný výstup. My máme jako výstup hotový(é) model(y). Ano, srovnání není zcela objektivní. To samé nějaký umělecký kroužek (výtvarníci, dramaťák), ti potřebují nějaké barvičky a něco, na co budou malovat (zjednodušeně). A co potřebuje dramaťák? Nevím, ale pokud nebudou vytvářet kulisy pro hru o 5 aktech, tak toho moc nebude.
P.S. A to jsem ještě zapomněl, že na rozdíl od ostatních kroužků se nepravidelně s kluky scházím (většinou za účasti rodičů) a učím je základy RC řízení. Na jiných kroužcích nic podobného není. Jen ten zvěřinář je musí chodit krmit třeba i o víkendu.
Celou debatou jsem ze svého pohledu chtěl poukázat, že mi na trhu chybí relativně jednoduché a levné stavebnice, vhodné pro práci v kroužcích. Kolega Hiesbök je snad jediný, kdo něco takového dělá, dle mého ve velmi dobré kvalitě a velmi dobře promyšlené a zpracované - barevné odlišení na plánu, komplexnost, číslované díly, fotonávod atd. Třeba Wasserfták toho moc nemá, a když, tak dražší. Jeho stavebnice ale neznám zevnitř. A stavebnice od SIGu, Guillowa, Herru ad. nejsou pro relativní složitost pro začínající kluky vhodné. V modelářských časopisech se plánky čas od času objevují, ale nemůžu klukům dát stavět např takovouhle maketu http://eshop.rcrevue.cz/planky-rc-revue ... 0-035.html. Tím neříkám, že tam není vůbec nic. Myslím, že pro kluky nejsou třeba plánky soutěžních superbrusů, je třeba něco přiměřeně jednoduchého, resp akorát složitého, co po dokončení poletí. Nemusí v tom být kosmické technologie, uhlík, laminát, kevlar, vakuování ad. Děláme ze dřeva, pravda, do bublinkových modelů jsme se doposud nepustili. Ale třeba na to také jednou dojde.