Coptér - posouzení dílů - pouze zde

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Yety
Kontaktovat uživatele:

Re: Quadcopter - zaciatocník

#631 Příspěvek od Yety »

Dneska mi dorazil náhradní motor (u starého upadly draty)
Mam takový problém , dneska sem začal nastavovat , mám první 2 RUD,ELE na 9ti , zdá se mi že ve větru to pořád osciluje nicméně musím nabít baterku.

Problém je ale jiný , nemám zapnuté žádné čidlo (krom teda gyra ktere jede furt) no a když přistávám a uberu plyn coptera klesne a pak cm nad zemí sama přídá plyn povyskočí a sedne na zem , čim to může být? YAW mám na 3 ,zatím mám jen první čísla do dalších sem vubec nehrabal.
Zdá se mi to být divné barometr je vypnutý ,ale dělá to i když foukne vitr tak coptera vyskoči o metr nahoru , spíše mě trápí to přístávání protože je to pak dost rána na podvozek.
bezo.tn
Kontaktovat uživatele:

#632 Příspěvek od bezo.tn »

Caute , mam na koptere kk dosku a zacinam s nou . Chcem ju vymenit , aku by ste mi doporucili ? Chcem to len na lietanie , nie fpv . Vyhody a nevyhody doporucenych dosiek. Je tu toho popisane vela ale nenasiel som porovnanie . dakujem .
graupner MZ-24
Trinom

#633 Příspěvek od Trinom »

teď máš první, nebo druhou generaci? Tu druhou (s displejem) si spousta lidí chválí.

Jinak možností je spousta - od levných (multiwii, KK2, Rabbit, FY-DOS), přes o něco dražší (Naza), až po drahé profi desky (Wookong).
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
bezo.tn
Kontaktovat uživatele:

#634 Příspěvek od bezo.tn »

mam prvu kk dosku . chcel by som, casom poriesit aj gps . tak upresnim otazku na multiwii pro alebo Multiwii and Megapirate AIO . KK2.0 asi nie , kvoli tomu gps . diky
graupner MZ-24
Vlasta2

Pokročilý začátečník

#635 Příspěvek od Vlasta2 »

Přeji dobrý den a zdravím všechny pokročilé a zalétané koptéristy. Před mnoha a mnoha lety jsem modelařil....dělal jsem účka, větroně (A1) a naposledy RC motorák (MVVS). Z toho mi ještě zbyl výkřik techniky 4 kanálová souprava - není elektronková :D !
Nedavno jsem se přichomýtl k akci, kde byla multikoptéra a od té doby se v tichosti (by mě neposlali k lékaři) připravuji na stavbu. Hledám kde se dá a čtu vše co najdu. Pomalu se mi to začíná rýsovat, ale narazil jsem (pochopitelně) na věci, kdy prostě nevím co a jak. Proto jsem rád, že jsem našel tohle fórum a mohu se zeptat na pár věcí. Nejdříve co by to mělo být a také k čemu, resp. obráceně.
Nechci multikoptéru na akrobacii, rychlostní, výškové, dálkové či jiné soutěže. Chci jen obyčejné polétání + dělání hezkých fotek nebo videa - pro radost.
specifikace (zhruba)
rám - Tarot RY690 (nová verze 680)
velikost pro mě ideální - menší bych neviděl :D
motory (asi) Sunnusky 3508/ KV580
podle tabulek se při 14,8V a vrtuli 13x4 chovají proudově slušně a tah 6 motorů je víc než dostatečný i pro těžší příslušenství
regulátor 30A opto - musí bez problému běhat s NAZA, konkrétní typ nemám vybrán
baterka S4 +- 5000mAh
NAZA + GPS - když jsem viděl jak ta mrcha (S 800) přiletěla zpátky k noze, připadal jsem si jak v Bradavicích
souprava Futaba 8J
a pak drobnosti jako gimbal, kamera, 5,8Gh vysílač a přijímač .....
A teď má první otázka. Největší vítr mám již dopředu s poklesem napětí na baterce. Vím že NAZA (a né jen ona) umí kontrolovat napětí a info (varování) poslat na přijímač. Jenže, já si usmyslel, že na rámu budu mít baterky dvě - to není nic extra, ale já chtěl mít jednu - větší, pouze pro motory a druhou - menší, pro vše ostatní. Naza ovšem monitoruje pouze baterku, ze které je napájena (myslím). Přitom důležitá je baterka motorů, takže najednou nevím ....jde to nějak okecat, abych dostal info o baterce, která NAZU nenapájí ?
To je pro začátek vše a děkuji za pomoc/rady. Další, stejně chytré otázky přijdou později.

Vlasta
Torm

Re: Pokročilý začátečník

#636 Příspěvek od Torm »

Vítej zde :) Myslím, že tvému problému by pomohla drobná změna koncepce - tedy to, že řídící desku budeš napájet ze silové větve. Je to o dost rozumnější a vychází to i z logiky součástek - napájení pro desku ti stejně nejspíš bude zajišťovat regulátor motoru :)
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Vlasta2

#637 Příspěvek od Vlasta2 »

to Torm:
Děkuji za odpověď. Nejdříve bych rád srovnal pojmy - řídící deska = NAZA M (červená a pěkně drahá krabička). V případě, že myslíme to samé, tak regulátory jsou zapojeny - do NAZY. Nepatřím a už asi ani nebudu, do skupiny lidí, pro které jsou tyto zařízení a jejich funkce jasné jako krystalka, takže vycházím z popisů a snažím se pochopit..... Myslel jsem, že ovládací...řídící deska... (NAZA) do které je zapojený samostatný přívod z regulátoru(ů), pracuje nezávisle na silové části, tedy na napájení motoru. V případě, že obě baterie mají stejné napětí (deklarované) - 14,8 V neměl by být problém v tom, že nejde o jednotný zdroj, ale o dva. Dokonce si myslím, že by (snad) nemělo ani vadit, kdyby 2. baterie (ovládací) měla i jiné napětí např.11,1 V. Jde o to, že když budu NAZU napájet z hlavní baterie, tak z tohoto modulu se napájí i GPS, RC přijímač, případný LED modul (myšleno varovný systém, nikoliv osvětlení stromečku) a také ovládání gimbalu (tady už si nejsem jistý), takže by ta 2. baterka ztrácela smysl. O dvou baterkách jsem uvažoval z důvodu, že se mi líbí dva samostatné okruhy, kde se u jednoho starám jen o to, jaké mám motory a "jak dlouho chci létat" a druhý okruh - vše ostatní - stačí kapacitně poměrně malá baterka. Jsem asi magor, ale přijde mi to čistší a přehlednější.
Jinak děkuji a zdravím do řekněme Krkonoš.
Vlasta
ST
Kontaktovat uživatele:

#638 Příspěvek od ST »

Zybytečně si s těma dvěma baterkama na začátek přiděláváš problémy. Řešíš něco, co by jsi měl řešit po nějakém svém dalším vývoji v týhle kategorii. No a ta 4ch souprava ? Tu nejspíš hoď do popelnice.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Torm

#639 Příspěvek od Torm »

Takhle - obvyklé schéma zapojení je takové, že o napájení řídící desky (té v tvém případě červené drahé krabičky) se stará jeden nebo i více ESC budičů motorů, které v sobě obsahují BEC, tedy napáječ elektroniky. Ten z napětí baterky (11.1 v případě 3S článku) dělá stabilizované napětí pro elektroniku. Toto napětí pak bývá v desce rozvedeno i na další konektory. Důležité je, že palubní elektronika je v naprosté většině případů napájena NIŽŠÍM napětím, než silová část. Oddělení "slaboproudé" a "silové" části je samozřejmě technicky elegantnější, nicméně ve fázi vývoje bych se ho asi bál, protože vnáší do neustálené konstrukce spoustu dalších zbytečných problémů - námatkou lze jmenovat potřebu jednotné země, dohledání a uzavření všech (mnohdy velmi neočekávaných) cest, kterými by mohly proudit vyrovnávací proudy mezi oběma částmi napájení a v neposlední řadě i vyšší nároky na rozumnou energetickou rozvahu stroje. Užitek od autonomního zdroje elektroniky nevyrovnává náklady na nesení druhého akumulátoru a s ním spojené infrastruktury. Navíc pro životaschopnost a ovladatelnost stroje je stále určující živá kapacita silového akumulátoru.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Vlasta2

#640 Příspěvek od Vlasta2 »

to Mazák :

já psal, že mi 4 kanálová souprava zbyla z minula (relikvie) a ve specifikaci jsem uváděl jako soupravu Futaba 8J.
To , že si přidělávám problémy vím, ale problémy jsou od toho, aby se řešily. Ono použití těch dvou baterek, jak jsem psal, mění poněkud koncepci koptu (stavby), takže řešit to později mi přijde, že si budu v budoucnu přidělávat práci (třeba). Problém je pouze v tom, jak kontrolovat stav hlavní baterie, když nenapájí řídící desku ....

Vlasta
Vlasta2

#641 Příspěvek od Vlasta2 »

to Torm:
Děkuji za trpělivost. Uvedu některé věci na pravou míru - tak, jak jsem si to původně myslel. Netušil jsem, že regulátor je zdrojem napětí pro elektroniku koptu. Měl jsem za to, že právě napájecí (stabilizované) napětí má na starost základní deska ze které se pak toto napětí rozvádí do další elektroniky včetně řídící části regulátorů. U OPTO regulátorů jsem si dokonce myslel, že část regulace je "blbě řečeno" galvanicky oddělená od silové části regulátoru, tedy regulace a silová část (to co napájí motor) nemají nic společného krom tišťáku na kterým to je osazený. Říkám to hrozně zjednodušeně, ale snad je to alespoň trochu srozumitelné. Jako laik si neumím představit, jak 6 regulátorů "vyrábí" stabilizované napětí se kterým pak živí elektroniku :cry:
V případě Nazy je napájecí napětí 3S-4S ... uvedeno v popisu. To, že elektronika pracuje s nižším napětím +- 5V vím, přečetl jsem si to v návodu :D
Problémy jako např. potřebu jednotné země mě ani nenapadly - tam ještě nejsem :D :D

Vlasta
Trinom

#642 Příspěvek od Trinom »

V tomhle máš pravdu. Regulátory označení OPTO opravdu nemají stabilizátor napětí (BEC). Každopádně bych ale spíš přemýšlel cestou, že když už mít dvě baterie, tak aby byly stejné a byly zapojeny paralelně. Tím získáš větší kapacitu. Je tu i možnost je zapojit sériově a tím získat vyšší napětí (velké coptery bývají na vyšší napětí kvůli lepší účinnosti).
Pokud by jsi byl ochoten přistoupit na tenhle nápad, tak pak potřebuješ buď externí BEC, nebo některý z regulátorů zaměnit za verzi s BEC. Ve výsledku si tím ušetříš jak nervy, tak i kabely a zbytečnou hmotnost navíc. Jako bonus ti odpadne problém s monitoringem dvou odlišných baterií, který jde rozumně řešit jen přes telemetrii, nebo OSD (data ve videosignálu z kamery)
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Vlasta2

#643 Příspěvek od Vlasta2 »

díky za reakci. Podle toho, co jsem vyčetl, tak u systému Naza M lite / V1 / V2 (vše ostatní je mimo mé finance), to funguje tak, že se do Nazy prostě přes ten pidi pin konektor pustí na tvrdo napětí z baterky S3-S4 a tahle krabička si to přechroustá a ještě dál utáhne GPS, LED indikaci a snad i přijímač. Vše ostatní gimbal, kamera, vysílač (video) se musí živit "jinak" .
O dvou stejných baterkách jsem taky uvažoval, ale pouze paralérně. Vyšší napětí nepotřebuji - na T motor nemám a ty co jsem si vybral (asi), tak mají S3 -S4 . Jediný důvod k sérii mě napadá kvůli ceně, ale obávám se, že 4ks S2 +- 5000mAh a 2ks S4 +- 5000mAh vyjdou zhruba na stejno, ale mrknu na to - jen odhaduji. V každém případě, budu o tom určitě přemýšlet - komplikovat si život jen kvůli dubové palici asi fakt nemá cenu....
Zcela mimo tento problém mě napadla další otázka. Běžné se prodávají sady vysílač/přijímač pro přenos video signálu. Výkon vysílače se pohybuje od 200 mW až 1,2 W (někdy i více) Já uvažoval o 500 - 750, ale nikde jsem nenašel jak to s tou frekvencí 5,8 GHz vlastně je. Vím, že je bezlicencová, ale nechce se mi věřit, že není někde napsán max.povolený výkon. Je mi jasný, že to nikdo nebude dodržovat, ale stejně by mě to zajímalo. Já bych to odhadoval cca 100mW .... :D

Vlasta
p.s. kecám, Naza má pro napájení vlastní BEC modul .......
krtek2k

#644 Příspěvek od krtek2k »

5.8GHz 25mW je legální
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Allesak

#645 Příspěvek od Allesak »

Ahoj,

začínám si pohrávat s myšlenkou stavby coptery, ale jsem totální začátečník v tomto odvětví. Měla by to být stavba levné coptery na účely poletování a nějakého videa z Gopro. Dal by se použít tento rám?

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Frame.html

Jakou použít baterku 3s nebo 4s? Motory kolem 900kv? Pak jakou řídící desku, jestli nějakou z Hobbykingu nebo tady připlatit a koupit Nazu?

Za případné rady moc děkuju.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“