VTjr píše:V mladosti som lietaval malé upútané akrobaty na MVVS2,5D7 (môj milovaný motor). ....
Raz pri ceste do ZSSR som kúpil pár plastových vrtúľ, stáli bagateľ, tak hneď zo 10ks. Doma som ale zistil, že majú na sebe napísané 200/200. ....
Motor sa s ňou trápil v menších otáčkach než obvykle (čo bolo celkom pochopiteľné), ale napriek tomu to letelo, rovinky celkom v pohode. Pri prvom pokuse o premet či súvrat (už neviem) model zastal vo vzduchu čumákom hore, na mieste sa otočil (teda akože premet) a smerom dole sa zase chytil a letel ako keby nič.
Druhá situácia, pomerne nedávno (tu som tu už ale kdesi opisoval). Po rokoch skladovania trosiek som opravil model Pony a osadil motorom MVVS 2,5GRR RC. Použil som štandartný MVVS Magic mufler pre dvaapolku s výfukom dozadu. Ukázalo sa to ale krátke a do rezonancie to spoľahlivo išlo len s vrtuľou 7x4" alebo 7x3". Motor s ňou točil riadne cez 20 tisíc ot/min.
Chlapi, stále mi vŕtajú v hlave tie vaše skúsenosti s vrtuľami.
A tak som dnes prekonal svoju vrodenú lenivosť, pošmnátral na internete, pohral sa s dákymi číslami, usporiadal ich do tabuliek a "vyčaroval" z nich nejaké grafy.
Ako prvé som chcel "nasimulovať" stav s tou Vladovou ruskou (vlastne sovietskou) vrtuľou.
Na stránke firmy APC bola najbližšie vrtuľa APC 8x8 ( https://www.apcprop.com/files/PER3_8x8.dat ). "Cucol" som čísla zodpovedajúce otáčkam 20000 za minútu. Prepočítal míle za hodinu na km/h, a ťah z Lbf na kg. A tu je tomu zodpovedajúci graf:
Potom som si povedal, že "štvorcová" je málo, to musí byť "nadštvorcová". Najviac nadštvorcová z 8-palcových je APC 8x10 ( https://www.apcprop.com/files/PER3_8x10.dat ). Opäť som trochu "čaroval" s číslami a pre otáčky 20000 za minútu mi vyšiel takýto graf:
Nech som sa snažil ako chcel, žiaden "hrb" som nenašiel. Tým hrbom myslím stav, keď sa pri nejakej (nenulovej) doprednej rýchlosti vrtuľa tzv. "chytí" a jej ťah zreteľne vzrastie v porovnaní s ťahom statickým, teda s ťahom vrtule pri nulovej doprednej rýchlosti modelu.
Takže ak by som mal stanoviť priebežné skóre, tak firma APC v danej chvíli vyhrávala nad dvojicou krídeľníkov Igor-Vlado 1:0.
Lenže, chlapi ja si vás vážim a nemyslím, že ste nejakí "trepáci" a chválenkári, ktorí si vymýšľajú srdcervúce príbehy, aby ohúrili prítomné publikum.
A tak som na vašu obranu vymyslel nasledujúcu (tiež srdcervúcu
Mám dojem, že za každou tou vašou historkou sa skrýva jeden spoločný menovateľ. A tým je spaľovací motor. A jeho výkonové a momentové charakteristiky.
Firma APC charakteristiky svojich vrtúľ vypočítala a následne meraniami overila pri určitých konkrétnych otáčkach. Nech sa "dopredná rýchlosť modelu" menila akokoľvek, otáčky testovanej vrtule sa nemenili.
A z toho vyšli nejaké charakteristiky.
Dosiahnuť rovnaký stav na modeli, poháňanom elektromotorom, je obtiažne. Možno s použitím nejakého modifikovaného "governor-módu".
Ale dosiahnuť taký stav (pri akom to merala firma APC) na modeli poháňanom spaľovacím motorom - ani náhodou.
Takže späť k výkonovým a momentovým charakteristikám motorov:
O elektromotore Vlado píše toto:
VTjr píše:... keď by sme si pozreli momentovú krivku takého analogického ale komutátorového motora, tak je to modifikovaná hyperbola, kde pri nulových otáčkach má motor maximálny moment a pri maximálnych moment minimálny...
Ale momentová charakteristika spaľovacieho motora je diametrálne odlišná: s klesajúcimi otáčkami jeho krútiaci moment isto nerastie.
A to môže vysvetlovať správanie, ktoré tu chlapi popisovali:
- nehybný model vrtuľu zaťažuje tak, že spaľovací motor nemôže dosiahnuť maximálny výkon (nie len vďaka tomu, že nemôže dosiahnuť optimálne otáčky, ale aj vďaka priebehu krútiaceho momentu).
- keď sa model trochu rozbehne, tak otáčky spaľovacieho motora stúpnu a motor sa dostane do oblasti maximálneho výkonu. A modelár má pocit, že sa pohon "chytil".
Elektropohon je na tom trochu inak:
- nehybný model vrtuľu zaťažuje, čo síce spôsobí (určitý) pokles otáčok, ale pokles otáčok spôsobí nárast krútiaceho momentu, teda ľudovo povedané - spôsobí nárast "sily" elektromotora. A ten zmierni pokles výkonu.
- keď sa model trochu rozbehne, tak otáčky elektro-motora síce trochu stúpnu, ale to má za následok pokles krútiaceho momentu (motoru klesne "sila"), čo trochu eliminuje nárast otáčok. Takže elektro-motor sa do žiadnej oblasti maximálneho výkonu nedostane, pretože elektromotor žiadnu takú (výraznú ako spaľovací motor) oblasť nemá.
.......................................
Myslím, že dôkazom toho sú aj vlastnosti elektromobilov.
Autá so spaľovacími motormi musia mať mnohostupňovú prevodovku, aby sa tak aj pri meniacich sa jazdných podmienkach mohol motor udržiavať v optimálnejšej oblasti otáčok.
Elektroautá mnohostupňovú prevodovku nemajú. Lebo elektromotor nie je potrebné silou-mocou udržiavať v optimálnej oblasti otáčok.
A vďaka tomu majú elektromobily aj lepšiu akceleráciu ako autá so spaľovacími motormi.
..............................................
Chlapi, ak túto moju teóriu prijímate, upravujem skóre na 1:1. Čiže s firmou APC ste uhrali remízu (čo je vynikajúci výsledok).
Ak ale moju teóriu neprijmete, navrhnem firme APC, aby to chápala ako vašu kontumačnú prehru