Domácí CNC

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí CNC

#646 Příspěvek od jyrry »

jyrry píše:... proč tam doraz není ...

Včera jsem si srovnal 20 fréziček; i s měřením to šlo docela rychle, po chvíli se chytí odhad o kolik pootočit šroubem aby to popojelo o požadovaný kousek.
A proč tam nemám doraz? Opírá se to o volné čelo kroužku a o volný konec nástroje. Tedy o místa která ke frézování nemají žádný rozměrový vztah. Proč ne doraz na čelo frézičky - protože kroužky jsou různě silné, liší se v jednotkách desetin. Proč ne doraz na šroub - protože frézičky jsou různě dlouhé, liší se v jednotkách desetin.
Leda na to pověsit šablonku ve tvaru širokého "U" a tu zapřáhnout za opěrné čelo kroužku a za čelo břitu. Plastová by pružila a/nebo by se do toho břit zařezával, ocelové bych se bál abych nepoškodil břity na čele.
Tak proto :wink:
jyrry.webnode.cz
igorb

#647 Příspěvek od igorb »

to by chcelo skorej Lko a elektricky obvod, srobujes a ked bliknes, si tam

.. ale este som take frezy nevyuzil, aj ked ich mam, neviem ako to pouzivate, ale kliestina je konicka a zaleze do vretena zakazdym inak, takze presnost na 3d veci nepouzitelna, a na rezanie ma to zase netrapi .. osobne to robim tak, ze ju upnem ako pride, dam na material papier 0,1mm, lezem dole a ked sa jemne skripne, vynulujem Z a som +0,1 ... vybavene :-P
Amper

#648 Příspěvek od Amper »

Souhlasim s Igorem, vsechno CAMuju aby to jelo od aktualni pozice.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#649 Příspěvek od jyrry »

CAMujte, CAMujte, já si to dělám po svém a ten přípraveček mi slouží hlavně k naražení těch kroužků na frézičky (některé chodí bez kroužků nebo přijdou velde v pytlíčku...). Je to opruz (kdo to už dělal, ví) a tohle mi je tam šetrně nalisuje.
Srovnání délek je až sekundární funkce. 8)
jyrry.webnode.cz
igorb

#650 Příspěvek od igorb »

yo yo chapem ze je to voopruz ... ja hovorim ze ich tam proste nemam a po ftakach, takze vooopruz sa nekona
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#651 Příspěvek od Celeron »

Vážení, stojí tohle za hřích? http://www.ebay.com/itm/445nm-2000mW-2W-Blue-Laser-Module-TTL-Signal-Outer-driver-CNC-Cutter-Engraving-/331739025177?hash=item4d3d2fcf19:g:wUQAAOSwCQNWep~G
Máte s modrým 2W modulem nějaký pálící zkušenosti?
Díky
Jirka
petrno

#652 Příspěvek od petrno »

tak z ebay mi přišly kleštiny.
ale místo ER11 mi poslali ER32 - trochu velký :-)
Už se to řeší, slíbil, že mi pošle ty správný, a ty špatně poslaný nechce nazpátek.

Tedy nabízím pro mě asi nikdy nevyužitelné ER32 :
1x s dírou asi 5 mm ( na krabičce je napsáno pr. 1/4 )
1x s dírou asi 12 mm ( na krabičce je napsáno pr. 1/2 )
pozn.: to mi nějak hlava nebere. Ne jenom že nechápu jaká je spojitos 1/4 s 5 mm, ale já chtěl 1/8 2x a 1/4 1x - naprosto zmatečný.

A protože je pro mě asi na nic - jestli máte někdo zájem - za poštovnovný, nebo osobně v Praze - Hloubětín (tam jsem skoro pořád) :-))
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#653 Příspěvek od jozefbb »

Celeron píše:Vážení, stojí tohle za hřích? http://www.ebay.com/itm/445nm-2000mW-2W-Blue-Laser-Module-TTL-Signal-Outer-driver-CNC-Cutter-Engraving-/331739025177?hash=item4d3d2fcf19:g:wUQAAOSwCQNWep~G
Máte s modrým 2W modulem nějaký pálící zkušenosti?
Díky
Jirka

Podla mna to bude len kreslit trochu do hlbky a smradu pri tom bude ako pri udeni. Na to ti postacuje nejake gelove pero. Ale na pokusy dobre.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#654 Příspěvek od Celeron »

jozefbb píše:Podla mna to bude len kreslit trochu do hlbky a smradu pri tom bude ako pri udeni. Na to ti postacuje nejake gelove pero. Ale na pokusy dobre.

Tak kolik bych potřeboval na pomalý pálení překližky do cca 6 mm? Já jen že na Trubce jsou videa, kde 2W laserem řežou balzu, to je tedy podvod? Jinak 40W CO2 trubka stojí jen jednou tolik. :)
Jirka
igorb

#655 Příspěvek od igorb »

problem bude ta hrubka, ono sa to zaostri len na urcitu vzdialenost, 6mm moze uz byt mimo ohniska a tym padom nic neprepalis

tych 40W by bolo urcite lepsich, len potom bacha na odrazy, ani nevies ako uvidis naposledy, takze okuliare, davat pozor na leskle veci, sparvny podklad atd ... 40W lejzre uz patria do zavreteho priestoru

... osobne by som laser pouzival jedine na popisy (pokial mam frezu)
jova
Kontaktovat uživatele:

#656 Příspěvek od jova »

petrno píše:...A protože je pro mě asi na nic - jestli máte někdo zájem - za poštovnovný, nebo osobně v Praze - Hloubětín (tam jsem skoro pořád) :-))

Ahoj měl bych zájem, posílám SZ
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#657 Příspěvek od Celeron »

Jyrry, co to máš za vnitřní průměr tý modrý Festo hadičky ve vřetenu? Já jsem včera asi půl hodiny "zabíhal" vřeteno a když jsem ho pak večer vracel do MPCNC tak jsem zjistil, že se vřeteno proti motoru při větší síle protáčí. Hadička, co jsem tam dal nemaje správný Festo, je zjevně nevhodná, asi se roztáhne teplem a tak už zůstane.
Dnes jsem sehnal černou tlakovou hadičku na benzín vnitřek 4,3 mm. Je třívrstvá, uprostřed oplet. Ta by měla vydržet velkou teplotu a fest pruží. Otázka je, jestli ji dokážu narvat na 5 mm hřídele vřetene a motoru.

Když jsme u těch hadic. Minulý týden jsem koukal co má v nabídce http://www.tubes-international.cz/. Ty průhledný podtlakový hadice s protideformační strunou fyzicky mají jen od průměru 80 mm a ta mě připadá hodně tuhá. Koukám na jejich katalog http://www.tubes-international.cz/katalog_pdf/odsavaci_hadice.pdf, netušil jsem, co existuje druhů. Předpokládám, že čím slabší stěna, tím ohebnější. Nejslabší je 0,4 mm. Mohl bych tě poprosit změřit stěnu šuplérou? Jo a ještě mají klasickou vrapovku na obě strany a vrapovku vevnitř hladkou. Ta by asi mohla být lepší ale není tam tloušťka. Co máš ty?
Díky
Jirka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#658 Příspěvek od jyrry »

Celeron píše:Jyrry, co to máš za vnitřní průměr tý modrý Festo hadičky ve vřetenu? ...
Celeron pon 25. led, 2016 10:32 píše:Jyrry, jak moc ti péruje na krut u vřetena hlavička kleštiny proti motoru při hadičce Festo? ...
jyrry pon 25. led, 2016 14:21 píše:Mám tam teď hadičku od pumpičky na kolo, lepenou vteřiňákem (trochu klouzala). Nepozoruju nijaké nedobroty, prostě frézuju.
:wink:

Hadici na odsávání mám z vysavače, asi Elektrolux Silencio :lol:
Pevná část rozvodu je jinak ze 40mm PVC odpadovky.
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#659 Příspěvek od Celeron »

Tak ta tlaková na benzín je na 2 věci. Těžko jde nasadit a i když jsem na obě hřídelky napájel bochánky PbSn, tak se stejně protáčí. Vteřiňák mám bobky, když ho nanesu na hřídele, setře se hranou hadice do ložisek, když ho nanesu do hadičky, nahrne se hranou hřídele do pružnýho (dutýho) místa mezi motorem a hřídelí vřetene. Ach jo, risknu to. :roll:
Jirka
edit: Tak jsem to risknul a zalepil řídkým vteřiňákem. Drží to jak přišitý a ložiska se točí, takže se povedlo.
jova
Kontaktovat uživatele:

#660 Příspěvek od jova »

Mě se osvědčilo ty benzinové trubičky prostrčit do Al prstýnku a pak teprve natlačit na trubičku. Drží to mnohem lépe a neuvolňuje se to.
Přílohy
aa.JPG
aa.JPG (3.18 KiB) Zobrazeno 682 x
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“