PIONEER ARF
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
Re: PIONEER ARF
Máte prosím někdo v Pioneerovi motor EMAX GT2218/09? On se mi setový už dávno rozbil ale neměl jsem peníze ani chuť kupovat nový, když na mě ta chuť teď přišla NIKDE v obchodech není skladem a ani u Pelikána, prý bude až v půlce dubna (to mi řekl Pelikán) tak jsem hledal alternativy tady v čr, nikde ale nebyly připojovací rozměry a já chtěl na to původní lože abych nemusel převrtávat, rozteče šroubů byly u motorů uvedeny jen výjmečně, tak jsem šel na Kladně do jednoho obchodu a tam mi pán doporučil tento motor, říkal že má tyhle rozteče šroubů, proudově na to setový regl. stačí a že to bude přemotorovaný dost, prý statický tah 1400g... No donesl jsem to domů a koukám u Pecky do tabulky a tenhle motor je doporučený pro trenéry do 1200g, Pioneer má podle výrobce hmotnost 1250, tipuju že je to bez baterky a já používám 2200 mAh, hmotnost asi 170g a aby se vešlo ještě něco do pumovnice........ Bojím se že to s tímhle motorem bude strašně podmotorovaný, bojím se oprávněně? Nepotřebuju vyšší výkon než bylo u setového ale rozhodně ne nižší. Máte někdo Pioneera zváženého? Je ta hmotnost vážně bez baterky? Já jsem celkem naštvaný, protože je to pro mě hodně peněz, nemůžu si dovolit kupovat věci které mi budou ležet doma... Měl jsem v obchodě takový pocit že to chce prodat a jsem mu celkem fuč ale ten motor jsem potřeboval nutně... Díky za rady.
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
vojta mansfeld píše:Máte prosím někdo v Pioneerovi motor EMAX GT2218/09? On se mi setový už dávno rozbil ale neměl jsem peníze ani chuť kupovat nový, když na mě ta chuť teď přišla NIKDE v obchodech není skladem a ani u Pelikána, prý bude až v půlce dubna (to mi řekl Pelikán) tak jsem hledal alternativy tady v čr, nikde ale nebyly připojovací rozměry a já chtěl na to původní lože abych nemusel převrtávat, rozteče šroubů byly u motorů uvedeny jen výjmečně, tak jsem šel na Kladně do jednoho obchodu a tam mi pán doporučil tento motor, říkal že má tyhle rozteče šroubů, proudově na to setový regl. stačí a že to bude přemotorovaný dost, prý statický tah 1400g... No donesl jsem to domů a koukám u Pecky do tabulky a tenhle motor je doporučený pro trenéry do 1200g, Pioneer má podle výrobce hmotnost 1250, tipuju že je to bez baterky a já používám 2200 mAh, hmotnost asi 170g a aby se vešlo ještě něco do pumovnice........ Bojím se že to s tímhle motorem bude strašně podmotorovaný, bojím se oprávněně? Nepotřebuju vyšší výkon než bylo u setového ale rozhodně ne nižší. Máte někdo Pioneera zváženého? Je ta hmotnost vážně bez baterky? Já jsem celkem naštvaný, protože je to pro mě hodně peněz, nemůžu si dovolit kupovat věci které mi budou ležet doma... Měl jsem v obchodě takový pocit že to chce prodat a jsem mu celkem fuč ale ten motor jsem potřeboval nutně... Díky za rady.
tak to osad a uvidis...
Bea Hawk EDF 90mm-FLY FLY, Partenavia Victor P68B-MS MODELL
Až se o víkendu dostanu k dědovi tak ti ho zvážím mám ho u něj v suchu a teple 
Pány na Kladně znám a pokud ti to prodával v Oaze ten starší, tak to je modelář. Ten mladík prdlajs ví. Tedy rozhodní ví víc než já, ale poradit mi s vyztužením křídel neuměl
Pány na Kladně znám a pokud ti to prodával v Oaze ten starší, tak to je modelář. Ten mladík prdlajs ví. Tedy rozhodní ví víc než já, ale poradit mi s vyztužením křídel neuměl
...každý jednou začínal... :-)
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
40-45 let...
za zvážení budu vděčný, díky. No a pak vyzkoušíme, uvidíme...
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
Ahoj Vojto, tak můj Pioneer bez baterie a příjmače váží 1320 g. Doufám, že ti to pomůže. 
...každý jednou začínal... :-)
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
No, spíš mě to zneklidnilo
Ale stejně děkuju, koukal jsem na ecalc a kdybych si hrál s vrtulema tak bych to mohl dát na kompletně naloženého Pioneera jako statický tah, sice by to žralo, odběr asi 33 A ale na tu chvíli by to snad vydrželo (jde o regl, mám tam setový, to že bych létal na baterku kratší čas mi nevadí)... Uvidím jak se bude chovat ten můj setup a kdyžtak to pak změním. Dnes to budu přemontovávat, plánoval jsem zítra lítat ale rozložila se mi sklenice v ruce, tak nevím jak budu schopen páčkovat...
Ale stejně děkuju, koukal jsem na ecalc a kdybych si hrál s vrtulema tak bych to mohl dát na kompletně naloženého Pioneera jako statický tah, sice by to žralo, odběr asi 33 A ale na tu chvíli by to snad vydrželo (jde o regl, mám tam setový, to že bych létal na baterku kratší čas mi nevadí)... Uvidím jak se bude chovat ten můj setup a kdyžtak to pak změním. Dnes to budu přemontovávat, plánoval jsem zítra lítat ale rozložila se mi sklenice v ruce, tak nevím jak budu schopen páčkovat...
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
80g motor do trenéra s letovkou 1,4kg? Pan prodavač je zřejmě dobrý srandista! Myslim si že montáží si přiděláváš zbytečnou práci. Spíš bych se snažil ho moc nepoškrábat aby šel v obchodu vyměnit za něco smysluplnějšího. 
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
Doktor píše:80g motor do trenéra s letovkou 1,4kg? Pan prodavač je zřejmě dobrý srandista! Myslim si že montáží si přiděláváš zbytečnou práci. Spíš bych se snažil ho moc nepoškrábat aby šel v obchodu vyměnit za něco smysluplnějšího.
Další uklidnění...
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
vojta mansfeld píše:Ten setový měl 71g
No ty v**e!
Takže tys asi vybíral podobný motor s roztečí upevňovacích šroubů 16 nebo 19mm.
Tak jako dát do éra s letovkou min. 1,4kg 71g hrnek je už fakt drsný. Ale u RTR setů je asi možný úplně všechno. Za normálních okolností by v tom měl být "140g" motor 3542 (2820) spolu se 40A reglem.
Jinak statický tah neudává to, jak se za letu bude pohon chovat! Tohle je ta nejzákladnější chyba nejen u začátečníků. Statický tah 1400g u letadla hmotícího 1400g nezaručuje že to poletí!
Jinak spousta lidí nedokáže přijmout fakt, že LETECKÁ VRTULE pohybující se vzduchem rychlostí 0 (statický stav) má účinnost taky 0%. Většinou se oponuje tím, že je to blbost, že i tak vykonává nějakou práci protože urychluje vzduch. Stačí si na netu najít jakýkoli graf charakteristiky nějaké vrtule. Statický tah nemá pro posouzení pohonu v podstatě žádný význam a na základě statického tahu nelze volit jakýkoli normální pohon.
Pokud tedy chceš i tak tu 80g oběžku použít, tak určitě né s vrtulí SF 11/4,7. Sice vykazuje značný statický tah, ale ty potřebuješ vrtuli která potáhne za letu na nějaké rozumné rychlosti protože se to letadlo za letu pohybuje nějakou rychlostí a nestojí na místě.
Jestli má ten motor KV 1100, tak bych zkusil něco jako APC 10/6 E.
Každopádně to ale nejvhodnější pohon pro takové éro fakt není.
Tak pionnera už nemám,ale ten setovej motor s origo vrtulí 10x5 má výkonu dost,stačí se podívat na videa.I s pumovnicí plnou bonbonů udělá looping a běžné obraty.Start na pár metrech.S motorem typu 3540 by se rychlejš vycucly baterky,ale vzhledem k plošnému zatížení,profilu křídla,a vůbec typu modelu by to nemělo valnej účinek.Jen by se zbytečně musel dovažovat zadek.Trochu výkonu navíc nikdy neškodí,ale tohle už by asi bylo moc a navíc nevyužité.3D nebo stíhačka z tohoto modelu asi nebude,ani se to k němu nehodí.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Tak posouzení výkonu je čistě subjektivní věc. O stránku zpět píše "opisk" že se mu zdá 120g motor 2815 slabý. Osobně lítam podobného trenéra ne z EPP o rozpětí 1,4m a váhou 1,4kg s motorem 3542 a fakt mi to jako divný a přemotorovaný nepřijde. Jinak na regulování výkonu je v letadle regulátor. Takže slova o nevyužitelném výkonu moc neberu. Buď si jistej že 140g motor staženej na půl plynu poběží s daleko vyšší účinností než přetíženej 70g "mrzák" kterej poběží beztak pořád jen na skoro plný plyn a tudíž to bude létat asi i přes vyšší hmotnost déle. A hlavně tam bude vždy nějaká záloha výkonu.
Co beru je námitka ohledně vyvážení. Pokud by nešel težší motor vyvážit jen posunem aku v trupu tak je to blbé. Vůči 30A reglu by ale bylo i tak daleko výhodnější použít alespoň "100g" motor 3536 kterej by těch 30A dokázal zpracovat daleko efektivněji než 80g oběžka 2218.
EDIT:
I když uznávám že to s tím 2218 bude taky bez problému létat. Vzhledem k tomu že je to určeno pro začátečníky tak je možná méně výkonu i lépe. Na nějaké pohodové polétání to tak bude i stačit. A s tím skoro plným plynem sem to asi přehnal. Když tam bude nějaká rozumná vrtule místo té 11/4,7 tak to bude létat i na půl plynu bez problému.
Co beru je námitka ohledně vyvážení. Pokud by nešel težší motor vyvážit jen posunem aku v trupu tak je to blbé. Vůči 30A reglu by ale bylo i tak daleko výhodnější použít alespoň "100g" motor 3536 kterej by těch 30A dokázal zpracovat daleko efektivněji než 80g oběžka 2218.
EDIT:
I když uznávám že to s tím 2218 bude taky bez problému létat. Vzhledem k tomu že je to určeno pro začátečníky tak je možná méně výkonu i lépe. Na nějaké pohodové polétání to tak bude i stačit. A s tím skoro plným plynem sem to asi přehnal. Když tam bude nějaká rozumná vrtule místo té 11/4,7 tak to bude létat i na půl plynu bez problému.
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
Ano, koukal jsem že ta vrtule k tomu není nejlepší, nicméně dnes proběhl první let po hodně dlouhé době a já jsem nadšen. Nepotřebuju hromadu výkonu, k tomu jsou jiné modely... Ten motor je o něco málo silnější než setový, jen o málo ale jak píše sigy123- setový má výkonu dost, a mě bohatě stačil. Pro start z trávy to bylo na hraně ale šlo to, stejně teď lítám na asfaltu... Na Pioneerovi jsem zatím nic nenesl, jen 2200 baterka, příště na něj dám 150g kompakt a uvidím jak ho to utáhne. Motor jsem vybíral podle těhle parametrů- stejné rozteče šroubů abych nemusel převrtávat- splnil, aby nemusel mít silnější regulátor než ten setový co v tom je- splnil (tohle vám přijde jako blbost ale já mám málo peněz a nebudu měnit celou pohonnou jednotku když mi tohle bohatě stačí) a taky cena... Býval bych k tomu koupil znova i ten setový ale nebyl skladem... Na ecalcu jsem si hrál a s jinýma vrtulema možná vhodnějšíma to dá max proud asi 32A takže regl to zvládne. A kdybych do Pioneera dal motor silnější stejně bych na plný plyn NIKDY nelítal, nelíbí se mi to. Nechci aby to stoupalo víc než to stoupá, i tohle je už nereálné ten úhel pod jakým to dává tenhle motor...
S Pioneerem je pro normální polétání nuda, ale na rovinu- nezažil jsem lepší létání než na jaře v 7 hodin ráno ještě za tmy jít na "letiště", připravit si model a vzlétnout, během letu začíná za obzorem pomalu vykukovat slunce a osvětlí celou plochu, na třetinu plynu létat kolem letiště, kruhy, osmičky, pomalé ladné zatáčky...
Tohle je létání, o tom to je! Během dne pak chodím s akrobatem se vyblbnout, ale tohle je létání jaké má být! A od doby co mám akrobata s Pioneerem nedělám už ani loopindy, nebaví mě to, není to realistický, nestoupám ani pod takovým úhlem jako by dal na maximum tento můj motor, i to je dost... K čemu teda silnější? Kdo ho potřebuje to má asi jako náhražku akrobata ale to ten účel nikdy nesplní, nejlepší je to tak jak je aspoň pro mě.
S Pioneerem je pro normální polétání nuda, ale na rovinu- nezažil jsem lepší létání než na jaře v 7 hodin ráno ještě za tmy jít na "letiště", připravit si model a vzlétnout, během letu začíná za obzorem pomalu vykukovat slunce a osvětlí celou plochu, na třetinu plynu létat kolem letiště, kruhy, osmičky, pomalé ladné zatáčky...
Tohle je létání, o tom to je! Během dne pak chodím s akrobatem se vyblbnout, ale tohle je létání jaké má být! A od doby co mám akrobata s Pioneerem nedělám už ani loopindy, nebaví mě to, není to realistický, nestoupám ani pod takovým úhlem jako by dal na maximum tento můj motor, i to je dost... K čemu teda silnější? Kdo ho potřebuje to má asi jako náhražku akrobata ale to ten účel nikdy nesplní, nejlepší je to tak jak je aspoň pro mě.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Jak už sem psal tak vnímání výkonu je čistě subjektivní záležitost. Já si rád s trenérem s polosymetrikou i trochu zaakrobatim tak sem reagoval na pohon jak sem reagoval. Takže pokud někomu stačí klidné poletování bez nějakých akro ambic a daný pohon stačí, tak je vše naprosto v pořádku.
Akorát to nepřeháněj s těma odběrama. Emax jako takovej rozhodně nepatří na výsluní vyspělé technologie co se motorů týká. 80g oběžku s KV 1100 bych asi moc netrápil odběrama vyššíma jak asi 25A. On těch 30A přežije, ale účinnost motoru bude u takovéhle zátěže už nevalná. Takže značnou část energie budeš přeměňovat pouze v teplo a né v tah. A jakmile je na motoru nasazená větší vrtule než přiměřená, tak je jedno jestli s takovou vrtulí létáš víc na půl plynu, neboť si tu špatnou účinnost ten motor s takovou vrtulí nese v celém výkonovém (otáčkovém) rozsahu. Pokud bys chtěl využít 30A rozsahu reglu, tak by bylo daleko vhodnější použít motor větší 3536. Do toho ale hádám zatím nepůjdeš. Tak raději věnuj větší pozornost výběru vhodné vrtule pro ten GT 2218.
Jinak přeju ať to létá k plné spokojenosti.
Akorát to nepřeháněj s těma odběrama. Emax jako takovej rozhodně nepatří na výsluní vyspělé technologie co se motorů týká. 80g oběžku s KV 1100 bych asi moc netrápil odběrama vyššíma jak asi 25A. On těch 30A přežije, ale účinnost motoru bude u takovéhle zátěže už nevalná. Takže značnou část energie budeš přeměňovat pouze v teplo a né v tah. A jakmile je na motoru nasazená větší vrtule než přiměřená, tak je jedno jestli s takovou vrtulí létáš víc na půl plynu, neboť si tu špatnou účinnost ten motor s takovou vrtulí nese v celém výkonovém (otáčkovém) rozsahu. Pokud bys chtěl využít 30A rozsahu reglu, tak by bylo daleko vhodnější použít motor větší 3536. Do toho ale hádám zatím nepůjdeš. Tak raději věnuj větší pozornost výběru vhodné vrtule pro ten GT 2218.
Jinak přeju ať to létá k plné spokojenosti.
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju, to že to každý vnímá jinak je samozřejmě pravda. No s tou vrtulí co mám zatím létat budu ale až někam pojedu asi bych zkusil vybrat vhodnější...