Elektrická lupínková pilka?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
igorb

Re: Elektrická lupínková pilka?

#61 Příspěvek od igorb »

HLA píše:Lišty nikdy rovně lupínkovou pilkou nanařežeš.

ja? preco myslis? :mrgreen:

a preco by som kupoval cirkularku ked treba lupienkovu pilku ... kde sa priamo ponuka kombinacia so silnejsim listom ktory priamo a ciste rezat vie spolahlivo a rychlo
Berger

#62 Příspěvek od Berger »

Tak mám na Scheppach SD 1600 V idčezaní první metry a zde jsou první dojmy a poznatky.

Začnu konstrukci.
Černý "podstavec" tedy vlastně základní rám (lože) je odlitek z litiny nebo obecně železa. Představuje nejhmotnější díl pily, ale klidně by mohl vážit 2x tolik. V podstavci jsou 4 otvory s gumovými lemy pro přišroubování ke "stolu"
Modrý rám samotné pily, je také kovový odlitek, tentokráte z lehké nemagnetické slitiny. To samé samotný řezací stůl je odlitek , přesně identifikovat kov nemohu, je to natřené barvou,ale nedivil bych se použití nějaké ze zinkových slitin.Spodní část s vypínači je plastový výlisek PE.

Pilu pohání 120W DC motor s uhlíky. Při minimálních otáčkách (500) bez zátěže jede na cca 45V, při max otáčkách (1700) jede na 128V. Napětí se získává jednoduchou triakovou regulací s BTA12, získané AC je pak usměrněno na diodovém můstku a přes tlumivku přivedeno přímo na motor. Je to tedy zcela bez zpětné vazby a zatížením pily klesají otáčky, ale při rozumném použití to není patrné, respektive na překážku
Světlo je připojené přímo na 230V a jediný důvod proč ho nelze zapnout bez motoru je skutečnost, že je připojen až za vypínač , přepájením dvou drátů by světlo mohlo svítit i při vypmutém motoru. Zdroj pro LED bude asi srážecí C , Ve světle jsou 3ks bohužel klasických 5mm LED, pokud svítíte z výšky horního ramene pily je intenzita osvětlení OK z větší výšky by to chtělo lepší LED, které ale asi v 5mm nepůjdou sehnat, LED světlo má vlastní vypínač. Zapínání celé pily řeší KJD6 5E4 vypínač
Motor přímo kroutí ekcentrem, který hýbe pilou a mačká měchem ofuku.
S pilou dostanete 6ks pilových listů bytelnější konstrukce s příčnými kolíky, pilky mají "hloubku" cca 3mm. S jednou jsem provedl cca 3.5m řezu v 6mm polykarbonátu bez viditelného opotřebení. Pilky bez kolíků lze použít s přibalenými adaptéry.

Pokračování zítra.
Přílohy
seppach.jpg
HLA
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od HLA »

igorb píše:
ja? preco myslis? :mrgreen:

a preco by som kupoval cirkularku ked treba lupienkovu pilku ... kde sa priamo ponuka kombinacia so silnejsim listom ktory priamo a ciste rezat vie spolahlivo a rychlo

Zkus vzít smrkovou lištu, třeba 2x10x1000 mm a uřezat z ní 2x6x1000 lupínkovou pilkou ...
Na minicirkulárce jedním vrzem, na pásovce taky, na dekupírce se podívej na řez lupou (jsou tam vruby) a zkontroluj na více místech posuvným měřítkem.
igorb

#64 Příspěvek od igorb »

HLA píše:
Zkus vzít smrkovou lištu, třeba 2x10x1000 mm a uřezat z ní 2x6x1000 lupínkovou pilkou ...
Na minicirkulárce jedním vrzem, na pásovce taky, na dekupírce se podívej na řez lupou (jsou tam vruby) a zkontroluj na více místech posuvným měřítkem.

Uz som raz skusal pilit :mrgreen:

napriklad tou pichackou s 13cm dlhym listom ulozenym 2x som dostal celkom cisty rez.

A tiez som uz raz predtym videl aj jeden hadzavy kotuc do cirkularky.

Preto nebudem nikomu hovorit co dokaze alebo nedokaze, vidim len co a scim dokazem ja :mrgreen:
HLA
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od HLA »

igorb píše: pichackou s 13cm dlhym listom ulozenym 2x som dostal celkom cisty rez

To je přesně o čem píšu "celkom cisty rez". Celkem čistý rovný dlouhý řez dokážu v některém druhu materiálu s kmitavou lupínkovou pilou samozřejmě taky :-)
LV
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od LV »

5 stran plkania o nicom. Typicke.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
HLA
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od HLA »

LV píše:5 stran plkania o nicom. Typicke.

A o tom ta diskuze (plkání) přece je. A Tvůj komentář znamená, že jsi těch 5 stran opravdu přečetl
LV
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od LV »

Zbezne. Prinos nula...
www.elektromodely.sk
VTjr

#69 Příspěvek od VTjr »

HLA píše:Lišty nikdy rovně lupínkovou pilkou nenařežeš.
...

Nicméně to je dost kategorické tvrzení a vzhledem k různým zkušenostem z jiných příspěvků, ne zcela pravdivé. :o

Já to vidím tak, že ten, kdo má k dispozici doma všechno možné, tedy lupenkovou pilku, kotoučovku, píchačku, pásovku ..., neřku CNC frézku, laserový plotr atd., tak ten přesně ví co je na co nejlepší a vždy sáhne po tom správném stroji/nástroji, aby dosáhl nejsnadněji a co nejlepší výsledek. Ale kdo to všechno nemá, třeba proto, že tohle vše mít doma jen tak pro kutění je neekonomické, ten si musí poradit i s tím co má, a to i když to bude pracnější a méně dokonalé.
Pamatuji doby, kdy jsem ten Tvůj nosník 2x10x1000 mm abych dostal 2x6x1000, nebo zužující se nosník, v pohodě rozřezal jen obyčejnou ruční lupenkovou pilkou. 8) Šlo to, mírný přídavek se srovnal hoblíkem a smirkem. Nosníky z tvrdší balzy (kde balzoříz selhával) jsem všechny takhle vyráběl. :wink: Dnes bych na to už asi špatně viděl. :(

I proto odpověď na otázku: "Jak lupenkovou pilkou řezat podle příložky rovné řezy?" nepokládám vůbec za zbytečnou. :P Však tohle vlákno je o tom. :wink: Plkejme dál! :mrgreen:

Mj. konkrétně mne tohle zajímá i z toho důvodu, že já sice elektrickou lupenkovou pilku doma mám, ale potom co jsem ji koupil a pracoval na ní málo, tak záhy jsem do své firmy pořídil 100W laserový plotr formátu A1. Takže mnohé věci si udělám na něm a pilka od té doby takřka stále jen stojí na polici. No a proto jsem nad použitím vedení neměl motivaci spekulovat. Ale pokud to má někdo promakané, a tedy ví jak na to, tak proč se nepoučit? :roll:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Shorty

#70 Příspěvek od Shorty »

Sice vím, jestli jde nebo nejde řezat rovně. A když o tom přemýšlím, tak nevím :roll: .
Ale mě by spíš zajímal zásadní rozdíl mezi G a S. Je to jenom tím světlem, který by tím pádem stálo cca 800 kč?
Nebo je Scheppach výrazně lepší?
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od JirkaA »

LV píše:Zbezne. Prinos nula...

Za to tvoje příprcy mají pro zdejší komunitu přínos přímo nevyčíslitelný :roll:
OK2WY
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od Celeron »

JirkaA píše: Za to tvoje příprcy mají pro zdejší komunitu přínos přímo nevyčíslitelný :roll:

Přesně tak, "Není zlý, jenom rejpe". :mrgreen:
Shorty

#73 Příspěvek od Shorty »

Celeron píše:
Přesně tak, "Není zlý, jenom rejpe". :mrgreen:

No jo, ale má z mýho pohledu pravdu. 5 stránek o tom, jestli jde rovnej řez, ale hodnocení která je lepší atd. nikde.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
LV
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od LV »

JirkaA píše: Za to tvoje příprcy mají pro zdejší komunitu přínos přímo nevyčíslitelný :roll:

Ako moderator si mozes svoj inteligentny prispevok zmazat.
www.elektromodely.sk
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od JirkaA »

LV píše:Ako moderator si mozes svoj inteligentny prispevok zmazat.

I jako moderátor můžu sdělit svůj názor. Asi bych musel dlouho hledat, kdy naposledy jsi tady utrousil něco k věci. Možná v modelařině něco umíš, ale tady předvádíš jen namachrované výlevy, na které je málo kdo zvědavý. Zbytečně.

Večer to vyčistím.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Dílna“