Jak se zlomila ojnice na MVVS-2,5GRR RC

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
igorb

Re: Jak se zlomila ojnice na MVVS-2,5GRR RC

#61 Příspěvek od igorb »

Varim z vody, ten motor nepoznam, ale z kruzkovych OS maxov som mal len dva .40 FSR:

https://www.worthpoint.com/worthopedia/ ... -456362829

musel som na nich zvysovat kompresiu a potom oba nalietali strasne mnozsvo motohodin ... samozrejme bez tej drahej vodicky v palive co sme ako chalani nemali sancu zohnat :mrgreen:
MPml

#62 Příspěvek od MPml »

igorb píše:To vyzera na malo nitra (alebo oleja, ale to predpokladam ze ste si postrazili). To zaskrabanie moc nepomoze, alebo aspon nie "ludske" zaskrabanie, samozrejme ked tomu zoberies 1mm uz to drhnut nebude :mrgreen: .

To sa stava ked sa ti prehreje piest, on sa neuchladi palivom, potrebuje sa chladit prechodom do vlozky, takze rastie kym sa na nu nenalepi. A stava sa to vtedy ak ma motor malu kompresiu, co ta nuti kvoli chodu ho drzat chudobneho a to "odidenie" je dosledkom kombinacie prehriatia a ochudobnenia. OS maxy boli nastavene na dost vysoke % nitra a pokial si palivo nenanitroval (co dovolilo beh s ovela bohatsou zmesou) a neupravil si na to kompresiu (ten isty efekt na bohatost zmesi) tak sa to proste utahovalo.

Naprosto přesně - os maxy byly (enye ještě víc) navrhované na silně nitrované palivo, které navíc tehdy bylo v japonsku dělané z skutečně čistého a bezvodého methanolu. Takže samozřejmě, jakmile se kdokoli pokusil provozovat motor na jakýkoli patok a když ještě jako bonus, (protože měl letité teoretické zkušenosti s provozem závodních motorů kategorie jako ZB :mrgreen:), použil málo a nebo nějaký šílený olej, tak to pak byla provozně čírá truchlohra, obvykle u větších motorů končící velkou ojniční ránou nebo alespoň mázlým pístem.
Ale to je zcela zbytečné vysvětlovat, to si každý musí prožít a zaplatit sám.
MPml

#63 Příspěvek od MPml »

VTjr píše:Ale veď to nie je predsa železo na železo, :o ale oceľ na liatinu. :P A to sú zliatiny v ktorých sice dominuje železo, ale čisté železo to nie je a obe tie jeho zliatiny majú diametrálne odlišne vlastnost, vratane tepelnej rozťažnosti. Prečo by sa inak robili vložky s kalenej uhlíkatej ocele a k nim piesty s jemnozrnej liatiny so sférickym grafitom? :roll: Zatiaľ čo liatina má koeficient rozťažnosti od 9.9 po 10.8 (obyčajná sivá), tak ocele ho majú v rozsahu od 12 po 17. Toto som vedel, ale pre istotu som si to teraz overoval na Internete. Takže nič som nenapisal naopak, aj čierne vybrusy sa teplom uvoľňujú. Možno si si to pomýlil s motormi MVVS 5,6A, ktoré sa často naozaj uťahovali, ale pričinou toho bol ich piest z Al zliatiny, ktorý ak bol nadtolerančný tak modelár mal problém taky moyor vóbec zabehnúť. A kto vie z akej Al zliatiny ich pre bežný plebs v MVVS vyrabali (Gábrišovi a iným reprezentantom asi zohnali Mahle). :wink:

Ono to chce být víc u honovačky a brusky než na ynternetu :-).
Protože 98% nesmyslů na ynternetu obvykle vzniká tak, že někdo, kdo nikdy nic sám nevyrobil a akorát úspěšně provozoval Mk.17, nebo ASP, vymýšlí vlastní moudra o všelijakých technologiích, tolerancích a materiálech.
Co z čeho je, je poměrně :mrgreen: dost důležité a to, že to je magnetické a lesklé a těžké signalizuje akorát, že to je nějaká ocel. Víc nic.
Mj. třeba zrovna Coxy měly (do té doby než ta ocelárna skončila, pak vznikl fatální problém) válce točené z oceli (konkrétní a celkem neběžné :lol: ) od Bethlehem Steel - kdysi mi to nějaký William Selzer :D i se spoustou dalších a zcela nedůležitých :lol: věcí a fotek napsal - svým způsobem předal - budiž mu za to věčná a nehynoucí sláva.
Takže si můžeš zkusit vyrobit náhradní válec na jakéhokoli Coxe z obvyklé oceli a hned uvidíš, jak dlouho :mrgreen: to bude fungovat.
Btw - neuvědomuji si, že by sférický grafit byl pro písty nějakou nutností, nebo dokonce klíčový. Samozřejmě pro litinu na černé výbrusy je klíčové (naprosto) cosi, ale že by byla vhodná (či dokonce nutná) tvárná litina (že by jí někdo, kdo ví co dělá používal) to jsem si za těch těch cca 40 let, nevšiml.
VTjr

#64 Příspěvek od VTjr »

Tak ale ty černé výbrusy teplem, utahují se, nebo uvolňují? :roll: To jsem se z Tvého příspěvku nedozvěděl. :(
Jako obvykle jsi začal sarkastickou poznámkou a pak začal řešit COXy, o kterých tu nebyla vůbec řeč.
Jistě, já motory sériově nevyrábím, proto nemohu mít tolik zkušeností jako Ty. :P Taky velmi době chápu, že není ocel jako ocel a litina jako litina a Al slitiny pro písty jsou taky mnoha druhů - i proto mohou vzniknout různé kombinace. Takže, charakterizovat to jen jako černý výbrus, ABC, ABN nebo AAC v podstatě neříká mnoho, nebo možná vůbec nic. To vše si uvědomuji, ale nějak to nazvat musím.

Nicméně debatu jsem začal ohledně poruchy konkrétního motoru MVVS 2,5GRR s původním černým výbrusem ze začátku 80. let, tedy litinový píst a ocelová vložka. Tak právě u toho bu mne zajímalo zda se utahuje, nebo ne? :? To by mohlo dát jisté vysvětlení proč k tomu došlo. Jinou odpověď nepotřebuji (rozhodne ne tu řešit COXy a pod. a to ani jako příklad). :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
MS COMPOSIT
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od MS COMPOSIT »

Ahoj,

pošleš ty fotky toho lomu ?
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
VTjr

#66 Příspěvek od VTjr »

Aby som pokročil v oblasi prani súčiastok a mohol využiť starú rýchlovarnú kanvicu s špirálovým topným telesom (teda nie rovným dnom), potreboval som zhotoviť nejaký košík na súčiastky, ktorý by sa dal prakticky vyťahovať. Som zo Žiliny, ktorej okolie je tzv "Drotária", tak by bolo škoda neaktivovať zabudnuté gény. :lol: Rozhodol som sa teda ten košík upliesť z hliníkového drôtu (mám taky zlatý eloxovaný). Vyrobil som si na to najprv drevené kopyto, na ktoré som prichytil 11 pozdĺžnych drôtov pásikom Al plechu a 10 drevoskrutkami. Základný raster som zvolil 5x5mm. Tu sú fotky postupu výroby:
Kosik_01_pletenie_m.jpg
Kosik_02_pletenie_m.jpg
Kosik_03_pletenie_m.jpg
Kosik_04_pletenie_m.jpg

Tu je finálny košík. Okraj je spevnený 3 žilami toho istého drôtu. Môj prvý drotársky výrobok a asi aj posledný :roll: , môj život je príliš krátky na to, aby som tieto zručnosti ďalej rozvíjal :|.
Kosik_05_final_m.jpg

Ku košíku som priviazal 2 pásy eloxovaného strešného Al plechu, ktoré jednak limitujú ponor košíka v kanvici a tiež slúžia na jeho bezpečné vyberanie aj z vriacej kanvice.
Kosik_06_kanvica_final_m.jpg

Tu je pohľad na môj prvý pokus varenia kartera MDS-3,5, zatiaľ len vo vode.
Kosik_07_kanvica_varenie_m.jpg

Inak voda na bežné čistenie celkom stačí, nánosy sa trochu rozvaria a potom sa dajú pomerne rýchlo odstrániť zubnou kefkou s CIFom. Pieskovaný povrch to nenaruší.
Nevýhodou tohto riešenia je, že sa aj pri malých zvyškoch CIFu obsah dosť pení. Vlažil som tam neopláchnutý, vydrhnutý karter a aj z toho to penilo riadne.

Variť v G12 som to zatiaľ nevyskúšal. Neviem, či glykol pení? Ak Áno, tak to bude s ním asi nepoužiteľné. :roll:
Ale aj keby to v G12 nešlo, tak na bežné vyváranie vo vode je to veľmi užitočná pomôcka. :mrgreen:
Naposledy upravil(a) VTjr dne pon 21.06.2021 18:08, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#67 Příspěvek od VTjr »

MS COMPOSIT píše:Ahoj,

pošleš ty fotky toho lomu ?

Jj. pošlu, dnes to nafotím. Kvůli výrobě košíku mi na to už jaksi nezbyl čas. :)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od Celeron »

Ty musíš mít svatou trpělivost. S tím bych se teda patlat nemohl. Jednou jsem zkusil opravit proutí na 15l demižónu a málem jsem u toho vyrostl. Tam je to prut na prut, jeden vedle druhýho. Ale ještě navíc tam přidávat rovnoměrný mezery, to bych nevydržel a nejsíš si u toho ještě vypíchl voko. :mrgreen:
VTjr

#69 Příspěvek od VTjr »

Trpĕlivost - to opravdu mám, to je fakt. :) Ale myslím si, že je to nezbytná vybava každého skutečneho modeláře. :P

Zpočatku to šlo dost ztuha, ale pak jsem chytil jistý grif a šlo to lépe a lépe. Jó, trvalo to i výrobou kopyta asi 6 hodin, ale kdybych to pletl podruhé, tak bych to nejspíš zvladl za poloviční čas. Prostĕ, jako každá práce, chce to fortel. Ale živit bych se tim nechtĕl. :mrgreen: Prostĕ drátenikem jsem se stal poprvé a naposled. :lol:

Důležité však je, že funkční účel to splnilo. 8) Už jsem pomocí toho vyčistil díly dvou motorů, zatim jen pomoci obyčejné vody, glykol jsem ještĕ nezkoušel. Musim otestovat jak je to s jeho pĕnivostí, z toho mám značnou obavu. Na rozdíl od fritézy konev nemá tĕsný uzávĕr. A stači napřiklad minimum saponatu a pĕní se to opravdu hodnĕ. Smí se to dovést k varu, ale pak, jak začne růst pĕna, musi se okamžitĕ vypnout. Čili, bez dozoru ani nahodou. :wink:
Jinak košík by se dal znýtovat i z perforovaneho plechu. Ten jsem nemĕl a vrtat díry se mi nechtĕlo a taky by zabralo hodnĕ času. Síťka je však funkčnĕ lepší. Taky jsem to chtĕl mít z hliníku, protože se vĕtšinou budou prát dily z Al slitin, tak aby nevznikali nĕjaké elektrochemické potenciály a s tím související koroze při praní.

Jinak, trpĕlivost růže přináší! :wink: Ale na stavitele maket nemám, to je jiný level. :lol:
igorb

#70 Příspěvek od igorb »

Nechapem preco si nevyskusal rovno tu nemrzku, friteza nema tesny uzaver, je to odskusane a netrapis tie kovy vo vode. Ked pri tom stojis, nie je predsa problem to kedykolvek vypnut. Hlavne do toho moc necum a nedychaj :mrgreen:
JardaRůžička

#71 Příspěvek od JardaRůžička »

VTjr píše:potreboval som zhotoviť nejaký košík na súčiastky
Vlado, jsi příliš skromný - to je hotová bižuterie :!:
MPml

#72 Příspěvek od MPml »

VTjr píše:Tak ale ty černé výbrusy teplem, utahují se, nebo uvolňují? :roll: To jsem se z Tvého příspěvku nedozvěděl. :(
Jako obvykle jsi začal sarkastickou poznámkou a pak začal řešit COXy, o kterých tu nebyla vůbec řeč.
Jistě, já motory sériově nevyrábím, proto nemohu mít tolik zkušeností jako Ty. :P Taky velmi době chápu, že není ocel jako ocel a litina jako litina a Al slitiny pro písty jsou taky mnoha druhů - i proto mohou vzniknout různé kombinace. Takže, charakterizovat to jen jako černý výbrus, ABC, ABN nebo AAC v podstatě neříká mnoho, nebo možná vůbec nic. To vše si uvědomuji, ale nějak to nazvat musím.

Nicméně debatu jsem začal ohledně poruchy konkrétního motoru MVVS 2,5GRR s původním černým výbrusem ze začátku 80. let, tedy litinový píst a ocelová vložka. Tak právě u toho bu mne zajímalo zda se utahuje, nebo ne? :? To by mohlo dát jisté vysvětlení proč k tomu došlo. Jinou odpověď nepotřebuji (rozhodne ne tu řešit COXy a pod. a to ani jako příklad). :wink:

Aha :) - takže ještě jednou - s nesmyslným palivem nebo v nesmyslném režimu (typicky chudý motor kdy se ochuzením "dohání" nízký kompresní poměr a nebo nevhodný tvar spalovacího prostoru či nevhodná svíčka, nebo s nedostatečným nebo nevhodným chlazením) se utáhne jakýkoli motor. Včetně motoru s "černým" výbrusem (v tomto případě cementovaná vložka, litinový píst).
A ojnice je obvykle první, co odejde, je to zcela typický jev. Samozřejmě to neplatí v případě kdy je jasná materiálová vada (trhlina nebo přetaženina - převálcování u plechu) nebo je nevhodné TZ . Tyto závady lze celkem jednoznačně vyloučit mikroskopem (vzhled lomové plochy) a píchnutím tvrdosti.
Jestli to je srozumitelné, se neodvažuji odhadovat.
MPml

#73 Příspěvek od MPml »

igorb píše:Nechapem preco si nevyskusal rovno tu nemrzku, friteza nema tesny uzaver, je to odskusane a netrapis tie kovy vo vode. Ked pri tom stojis, nie je predsa problem to kedykolvek vypnut. Hlavne do toho moc necum a nedychaj :mrgreen:

Je to příliš jednoduché a málo výzkumné.
VTjr

#74 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:Nechapem preco si nevyskusal rovno tu nemrzku, friteza nema tesny uzaver, je to odskusane a netrapis tie kovy vo vode. Ked pri tom stojis, nie je predsa problem to kedykolvek vypnut. Hlavne do toho moc necum a nedychaj :mrgreen:

Dôvod je jednoduchý. S košíkom som sa babral v nedeľu cca do 20:30 a v interiéri pivnice som glykol variť nechcel a na zahrade to v nedeľu večer nebolo vhodné. Jednak už bola noc na krku a susedia sedeli, opekali (bývam v radovke, takže v tesnej blízkosti), tak som im nechcel rušiť vôňu špekáčkov smardom glykolu. A vyskúšať som to chcel hneď, tak som v pivnici varil diely vo vode (mám rozobraté také staré motory na rekonštrukciu - MDS-3,5 a SuperTigre G.75). Potom som ich umyl starou zubnou kefkou s CIFom a všetko išlo preč, vrátane karbonu na krúžkovanom pieste, pričom piest som nepoškodil. Včera na dalšie skúšky nebol čas (prišiel som domov a celý večer čistil EGR ventil svojej dieselovej TOYOTY (asi najšpinavšia robota na svete, ale ak nevyčistíš, tak auto neakceleruje a dymí). A nebolo vlastne ani čo (ďalšie motory som nemal rozobraté).

Nad piestom z 2,5 GRR ešte uvažujem. To čo sa Ti javí ako karbon totiž prevážne ani nie je karbon ale jemný nános medi. 8O Ja som to kedysi pred 2 rokmi riešil na fóre, vysušoval som metyl vyžíhanou skalicou. Metyl sa takto sušiť nesmie, len etyl, lebo CuSO4 sa v metyle nepatrne rozpúšťa, zatiaľ čo v etyle nie, a potom v motore kryštalizuje a železné diely zľahka pomeďuje. Sčervenelé ložiská som vtedy vymenil za nové, ale piest som nemal za čo. Je to mikroskopická vrstva, ale zrejme sa neotiera. Motor však po vyčistení ešte veľakrát dobre fungoval, až kým sa nedávno zlomila ta ojnica. Ale netuším, možno ta medená vrstvička je ešte horšia než karbon. :? A možno aj lepšia, však súčiniteľ trenia zliatin medi (bronz, mosadz a možno aj čistá meď) voči kalenej oceli je velmi nízky. Otázkou však je aká je schopnosť takého povrchu udržiavať na sebe stabilný olejový film. Ale ani piest ani vložka nenesú na sebe žiadne viditeľné známky pridierania.
Každopádne piestu budem musieť niečo zobrať zo sukne, lebo ta rana odlomeného oka ojnice do jej stopky nepatrne vyhla spodný okraj sukne ako to do nej narazilo. Piest sa preto za to miesto do vložky zasunúť nedá. No a vyrovnávať to u liatiny nejde, mohol by som to pribrúsiť a prilapovať, ale radšej to dám preč, lebo tam asi budú mikrotrhliny a mohlo by to časom samo odpadnúť za chodu a to by bola pre motor katastrofa.
VTjr

#75 Příspěvek od VTjr »

MPml píše:Aha :) - takže ještě jednou - s nesmyslným palivem nebo v nesmyslném režimu (typicky chudý motor kdy se ochuzením "dohání" nízký kompresní poměr a nebo nevhodný tvar spalovacího prostoru či nevhodná svíčka, nebo s nedostatečným nebo nevhodným chlazením) se utáhne jakýkoli motor. Včetně motoru s "černým" výbrusem (v tomto případě cementovaná vložka, litinový píst).
A ojnice je obvykle první, co odejde, je to zcela typický jev. Samozřejmě to neplatí v případě kdy je jasná materiálová vada (trhlina nebo přetaženina - převálcování u plechu) nebo je nevhodné TZ . Tyto závady lze celkem jednoznačně vyloučit mikroskopem (vzhled lomové plochy) a píchnutím tvrdosti.
Jestli to je srozumitelné, se neodvažuji odhadovat.

Je to srozumitelné, budeš se možná divit, ale já jsem člověk poměrně chápavý. 8) Nerozumím jen vyjádřením, kde krom sarkasmu schází jakákoli další konkrétní fakta. :wink:

Tak popořádku. :roll:

Palivo nevhodné - budiž, to beru, pro dvaapůlku je nějakých 16-17% maziva opravdu málo a ricínu by tam mělo být nejméně půlka, ne-li všechen, v tom se shodnem. Prostě byla to chyba na to odstartovat, ale stále si myslím, že to nebyla jediná příčina, spíš rána z milosti. :P

Motor chudý s nízkým kompresním poměrem - s tím nesouhlasím. :P Motor jsem proti fabrickému stavu dokonce trochu přitáhl (dal tenčí podložku pod žhavící hlavu. Svíčka tam byla studená Redline R2 (tuším, teď přesně nevím zda jsem napsal správné označení, ale určitě je to studená nebo střední). Teplé svíčky se ve vyšších otáčkách přepalovaly. I to je spíš známka ne nižšího ale vyššího kompresního poměru. V palivu bývalo standardně 10% nitra (fabrické nastavení bylo předpokládám na palivo bez nitra a přidáním nitra se má komprese přece spíš snižovat, hlava podkládat), ale v té směsce 2 paliv ho mohlo být asi 7,5%, myslím, že ten rozdíl není zas tak významný. U většiny motorů jsem stejně mezi 5 až 10% nepoznal moc rozdíl. Jinak kdysi motor běhal na palivo Tornádo Flight 10% nitra a pokud vím, tam je oleje asi jen 18%, z toho jen asi 1/4 ricínu a chodilo to bez problémů mnoho letů, zpočátku i s vrtulí 7x4" při více než 22 tisících ot/min. Motor byl ovšem ještě méně ojetý.

Nevhodný tvar spalovacího prostoru - no, do toho jsem nezasahoval, byl původní od výrobce MVVS.

Chlazení - klasická MVVS dvaapůlková nežebrovaná přítlačná hlava. Možná by se hodila víc žebrovaná tzv. RC-hlava která byla prodávaná jako doplňkový díl, ale tu jsem nemel a už ani neměl kde získat. Samozřejmě dovedl bych si ji vyrobit, ale zatím jsem neviděl důvod. Když tak ale uvažuji, pro to, aby nedošlo k utažení výbrusu motoru je důležité, aby se dobře chladil píst, směsí v karteru (tedy hodně nitra a oleje), chlazení hlavy jakkoli účinné se do pístu moc nepřenese.

Materiálová vada ojnice - to nevylučuji. Nebo spíš vrubový efekt, ale ne od toho vyrytého "Z", ale od soustružení přechodu povrchu ok do stopky. Udělal jsem makro fotky ojnice, z druhé strany je to zřetelné, lom začal po kruhové rýze od nože.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“