Protos 500

Vrtulníky do velikosti 500.
Zamčeno
Zpráva
Autor
oskar 007
Kontaktovat uživatele:

#631 Příspěvek od oskar 007 »

Ty jsi spadnul a používáš to samí listí co absolvovalo ranku?

Ano, přesně tak. Mám vysekaný heliport a zbytek je cca půlmetrová tráva. Takže když do toho řachnu tak je to skoro jak do bavlnky. A nemyslím si ,že je nutnost házet každé listy do koše po pádu ,když na nich není známka vady. Kdyby to byly nějaké sklolamináty z HK tak budiš ale, SABY jen tak pro nic za nic?
www.hrabanek-sroubky.cz
[img]http://alefnula.wz.cz/modely/rcmania/rcheliholics.png[/img]
OPR
Kontaktovat uživatele:

#632 Příspěvek od OPR »

No to záleží na posouzení dotyčně situace - zda listy znova osadit nebo ne a pořídit nové. Jen je doopravdy PEČLIVĚ zkontroluj i na krut v ruce. Tvůj rozdvojenej rotorovej disk může způsobovat hafo věcí a listy mohou být POUZE jedním z nich.

psena

Já taky odlítal na jedno lupení poměrně dvě "slušný" ranky a lupena byli po DŮKLADNÉ kontrole v pořádku.......... ale pak přišlo jen takový nepatrný škrtnutí při přistání kdy jsem dosed do nerovnosti a do poslední chvíle jsem držel vrtulník s dotáčejícím se rotororem jen přez cykliku v rovině ...... pak už se potřebnej tah k udržení z rotoru vytratil a já vrtulník převrhl ...... následovalo jen lehké škrtnutí a z listů lítaly sračky... zůstal jsem na to čučet jak puk.... ..... prostě je to o povaze pádu a drobet snad i o štěstí :D
Howking
Kontaktovat uživatele:

#633 Příspěvek od Howking »

Takže pánové tuning.
Stále jsem se odhodlával a nakonec jsem to udělal - řekl jsem si ale co - když to zvrtám, koupím nové gripy listů - cesta zpět vždy je.
Obrázek
Odebral jsem ty kroužky z pod kuláků gripů - ty výstupky na gripech (potřebné pro ložiska pádlového mechanismu, ale u bezpádla zbytečné a doplněné těmi kroužky aby měl kulák dostatečnou podstavu v dotyku s gripem) jsem pečlivě upiloval.
Toto, zdálo by se nepatrné zkrácení páky gripů, mělo za následek, že nyní lze v pohodě nastavit ±11° kolektiv a ±9° klonění a klopení, aníž by to naráželo na mechanické limity.
Stačilo to - kdyby to nestačilo, tak jsem měl ještě v záloze podložit 0.5 mm podložkou kuláky v kříži desky cykliky. (tedy pokud někdo chce radikálnější úhly, může)
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
krtek2k

#634 Příspěvek od krtek2k »

napiš corradovi do MSh, že to má blbě, že už jsi to za něj vyřešil, co to psát sem nám blbejm ovcím
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Howking
Kontaktovat uživatele:

#635 Příspěvek od Howking »

krtek2k píše:napiš corradovi do MSh, že to má blbě, že už jsi to za něj vyřešil, co to psát sem nám blbejm ovcím

:-D Už jsem mu jednou napsal - zatím nereaguje, tudíž pomohu aspoň pár blbejm ovcím, když už na to Corrado Katanyi kašle :-D
youtube.com/heyingosl
hOOrNeT

#636 Příspěvek od hOOrNeT »

Zdarek,

nedávno jsem tu řešil tu vůli v servech s9650 futaba. Rozdělal jsem serva a zjistil jsem, že horní (radiální) ložisko uložení výstupní hřídele má dost vůle. Dále mě překvapilo, že i samotné ložisko bylo uložené s vůlí. Čekal bych zde přesné uložení, nebo uložení s mírným přesahem, aby se muselo pořádně zamáčknout/nalisovat do krabičky serva. Ložisko jsem tedy do krabičky vlepil, vůle se zmenšili ale jsou tam pořád, tak koupím nová ložiska. Tobex je má. Jsou to 6x10x2,5. Třeba tahle informace někomu pomůže. Co mě překvapilo je, že serva mají naběháno lehce přes 10 hodin provozu v protosovi. Zdá se mi to celkem málo. Nadruhou stranu se tahle životnost od takhle miniaturních ložisek dala čekat. Máte někdo podobné zkušenosti?

A teď z jiného soudku. Mám vůle v cyklice. Né v té horní části - kulovém ložisku, ale v části dolní, kde je radiální ložisko. Vznikla mi tam axiální vůle - tedy horní díl cykliky má vůči spodnímu vůli. Tahle vůle se mi samozřejmě převádí do celého cyklického řízení, včetně úhlů náběhu rotor. listů. Nějaký nápad, jak cykliku opravit - vymezit tu vůli? Je cyklika nějak rozebíratelná? Tedy kromě kladiva. Kupovat novou cykliku za 1200Kč se mi zatím nechce. Za každou radu budu vděčný. Díky

hOOrNeT
Howking
Kontaktovat uživatele:

#637 Příspěvek od Howking »

hOOrNeT píše:Mám vůle v cyklice. Né v té horní části - kulovém ložisku, ale v části dolní, kde je radiální ložisko. Vznikla mi tam axiální vůle - tedy horní díl cykliky má vůči spodnímu vůli.

Tu vůli tam mám taky a mám na Protosovi nalítáno cca 5 hodin. Vím že tam nebyla, neboť jsem součástku jako novou kobtroloval protože v Rexivi jsem tu vůli taky měl a bylo mi řečeno, že je to normální, že si to za letu v otáčkách sedne. Radoval jsem se, že MSH to umí i bez vůlí, ale přešlo to. Je to znát na letu - nový protos držel mnohem lépe (možná jen pocit z nového vrtulníku a drží stále stejně). Někdo mi na Helimanii tehda poradil, že to mám zaplácat vazelínou, že to za letu trochu pomůže.
youtube.com/heyingosl
Howking
Kontaktovat uživatele:

#638 Příspěvek od Howking »

hOOrNeT píše:Třeba tahle informace někomu pomůže. Co mě překvapilo je, že serva mají naběháno lehce přes 10 hodin provozu v protosovi. Zdá se mi to celkem málo. Nadruhou stranu se tahle životnost od takhle miniaturních ložisek dala čekat. Máte někdo podobné zkušenosti?

No mám SAVOXY SH 1250MG a mají nalítáno asi 80 hodin a žádné velké vůle v nich nemám. Mají dokonce za sebou 6 havárek a to v bezpádlové hlavě - táhla přenesou sílu pádu přímo na serva - flybar to neodpruží.
youtube.com/heyingosl
boZZda

#639 Příspěvek od boZZda »

Já jsem trochu ubrousil rám a mám kolektiv +-12°a cykliku 11°
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
Howking
Kontaktovat uživatele:

#640 Příspěvek od Howking »

boZZda píše:Já jsem trochu ubrousil rám a mám kolektiv +-12°a cykliku 11°

To přece nemá cenu brousit rám - dyť při tak velkých úhlech pák serv už nemůže být o linearitě posunu ani řeč. Jistě já mám třeba ve vysílačce volbu na kompenzování nelinearity vzniklé pohybem po kružnici u serv, ale to jistě není navrhnuto pro tak radikální úhly. Jednak se tím zmenší tuhost rámu - jednat zábrus vytvoří dislokace v materiálu rámu a hlavně ta linearita. Do toho bych niky nešel. A pak zkus šikmo klonění a klopení a koukni co dělá talíř cykliky - opírá se o osu - a likviduješ serva. Je třeba to řešit právě v pákách cykliy a ne ve výchylce serv - taky čím větší výchylka serva, tím delší doba k přesunu a tím pomalejší reakce.
youtube.com/heyingosl
krtek2k

#641 Příspěvek od krtek2k »

My totiž s tím vybroušeným rámem máme stovky startů, nikde nám nic nenaráží, nějakou linearitu nemáme potřebu řešit, protože všechno funguje perfektně. Ani nemám pocit, že by rám nějak změknul, nebo bylo cokoliv špatně.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Howking
Kontaktovat uživatele:

#642 Příspěvek od Howking »

krtek2k píše:My totiž s tím vybroušeným rámem máme stovky startů, nikde nám nic nenaráží, nějakou linearitu nemáme potřebu řešit, protože všechno funguje perfektně. Ani nemám pocit, že by rám nějak změknul, nebo bylo cokoliv špatně.

Prostě bych do toho nešel - když existuje daleko elegantnější a méně destruktivní řešení.
youtube.com/heyingosl
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#643 Příspěvek od XB8R »

OPR
Kontaktovat uživatele:

#644 Příspěvek od OPR »

XB8R píše:Hezký tuning na Protose - http://www.infinity-hobby.com/main/arti ... les_id=207

ty frďo mňamka 8O ....... pokud by to bylo u funkční (bez vibrací, kvalitní materiál) už jen jako dizajnovka je to luxusní :wink:
Howking
Kontaktovat uživatele:

#645 Příspěvek od Howking »

Protosáci podaďte. Měl jsem už jednu havárku a rozbil jsem svou fiberglass kabinku. Koupil jsem novou, rychle jsem sehnal jen tu původní plastovou. No a dnes jsem byl lítat v -7°C a když jsem kabinku sundával, praskla mi (v tom mrazu se nedivím). Kabinku jsem slepil, ale i tak jsem se koukal po nové fiberglass kabince. No nenašel jsem nic než originály nebo ještě dražší fusumo. Dají se někde sehnat levné fiberglass neznačkové kabinky jako na rexe? Na HK nic není a jinak jsem nic nenašel. Kde kupujete šmejďácké kabinky, pokud vůbec.
youtube.com/heyingosl
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 500“