TERMIKA - fígle
Re: TERMIKA - fígle
...no stačí vzpomenout na plachtařské pionýry, třeba gunther groenhoff a spol a nebudu se tu s nikym o nic přít. Ovšem ten let bych si s klukama na tom slovensku strašně rád dal taky, vo tom žádná.
Jinak za mojí osobu plachtaře a modeláře platí...mrknout na předpověď, najít si svoje oblíbené zdroje, číst literaturu a pak chodit a chodit krajem, loukama, kopcema, polema, sledovat přírodu a mužu slíbit každému, kdo neni línej u toho něco našpacírovat, že ho to obohatí víc než nějaké žvatlání. ...a mimochodem se tak dá objevit spoustu míst které z auta a mapy člověk vidět nemusí.
Jinak za mojí osobu plachtaře a modeláře platí...mrknout na předpověď, najít si svoje oblíbené zdroje, číst literaturu a pak chodit a chodit krajem, loukama, kopcema, polema, sledovat přírodu a mužu slíbit každému, kdo neni línej u toho něco našpacírovat, že ho to obohatí víc než nějaké žvatlání. ...a mimochodem se tak dá objevit spoustu míst které z auta a mapy člověk vidět nemusí.
fija1 píše:Předpověď nelhala - byl jsem dnes před polednem s Mefistem, pl. zat. 40 g/m2, skoro jasno, sem tam cumul, cca 1°C, 1m/s - povedl se mi 20 min let na jedno nastoupání => fungovalo to.
nebydlíš někde na severu?--od Slanýho na Děčín?-možná i trochu směren vpravo na Liberec? tam to bylo dnes okolo 10--11 asi nejlepší.
http://www.chmi.cz/files/portal/docs/me ... lcz02.html
http://flymet.meteopress.cz/cr/?gmetyp=cudf&gmepic=12
http://www.chmi.cz/portal/dt?portal_lan ... last=false
http://www.chmi.cz/portal/dt?menu=JSPTa ... last=false
...když se dneska přidá trochu větru, mohlo by to dneska v oblasti kopečků fungovat...zejtřek nejspíš taky. Pěkně se to nad náma pomele...ty dvě níže nám tu nechávaj takové dobrodružné okénko a 12tého to vypadá na pěknej frontální pelmel přímo nad našema hlavama:-)
...to bude taková přetlačovaná trochu:-)
http://flymet.meteopress.cz/cr/?gmetyp=cudf&gmepic=12
http://www.chmi.cz/portal/dt?portal_lan ... last=false
http://www.chmi.cz/portal/dt?menu=JSPTa ... last=false
...když se dneska přidá trochu větru, mohlo by to dneska v oblasti kopečků fungovat...zejtřek nejspíš taky. Pěkně se to nad náma pomele...ty dvě níže nám tu nechávaj takové dobrodružné okénko a 12tého to vypadá na pěknej frontální pelmel přímo nad našema hlavama:-)
...to bude taková přetlačovaná trochu:-)
jenže on se žádný vítr dnes nepřidá. jediná díra v oblačnosti je jako včera nahoře na sever a vítr fouká vlastně z obou stran proti sobě--bezvětří.
http://old.chmi.cz/meteo/opss/pocasi/po ... g&graf=ano
než to prolejzání tabulek--odstupnovaný pohyb barevně značeného pohybu oblačnosti raději vždy nechám načíst tady tu grafiku a pak si s tím šoupu sem a tam, než si srovnám v hlavě jak se to bude nejspíš pohybovat--samozřejmě se to muže během chvilky jak zatáhnout, tak i roztrhat ,ale zatím mi to vždy vyšlo--tuk tuk tuk
http://www.yr.no/satellitt/europa_anima ... asjon.html
myslím že už předloni na to tady právě někdo dával odkaz a zatím je to pro mé použití asi to nejlepší, co jsem poznal--ukazoval jsem to padáčkářum a taky si to hned uložili.je to asi nejrychlejší zpusoob, jak se trochu zorientovat---zvlášt, když se teprve rozhoduješ kam vubec pojedeš létat---plus mínus třeba 100km.
http://old.chmi.cz/meteo/opss/pocasi/po ... g&graf=ano
než to prolejzání tabulek--odstupnovaný pohyb barevně značeného pohybu oblačnosti raději vždy nechám načíst tady tu grafiku a pak si s tím šoupu sem a tam, než si srovnám v hlavě jak se to bude nejspíš pohybovat--samozřejmě se to muže během chvilky jak zatáhnout, tak i roztrhat ,ale zatím mi to vždy vyšlo--tuk tuk tuk
http://www.yr.no/satellitt/europa_anima ... asjon.html
myslím že už předloni na to tady právě někdo dával odkaz a zatím je to pro mé použití asi to nejlepší, co jsem poznal--ukazoval jsem to padáčkářum a taky si to hned uložili.je to asi nejrychlejší zpusoob, jak se trochu zorientovat---zvlášt, když se teprve rozhoduješ kam vubec pojedeš létat---plus mínus třeba 100km.
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 10.02.2013 12:03, celkem upraveno 1 x.
...někde na kopci navane...na nějakého termika lehkého by to mohlo zafungovat, holt to chce vylézt nakěm nahoru no. 6-12kt by se na kopečku mohlo využít při troše šikovnosti...horší je, že to asi bude takovej debilní proměnlivej kde nic tu nic, pak to foukne... ...to chce vyskokej kulatej kopec, na kterym se dá chodit do kola:-)))
Decca píše:...někde na kopci navane...na nějakého termika lehkého by to mohlo zafungovat, holt to chce vylézt nakěm nahoru no. 6-12kt by se na kopečku mohlo využít při troše šikovnosti...horší je, že to asi bude takovej debilní proměnlivej kde nic tu nic, pak to foukne... ...to chce vyskokej kulatej kopec, na kterym se dá chodit do kola:-)))
chce to bejt doma, nebo přibalit baterky, nebo se jít projít bez letadla--píšou stabilní--lehce labilní-tak co si namlouvat, že já vyčtu z nějakejch map víc--jedinej duvod proč se o to pokouším--že bych to chtěl pochopit, jak to vypočítají--po pravdě, když se mi chce jít létat, tak prostě jdu, to až když se mi moc nechce, tak hledám v tabulkách duvod proč se na to dnes vyprdnout
Decca píše:...někde na kopci navane...na nějakého termika lehkého by to mohlo zafungovat, holt to chce vylézt nakěm nahoru no. 6-12kt by se na kopečku mohlo využít při troše šikovnosti...horší je, že to asi bude takovej debilní proměnlivej kde nic tu nic, pak to foukne... ...to chce vyskokej kulatej kopec, na kterym se dá chodit do kola:-)))
proč bys v proměnlivym větru měl chodit dokola--jdeš na tu stranu, kam svítí sluníčko, bud přijde něco z tohoto směru, nebo odnikud.
...já nikam nejdu, sem to neplánoval a budu kreslit kus závoďáka...nebo spíš začnu tak trochu znova. Mam zásadu, že se na každej leteckej den dopředu trochu připravuju, nebo mam vše připraveno pro náhlej výjezd typu, kouknu, vidim, vim, odcházim směr kam to jde...což neni dneska:-)
...pro nás co nemáme auto je všechno tak trochu záležitost plánování a na to kupříkladu já musim bejt dobře připravenej, pro mě je odhad využitelnosti dne dost stěžejní, proto si troufnu říct, že tutovky už skoro nepletu, jinak jsem samosebou tu a tam trochu ostrouhal do té míry, že jsem musel dost chodit a hledat v krajině, ale vždycky sem z toho nakonec něco vydoloval. Hodně mě to naučilo páčkovat s rozumem a řídit tak, abych prostě nemusel pro to chodit furt někam doprčic, bo to sbírat ze stromu. Nemam motor, musim prostě vrhat, střílet, nebo bejt na kopci a házet ve vhodnej moment, vyčkávat...naučil jsem se prostě počítat s každym motýlkem, s každou vlašťovkou, s každym letícim holubem, s každym letícím pavoukem, pavučinou, kde jakym chmejřim, pozorovat dravce, trávu, listí, nasávat vzduch ...a stálo mě to kolikrát mnoho nervů a havárek, ale nikdy sem nezalitoval ani na vteřinu...
...pro nás co nemáme auto je všechno tak trochu záležitost plánování a na to kupříkladu já musim bejt dobře připravenej, pro mě je odhad využitelnosti dne dost stěžejní, proto si troufnu říct, že tutovky už skoro nepletu, jinak jsem samosebou tu a tam trochu ostrouhal do té míry, že jsem musel dost chodit a hledat v krajině, ale vždycky sem z toho nakonec něco vydoloval. Hodně mě to naučilo páčkovat s rozumem a řídit tak, abych prostě nemusel pro to chodit furt někam doprčic, bo to sbírat ze stromu. Nemam motor, musim prostě vrhat, střílet, nebo bejt na kopci a házet ve vhodnej moment, vyčkávat...naučil jsem se prostě počítat s každym motýlkem, s každou vlašťovkou, s každym letícim holubem, s každym letícím pavoukem, pavučinou, kde jakym chmejřim, pozorovat dravce, trávu, listí, nasávat vzduch ...a stálo mě to kolikrát mnoho nervů a havárek, ale nikdy sem nezalitoval ani na vteřinu...
pepin píše:Decca píše:...někde na kopci navane...na nějakého termika lehkého by to mohlo zafungovat, holt to chce vylézt nakěm nahoru no. 6-12kt by se na kopečku mohlo využít při troše šikovnosti...horší je, že to asi bude takovej debilní proměnlivej kde nic tu nic, pak to foukne... ...to chce vyskokej kulatej kopec, na kterym se dá chodit do kola:-)))
proč bys v proměnlivym větru měl chodit dokola--jdeš na tu stranu, kam svítí sluníčko, bud přijde něco z tohoto směru, nebo odnikud.
...protože je lepší to letadlo startovat z kopce proti větru, pokud se teda něco nezměnilo. Ale pokud si myslíš že je lepší bejt na místě kde svítí sluníčko, tak to tak klidně dělej:-)
proměnlivý vítr je většinou zpusobený právě pouze termikou--takže na straně nasvíceného svahu na který svítí slunce--samozřejmě muže i na druhé foukat taky na svah--létat v rotoru ale není moc dobré.--naprosto běžná záležitost, že ráno létám na Rané na JV a odpoledne na SZ jak přejde slunce na západ.jinak se ještě jednou koukni z okna na ty mraky--tvar mají hezký, ale vubec nic se v nich neděje, jen je odněkud přifouknul vítr a točí se nám nad hlavou, ale termiku už nad naším uzemím absolutně nesignalizují--naopak už jen brání slunci ohřát zem.
mrak, který saje--pod kterým vznikají termické proudy se mění--roste-rozpadá, je na jeho okrajích určitě vidět nějaký pohyb , pokud se jen sune vzduchem, budeš pod něj nalétávat do soudného dne bez jakéhokoli efektu--to už máš šanci spíš v nějaké mezeře mezi mraky--tam kam dopadá sluneční svit by se mohlo ještě něco utvořit, ale pod mrtvým mrakem opravdu nic.
mrak, který saje--pod kterým vznikají termické proudy se mění--roste-rozpadá, je na jeho okrajích určitě vidět nějaký pohyb , pokud se jen sune vzduchem, budeš pod něj nalétávat do soudného dne bez jakéhokoli efektu--to už máš šanci spíš v nějaké mezeře mezi mraky--tam kam dopadá sluneční svit by se mohlo ještě něco utvořit, ale pod mrtvým mrakem opravdu nic.
Decca píše:...protože je lepší to letadlo startovat z kopce proti větru, pokud se teda něco nezměnilo. Ale pokud si myslíš že je lepší bejt na místě kde svítí sluníčko, tak to tak klidně dělej:-)
Pokud fouká slabě variábl, tak je skutečně často dobré jít na nasvícenou stranu kopce a buď počkat na termický poryv , nebo klidně odstartovat i po větru. (To platí pro kopce, kde je předpoklad toho trhání termických bublin z nahřátého předpolí, nebo svahu. Těžko to bude fungovat na patnáctimetrovém náspu u silnice)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
hlavně to na té odvrácené straně od sluníčka hodí do větru zpusobeném pouze vytlačením vzduchu po svahu zpusobeným klesavým proudem před tím svahem--možná se chvilkiu na hrance udrží, ale ledva odletí kousek od svahu model mu padne dolu jako šutr v klesáku.tady vážně neni vubec co řešit, bud to přijde z nasvícené strany, nebo odnikud--ideální je umět poznat, že se ta bublina utrhla daleko před hranou už na upatí toho svahu--pokud to hodíš až do závanu větru--když ten vítr cítíš, musíš pak s modelem stoupat přez hlavu za svah a hlavně z toho stoupáku nevyletět dopředu ven--třeba se 4metrovkou pak nemáš absolutní šanci takto odstartovat--bud to ryskneš právě na ten odhad--dole ve předu už to je, nebo to nezvládneš, páč ten 4 metr určitě okamžitě z toho stoupáku vypadne jak skrz něj proletíš před svah, kde bys mohl začit točit--tam už není v čem--uletělo ti to přez hlavu dozadu páč si odstartovalo příliš pozdě.
poslední dobou pokud možno, tak jen lítám právě s velkou maketou--čím méně větru, tím víc mě to baví, páč jsou na Rané před svahem léry--tyčky s foliovými proužky, tak už hážu model za absolutního bezvětří do těch závanu právě díky plápolání dole těch lér, když jsem pobíhával--startoval z ruky rozběhem až po závanu do těla, tak než jsem vubec ten model pustil, bylo jasně v tváři cítit, že z toho závanu jsem už vyběhnul ven.
to samé je dobré vidět velikost té plochy, na které se ta bublina utrhnula--do malé bublinky taky startovat nemohu--sice to neřeším, páč mám motor, já jen potřebuji pro ten start protivítr, aby to v první fázi model trochu nakoplo, pak už si pod motorem stejně najdu nějakou bublinu vepředu před svahem, ale třeba s bezmotorovým 3m Condorem to je jasně vidět, že pokud je ta plocha větší, v pohodě nastoupám na nějaký přelet jinam před svahem, pokud je ta plocha malá, musím točit nejdřív přez hlavu a teprve z dostatečné výšky přeletět dopředu.
je ale fakt, že s bezmotorákem to na jistotu znamená čekat třeba 30 minut, proto se spíš přikláním k motorovým modelum, je to víc operativní alespon na ten start a první nastoupání.
poslední dobou pokud možno, tak jen lítám právě s velkou maketou--čím méně větru, tím víc mě to baví, páč jsou na Rané před svahem léry--tyčky s foliovými proužky, tak už hážu model za absolutního bezvětří do těch závanu právě díky plápolání dole těch lér, když jsem pobíhával--startoval z ruky rozběhem až po závanu do těla, tak než jsem vubec ten model pustil, bylo jasně v tváři cítit, že z toho závanu jsem už vyběhnul ven.
to samé je dobré vidět velikost té plochy, na které se ta bublina utrhnula--do malé bublinky taky startovat nemohu--sice to neřeším, páč mám motor, já jen potřebuji pro ten start protivítr, aby to v první fázi model trochu nakoplo, pak už si pod motorem stejně najdu nějakou bublinu vepředu před svahem, ale třeba s bezmotorovým 3m Condorem to je jasně vidět, že pokud je ta plocha větší, v pohodě nastoupám na nějaký přelet jinam před svahem, pokud je ta plocha malá, musím točit nejdřív přez hlavu a teprve z dostatečné výšky přeletět dopředu.
je ale fakt, že s bezmotorákem to na jistotu znamená čekat třeba 30 minut, proto se spíš přikláním k motorovým modelum, je to víc operativní alespon na ten start a první nastoupání.
...ale však jo, klidně to tak dělejte, pokud si myslíte že je to fakt lepší v rámci toho dne. Jen by mě zajímalo na čem, jak často a s jakou výhodou nastoupáte, když vítr z opačné strany kopce ten kopec přefoukne, i když mužeme mluvit spíš o vánku. Čekat kdy to na tu nahřátou stranu foukne, no dobře, pokud má člověk sebou vydatnou svačinu:-)) Dá se, ale pochybuju že je to lepší. ...domnívam se, že v takovou chvíli proměnlivejch větrů je lepší cokoliv, co se valí na kopec, páč ze zkušenosti vim, že to něco přivalí. Závětrnou termiku si nechávám pro dobrodružné chvilky... ...o tom charakteru kopce je to myslim uplně bez diskuze.
...ten stín, záleží v jakou dobu ve dne člověk lítá, má taky svoje výhody...
...ten stín, záleží v jakou dobu ve dne člověk lítá, má taky svoje výhody...
Decca píše:...ale však jo, klidně to tak dělejte, pokud si myslíte že je to fakt lepší v rámci toho dne. Jen by mě zajímalo na čem, jak často a s jako výhodou nastoupáte, když vítr z opačné strany kopce ten kopec přefoukne, i když mužeme mluvit spíš o vánku. Čekat kdy to na tu nahřátou stranu foukne, no dobře, pokud má člověk sebou vydatnou svačinu:-)) Dá se, ale pochybuju že je to lepší. ...ale domnívam se, že v takovou chvíli proměnlivejch větrů je lepší cokoliv, co se valí na kopec, páč ze zkušenosti vim, že to něco přivalí. Závětrnou termiku si nechávám pro dobrodružné chvilky... ...o tom charakteru kopce je to myslim uplně bez diskuze.
...ten stín, záleží v jakou dobou ve dne člověk lítá, má taky svoje výhody...
tak si to zkus, zvlášt, když chodíš létat sám, tak tě nikdo nebude pasovat za blázna, když si s sebou vezmeš nějaké dvě teleskopické tyčky--ideálně rybářské skladné teleskopické pruty--šroty se dají koupit za pár kaček, nějaký zapichovací mechanizmus už vyřešíš, na špičku dej dlouhej igelitovaj proužek, jeden prut dej třeba 50m před sebe, druhej alespon 100m a čekej, až se nafouknou na svah, tak tam to ero hod.
pokud je to bublina na svah, tak se nejdřív začne plápolat ten vzdálenější igelit, pak ten blíž, pokud se stále plácá i ten vzdálenější---to je duležité, když se rozplápolal ten bližší tak na nic už nečekej a hod to tam.
dělej to ale opravdu jen na nasvícené straně svahu.Logicky--bublina se trhá tam, kde se ten povrch odřeje oproti okolí nejvíc--ideálně na co nejkolmější pomrch proti slunci--proto je to vždy lepší i na termiku na svahu a né na rovině--ty to naopak hledáš tam kde je ten uhel téměř rovnoběžný s dopadajícími paprsky--to už jdi raději létat na rovinu. je mi líto, bojuješ s větrnými mlýny--jak bys chtěl nějakým pokusničením provozovat větší model?--musíš vědět, že když to tam hodíš, tak to tam je, hned se to samozřejmě poznat nenaučíš--v podstatě je potřeba pochopit, proč i když se zdálo, že to tam má být, tak to tam nebylo--většinou chyba, že se příliš dlouho čeká--ono to tam skutečně bylo, ale mode jsi tam hodil už pozdě--pod tu bublinu---je tam vždy nějaká prodleva, kdy čekáš--tak je to tam, nebo není?většinou ale pokud to hned zase lehne, tak to bylo stejně slabé--na lehký menší model.
Navíc na to má vliv ještě ten daný den--jak jsou všeobecně ty stoupáky vydatné--pokud to všeobecně nosí málo--pomalu to stoupe, tak samozřejmě s větším modelem neexperimentuji, páč z točení nulek nad zemí mám spíš nervy, než nějaký adrenalin.