Ale vždyť je to dneska brnkačka, tak nefňukat a hurá do toho
Jak budou létat členové Svazu modelářů v roce 2026
Re: Jak budou létat členové Svazu modelářů v roce 2026
jyrry.webnode.cz
Zbytečná ironie.jyrry píše: sob 14.03.2026 14:05 Ale vždyť je to dneska brnkačka, tak nefňukat a hurá do toho![]()
03-14-2026, 14-03-43.png
Jen pro pořádek, můj mateřský klub je v tom seznamu vydaných oprávnění uveden
https://www.caa.gov.cz/provoz/bezpilotn ... -modelaru/
A jen tak pro pořádek - nevidím tam SMČR - tedy SMČR má či nemá vydané oprávnění???
MARIO
OK, pokud se hledělo jen na členy SMČR, tak jo.TomasC píše: sob 14.03.2026 13:29 Ano, jen členové Svazu modelářů. Bylo to nutné, protože některé modelářské incidenty jsou na ÚCL nahlášeny. Tedy modeláři nemají nulu. Členové Svazu modelářů ČR nulu mají. Pečlivě jsem si na to dával pozor.
Ubezpečuji tě, že se řídím nejprve legislativou a teprve následně pocity a i těmi velmi zřídka. K té citaci jen tolik že je mi to ustanovení známo a jak píši výše, v seznamu spolků, kterým bylo uděleno ono oprávnění, můj mateřský spolek figuruje. Na rozdíl od SMČR.TomasC píše: sob 14.03.2026 13:29 Toto je zásadní omyl, který plyne z neznalosti legislativy.
(1) Bezpilotní systém může provozovat nebo řídit člen spolku, jde-li o spolek, jemuž bylo uděleno oprávnění k provádění rekreačních, sportovních nebo soutěžních letů anebo veřejných leteckých vystoupení.
Tohle je ze citace ze zákona. Svaz modelářů je spolek, který má to oprávnění. Jak by se to mohlo vztahovat na nečleny Svazu?
MARIO, pokud mohu doporučit, tak se neřiď pocity, ale nařízeními a zákony.
MARIO
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Jen pro zajímavost, o jakých imatrikulacích se bavíme, resp. kdo je vydává? Mluvíme o mezinárodní FAI licenci?MARIO píše: sob 14.03.2026 1:02 Jak už jsem psal, nejsou jen imatrikulace typu CZE-xxx-yyy. To na co odkazuješ jsou interní předpisy SMČR, které nejsou obecně závazné, čili nejen SMČR může vydávat imatrikulaci.
No a jen tak mimochodem, párkrát jsem se už ME zúčastnil a vpohodě si zasoutěžil, aniž by měl pořadatel (zahraniční) s mou imatrikulací nějaký problém. A dokonce jsem se jednou zúčastnil jako aktivní soutěžící i MS. Taktéž bez problémů.
MARIO
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Znám texty rozhodnutí klubů na tom seznamu. Létání na jediném místě, výška 150 metrů, jinak nahlásit na ŘLP NOTAM. Zákaz létání samostatně do 16 let. Nutnost podepsat povinnost vést deník údržby 3 roky dozadu. Atd.. NE, DĚKUJI.MARIO píše: sob 14.03.2026 17:06V seznamu spolků, kterým bylo uděleno ono oprávnění, můj mateřský spolek figuruje.
Co je nenápadně smrtící, je provoz povolený jen nad kontrolovanou plochou. To totiž znamená plot. Jakmile se něco stane, tak v tom létáte a pojišťovna neplní.
Smrtící je to v tom, že definice kontrolované plochy je přímo v 974/2019. Tedy je to definice ze zákona.
„kontrolovanou pozemní plochou“ pozemní plocha, kde je provozován bezpilotní systém a v níž může provozovatel bezpilotních systémů zajistit, že budou přítomny pouze zapojené osoby.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Americký Kongres schválil 24.3.2026 v dolní sněmovně zákon, který má napravit stav, kdy FAA začal na modeláře pohlížet příliš přísně.
Oprava zákona z roku 2018, kdy americká legislativa nešťastně sjednotila modeláře s komerčními drony, což vedlo k automatickým limitům 400 stop (cca 120 m).
Zákon má také „zeštíhlit“ proces, jakým kluby žádají o vyšší výšky..
Chtějí se dostat nad limity 700 nebo 1 200 stop (cca 210 / 360 m), které jim byly v posledních letech upírány.
Musí projít ještě Senátem a podpisem prezidenta.
https://www.youtube.com/watch?v=ZxD4KD_9Ii8&t=17600s
Tady je text zákona: https://www.congress.gov/bill/119th-con ... /6460/text
Oprava zákona z roku 2018, kdy americká legislativa nešťastně sjednotila modeláře s komerčními drony, což vedlo k automatickým limitům 400 stop (cca 120 m).
Zákon má také „zeštíhlit“ proces, jakým kluby žádají o vyšší výšky..
Chtějí se dostat nad limity 700 nebo 1 200 stop (cca 210 / 360 m), které jim byly v posledních letech upírány.
Musí projít ještě Senátem a podpisem prezidenta.
https://www.youtube.com/watch?v=ZxD4KD_9Ii8&t=17600s
Tady je text zákona: https://www.congress.gov/bill/119th-con ... /6460/text
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Věřím, že tohle je to správné téma, protože se tato tematika řeší ve více vláknech.
Vážení přátelé,
v minulém týdnu jsem si pustil ústa na špacír a vyjádřil myšlenku zde: viewtopic.php?p=1578859#p1578859
Dostal jsem pak i otázku v soukromé zprávě, jak to chodí v SRN. Tu jsem doufám zodpověděl.
Od té doby se bohužel něco změnilo. A to tak že radikálně.
Dnes došlo z našeho malého klubu (15 členů), že před každým létáním (a bez výjimek) musíme telefonovat na řídící věž Mnichovského letiště a žádat o povolení provozovat model. Navíc je naše letiště omezeno na 100m výšky. Je to z důvodu, že jsme ještě v CTR (cca 800m chybí, abychom byli venku).
edit: Teď dokonce čtu, že musíme hlásit i ukončení provozu.
Další legrace je třeba to, že musíme každých 30 minut kontrolovat počasí na Mnichovském letišti a pokud je dohlédnost menší, než 5000m, nebo základna mraků níže než 1500 stop (zajímavé, že něco je v metrech a něco je ve stopách), tak musíme nejen ukončit provoz, ale současně musíme ještě o této skutečnosti informovat letiště. Tyto pravidla musíme nyní písemně odsouhlasit. Nejlepší věc je ta, že i v tom ujednání s celým DFS (Deutschen Flugsicherung) je i jasně uvedeno, že tam není telefonický signál žádného operátora, takže máme prý myslet s předstihem.
Proč to tady píšu a proč vás otravuju s SRN. Říká se, že cizí neštěstí potěší nejvíce. Taky jsem chtěl ukázat, že si máte vážit toho, co zatím máte, protože může být hůř. Opravdu hůř. Jak si myslím, že to celé dopadne? No, to tady avizoval už párkrát MP. Za 20 let existence našeho klubu, nebyl jediný problém s disciplínou, ohrožením provozu, nebo stížností. O důvodu, proč se tedy z ničeho nic utahujou šrouby, se můžeme jen dohadovat.
https://maps.app.goo.gl/6sDDZzAvUtqpXDo68
a teď jdu trucovat.
Vážení přátelé,
v minulém týdnu jsem si pustil ústa na špacír a vyjádřil myšlenku zde: viewtopic.php?p=1578859#p1578859
Dostal jsem pak i otázku v soukromé zprávě, jak to chodí v SRN. Tu jsem doufám zodpověděl.
Od té doby se bohužel něco změnilo. A to tak že radikálně.
Dnes došlo z našeho malého klubu (15 členů), že před každým létáním (a bez výjimek) musíme telefonovat na řídící věž Mnichovského letiště a žádat o povolení provozovat model. Navíc je naše letiště omezeno na 100m výšky. Je to z důvodu, že jsme ještě v CTR (cca 800m chybí, abychom byli venku).
edit: Teď dokonce čtu, že musíme hlásit i ukončení provozu.
Další legrace je třeba to, že musíme každých 30 minut kontrolovat počasí na Mnichovském letišti a pokud je dohlédnost menší, než 5000m, nebo základna mraků níže než 1500 stop (zajímavé, že něco je v metrech a něco je ve stopách), tak musíme nejen ukončit provoz, ale současně musíme ještě o této skutečnosti informovat letiště. Tyto pravidla musíme nyní písemně odsouhlasit. Nejlepší věc je ta, že i v tom ujednání s celým DFS (Deutschen Flugsicherung) je i jasně uvedeno, že tam není telefonický signál žádného operátora, takže máme prý myslet s předstihem.
Proč to tady píšu a proč vás otravuju s SRN. Říká se, že cizí neštěstí potěší nejvíce. Taky jsem chtěl ukázat, že si máte vážit toho, co zatím máte, protože může být hůř. Opravdu hůř. Jak si myslím, že to celé dopadne? No, to tady avizoval už párkrát MP. Za 20 let existence našeho klubu, nebyl jediný problém s disciplínou, ohrožením provozu, nebo stížností. O důvodu, proč se tedy z ničeho nic utahujou šrouby, se můžeme jen dohadovat.
https://maps.app.goo.gl/6sDDZzAvUtqpXDo68
a teď jdu trucovat.
Tak to je teda něco, ještě si umim představit že se nahlásím že budu létat, ale představa že jim budu za 10 min volat že ukončuji provoz bo mi model třeba nejde nastartovat nebo sledovat to počasí, to je teda něco.
Naprostý souhlas že v čechách to máme zlatý, zatím.
Naprostý souhlas že v čechách to máme zlatý, zatím.
My telefonicky oznamujeme začátek a konec létání už pátou sezonu a nemyslím si, že nás to nějak výrazně obtěžuje.
Spíše nás to chrání, protože řídící let.provozu na LKTB upozorňuje na naše létání ostatní související letecký provoz.
Létáme v CTR LKTB.
Spíše nás to chrání, protože řídící let.provozu na LKTB upozorňuje na naše létání ostatní související letecký provoz.
Létáme v CTR LKTB.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Díky za info. Máte nějaké další omezení? Například výšková? My jsme měli 120, teď 100m.paveld píše: čtv 26.03.2026 19:53 My telefonicky oznamujeme začátek a konec létání už pátou sezonu a nemyslím si, že nás to nějak výrazně obtěžuje.
Létáme v CTR LKTB.
V jaké vzdálenosti jste zhruba od letiště, prosím?
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Na webu Svazu modelářů je k dispozici školení, které je povinné pro provoz leteckých modelů podle podmínek Svazu modelářů.
Je to jednoduchý materiál od modelářů pro modeláře. Průměrný čas je pod 15 minut.
https://svazmodelaru.cz/klem/skoleni-modelaru/
Pokud by někomu něco nešlo, tak mi dejte prosím vědět.
Je to jednoduchý materiál od modelářů pro modeláře. Průměrný čas je pod 15 minut.
https://svazmodelaru.cz/klem/skoleni-modelaru/
Pokud by někomu něco nešlo, tak mi dejte prosím vědět.
- daber
- Kontaktovat uživatele:
Já létám v CTR Vodochody. Bez koordinace s CTR pouze 80m. Pokud jsou Vodochody aktivovány žádáme o povolení modelářského provozu telefonem nebo rádiem a jsem po celou dobu provozu na poslechu. Povolená výška se pohybuje různě podle hustoty velkého provozu. Dispečer po rádiu s námi běžně komunikuje a upozorňuje nás i okolní provoz. Ideální stav, já mám přehled o provozu a velká letadla taktéž. V případě že CTR Vodochody nejsou aktivovány, mám stejně na poslechu radiostanici a v případě hlášení pilota velkého letadla, který má povinnost hlásit činnost v CTR ho na modelářský provoz upozorním.
V.Dvořák
www.modelpilot.cz
Jeti DC a všechno co lítá.
www.modelpilot.cz
Jeti DC a všechno co lítá.
Pro informaci, v posledním čísle RC Revue (4/2026) je obsáhlý materiál k pravidlům létání. Jeden článek je zrovna od TomaseC.
Hitec Aurora 9X