Onehdy jsem rozebral jedni porouchanou Perry pumpu určenou pro metyalkoholové palivo (jsou totiž i takové, co jsou určeny pro benzín, nebo směs na vyvíjení kouře a ty se asi budou lišit právě materiálem ze kterých jsou zhotovený membrány a ventily). Rozebrání je vzhledem ke konstrukci destruktivní, musí se na soustruhu ztočit falc duralového telesa, který vševhnu ty plastové vnitřnosti svírá a drží pohromadě. Žádnou chybu jsem nenašel, tedy např přetrhnuté membrány a pod. Dodnes tedy nevím, proč přestala čerpat.
Nicméně konstrukce je zajímavá, přímo primitivní sloupec několika tvarových plastových výlisků a mezi nimi čerpací membrána a membrána tlakového regulátoru. Očekával jsem, že to bude ze silikonu, ale ta čerpací je z takové průsvitné plastové folie silné asi 0,2mm, no jako kdybych ji vystřihl např. z euroobalu. Membrána regulátoru tlaku je gumotextilu, nejspíš asi to bude silikonová guma, a uprostřed má zalepený mosazný čípek-jehla regulátoru. Malé membránky čerpacích ventilů byly vystřiženy z toho samého materiálu, tedy průsvitné plastové folie. Ale žádná membrána nejevila stopy nějakého opotřebení, takže jsem vůbec nepochopil proč se to pokazilo. Kdybych neměl v zásobě další 2 pumpy, tak bych možná vymyslel nějakou úpravu toho jejího tělesa, aby to šlo znovu zavřít a zhermetizovat, zatím ty díly leží v šuplíku. Mohu nafotit pro zajímavost. Ale nakonec to dopadlo dokonce tak, že jsem do modelu vrazil místo sedmapůlky desítku, s dostatečně přiškrceným difuzorem, které stačí tlakování z tlumiče a spolehlivě vrčí v jakékoli poloze i bez Perry pumpy.
Jinak tady se v posledních příspěvcích řešily jak membrány karburátoru (tak i trochu omylem) jakož i sací membrány v motoru, které nahrazují sání šoupátkem nebo klikou.
Ten fosforobronz je docela dobrý nápad a od výrobců desek elektronických modulů osázených technologii SMD určitě nebude problém získat nějakou starší masku. Otázkou však je, proč je výrobci motorů nedělají z toho fosforobronzu ale z laminátu. Asi ten laminát vydrží víc.
MVVS Twin jsem zatím nerozebíral, takže nevím z čeho je vyroben doměk těch membrán. Ale když jsem svého času rozebral DLE-20, tak tam to bylo celé z plastu a zároveň to sloužilo i jako tepelně izolační podložka karburátoru. Membrány byly laminátové. Nicméně tohle zatím nemá cenu řešit, jelikož motor je nový a membrány zatím původní a dobré. Faktem ale je, že originální se už nedají koupit, z MVVS mi odepsali, že na tak starý motor už prakticky nic nemají, jen membrány do Walbroo, no a ty jsem sadu pro jistotu koupil. A jelikož máím stejně jako DAF obavu, že pomalu na žádné žhavíky už nic nebude, tak jsem si do zásoby koupil i několik svíček Novarossi, které tam zatím mají.
Ale vrátím se ještě k membránam karburátoru. V podstatě pro mne není problém si laserem vyřezat v jakémkoli počtu, jen musím mít vhodný materiál. Pokud původní jsou určeny na benzín a metanol jim škodí, tak by přece neměl být problém najít něco odolného (třeba to co je v Perry pumpě, nebo rovnou na to obětovat jeden euroobal

). Nebo se vykašlat na celé Walbroo, vyfrézovat si redukci a namontovat tam ten klapkový MVVS karbec pro 12-15cm3. S ním koneckonců teď lítám dokonce "jen" s desítkou MVVS a cuc s tlakováním z tlumiče je naprosto dostatečný (navzdory tomu, že při plně otevřené ploché klapce je tam díra jako prase).
Spíš se vyskytl nečekaný problém s výfukovou soustavou.
Ono totiž u toho Twinu jsou jak výfuky, tak karburátor na stejnou stranu. Na výfuková okna lze jednoduše namontovat 2 kolena a na ty pak nasadit expanzní tlumiče (ty se ale už v MVVS nevyrábějí). Klasický expanzní tlumič pro jednoválec, co se šroubuje na okno výfuku tam nasadit nelze, protože překáží velký walbroo karbec (i klasický karbec by asi překážel).
Takže je tu možnost otočit oba válce výfuky na druhou stranu, co by u nezaběhnutého motoru asi nemělo vadit, co myslíte?
Ono by to pak asi bylo i provozně vhodnější, protože výfuky by byly směrovány po bocích pod trup a karbec by byl nahoru, takže by zbytečně nenasával od země bordel.