TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Decca
Kontaktovat uživatele:

Re: TERMIKA - fígle

#631 Příspěvek od Decca »

....jablka a kokosové ořechy dozrávají díky v podstatě stejnému principu a přesto tu žádné kokosové palmy nemáme...;-)
pepin

#632 Příspěvek od pepin »

Decca píše:....jablka a kokosové ořechy dozrávají díky v podstatě stejnému principu a přesto tu žádné kokosové palmy nemáme...;-)

to byla myslím hezká tečka za tou zbytečnou debatou :D
Decca
Kontaktovat uživatele:

#633 Příspěvek od Decca »

...o tomhle je lepčí debatovat v hospodě...:-)
JMalik

#634 Příspěvek od JMalik »

Decca píše:..........Závětrnou termiku si nechávám pro dobrodružné chvilky... ...

Dnes je to v paraglidingu a závěsném létání právě o těch rotorech (a velkých skupinách vyčkávajících ve stoupáku před otevřením okna). Kdo na to létá, vyhrává závody. Kdo na to morálně nemá, nemá šanci vítězit. Na glidu jsem skončil, jak se to začalo létat takhle. Na to jsem už v padesáti neměl morál. :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#635 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
Decca píše:..........Závětrnou termiku si nechávám pro dobrodružné chvilky... ...

Dnes je to v paraglidingu a závěsném létání právě o těch rotorech (a velkých skupinách vyčkávajících ve stoupáku před otevřením okna). Kdo na to létá, vyhrává závody. Kdo na to morálně nemá, nemá šanci vítězit. Na glidu jsem skončil, jak se to začalo létat takhle. Na to jsem už v padesáti neměl morál. :wink:

a než se to začalo létat v těch rotorech, tak si vítězil?

nemusíš odpovídat, zeptám se Škrabánka, jestli zná nějakého Malíka

popravdě nechápu proč se vždy vytáhne nějaký extrém. v zájmovém létání do toho u nás v čechách nikdo nepujde--páč pokud to nevyjde, tak si vyšlápnout znovu kopec určitě nikoho příliš motivovat nebude, zvlášt když většina létá na béčkách s opletem, takže relativně hodný padáky, ale zase na ukor výkonu.

a modelář? s V2kou nebo nějakým hadrákem to hodíš za svah tak maximálně téměř v bezvětří ,ale co ti to řeší když musíš jít s bublinou od svahu po větru a teprve potom bys moooožná mohl doletět zpět na návětrnou stranu do bubliny před svahem, tak to mi teda vysvětlete , proč bych si raději neměl počkat na tu bublinu před svahem--na návětrné straně--to jsou takový krávoviny :roll: a nějaký kompozit za X tisíc tam nehodí nikdo.ach jo, ach jo a ted tu o červený karkulce.

s tímto přístupem bych chtěl houbařit--zbaštit každou houbu co najdu a čekat jestli byla jedlá nebo ne--páč atlas hub je přece pro blby, co se neumí sžít s přírodou a číst v ní dlouhodobým pozorováním :roll:
JMalik

#636 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:

Ne.
Ale z dnešního pohledu si myslím, že jsem to létal docela dost slušně. Když se tady jenom diskutovalo o tandemovém létání, tak jsem to létal s dětmi na "véčkách" bez rozpěrek. Když se to začalo létat komerčně, tak mě to přešlo po vývozech pár vepřoidních typů, protože ty síly v řízení jsou značné a sehnat na každý start nové, hezké, perspektivní padesátikilové děvče není jednoduché :wink:
Je to jako s tou termikou. Můžeš to létat na jistotu, ale nepřijde ta radost, že jsi pobil ostatní :wink:
Mám z toho hodně dobrých zážitků a málo těch špatných.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#637 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pepin píše:

Ne.
Ale z dnešního pohledu si myslím, že jsem to létal docela dost slušně. Když se tady jenom diskutovalo o tandemovém létání, tak jsem to létal s dětmi na "véčkách" bez rozpěrek. Když se to začalo létat komerčně, tak mě to přešlo po vývozech pár vepřoidních typů, protože ty síly v řízení jsou značné a sehnat na každý start nové, hezké, perspektivní padesátikilové děvče není jednoduché :wink:
Je to jako s tou termikou. Můžeš to létat na jistotu, ale nepřijde ta radost, že jsi pobil ostatní :wink:
Mám z toho hodně dobrých zážitků a málo těch špatných.

takže co tím chtěl básník říci?--létal jsem to zájmově než se začalo závodně létat za svah do rotoru--páč jsem nezávodil, tak jsem se hodnotil podle svého subjektivního pocitu za dobrého ba špičkového pilota , když ale začali někteří startovat i za svah, tak jsem prozřel a tento koníček opustil--pak už mě to nemotivalo, nechci být jeden z mnoha.
pepin

#638 Příspěvek od pepin »

toto téma začalo v roce 2008 to bylo v době, kdy jsem se o to začal trošku víc zajímat--nakoupil nějaké knížky, něco sem z nich přepsal, aby to pomohlo alespon těm, co je nemají, ale trochu je to zajímá, dnes jsem se do tohoto tématu zapojil pouze z duvodu, že s některými věcmi si nejsem sám schopný poradit--vyčítání informací z grafu-- výsledek---popsaných mraky dalších stránek přepisováním knížek--

na muj dotaz jak to z těch grafu vyčíst--nic, žádná odpověd od nikoho

na dotaz--doporučte nějaký pochopitelný graf na určitých stránkách--odpověd--je toho mraky

nemohu si pomoct, ale určitý obrázek jsem si o urovni odborných znalostí všech diskutujících už udělal.

samozřejmě je i možnost, že se o ty své znalosti nechce nikdo podělit s níkým ostatním--třeba zvlášt né s Pepinem, to je také možné.
JMalik

#639 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:takže co tím chtěl básník říci?--létal jsem to zájmově než se začalo závodně létat za svah do rotoru--páč jsem nezávodil, tak jsem se hodnotil podle svého subjektivního pocitu za dobrého ba špičkového pilota , když ale začali někteří startovat i za svah, tak jsem prozřel a tento koníček opustil--pak už mě to nemotivalo, nechci být jeden z mnoha.

Asi takhle.
Dělal jsem před tím parašutismus (závodně) proto, abych mohl skákat RW (pokud jsi neměl tenkrát výsledky na soutěžích, nedostal jsi se k tomu).
Za cca 15 roků téhle činnosti jsem měl minimum zranění. Manželka byla v reprezentaci a když jsme si pořídili mrňavce, tak jsme oba opustili sport na téhle úrovni, protože to nešlo časově zvládnout. Oba jsme začali létat na glidu. U nás, v Alpách, na zajímavých a náročných terénech. Létal jsem to jako relax, hobby, ne soutěžně. Jeden čas jsem uvažoval, že bych to zase zkusil závodně. To už se to létalo v tom davu před otevřením okna a hlavně na závětrné rotory. Tam do toho musíš chodit s tím, že to máš tak trochu v p.či a nesmíš příliš lpět na životě.
Na to už jsem byl posera.
JMalik

#640 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:...na muj dotaz jak to z těch grafu vyčíst--nic, žádná odpověd od nikoho

Na ten Tvůj dotaz ohledně grafu vlhkosti vzduchu s možným vyhodnocením na termický interval Ti sděluji, že to máš z pozemní stanice, krásně tam odečteš jak se mění nasycení v průběhu dne ( s nahřátím sluncem v odpoledních hodinách a kondenzací ráno a na noc), je to dobré pro ten agropodnik, ale pro další posouzení termické situace je to nepoužitelné. Musel by jsi mít k dispozici data "výstupu" a kdyby jsi je sem dal, tak já je nedokážu vyhodnotit :wink:
pepin

#641 Příspěvek od pepin »

[/quote]
Na ten Tvůj dotaz ohledně grafu vlhkosti vzduchu s možným vyhodnocením na termický interval Ti sděluji, že to máš z pozemní stanice, krásně tam odečteš jak se mění nasycení v průběhu dne ( s nahřátím sluncem v odpoledních hodinách a kondenzací ráno a na noc), je to dobré pro ten agropodnik, ale pro další posouzení termické situace je to nepoužitelné. Musel by jsi mít k dispozici data "výstupu" a kdyby jsi je sem dal, tak já je nedokážu vyhodnotit :wink:[/quote]
-------------------------------------------------------------

dík--jde tam teda o to, že pro zemědělce je zajímavá pouze vlhkost u země?--ted jak jsi mi to napsal, tak mi to takto secvaklo--tu vlhkost nechám teda plavat a pořeším to až s někým na Rané.ten tlak mi vcelku jasný je--samozřejmě ne uplně v souvislosti s postupující frontou, to je ale vše v těch knížkách--jen si to nejsem zatím schopný uložit a srovnat v hlavě--ještě si to chci párkrát přečíst znovu a znovu a pak si to rozdělit na odstavce, kde si ty knižní informace budu okamžitě porovnávat v těch grafech--těžko ale hledat v grafu studenou frontu, když přechází teplá,ted je navíc to roční období na nějaké hledání změn né zrovna ideální--
ale to jako modelář určitě hned řešit nemusim--stejně to vždy porovnám přímo s předpovědí termiky,--časem v tom snad uvidím určitou pravidelnou souvislost.
zatím v pohodě vystačím s tím, že pokud je špatné počasí a začne pomalu stoupat tlak během několika dnu, tak se schyluje k lepšímu počasí vhodnému pro vývoj termiky-na Windguru si to mohu porovnat s předpovědí
určitě nebudu porovnávat tlak, pokud bude venku pršet, to už vím, že v dešti se létat moc dobře nedá.v té knížce to bohužel není psáno jako zjednodušené desatero, ale stylem --znamená to toto, ale pokud se stane něco jiného, muže to znamenat něco uplně jiného--já se ted potřebuji pohybovat pouze na urovni--v zimě je většinou mráz a v létě je většinou vedro--né, že jednou za 100 let muže padat sníh i v létě.
jde to pomalu, ale když si vzpomenu jak jsem začínal a dnes za mnou chodí padáčkáři--Pepine, jak dnes bude? asi se v tom zase uplně zásadně neplácám--ale jen pro ten daný den, mužu říct--pokud bude dnes studená noc, bude to zítra také dobré, ale nedokážu tvrdit, že dnes bude studená noc, na to potřebuju ty tabulky, páč z windguru jen vyčtu, jestli bude druhý den zataženo, nebo ne, což je málo, dost se dá odhadnout z té norské mapy. Chtěl bych začít jezdit občas sám za létáním na jiné svahy- -třeba jak plánuji to Slovensko ale jet někam stylem až dorazim, tak uvidím je pro mě docela přepych co si nemohu dovolit--po pravdě už loni jsem začal přemýšlet o tom, jestli než 2 víkendy na Rané by nestálo za to, zblbnout ještě třeba další 3 lidi, v noci sednout do auta a ráno létat v Alpách.Zatím jezdím s partou, ale vzhledem k tomu, že je to dlouhodobě dopředu plánovaná akce jede se i když se ví, že tam momentálně sněží.

Chtěl bych do toho proniknout trošku víc do hloubky a rozhodně z toho mám dobrý pocit, že ještě než odstartuji vím, co se bude dít--respektive mi už hrozně vadí, proč se nic neděje, když by se podle mého dít mělo--v předpovědi termika--ale kde nic, tu nic,pak přijedu večer domu a tady se dočtu, ják to někdo točil u Berouna, zatím co já se plácal na Rané--přitom stačilo jet z Rané domu přez beroun a tam polétat--to ale nejde bez těch grafu s okamžitým vývojem.

potřeboval bych hlavně ukázat jak pracovat s tou mapou postupující fronty--kde začíná, kde končí, jestli to sledovat jen nad evropou, nebo už když se někde vytvořila--ted to je pro mě chaoz a nevím čeho se chytit.

nepotřebuji své znalosti dotáhnout do fáze, kdy se budu dohadovat o vývoji počasí s Dvořákem ,ale myslím, že něco málo bych ještě pobral a zužitkoval
z dravcu ve vzduchu ale nic vyčítat nechci--nevadí mi když se přidá a je hodnej, honit ho po poli jako lovec blesku ale nemíním.

.
pepin

#642 Příspěvek od pepin »

tak sláva, už jsem doma, studenou už od teplý rozpoznám,celý problém spočíval v tom, že bud jsem vnímal mapu--čučel na klikyháky, nebo zase jen četl co bych měl na té mapě vidět, ale nekoukal na mapu--nezvládnul jsem tyto dvě činnosti současně :D

trojuhelníky teplá, boule studená, pod uhlem a zakřivením se dá odhadnout i směry větru--což je ale zbytečné, to si už najdu pro tu určitou oblast, jen z toho vyčtu, jestli bude spíš zesilovat, nebo zeslabovat,rovnou z toho i logicky vyplívá výše a níže.
nechápu proč mi to tady nikdo nevysvětlil, nic zase tak moc složitého na tom není--teda poznat kde je jaká a jak se to pozná.nejvíc mi v tom pomohlo postupné grafické znázornění ve 4 krocích jak ta fronta postupuje ,rovnou to i jasně vysvětlilo co je níže a co výše, já to věděl že to musí mít logiku, jen to pochopit, myslím, že kdybych sem ty 4 obrázky dal a popsal co který znamená, tak to musí být většině naprosto jasné, třeba z toho nic hned nevyčtou, ale kde je co se dá opravdu naprosto bez problému pochopit a vysvětlit, takže o tom proč mi to tu nikdo nevysvětlil už nemám nejmenší pochybnosti, přitom stačilo jen napsat--hele Pepine, fakt nevíme, jsou to pro nás klikyháky jako pro tebe.

my tydle problémy řešíme kilowatama

letos si zkusím ty své zjednodušené předpovědi porovnávat v paxi, pokud to bude nějak použitelné, asi to zkusím dát nějak dohromady, s někým zodpovědným bych to ještě probral , pokud uzná třeba admin že je to vhodné, mohlo by se to tady někde pověsit jako základní vodítko jak na to, vím že je toho všude spousta, ale sepsali to chytrý lidi a těch informací je tam až příliš mnoho.

zabývat se třeba termikou v zimě je podle mě uplně zbytečné--ledva bude trošku slušně, stejně se bude každý snažit jít si zalétat, at je termika nebo ne, stačí že nesněží a nemrzne--na to stačí mít jen oči a vystrčit ruku z okna.
LittleFalco

#643 Příspěvek od LittleFalco »

pepin píše:toto téma začalo v roce 2008 to bylo v době, kdy jsem se o to začal trošku víc zajímat--nakoupil nějaké knížky, něco sem z nich přepsal, aby to pomohlo alespon těm, co je nemají, ale trochu je to zajímá, dnes jsem se do tohoto tématu zapojil pouze z duvodu, že s některými věcmi si nejsem sám schopný poradit--vyčítání informací z grafu-- výsledek---popsaných mraky dalších stránek přepisováním knížek--

na dotaz--doporučte nějaký pochopitelný graf na určitých stránkách--odpověd--je toho mraky

nemohu si pomoct, ale určitý obrázek jsem si o urovni odborných znalostí všech diskutujících už udělal.

samozřejmě je i možnost, že se o ty své znalosti nechce nikdo podělit s níkým ostatním--třeba zvlášt né s Pepinem, to je také možné.

Termika, vyssi skola plachteni. Autor Petr Dvorak. Str. 140-148. Projdi si to a jestli mas dotaz na nejakou konkretni nejasnost, zeptej se. Ale musis se snazit sam, neminim sem opisovat ucebnice. Je to tam popsane tak, ze jsem to pochopil i ja :)
Dobry je http://flymet.meteopress.cz/, tam to mas hned na lopate a nemusis vycitat nic.
Zpátky doma, v kopcích :-)
pepin

#644 Příspěvek od pepin »

LittleFalco píše:
pepin píše:toto téma začalo v roce 2008 to bylo v době, kdy jsem se o to začal trošku víc zajímat--nakoupil nějaké knížky, něco sem z nich přepsal, aby to pomohlo alespon těm, co je nemají, ale trochu je to zajímá, dnes jsem se do tohoto tématu zapojil pouze z duvodu, že s některými věcmi si nejsem sám schopný poradit--vyčítání informací z grafu-- výsledek---popsaných mraky dalších stránek přepisováním knížek--

Termika, vyssi skola plachteni. Autor Petr Dvorak. Str. 140-148. Projdi si to a jestli mas dotaz na nejakou konkretni nejasnost, zeptej se. Ale musis se snazit sam, neminim sem opisovat ucebnice. Je to tam popsane tak, ze jsem to pochopil i ja :)
Dobry je http://flymet.meteopress.cz/, tam to mas hned na lopate a nemusis vycitat nic.

dám sem ted předpověd a za ní hned odkaz na synoptickou situaci--na barevný mapě, líp se v ní orientuji--popíšu co tam vidím a dáme pak dohromady co bych měl vidět správně, případně v čem jdu uplně mimo.Díky moc
LittleFalco

#645 Příspěvek od LittleFalco »

A nechces nekdy zajit do hospody?? Ja uz z tech prispevku zacinam mit zanet slach :?
Zpátky doma, v kopcích :-)
Odpovědět

Zpět na „Větroně“