TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

Re: TERMIKA - fígle

#661 Příspěvek od Milan Nes »

asi málo hulim, ale vůbec tomu nerozumím :-d

tak co Hynku, bude zítra termika nebo ne :) plánuju vyhnat pavouky
byste nám mohli dělat rosničky a předpovědi kdy je a kde termika :-d
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Decca
Kontaktovat uživatele:

#662 Příspěvek od Decca »

Milan Nes píše:asi málo hulim, ale vůbec tomu nerozumím :-d

tak co Hynku, bude zítra termika nebo ne :) plánuju vyhnat pavouky
byste nám mohli dělat rosničky a předpovědi kdy je a kde termika :-d

...hehe...sem to nijak nezkoumal, ale vzhledem k tomu "pelmelu" o kterém padla řeč vejš v příspěvcích a je znázorněn na mapkách, tak asi termika nebude. Otázka je, co nastane až "pelmel" odejde do prkvančic:-)
Decca
Kontaktovat uživatele:

#663 Příspěvek od Decca »

...podle mě od soboty, bo neděle by mohlo tu a tam zasvítit slunce. Teploty se asi nijak výrazně nezměněj a pak bude podle mě hnusně zase, páč od severozápadu to zase vypadá na nějaký sračky s prominutim. Mam dojem že v tohle roční období ty výše a v celku nějaký schůdný počasí, tady nemaj šanci na dlouhé trvání. ...hlavně aby nebyl nějakej mráz hrozlivej, což si myslim že jestli bude zamračeno a vyloženě nízká oblačnost, nějaký sněžení, tak asi nebude.

...jestli bude šance na nějaký lítání, tak jedině v neděli....hádam...
pepin

#664 Příspěvek od pepin »

Decca píše:Vzduch do níže spirálovitě vtéká, na severní poloukouli s levotočivou orientací spirál. Z tlakové výše vzduch v nižších hladinách spirálovitě vytéká, na severní polokouli s pravotočivou orientací. ...vliv Coriolisovi síly... Vzduch u povrchu proudí z výše do níže.

.

takže ten směr spirály bude pro tuto oblast vždy stejný?-teda vlivem zda jde nad daným uzemím o výši, nebo níži --právě vliv té Coriolisovi síly-? ještě se k tomu problému s Coriolosem v té knížce teda vrátím---trošku jsem to přeskočil :oops:
sramy
Kontaktovat uživatele:

#665 Příspěvek od sramy »

Prostě chodím létat, někdy termika vyjde jindy ne, nepozoruji různé předpovědi a vývoje termiky.
Jen hlídám počasí kdy je možné létat.
Výsledek na obrázcích grafu. Létal jsem v sobotu teplota -3°C mírný vítr.
I v zimě to funguje :wink:
Přílohy
Bolero9.jpg
bolero9_2.jpg
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
pepin

#666 Příspěvek od pepin »

Decca píše:...podle mě od soboty, bo neděle by mohlo tu a tam zasvítit slunce. ...jestli bude šance na nějaký lítání, tak jedině v neděli....hádam...

tak ted fakt nevim, já tam vidim zase že v pátek možná trochu slušně, v sobotu už okluze, v neděli sice nic, ale po okluzi se to asi zase tak rychle nevybere--já říkám--pátek, nebo nic :D
ted se to ale tak mění, že i kdyby v pátek bylo opravdu slušně, stejně asi nebudu mít jistotu jestli to klaplo na základě toho, co v té mapě vidím ted--ty vole, pomalu začínám mít pocit jako kartářka :D

rozhodně když i bez čumění do předpovědi budu celo zimu tvrdit--bude hnusně--bude hnusně, procentuélně musím mít větší uspěšnost :D

V pátek bude ale slušně. :wink:
pepin

#667 Příspěvek od pepin »

[quote="sramy"] někdy termika vyjde jindy ne, nepozoruji různé předpovědi a vývoje termiky.

právě proto vyjde někdy a jindy zase ne ,kdybys kouknul do předpovědi, lépe bys eliminoval ty dny kdy vyjít nemuže.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#668 Příspěvek od sramy »

Asi ano, ale létám pro radost na soutěži si nevybereš :wink:
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
pepin

#669 Příspěvek od pepin »

sramy píše:Asi ano, ale létám pro radost na soutěži si nevybereš :wink:

je to tak, dokud nebude prutrž mračen, stejně budete létat, takže vy jste na tom uplně jinak, né vybrat vhodný den na létání--ten je daný termínem soutěže, ale pouze v tom daném dni podat co nejvyšší výkon. to je ale uplně něco jiného než tu řešíme--vy řešíte spíš tu technickou stránku létání,ale ta meteorologie muže jít uplně okolo vás.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#670 Příspěvek od sramy »

jj je to jak píšeš pepine. My si počasí nemůžem vybrat(na soutěži), ale když jdu rekreačně asi by to šlo.
www.lmkchotebor.cz
Decca
Kontaktovat uživatele:

#671 Příspěvek od Decca »

...já spoléhám na ten kousek tý tlakový výše co se motá na západě u španělska a dávam typ na sobotu a neděli. Ta hnusota teď se musí nachvilku vyčerpat a ten vysokej tlak je malinkej příslib že by to mohlo klapnout. ...ale uvidíme...
Decca
Kontaktovat uživatele:

#672 Příspěvek od Decca »

Mě zajímá předevšim jestli bude hezky nebo chcát. ...pokud bude hezky a chci jít létat, připravim se trochu. Jinak to moc neřešim, hlavně aby bylo s kym, s čim a kde:-)
pepin

#673 Příspěvek od pepin »

sramy píše:jj je to jak píšeš pepine. My si počasí nemůžem vybrat(na soutěži), ale když jdu rekreačně asi by to šlo.

já chci letos určitě zkusit pár pokusu s tím měřením teploty--klasickým teplotním čidlem změřit teplotu alespon v 500m nad urovní terénu, pak už je potřeba jen sledovat teplotu u země, pokud vzroste nad uroven 1 stupně na každých 100m, chtělo by to ještě jednou přeměřit opět teplotu v těch 500m--počítám, že pokud se ohřeje vzduch u země, nahoře asi také procentuelně vzroste, v každém případě pokud ten rozdíl nebude nad 1 stupen, termika být nemuže. zkusím to porovnávat i s aerologickým výstupem z 6h ráno a pak odpoledne. třeba to bude nepoužitelné, ale za vyzkoušení to stojí--je jedno, jestli jen tak létám, nebo jestli si i během toho létání změřím místo teploty motoru teplotu ovzduší.
pepin

#674 Příspěvek od pepin »

Decca píše:...já spoléhám na ten kousek tý tlakový výše co se motá na západě u španělska .

myslíš těch 1O30 hp?

http://www.skyfly.cz/synopredcolor.htm

to sem ale nažene právě okluzi :oops:

ted je to na nějaké první chápání co v té mapě přinese kdejaký klikyhák za počasí takové na prd, pořád blbě a ještě se to pořád mění, ted se dá debatovat pouze o tom, jak je ted a jak je to momentálně značené na mapě.něco se z toho vydedukovat snažím, ale co je předpověd a co šarlatánství zese moc oddělit schopný zatím nejsem.ale když tam vidim okluzi, neočekávám sluníčko, to mi jasný je.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#675 Příspěvek od Decca »

...jojo tu. ...okluzi tam vidim, ale to vychází na pátek. Pak snad zafunguje ta vejška a neděle klapne v nějakym polojasnym módu, uvidíme.

...no a pak se sem patrně chystá další várka hnusoty:-(

http://www.chmi.cz/files/portal/docs/me ... RGB124.jpg

Tady je hezkej obrázek, jak to nad azorama a islandem fachá:-)
Odpovědět

Zpět na „Větroně“