DJI NAZA

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
zskal
Kontaktovat uživatele:

Re: DJI NAZA

#631 Příspěvek od zskal »

Tomino69 píše:tyto régly pracují na opakovací frekvenci 400hz, stejně jako régly dji, tak předpokládám, že by neměl být problém

Aha, tak to asi jo...na té fotce mi to připadalo jako by ten regl byl integrovaný v rameni...
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
ananas

#632 Příspěvek od ananas »

A v Dji naza asistantu ti reagujou paky na vysilači na Tx Cali když snima pohybuješ a dojíždí až do krajů? Protože jestli ano tak by to mělo normal jet jen odarmovat ale aby jsi odarmovatl musi podle typu modu zajet až do krajů rosahu. Jo a pokud máš origo bec tak osobně bych odpojil ze servokabelu co má všechny tři kabely ten prostrední kablík s VCC+(napajení z BECUz reglů) protože naza ma svůj BEC (ale někteří říkají že to nevadí) Ja osobně mam všechny BEC z reglu odpojene.
Tomino69

#633 Příspěvek od Tomino69 »

bec mám origo naza, byl u toho, tak to přes něj krmim.Jo v asistantovy mě to funguje normálně, ale ještě jsem nějak nepochopil, jak mám nastavit manuální mod, co to vlastě dělá s tím antimodem a antigps a fail save.nastavil jsem své dx6i podle videa na youtube , ale jak tam funguje manuální mod, abych řídil sám netušim...http://www.youtube.com/watch?v=nOjGL2ASkQA
podle tohoto mi ted fungují přepínače.
Nevim právě, jestli to není tím, že to zkoušim nastartovat doma a mám tam třeba nastevený nějaký gps mod a nejde to díky tomu odstartovat...
Homer.Simpson

#634 Příspěvek od Homer.Simpson »

Ked pripojis nazu k PC tak sa hybu ovladace(na obrazovke)?
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
Tomino69

#635 Příspěvek od Tomino69 »

jojo a hýbou se až do krajů..
holmer83

#636 Příspěvek od holmer83 »

Dobrý den, dneska jsem nahrubo dokončil hexakoptéru (viz. foto) v setupu, rám Turnigy HAL, jednotka Naza-M + GPS, motory RC-timer 930 kV, regulátory Turnigy Plush 30A (s původním firmwarem, nastaveny programovaci kartou viz. foto), vrtule 10*4,5 s příměsí uhlíku, napájeno je to z rozvodné desky Turnigy, do které je napojen i BEC Naza, přímač Frsky D8R-II Plus, vysílačka Turnigy T9x s telemetrii Frsky DHT-U. To prozatím nevzhledné propojení kabelů pře čokolády bude samozřejmě upraveno, kabely spájeny, zabužírkovány a hlavně od motorů povedou trubkami ramen, GPS senzor bude finálně umístěn na vrchu plastového krytu, který bude krýt střed koptéry. Mám to teď tak prozatím kvůli nastavování koptéry. V DJI Assistant se mi to myslím povedlo normálně nastavit bez komplikací, ukazatele chodí, tak jak pohybuji kniply, základní zisky (basic gain) jsem nastavil dle doporučení prodejce prozatím na pitch (170), roll (170), Yaw (150), vertical (140), polohový zisk (Attitude gain) pro pitch i roll (170), prý mývají hexy nastavené všeobecně vyšší zisky než třeba quady. Třípolohový přepínač na T9x jsem nastavil tak aby ukazatel chodil mezi mody GPS, Attitude a Manual, nastavení Fail-Safe jsem zatím neřešil, to si ještě musím nastudovat jak na to. Moje otázka ale zní, když připojím baterii a na vysílačce odblokuji motory (mám aktivovaný mód Attitude), tak jsem si všude na videích na youtube všiml že se lidem okamžitě roztočí všechny motory na volnoběžné otáčky (v DJI assistant mám nastaveny volnoběžné otáčky na reccomended), mě se ale roztočí nejprve pouze jeden motor ale až začnu přidávat plyn, potom když dále přidávam, tak ze začnou postupně roztáčet i další motory a všechny se točí teprve až když mám plyn tak nad ½, když plyn stáhnu, tak se motory zastaví. Zatím jsem to zkoušel pouze po sestavení v bytě, ještě jsem to nezkoušel zvednout ze země, když jsem tomu rychle na chvíli přidal tak bylo patrné že by se koptér zvedl, ale musím ještě umístit lépe baterii (někam do středu). Neví tady tedy někdo, jak by se to mělo správně chovat při odblokování motorů a postupném přidávání plynu, zda by se měli točit stále veškeré motory a nebo je to chování co mám já normální?
Přílohy
IMG_0066.JPG
IMG_0133.JPG
IMG_0131.JPG
IMG_0136.JPG
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#637 Příspěvek od koulinek »

Může to být OK, mě se také neroztáčí všechny zároveň, ideálně u takhle malých coptér vzít do ruky, zvednout nad hlavu a přidat tomu, neměl by táhnout nějak výrazněji do stran, můžeš taky zkusit mírně pohnout páčkama a sledovat jak zabírá a pak i zkusit coptéru vychýlit zda-li správně kompenzuje.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
ananas

#638 Příspěvek od ananas »

ja to mam na low a rozjedou se všechny..
holmer83

#639 Příspěvek od holmer83 »

koulinek píše:Může to být OK, mě se také neroztáčí všechny zároveň, ideálně u takhle malých coptér vzít do ruky, zvednout nad hlavu a přidat tomu, neměl by táhnout nějak výrazněji do stran, můžeš taky zkusit mírně pohnout páčkama a sledovat jak zabírá a pak i zkusit coptéru vychýlit zda-li správně kompenzuje.

No on to zas tak malý koptér už není :) rozpětí ramen je 775 mm a aktuální váha 2 kg a to na něm ještě není vše co tam bude (3 osý držák kamery, gopro 2, větší baterka 5Ah, plastový kryt středu, telemetry hub), ale děkuji za radu poprosím o asistenci manželku a koptér nejdříve než půjde sám do vzduchu vyzkouším takhle v rukách.

[quote="ananas"]ja to mam na low a rozjedou se všechny..

Myslíte nastavení timing mode u regulátorů?? To jsem právě podle rady nastavil takhle na hight, protože předpokládám že to je nastavení ovlivňující rychlost reakce regulátoru (něco jako odezva) a jelikož jsem si už tak nebyl jistý zda vůbec tyto régly s Nazou, která má 400 hz bez flashnutí pojedou, ale vypadá to takhle na místě že jednou. Máte přímo tyhle régly někdo na koptéře s původním firmwarem a jak je máte tedy nastavené??
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#640 Příspěvek od koulinek »

Ten můj má cca 2.3 kg a poslušně se nechá držet v ruce nebo aj z ruky odstartovat http://www.latraxa.cz/?p=169 Kolik počítáš celkovou letovou hmotnost že dosáhneš s tou 5Ah baterkou? A plánované letové časy?
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
zskal
Kontaktovat uživatele:

#641 Příspěvek od zskal »

Tomino69 píše:bec mám origo naza, byl u toho, tak to přes něj krmim.Jo v asistantovy mě to funguje normálně, ale ještě jsem nějak nepochopil, jak mám nastavit manuální mod, co to vlastě dělá s tím antimodem a antigps a fail save.nastavil jsem své dx6i podle videa na youtube , ale jak tam funguje manuální mod, abych řídil sám netušim...http://www.youtube.com/watch?v=nOjGL2ASkQA
podle tohoto mi ted fungují přepínače.
Nevim právě, jestli to není tím, že to zkoušim nastartovat doma a mám tam třeba nastevený nějaký gps mod a nejde to díky tomu odstartovat...

Pokud si na nějaký přepínač nastavíš i Manual mod, tak to budeš muset řídit sám, protože to pojede jen s gyrama a GPS, barometr a akcelerometr budou vypnuté. To už ale musíš mít nějakou praxi aby jsi to v manuálu udržel ve vzduchu a taky nejspíš v rádiu nastavené nějaké expa. Mě to aspoň bez toho lítalo jak z praku a nestíhal jsem to řídit. V Atti modu ti v řízení mimo gyr pomůže už barometr a akcelerátor. No a v Atti GPS modu ti navíc přibyde GPSka a kompas. Ale to už je spíš na udržování přesné pozice a správného směru letu. Být tebou, začal bych v Atti modu. Ale je nutno nejdřív odarmovat motory kombinací pohybu kniplů, jak už to tady výš někdo uvedl i s ukázkou. Ty motory se v Atti modu rozběhnou jen na chvilku a pokud nepřidáš plyn, tak se za pár vteřin vypnou. V Manuálním modu se samy nevypínají. Ty musíš prostě nejdřív dosáhnout toho, aby jsi byl schopen nahodit ty motory a pak zkoušet ostatní. Tak držím palce. Když bude nejhůř, tak se někde můžeme třeba setkat a probrat to.
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
holmer83

#642 Příspěvek od holmer83 »

koulinek píše:Ten můj má cca 2.3 kg a poslušně se nechá držet v ruce nebo aj z ruky odstartovat http://www.latraxa.cz/?p=169 Kolik počítáš celkovou letovou hmotnost že dosáhneš s tou 5Ah baterkou? A plánované letové časy?

No tak s tou váhou mě to tedy pěkně hlodá, teď jsem se to snažil nějak přesně zvážit a dovážil jsem se i s baterii 3S 2,2 Ah 2240 gr, což je předpokládám dost, zase si ale říkám že to přeci nemuže být moc, když to osazení je standardní a ještě k tomu je jako příslušenství ten 3 osý držák kamery do kterého se taky předpokládá většina lidí dá právě třeba gopro což je dalších 100 gr bez krytu. No uvidím co to bude dělat ve vzduchu, ale letový čas bych se rád dostal třeba alespoň na 6 minut.
ananas

#643 Příspěvek od ananas »

Nemyslel jsem casovani reglu nastavit na min to samo že na high ale v asistantovi mam nastavene motor idle speed na low a rozjedou se všechny ale mám motory 1000kV. No váha 2,3Kg na 3S2,2Ah je málo já mám quadro ted ješte testovaci rám ktery i s bateríí 3S4,4Ah váží 2Kg (to nemam gimbal) a nevydrží déle jak 9min. Už stavim karbon a ten vychazi na 1,6Kg i s 4S5Ah baterií tak snad už čas bude lepší :-)
lucas

#644 Příspěvek od lucas »

ahoj,

tak po delší době zase zpět na fóru a žebrám o konzultaci...
stavím těžkou koptéru - výsledná váha komplet do vzduchu cca 3800-4000g
podle xcoptercalc by ta koptera měla jít do vzduchu i s 6000g a u 7000g to teprve začne psát, že musím mít plyn nad 80%. parametry jsou takto http://www.ecalc.ch/xcoptercalc_e.asp?e ... 4&blades=2

v současnosti testuju a tak k tomu nemám držák kamery ani podvozek. tudíž to má kolem 2500g
chtěl bych se optat, zda-li nemůže mít nějaký negativní vliv, že ta koptéra je při těch pokusech vlastně příliš lehká? je to totiž dost citlivé - vítr 4m/s a pořád se to kýve (i když citlivost snížím na minimum). stejně tak to docela divoce reaguje na otáčení vlevo/vpravo - dost to vždycky cukne. plyn mám při této váze tak na 15-20% a už koptera stoupá. když jsem tam měl menší vrtule (10x4,5) tak podle ecalc byly naprosto nevhodný - netáhly. ale jak to méně zabíralo, zase to bylo o dost klidnější.

další, co se mě děje - kopter se z ničeho nic vypne. nevypadá, že by se jednalo o vypnutí jednoho motoru - padá to dolu hezky vodorovně. baterkama to není - udělá to klidně po 40 sec letu - baterka má všechny články téměř nabité a srovnané. tak jsem od toho odpojil GPS modul a pak jsem od toho odpojil i toto http://www.bel-shop.eu/cz-detail-994-mn ... enkou.html
lítal jsem 3 baterky (stejné jako před tím) a kopter bez problému. netušíte, zda-li by na toto mohl mít vliv ten gps modul nebo případně ten měřáček?

díky

luc
Pospa05

#645 Příspěvek od Pospa05 »

Zdravím piloti. Mám takový problém. Pokusím se ho popsat a snad dokáže někdo poradit.

Koupil jsem stroj ECILOP, který k letu používá 4 motory.

Vybavení koptery je:

jednotka - DJI NAZA + GPS
motory - MT3506-25 (SunnySky V3508-16)
vrtule - APC 12 x 3,8
regulátory - Turnigy Plush 25 A (DJI 30A opto)
přijímač - JETI Duplex R12
baterie - Zippy 4S 30C 5800 mAh (Agapower 4S 40C 5200mAh)

Tak a můj problém je následující. Při letu dopředu, dozadu žádný problém, při letu vpravo, vlevo žádný problém. Jakmile chytím za směrovku otočím se jen o pár stupňů vlevo i vpravo tak se jedno rameno propadne (pokaždé jiné) a koptera se převrátí na záda a havaruje.
Za celou dobu jsem jsem vyměnil a přehodil co se dalo. NAZA je vyměněná, regulátory, motory, baterie. Je dělaný nový rozvod palubního napětí. Umístění NAZY také. U Ecilopu je problém, že NAZA nemůže být uprostřed koptery z důvodu gimbalu. Proto je NAZA umístěna vpravo po směru letu od osy ROLL 9 cm. V ose Pitch sedí přesně uprostřed.
Do NAZY byl nainstalován nový firmware, několikráte znovu zkalibrováno, vytvořen nový model v rádiu a stále stejné problémy.

Na stroji jsem vyzkoušel i baterii 3S a v tom okamžiku koptera fungovala lépe, jen při otočkách na směrovku se mírně propadlo jedno rameno (pokaždé jiné), ale koptera to vždy vyrovnala.
Problém s barometrem jsem řešil černou páskou jako mnozí z vás.

Dokáže někdo poradit v čem by mohla být chyba?
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“