Jumper T-Lite

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Davon

Re: Jumper T-Lite

#61 Příspěvek od Davon »

Vidím, že k tomuto tématu Jumper T-Lite nepadl už víc jak rok a půl žádný příspěvek, tak zkusím skupinu zkušených poprosit o radu s mým problémem.

Zakoupil jsem nedávno na AliExpresu Jumper T-Lite V2 ve verzi JP4IN1 M2 (tedy se zabudovaným multimodulem). Cílem bylo ovládat několik čínských "hraček" co mám ( WL Toys 911 (Heli), 949 (Cessna), ...) jedním TX navíc v M1 (drtivá většina je jich prodávána s TX M2 a s M1, který létám standardně, prostě nesjou) - na M1 je možné Jumper T-Lite dodávaný taky v M2 jednoduše předělat (na rozdíl ot TX těch hraček - už jsem se díval dovnitř, ale pravděpodobnost úspěchu není moc velká, TX jsou navíc hodně nekvalitní.

TX dle mého pozorování funguje, vysílá (signál na jednoduchém analyzátoru 2,4G spektra po zapnutí vidím), našel jsem v online zdrojích dle mého ty správné protokoly i subprotokoly a ty vybral/nastavil, ale TX se mi nedaří s hračkami spárovat. S originálními TX samozřejmě fungují modely správně a jsou v režimu automatického párování (po zapnutí RX a TX se automaticky spárují).

Máte s tím někdo zkušenosti - poradíte, co dělám špatně, co je případně ještě na Jumperu potřeba jak nastavit (v tom, myslím, bude ten problém)?
Přikládám fotky screenů pro tu Cessnu a celého TX.

Díky předem za poradu! :)
Přílohy
20231114_230411.jpg
20231114_230347.jpg
20230825_235653.jpg
Libor
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Libor »

A ty přijímače jsou v párovacím módu?
prikrylm

#63 Příspěvek od prikrylm »

Tady jsem našel zmínku, že WLToys 911 by měla jít spárovat přes AFHDS (starší FlySky protokol).
Zkusil bych tedy protokol FlySky (ne FlSky2A) a některý z jeho subprotokolů.
A při troše zlé vůle by mohl FlySky fungovat i na tu Cessnu.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Davon

#64 Příspěvek od Davon »

Diky za obě reakce!
1) RX jsou v párovacím módu automaticky po zapnutí napájení (tak fungují s originálními TX)
2) Doporučený protokol FlySky jsem na obou modelech vyzkoušel se všemi dostupnými subprotokoly a nic. Linku jsem zkoukl.
Navíc z popisu těch "správných" protokolů plyne, že by měly ovládat přesně ty funkce, které modely mají. Tedy bych řekl, že protokoly jsou ty správné (viz. příklad oné Cessny na fotkách), "jen" čert spí v nastavení dalších volitelných parametrů TX (opět viz. foto displeje).
Samozřejmě nejjednodušší by bylo, kdyby už někdo v tomto pokusu uspěl a mohl vysdílet přesné a úplné nastavení TX.

Ještě jednou jsem zkontroloval ten protokol i subprotokol a sedí na přesně:
https://github.com/pascallanger/DIY-Mul ... l-a180---5
Naposledy upravil(a) Davon dne úte 28.11.2023 9:41, celkem upraveno 1 x.
ellet

#65 Příspěvek od ellet »

Asi bych prvně aktualizoval fw MTM (aktuálně poslední vidím 1.3.3.33).
Naposledy upravil(a) ellet dne úte 28.11.2023 9:58, celkem upraveno 1 x.
prikrylm

#66 Příspěvek od prikrylm »

Možná (učesání mých myšlenek):
"Takové ty autobind" přijímače/modely (co jsem viděl) v některých případech napřed chvíli "vyčkávají" jestli se neobjeví signál, který byl napárován v minulosti (třeba blikají pomalu) a po nějaké době (10-20s?) přechází do párovacího režimu.

Pak, "takové ty autobind" vysílače, v některých případech, jsou po zapnutí nějakou dobu v párovacím režimu a po ~5-10s přechází do std vysílacího režimu.

Z toho mi vyplývá.
Zapnout model a mít aspoň trochu jistotu, že je v párovacím režimu. Pak zapnout rádio a vybrat správný protokol a kliknout na [Bind] - jestli jsem se dobře díval, tak protokoly nejsou označeny jako autobind, takže je potřeba to tlačítko párování zmáčknout.

Jestli pokus o spárování probíhá takto, či podobně a "nic", tak zkusím vymyslet něco jiného.
Davon

#67 Příspěvek od Davon »

Postup párování modelu s orig. rádiem přesně jak popisujete. Tedy toto sedí.
Já minimálně u té Cessny vyčetl, že je protokol autobind. Ale to je v zásadě jedno. Zkoušel jsem i najet v menu na Bind, dát Enter, a pak se objevilo na chvíli u Status v Menu Binding (místo AETR), ale po chvíli s takovým "zapípáním neúspěchu" zmizelo a nespárovalo se.
Je docela možné, že někde dělám nějakou docela stupidní chybu, jen opravdu nevím jakou! :(
prikrylm

#68 Příspěvek od prikrylm »

Přijímač (letadlo, vrtulník) je "autobind", ale Jumper, resp vysílací modul u těch zmíněných protokolů "autobind" napsáno nemá. Párování se tedy musí vždy vyvolat tím "Bind" (případně "bind on channel" - ale bind-on-channel je v této chvíli zbytečná komplikace)

Proces párování je indikován textem a cvrlikáním. Pokud není přijímač telemetrický, úspěch se dá poznat pouze "ožitím" modelu.

Tak jestli v tomto případě nebylo "neustále používáno tlačítko BIND", zkusil bych proces pokusů o párování zopakovat.
Davon

#69 Příspěvek od Davon »

Tak jsem opět vyzkoušel spustit párování manuálně na TX dokonce po jednom na všech možných číslech "Receiver" (rozsah 00-63), ale neúspěšně.

Ještě zkusím napárovat Jumpera s RX HiTec, se kterými létám normálně, jestli tam uspěju. Jen si musím donést ze zimního "skladu" něco s nejjednodušší Minimou. Tady je volba protokolu i subprotokolu naprosto jasná a uvidí se, jestli Jumper funguje jako takový.

Můžu hned doplnit - dnes spárováno s HiTec Minima RX na první pokus zcela bez problémů. Tedy TX jako takový funguje v pořádku.

Vytrvalost opravdu přináší růže!!! :D Dnes jsem opět přemýšlel a hledal v protokolech a ... subprotokol č. 7 F949G protokolu MT99XX je k mému modelu ten správný (bez jakéhokoliv nastavování dalších parametrů). Tedy s ním se Jumper spároval a zůstává spárován i po vypnutí a opakovaném zapnutí TX/RX.
Můžu tedy předělat Jumpera z M2, ve kterém se dodává, na M1, přiřadit spínačům kanály na nastavení velikosti výchylek a zapnutí Gyra a až bude na jaře aspoň trochu hezky hurá na louku otestovat v letu!
A na domácí létání můžu pokračovat s tím vrtulníčkem.

Po čase doplňuji i zde pro případné stejně tápající - povedlo se! Ten správný protokol je FlySky a Subtype Std. Párování je jen třeba spustit hned po zapnutí vrtulníčku - jakmile začne LED na přijímači blikat jinak, už je pozdě.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“