Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)
Re: Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)
ahoj diky za rychlou odpověď, ale dělal sem to podle návodu na http://www.youtube.com/watch?v=PhmtN_22aFI část1 a pak podle 2 části, jediné co jsem udelal jinak je , že přepínač modulu sem schoval do krabičky po původním modulu a dírkou po bindovacim tlačítku můžu přepínat..ale to asi nemá vliv na nic:-)
takže jestli jsem to dobře pochopil přerušením hnědého drátku by měl display začít data ukazovat, ale nenastavim tam alarm ?ještě jednou díky michal
takže jestli jsem to dobře pochopil přerušením hnědého drátku by měl display začít data ukazovat, ale nenastavim tam alarm ?ještě jednou díky michal
misselin píše:ahoj diky za rychlou odpověď, ale dělal sem to podle návodu na http://www.youtube.com/watch?v=PhmtN_22aFI část1 a pak podle 2 části, jediné co jsem udelal jinak je , že přepínač modulu sem schoval do krabičky po původním modulu a dírkou po bindovacim tlačítku můžu přepínat..ale to asi nemá vliv na nic:-) takže jestli jsem to dobře pochopil přerušením hnědého drátku by měl display začít data ukazovat?
Ne. Jedná se o jinou situaci. V tom návodu Rimra, který zmiňuješ je totiž z hlediska tebou řešeného problému velmi podstatné to, že při těch úpravách na modulu ve videu (část 2) v čase od cca 04:10 z počátku dochází k přerušení dvou spojů na plošňáku modulu (Rx/Tx propoje z TTL úrovně na interní převodník RS232) což defacto odstaví interní převodník RS232 a RS232 piny Rx i Tx na Frsky modulu jsou tím datově neprůchodné. Rimr holt zřejmě předpokládal, že při této úpravě nikdo nebude požadovat, aby alespoň Tx pin RS232 na Frsky modulu byl funkční a tak v tom videu bez zmínky co to přerušení konkrétně způsobí prostě jen suše uvádí, že se to má přerušit a nic víc.
Takže ve tvém případě to bude chtít na plošňáku Frsky modulu DHT DIY znovu připojit Tx signál TTL úrovně na vstup interního RS232 převodníku viz červeně zvýrazněný propoj na přiloženém obrázku, který bys mohl zrealizovat třeba připájením drobného propojovacího kablíku na příslušné dva označené body. Jedním bodem (na obrázku ten horní) je Tx na TTL úrovni a druhým bodem (na obrázku ten dolní) je nožička čipu (třetí zleva v dolní řadě nožiček čipu) což je Tx vstup interního RS232 převodníku.
Teprve potom bude datově průchozí RS232 pin Tx na Frsky modulu viz další obrázek. V tomto případě ani nebude potřeba přerušovat ten hnědý vodič na připojovacím kabelu k FLD-02, protože interně na plošňáku Frsky modulu DHT DIY zůstane Rx z té dřívější úpravy dle Rimrova videa přerušeno tj. na tom kabelu k FLD-02 i na tom konektoru, který se připojuje k Frsky modulu to klidně může zůstat připojeno tak jak to je.
díky moc doufám že se k tomu brzo dostanu a dam vědět jak to dopadlo:-)
Já žasnu nad Drondysovým záběrem a precizností odpovědí. Doufám že tě tu platěj, nebo by ti tu měli zřídit "Donate" tlačítko 
Ano, to přerušování cest má vážné nedostatky, je to sice funkční, ale ....
přerušovat TX modulu je zbytečné a RX by si zasloužil nějaký 2k2 rezistor, aby se zachovala i původní funkčnost RS232 konektoru.
Ano, to přerušování cest má vážné nedostatky, je to sice funkční, ale ....
přerušovat TX modulu je zbytečné a RX by si zasloužil nějaký 2k2 rezistor, aby se zachovala i původní funkčnost RS232 konektoru.
www.opentx.cz
mhotar píše:Já žasnu nad Drondysovým záběrem a precizností odpovědí. Doufám že tě tu platěj, nebo by ti tu měli zřídit "Donate" tlačítko...
Provozovatel serveru mě neplatí. Když mohu tak poradím a nic za to nechci. Pokud někomu mé rady pomohou tak to může tzv. "poslat dál" tedy poradit zas někomu jinému a pokud chce tak může případně podpořit tento server a tím i zdejší komunitu obecně a k tomu zde existuje "Donate" tlačítko v levé části stránek.
Připojení DHT k telemetrii uvnitř T9 + přidání Bluetooth
Ahoj, děkuji za nakopnutí odpověďmi nahoře. Díky nim se mi podařilo připojit k teletrii, kterou mám dle Rimra ještě navíc i Bluetooth. Pak lze ty hodnoty vidět v mobilu, sledovat letadlo na mapě apod. trochu jsem se toho bál, ale po chvíli zkoušení se to rozjelo.
Pro ty co by to chtěli také a nechtěli se s tím trápit přikládám pár fotek. Nejprve je třeba napájet ten drátek viz. diskuze nahoře.
Pak k DHT připojíte convertor toho signálu, koupíte na HK.
K němu pak obyč Blutooth modul . já mám nějaký JY-MCU ver 1.4 (všude píšou, že si k tomu máte koupit programátor, nicméně ten jsem nerozjel, přesto to chodí bez nastavování. PIN byl : 1234, zařízení se hlásí jako "linvor"
Zapojení těchto dvou věcí viz. obrázky:
Kdyby to zapojení nebylo jasné dopošlu více obrázků.
Jedniá věc na co myslet a na obrázku možná není jasné:
+5V berete s DHT a je zapojené přímo do bluetooth vysílače. z něj jsem vzal ještě to napájení zpět do konvertoru.
Děkuji všem shora za pomoc.
Pro ty co by to chtěli také a nechtěli se s tím trápit přikládám pár fotek. Nejprve je třeba napájet ten drátek viz. diskuze nahoře.
Pak k DHT připojíte convertor toho signálu, koupíte na HK.
K němu pak obyč Blutooth modul . já mám nějaký JY-MCU ver 1.4 (všude píšou, že si k tomu máte koupit programátor, nicméně ten jsem nerozjel, přesto to chodí bez nastavování. PIN byl : 1234, zařízení se hlásí jako "linvor"
Zapojení těchto dvou věcí viz. obrázky:
Kdyby to zapojení nebylo jasné dopošlu více obrázků.
Jedniá věc na co myslet a na obrázku možná není jasné:
+5V berete s DHT a je zapojené přímo do bluetooth vysílače. z něj jsem vzal ještě to napájení zpět do konvertoru.
Děkuji všem shora za pomoc.
Re: Připojení DHT k telemetrii uvnitř T9 + přidání Bluetooth
pastor píše:Ahoj, děkuji za nakopnutí odpověďmi nahoře. Díky nim se mi podařilo připojit k teletrii, kterou mám dle Rimra ještě navíc i Bluetooth. Pak lze ty hodnoty vidět v mobilu, sledovat letadlo na mapě apod. trochu jsem se toho bál, ale po chvíli zkoušení se to rozjelo...
No vida skvělá práce. Gratuluji ke zprovoznění i s tím Bluetooth.
Nicméně ten Bluetooth modul se dá přece koupit se sériovou linkou na úrovni TTL viz tento odkaz a není potřeba ten convertor. Tx pin Bluetooth modulu stačí připojit přímo na Tx s úrovní TTL v DHT. Rx ponechat nezapojeno a +5V a GND na piny DHT a šlapalo by to i bez toho externího převodníku, který nazýváš convertorem.
Pokud by chtěl misselin mít všechno tj. jak telemetrii v Tunigy 9X, tak výstup Tx DHT pro FLD-02 a taktéž i připojený Bluetooth modul tak to může mít a ten tebou zmíněný covertor navíc by taktéž nepotřeboval. Stačilo by použít tu propojku Tx uvnitř DHT jak už jsem zmínil a jako jsi to uvedl na prvním obrázku a navíc k tomu ještě připojit to samé Tx uvnitř DHT k Tx Bluetooth modulu s TTL sériovou linkou a samozřejmě rozdvojit i vývody na DHT +5V a GND pro FLD-02 a Bluetooth modul.
I kdyby šlo o Bluetooth modul se sériovou linkou RS232 jako je třeba viz tento odkaz tak by stejně nebyl potřeba ten externí převodník (convertor), protože v takovém případě by zas stačilo Tx toho Bluetooth modulu připojit na výstupní Tx na DHT pinu vedle pinu +5V.

- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Ahojda!
Svojí vysílačku mám už docela "potuněnou"
:
- 16 kanálu
- FrSky + Turnigy modul
- Zobrazování telemetrie na display
- Úprava podsvícení displaye
- Hlasový modul
- Vyveden simulátor
- OpenTX
- Možnost vypnutí Turnigy modulu
- USBasp je zabudován ve vysílači.
- Do strany vysílače jsou vyvedeny 2 diody - modrá a červená - modrá značí napájení USBapsu a červená flashování.
- Taktéž je vyveden micro USB konektor na flashování. (Stačí připojit USB - microUSB kabel k počítači a už flashuji)
- Li-Pol
...
No dobrý, vysílačka funguje už téměř dva roky bez jediného výpadku a jediného problému, mluví a jsem spokojen /skoro/.
1) Docela dost mi chybí tahové potenciometry na klapky u větroňů...
2) Na našem klubovém letišti když kolegové vidí jak je to zbastlené (ale 100% funkční) mají občas nějaké narážky.
3) Už není místo na přidání zesilovače zvuku z hlasového modulu.
A někdy není hlas slyšet.
Takže když jsem našel TOTO, začal jsem si pohrávat s myšlenkou že by to třeba mohlo fungovat.
Výhod by bylo spousta:
1) Měl bych tahové potenciometry
2) Krásný čistý design s přesně rozvrženým místem a žádné bastlení!
3) Spousta dalšího místa pro případné budoucí úpravy.
No a tak jsem poprosil autora jestli by mi nemohl poslat SketchUp soubor. Autor ho uložil do 3D Warehousu a tím pádem mám možnost tento projekt dotáhnout do konce!
Z toho vyplívá pár žádostí o pomoc a radu na Vás kolegy s Turnigy 9x
1) Jelikož mám T9X zavřenou v pultu a rozebrání jde docela těžce, nemáte někdo možnost změřit všechny řídící desky ve vysílačce a přesně napsat rozměry + rozmístění šroubků? Případně nemáte nějaké schéma?
2) Z čeho to vyrobit? Plast/Hliník?
3) Někdo v diskuzi na RcPortál psal že by mohl být problém s pojištěním kvůli nepoužívání "originální" vysílačky, Drondys ty to máš docela zmáklé, mohl by to být problém?
No, jsem tu jediný blázen kdo by do toho šel nebo by do toho šel někdo se mnou?!
Dík za přečtení
Svojí vysílačku mám už docela "potuněnou"
- 16 kanálu
- FrSky + Turnigy modul
- Zobrazování telemetrie na display
- Úprava podsvícení displaye
- Hlasový modul
- Vyveden simulátor
- OpenTX
- Možnost vypnutí Turnigy modulu
- USBasp je zabudován ve vysílači.
- Do strany vysílače jsou vyvedeny 2 diody - modrá a červená - modrá značí napájení USBapsu a červená flashování.
- Taktéž je vyveden micro USB konektor na flashování. (Stačí připojit USB - microUSB kabel k počítači a už flashuji)
- Li-Pol
...
No dobrý, vysílačka funguje už téměř dva roky bez jediného výpadku a jediného problému, mluví a jsem spokojen /skoro/.
1) Docela dost mi chybí tahové potenciometry na klapky u větroňů...
2) Na našem klubovém letišti když kolegové vidí jak je to zbastlené (ale 100% funkční) mají občas nějaké narážky.
3) Už není místo na přidání zesilovače zvuku z hlasového modulu.
Takže když jsem našel TOTO, začal jsem si pohrávat s myšlenkou že by to třeba mohlo fungovat.
1) Měl bych tahové potenciometry
2) Krásný čistý design s přesně rozvrženým místem a žádné bastlení!
3) Spousta dalšího místa pro případné budoucí úpravy.
No a tak jsem poprosil autora jestli by mi nemohl poslat SketchUp soubor. Autor ho uložil do 3D Warehousu a tím pádem mám možnost tento projekt dotáhnout do konce!
Z toho vyplívá pár žádostí o pomoc a radu na Vás kolegy s Turnigy 9x
1) Jelikož mám T9X zavřenou v pultu a rozebrání jde docela těžce, nemáte někdo možnost změřit všechny řídící desky ve vysílačce a přesně napsat rozměry + rozmístění šroubků? Případně nemáte nějaké schéma?
2) Z čeho to vyrobit? Plast/Hliník?
3) Někdo v diskuzi na RcPortál psal že by mohl být problém s pojištěním kvůli nepoužívání "originální" vysílačky, Drondys ty to máš docela zmáklé, mohl by to být problém?
No, jsem tu jediný blázen kdo by do toho šel nebo by do toho šel někdo se mnou?!
Dík za přečtení
Ancistrus01 píše:Někdo v diskuzi na RcPortál psal že by mohl být problém s pojištěním kvůli nepoužívání "originální" vysílačky, Drondys ty to máš docela zmáklé, mohl by to být problém?
Z hlediska obecně závazných předpisů mě v tomto ohledu napadá pouze možný konflikt ve vztahu k omezení modifikace pro vysílací zařízení a tím je u T9X jen samotný výměnný vysílací modul, do kterého by nemělo být nijak zasahováno ani mechanicky ani elektronicky.
Samotné tělo T9X s veškerou elektronikou mimo vysílací modul je v podstatě pouhým generátorem PPM signálu a nikoli vysílacím zařízením a tudíž se na něj omezení předpisů ČTÚ ve vztahu k modifikacím pro vysílací zařízení nevztahují. Ostatně T9X se prodává i ve verzi zcela bez vysílacího modulu což jen dokazuje její nezávislot, na jednom konkrétním vysílacím modulu. V tomto ohledu to lze považovat za jistou míru volnosti ve smyslu možnosti postavit si vlastní generátor PPM signálu pro použitý výměnný vysílací modul podobně jako u modelu, který je také možnost si postavit vlastní bez potřeby mít k tomu nějakou certifikaci.
Výměnný vysílací modul jako takový je použitelný i v jiným RC soupravách případně i ve vlastních zařízeních, které budou plnit roli generátoru PPM signálu a tím je nezávislý na T9X.
Z hlediska obecně závazných předpisů ČTÚ je výměnný vysílací modul jako takový v podstatě nedotknutelný tj. nesmí být modifikován ani mechanicky ani elektronicky. Taktéž anténa smí být použita jen ta co je s vysílacím modulem buď přímo dodána nebo kterou výrobce modulu vysloveně doporučuje. Provozování modifikovaného vysílacího modulu ať už bude modifikace mechanická nebo elektronická případně provozování s jinou než výrobcem dodanou či přímo doporučenou anténou může být považováno za porušení obecně závazných předpisů ČTÚ.
Provozování v rozporu s obecně závaznými předpisy ČTÚ může vést k pokutě od ČTÚ a je otázkou na příslušnou pojišťovnu zda by to mohlo být důvodem i na neplnění v případě škody. Na podmínky ohledně pojištění vůči škodám způsobeným provozem RC modelů ve vztahu k použité RC soupravě se budeš muset poptat u příslušné pojišťovny.
T9X + OpenTX: uzamknutie tlačidiel
Je možné v OpenTX uzamknutie tlačidiel vysielača (aby nedošlo k nechcenému stlačeniu a zmene nastavenia počas riadenia modelu) ?
Ďakujem
Ďakujem
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Drondys píše:Z hlediska obecně závazných předpisů mě v tomto ohledu napadá pouze možný konflikt ve vztahu k omezení modifikace pro vysílací zařízení a tím je u T9X jen samotný výměnný vysílací modul, do kterého by nemělo být nijak zasahováno ani mechanicky ani elektronicky. ...
Super díky! Teďka ještě sehnat ty rozměry a hurá do toho
-
anastazius
je to dobrý nápad. já bych to také zkusil. když jsem viděl na videu jak pouzdro na vysilač za 39 000,- kč frezujou z jednoho kusu duralu tak bych z mechaniky neměl obavu.
elektroniku si představuji
deska 9XR, nebo pokud by se dala koupit deska z Taranis
vysilací modul XJT, nebo 2 DJT
displej podle desky
ovladače z náhradních dílů pro frsky
nevím jaký je rozdíl mezi 9XR a Taranis. v ceně dvojnásobný v užívání?
je to dobrý nápad. já bych to také zkusil. když jsem viděl na videu jak pouzdro na vysilač za 39 000,- kč frezujou z jednoho kusu duralu tak bych z mechaniky neměl obavu.
displej podle desky
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
anastazius píše:No, jsem tu jediný blázen kdo by do toho šel nebo by do toho šel někdo se mnou?!
displej podle desky
Vysílací modul si představuji trochu jinak:
vysílací modul Frsky XJT + Jeti (na velké moduly)
Přepínače a posuvné poťáky bych koupil samostatně např. v GME.
Frézovat z duralu by vyšlo pěkně draho...
-
anastazius
Frezovana krabice tak jak ji dělá jeti určitě vyjde draho. Pro pultovku by šel udělat svarenec a ten pak opracovat.u desky procesoru je rozhodující dostupnost. Bez problému by sla pouzit pro 9xr.deska z taranis by byla lepší, nevím zda jde koupit. Přepínače a potenciometry není problem.otazka je zda koupit kniply 9xr, nebo taranis a nebo je vyrobit duralove.
Vysílaci modul takovy, aby fungoval se základovou deskou. V pripde nedostupnosti desky taranis je otázka zda je tak dobra, aby se vyplatilo dělat kopii
Vysílaci modul takovy, aby fungoval se základovou deskou. V pripde nedostupnosti desky taranis je otázka zda je tak dobra, aby se vyplatilo dělat kopii
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
anastazius píše:Frezovana krabice tak jak ji dělá jeti určitě vyjde draho. Pro pultovku by šel udělat svarenec a ten pak opracovat.u desky procesoru je rozhodující dostupnost. Bez problému by sla pouzit pro 9xr.deska z taranis by byla lepší, nevím zda jde koupit. Přepínače a potenciometry není problem.otazka je zda koupit kniply 9xr, nebo taranis a nebo je vyrobit duralove.
Souhlas, každopádně moje deska z obyčejné T9X podporuje hlasový modul, a 16 kanálů, takže v tom bych problém neviděl...
Stačí tam nahrát Open9x a hurá!