TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Decca
Kontaktovat uživatele:

Re: TERMIKA - fígle

#616 Příspěvek od Decca »

...teorie, praxe...no každej po svém nedá se svítit.
...muj první příspěvek se vztahoval na imaginární ideálně kulatej kopec, kterej nevim kde v ČR je pokud esxistuje, pro létání variabilního proměnlivého větru. Snažíte se mi tu vnutit, že v případě že by ste se na takovém kopci ocitli za těchto podmínek, budete trvat na svém a létat na nasluněné straně, protože to je teoreticky lepší?? ...já nevim jak vy, já bych prostě lítal tam, kde to fachá a to se dá zjistit tim že chodim okolo a lítam, proto ta pohádka o ideálnim kulatém kopci.
...ale dobře, pokud z toho vynecháme pohádku o kulatém kopci, tak platí totéž, pokud to ten kopec umožňuje a těch sem mnoho nepoznal. Jestli v ten stejnej moment bude fungovat závětrná strana, tak se na ní povozim, když návětrná, tak se na ní povozim, ale úvahy nad tim co je lepší v ten moment nechávam teoretikům, co maj čas a náladu čekat na vyhřáté straně kopce na ideální moment vypuštění letadla pozorujíc tyčky s igelitem, bez urážky. Já mam místo tyček jiné indikátory a hodlám toho s úspěchem využívat i nadále.
Vaše bohaté zkušenosti z rané jsou bezva a jsem rád, že jste se tu s nima se mnou, potažmo ostatníma podělili, ale je třeba brát v úvahu charakter toho kopce a zkusit to pak na nějakejch jinech a pak spekulovat o tom zda je to skutečně to nejlepší řešení... Já možná nejsem celé léto na rané, za to jsem celé léto v přírodě a vim, že to prostě je nejlepší tam kde to funguje a popravdě řečeno to byla vždycky ta návětrná strana, byť byla ve stínu (ale jednim dechem dodávám že to okolí toho kopce pro to má typředpoklady). Totiž když vyrážim lítat je to brzo ráno abych byl v čas na místě které chci nalétat, poznat, a skutečně funkční to bejvá většinou v dobu, kdy ten stín toho kopce většinou tak dramaticky letové podmínky nezhoršuje, spíš naopak.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#617 Příspěvek od Decca »

http://mw2.google.com/mw-panoramio/phot ... 169740.jpg

...tohle muže bejt léto, začátek léta soudim tak někdy po dvanácté... ...pokud by foukalo slabě a proměnlivě a naválo to na stranu SZ, čekali by jste na druhé straně JV na termiku?? ...já bych se klidně zdržel na té straně SZ... ...ale pozor, netvrdim že to z druhé strany nefunguje, bo nemůže fungovat, pozoroval jsem tam za těhle okolností dost ptactva které to s úspěchem využívalo.
pepin

#618 Příspěvek od pepin »

Decca píše:http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/38169740.jpg

...tohle muže bejt léto, začátek léta soudim tak někdy po dvanácté... ...pokud by foukalo slabě a proměnlivě a naválo to na stranu SZ, čekali by jste na druhé straně JV na termiku?? ...já bych se klidně zdržel na té straně SZ... ...ale pozor, netvrdim že to z druhé strany nefunguje, bo nemůže fungovat, pozoroval jsem tam za těhle okolností dost ptactva které to s úspěchem využívalo.

vubec nechápu podle čeho soudíš --po dvanácté hodině, když se nadá vubec nic zodpovědně vydedukovat podle nějakýho stínu, no určitě to není před západem, to by při pohledu z oblíku bylo slunce v záběru, pokud po dvanácté --možná by byli fleky na oběktivu, páč bys měl slunce v bočním uhlu-už by svítilo do oběktivu-takže já říkám desátá---od toho keře hned vepředu vlevo jde bud zelenější tráva--možná ale opravdu stín šikmo---z východu pokud je to stín, je to okolo desáté.

v každym případě bud je to opravdu spíš před tou desátou, nebo to vubec nenosí--to jsem zvědavej, podle čeho to poznáš :wink: ---já říkám ale před desátou.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#619 Příspěvek od Decca »

...dobře, před desátou, tim lépe, aby sme se tu nehandrkolvali ještě vo přesnej počet hodin v letnim období... ALE kolik toho stínu tam vidíš a kolik si myslíš že ho tam bude kolem dvánácté a po??
pepin

#620 Příspěvek od pepin »

Decca píše:...dobře, před desátou, tim lépe, aby sme se tu nehandrkolvali ještě vo přesnej počet hodin v letnim období... ALE kolik toho stínu tam vidíš a kolik si myslíš že ho tam bude kolem dvánácté a po??

ještě víc, páč už v 10 h je to zadeklovaný--navíc mrakama co přinesl jen vítr--proto jsou tak rozlezlé, kdyby to byl termický den, tak by byl jen sem a tam nějaký ostře ohraničený mrak--spíš ještě vubec nic a nejspíš by byla i lepší dohlednost--vzadu je to v oparu, možná bylo po dešti.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#621 Příspěvek od Decca »

...krom toho jeden kulatej kopec znam a celkem nedaleko od rané...kdyby sme se chtěli někdy přesvědčit v praxi co je lepší a udělat si vejlet při tomhle variablíku. Sem si skoro jistej, že bysme to drandili kolem dokola nahřátej, nenahřátej...
Decca
Kontaktovat uživatele:

#622 Příspěvek od Decca »

...víc stínu tam asi nebude . ...tohle je pohled z Milé...a nevim vo jakym deklu mluvíš. Ale to je jedno, zkrátka máš pravdu a hotovo dvacet.
pepin

#623 Příspěvek od pepin »

Decca píše:...krom toho jeden kulatej kopec znam a celkem nedaleko od rané...kdyby sme se chtěli někdy přesvědčit v praxi co je lepší a udělat si vejlet při tomhle variablíku. Sem si skoro jistej, že bysme to drandili kolem dokola nahřátej, nenahřátej...

joo, z něj je ta fotka--Oblík, kuli tomu že je oblej je to tam na svahování naprd, chodíval jsem tam létat právě termiku--JZ na to je Raná nepoužitelná, leda z malé boule, ale tam je to také oblé a navíc uzké.někdo se tam chodí na oblík trápit i na východní vítr--jen modeláři, páč to potřebují vyzkoušet, jestli to tam na východ jde, nebo ne--nejde, na vítr je to oblé, na termiku vzhledem k nasměřování na východ použitelné jen za ideálních podmínek--na Rané létám termiku na východní vítr i odpoledne, jen díky tomu, že to slunce právě svítí na ten oblík a bubliny jdou od něj s větrem--na kopec Raná ,tehdy to také nosí nejlíp. fyzika, žádný zázraky mezi nebem a zemí, nebo čarodejnictví.
pepin

#624 Příspěvek od pepin »

Decca píše:...víc stínu tam asi nebude . ...tohle je pohled z Milé...a nevim vo jakym deklu mluvíš. Ale to je jedno, zkrátka máš pravdu a hotovo dvacet.

máš pravdu, v pravo je hrádek, je to z milé, pak samozřejmě neplatí ani ty časy jak jsem uváděl--bral jsem to podle pohledu z Oblíku. tak to opravdu bude asi okolo 12h, proto tam není žádný stín.na desátou hodinu by tam bylo těch mraku opravdu hodně, pokud je po 12h a víc tak je to normální pruběh.

Když to nosí, tak ale ten kopec vypadá takto né vždy je tam těch padáku tolik, ale i ve všední den, pokud to nosí, někdo tam je.Stačí pruběžně sledovat vebovku na ten svah--jak to nosí, jsou tam vždy vyfocené padáky.

http://jezevcoviny.net/levyV.jpg
Decca
Kontaktovat uživatele:

#625 Příspěvek od Decca »

...Malej vrch nad Charvatcema. ...jednou sme to tam kostili tak, že sme nevěděli jak dolu. Přistání v polích "na držkovku" ...ale nerozbili sme to ani jeden, v létě to tam chci prozkoumat víc ještě směrem na Kozly...
pepin

#626 Příspěvek od pepin »

Decca píše:...Malej vrch nad Charvatcema. ...jednou sme to tam kostili tak, že sme nevěděli jak dolu. Přistání v polích "na držkovku" ...ale nerozbili sme to ani jeden, v létě to tam chci prozkoumat víc ještě směrem na Kozly...
,

na těch Kozlech jsme byli s Bossákem, mě ten vrch zase moc nenadchnul, je to na menší ero, ale hlavně se tam nedá moc kloudně zaparkovat ve vesnici, nebo spíš bych řekl, že ta vesnice na mě pusobila tak, že to auto opouštím už jednou pro vždy--přišel tam pak kluk, co parkoval na hlavní, aby na to auto z kopce viděl.
pepin

#627 Příspěvek od pepin »

Decca píše:http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/38169740.jpg

funguje to tam tak, že pokud je variábl, dopoledne to chodí od východu,fouká i od východu, přez poledne to lehne a odpoledne se muže--nemusí rozfoukat--nosit od sz--pokud je ještě stále termika--pokud vydrží celý den---ted se s tebou nedohaduji--ted ti oznamuji jak to tam chodí.

ptáci si mužou létat na jakékoli straně--ani si nevšimneš že začali kroužit na západním svahu, všimneš si jich až na východním páč pokud létáš--pokoušíš se i odpoledne o štěstí na východní, stojíš k nim zády tak dlouho, dokud ti nepřeletí přez hlavu--nebo cestou z východu nepotkají stoupák už za kopcem--po větru.

hlidal bych si jednu věc--občas se nahoře padáčkáři baví tím, jak se dole nějaký modelář pokouší létat v rotoru na závětrné straně--ano, na zemi má pocit, že vítr fouká proti němu.
pepin

#628 Příspěvek od pepin »

nechci se hádat tak jsem to raději ofotil z knížky.
SAM_1020.JPG
Decca
Kontaktovat uživatele:

#629 Příspěvek od Decca »

Hezký:-))) ...ovšem to je mi už dávno známá věc, vznik a působení stoupavých proudů na horských svazích:-))
Jsem za takové příspěvky rád, aspoň se nemusim trápit faktem, že se do Alp nedostanu:-)))
pepin

#630 Příspěvek od pepin »

Decca píše:Hezký:-))) ...ovšem to je mi už dávno známá věc, vznik a působení stoupavých proudů na horských svazích:-))
Jsem za takové příspěvky rád, aspoň se nemusim trápit faktem, že se do Alp nedostanu:-)))

tak ted teda nevím, má z toho tak trochu pocit, že jsi přesvědčený o tom, že na jiných svazích než třeba alpy to vše funguje na jiných základech.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“