reprap 3D tiskarna v modelarske praxi
Re: reprap 3D tiskarna v modelarske praxi
Na starom notebooku s XP slicujem aj tlacim, takze postreh od dt mozem len potvrdit.
Repetier, Slic3r, Cura aj SketchUp behaju uplne krasne.
Repetier, Slic3r, Cura aj SketchUp behaju uplne krasne.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem sehnal do PC s integrovanou grafikou na kterým nechtěl chodit Repetier-Host grafiku Nvidia Geforce 9500. Už na základní drivery, co si grafika našla v XP začal R-H chodit. Po stažení aktuálních driverů z webu S-H chodí v režimu 1280x1024 32 bit naprosto perfektně. Taky Slic3r pod XP naprosto bez problémů. Tak zase malý krůček k tisku.
Jirka
Jirka
Pánové prosím o radu:
Včera jsem oživoval Rebela II s LCD a asi mám závadu na RAMPS.
Vše jsem zapojil podle návodu, několikrát překontroloval aby to sedělo.
-Nejdřív jsem připojil pouze USB abych zkontroloval komunikaci a funkci endstopů. Vše bylo OK komunika ce i endstopy.
-Odpojil jsem USB a připojil jsem napájecí zdroj. Rozběhnul se větráček na hotendu (mám kovovej s chlazením 3Draty) v pořádku.
-Proměřil jsem a seřídil napětí na driverech. postupně s vypínáním zdroje tak aby na všech bylo 0,5V až 0,53V
-Pomocí ovládání přes LCD jsem zkusil pohnout osama XYZ všechny jedou bez problémů.
-Zkusil jsem přes LCD udělat Aoutohome zase vše OK
-Vypnul jsem zdroj abych mohl tiskárnu pootočit a dostal se k nastevení a seřízení endstopu osy Z.
Po tomto to začalo.
-připojil jsem USB zapnul zdroj, ale nešel ani jeden krokáč ani nefoukal větráček na hotendu.
-komunikace běží vidím teploty stav endstopů
-můžu zapnou topení na Hotbedu
ani přes LCD ani přes PC nemůžu ovládat osy a hotend
pokud připojím jen zdroj nejede LCD ani Arduino
pokud připojím USB a zdoj rozjede se LCD vidím teploty a měřej v pořádku ale osama hejbat nejde
Vypadá to jako by kus RAMPS byl bez napájení, protože vyhřívání HB jede i LED svítí, na driverech je 0,5V tak jak jsem nastavil.
Nikde nic nesmrdí nic nejiskřilo. Všechny konektory jsem snad 50x zkontroloval.
Už jsem bezradnej, protože si nejsem vědom, že bych někde udělal chybu nebo něco vyzkratoval. Fungovalo to jen jsem to vypnul a pootočil na stole.
Jediné co mě napadlo že se to stalo přesně ve chvíli kdy jsem měl poprvé zapojené jak USB tak zdroj.
USB kabel je v pořádku kvalitní normálně na něm mám připojený řezací plotter. Když připojím samotné Arduino tak komunikuje.
-Nejdřív jsem připojil pouze USB abych zkontroloval komunikaci a funkci endstopů. Vše bylo OK komunika ce i endstopy.
-Odpojil jsem USB a připojil jsem napájecí zdroj. Rozběhnul se větráček na hotendu (mám kovovej s chlazením 3Draty) v pořádku.
-Proměřil jsem a seřídil napětí na driverech. postupně s vypínáním zdroje tak aby na všech bylo 0,5V až 0,53V
-Pomocí ovládání přes LCD jsem zkusil pohnout osama XYZ všechny jedou bez problémů.
-Vypnul jsem zdroj abych mohl tiskárnu pootočit a dostal se k nastevení a seřízení endstopu osy Z.
Po tomto to začalo.
-připojil jsem USB zapnul zdroj, ale nešel ani jeden krokáč ani nefoukal větráček na hotendu.
pokud připojím USB a zdoj rozjede se LCD vidím teploty a měřej v pořádku ale osama hejbat nejde
Vypadá to jako by kus RAMPS byl bez napájení, protože vyhřívání HB jede i LED svítí, na driverech je 0,5V tak jak jsem nastavil.
Už jsem bezradnej, protože si nejsem vědom, že bych někde udělal chybu nebo něco vyzkratoval. Fungovalo to jen jsem to vypnul a pootočil na stole.
Jediné co mě napadlo že se to stalo přesně ve chvíli kdy jsem měl poprvé zapojené jak USB tak zdroj.
USB kabel je v pořádku kvalitní normálně na něm mám připojený řezací plotter. Když připojím samotné Arduino tak komunikuje.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
kroxigor píše:Pánové prosím o radu:
Po tomto to začalo.
Zkontroluj jestli ti na RAMPS 1.4 neodešla pojistka F1 z ni de 12V na Diodu D1 a pak do arduina kde se dělá 5V a de zpátky na Ramps.
Dam ještě odkaz na článek co je špatně na Ramps o kterých psali na 3draty ja osobně jsem měl problém s FET tranzistorem na vyhřívání bedu. http://blog.3draty.cz/ramps/
Mám vyměněný FET vodorovně se svorkovnicí a pojistky F1 (10A) a F2 (15A).
Vypadá to na vypálenou F1 nechápu jak se to mohlo stát nikde jsem nic nepřetížil a jelo to.
EDIT:
Díky!
Tak to je vadná pojistka F1 musím někde sehnat novou. Zkusil jsem to překlenout a jede to, ale takto to nechci provozovat.
Nedokázal jsem zjistit co to způsobilo, ale po překlenutí F1 jede vše jak má nikde se nic nehřeje. Teda až na hotend a hodbed ty se taky v pohodě nahřejou.
Vypadá to na vypálenou F1 nechápu jak se to mohlo stát nikde jsem nic nepřetížil a jelo to.
EDIT:
Díky!
Tak to je vadná pojistka F1 musím někde sehnat novou. Zkusil jsem to překlenout a jede to, ale takto to nechci provozovat.
Nedokázal jsem zjistit co to způsobilo, ale po překlenutí F1 jede vše jak má nikde se nic nehřeje. Teda až na hotend a hodbed ty se taky v pohodě nahřejou.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Pokud mám já zapnutej Rebel a trápím ho z displeje, tak je vše ok. Pokud připojím USB kabel od PC, na PC displeji začne běhat moaré jako u zarušený analogový televize. Pokud vypnu zdroj tiskárny, tak moaré na PC zmizí. Mám takovej dojem, že se přes USB kabel vyrovnávají zemní potenciály zdroje PC a Rebela. Pokud napájím Rebela z autobaterky, tak moaré není. Asi to bude potřeba zavolat compůterovýmu expertovi.
Neměls to na dva zásuvkový okruhy nebo ze dvou rozdílnejch fází?
Jirka
Jirka
Já to měl připojené na jedné UPS s Macem, žádné rušáky, ale mám problém s deskou Arduina.
Trochu se tu nudím, když mám "mrtvou" tiskárnu, tak jsem zkusil Repetier a Slic3r na tabletu s Atomem. Překvapila mě rychlost slicování a to i poměrně složitých objektů.
Trochu se tu nudím, když mám "mrtvou" tiskárnu, tak jsem zkusil Repetier a Slic3r na tabletu s Atomem. Překvapila mě rychlost slicování a to i poměrně složitých objektů.
Pánové možná úplně blbej dotaz, lze prohodit drivery A4988 za DRV8825 jen přepíchnutím v RAMPS, nebo je nutné ještě něco předrátovat/přenastavit?
pocet kroku na mm v FW ale mas li repetier a repetier soft je to snadne
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Mě připadá že jsou jinak připojené krokáče na A4988 než na DRV8825
Opravdu stačí jenom zdvojnásobit počet kroků ve FW. Měnil jsem je minulý týden.
EPA combat, T-REX 600N, HK500GT
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Dnes se mi přihodila maličkatá nehoda při úpravě hotendu tak se o ni podělím, třeba to někomu zachrání heatbreak. Něco jsem ladil na hotendu a bylo potřeba ho komplet rozebrat, tak jsem to nahřál na 200°C vše povolil, rozebral a šel to na balkón vypálit (trysku a heatbreak). To proběhlo podle plánu vše hezky do červena a bylo to čisté jako sklo. Ovšem jsem nějak nečekal že nerez ze které jsem dělal break po vyžíhání nechutně změkne (jak jinak). Pak když jsem to skládal tak jsem to chtěl celé na krev utáhnout (jako když to bylo nové) a v tu chvíli byla z breaku vrtule
.. Z toho plyne jedno, break čistit jen acetonem a plamenem na to radši nesahat a když tak pak s citem utahovat.. Nj za blbost se platí tak budu zítra dělat breaky do zásoby
..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem lepil korkovou dlaždici na hotbed. Dlaždice jsou z jedný strany lakovaný a lak je stahuje do tvaru misky a prohlubní asi 10 mm. Při lepení na masívní podklad se to srovná ale na 2 mm hotbed určite ne. Samotný hotbed je taky trochu do misky, je to daný rozdílem množství mědi na obou stranách. Tak mě napadlo korek přilepit tak, aby "táhnul" proti hotbedu. Vysledek je, že celek je asi 1-2 mm prohnutý uprostřed nahoru, takže až položím sklo a zakolíčkuju obvod, tak by se měl celoplošně přimáčknou ke sklu. No uvidíme jestli to bude dobrý, nebo jsem stvořil trakař.
Ale měl bych zásadní dotaz. Lepený to je červeným motorákem silikonem do 300. Píšou na něm 2 mm za 24 hodin. Jak brzo po nalepení jste začali topit? Doufám, že je ty 2 mm/24 hodin myšlená tloušťka vrstvy, která je ale při lepení minimální. No jestli ale myslí od okraje hotbedu do středu, tak mě to bude vulkanizovat asi 2 měsíce.
Doufám, že korek má nějakou vlhkost a že ta vulkanizace proběhne v rozumný době...
Jirka
Ale měl bych zásadní dotaz. Lepený to je červeným motorákem silikonem do 300. Píšou na něm 2 mm za 24 hodin. Jak brzo po nalepení jste začali topit? Doufám, že je ty 2 mm/24 hodin myšlená tloušťka vrstvy, která je ale při lepení minimální. No jestli ale myslí od okraje hotbedu do středu, tak mě to bude vulkanizovat asi 2 měsíce.
Jirka
Nemam korek lepenej
Mam ho tam jen pricvaklej upinkama. Je pravda ze mezi korkem a bedem je mezera (a kdyz se to nahreje tak se zvetsi) ale vim ze me to ze korek pracuje nebude hybat bedem. Neni to ideal ale i tak se natapeni zkratilo o dost (ted topim na 115 , pred tim jen na 100 takze nevim o kolik presne) a je to v pohode.
Myslim ze to lepeni je zbytecny srani. Prilepit to ostatne muzes pozdeji - kdyz ti to nebude vyhovovat.
Myslim ze to lepeni je zbytecny srani. Prilepit to ostatne muzes pozdeji - kdyz ti to nebude vyhovovat.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
- ufon13
- Kontaktovat uživatele:
narazil jsem na tuhle nabídku....né že bych si to já pořizoval ale třeba se někomu z nahlížejících může hodit:
http://aukro.cz/stavebnice-3d-tiskarny-i5189619889.html
http://aukro.cz/stavebnice-3d-tiskarny-i5189619889.html