Turnigy 9x hardware, opensource TX

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
s3030150

#676 Příspěvek od s3030150 »

tak si to daj na sluchatka ten PPM vystup a skus drzat trim do krajnej polohy a potom nazad. nemam este funkcny prijimac, teda neviem to vyskusat, ale ak sa prerusi PPM aj smerom k modulu, tak je to dost naprt
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#677 Příspěvek od RiMr »

Tak jsem to vyzkoušel, připojil jsem T9x na USB kabel, nastavil jsem si pípání při aktivovaném nějakém základním mixu a skutečně, už základní teploměry v kalibraci joysticku ve windows při některých pípnutích skočí na plný, nebo se naopak ztratí do nuly.

Což mě pochopitelně dost znervóznělo, představa situace kdy přistávám s érem a ono mi díky stopkám které mě upozorňují na vybité accu, boční vítr atd... a do toho mi "občas" některé ze serv sebou smýkne na kraj, tak tahle představa mě dost vyděsila.
Takže jsem připojil přijímač na servotester (GWS MT-1) a měřil jsem šířku pulsu co leze z přijímače a chválobohu, v reálném provozu nic, je to netečné.
Ale ještě to otestuju při zapojení učitel-žák...

#678 Příspěvek od s3030150 »

RiMr píše:Tak jsem to vyzkoušel, připojil jsem T9x na USB kabel, nastavil jsem si pípání při aktivovaném nějakém základním mixu a skutečně, už základní teploměry v kalibraci joysticku ve windows při některých pípnutích skočí na plný, nebo se naopak ztratí do nuly.

Což mě pochopitelně dost znervóznělo, představa situace kdy přistávám s érem a ono mi díky stopkám které mě upozorňují na vybité accu, boční vítr atd... a do toho mi "občas" některé ze serv sebou smýkne na kraj, tak tahle představa mě dost vyděsila.
Takže jsem připojil přijímač na servotester (GWS MT-1) a měřil jsem šířku pulsu co leze z přijímače a chválobohu, v reálném provozu nic, je to netečné.
Ale ještě to otestuju při zapojení učitel-žák...

jo, je to dost dolezite zistenie. ja som si to vsimol ked mi Reflex resetoval cely model pri kazdom pipnuti. mozes to potom hodit na web :-)

ucitel-ziak bude robit to iste, pretoze sa prerusi PPM signal ako taky, pocut to aj v sluchatkach - momentalne nemam nic viac na vyskusanie
coro

#679 Příspěvek od coro »

podľa schémy je hardware pre pípák oddelený od PPm, ale spoločný pre PPM do modulu a na jack - takže to zrejme vynechá aj na výstupe do modulu..
Flysky sa s tým vyrovná po svojom, niekedy zajtra vysjúšam Duplex TU.. Nikto ale pokiaľ viam problémy nehlásil...?
Otázka je, kde v zdrojákoch hľadať t pípanie? Či neresetne omylom iný timer...
Máte nastavené dlhé či krátke či ako to tam vlastne je na výber? Či to nerobí len pri niektorej možnosti?
coro

#680 Příspěvek od coro »

Pichol som práve obľúbený piezo reproduktor (s rezistorom paralelne) na PPM výstup 9x.
- na výstupe na simulátor, to vypína PPM na dlhú dobu, aj vyše sekundy! Aj pri battery alarm ale aj pri obyčajnom pípnutí strednej polohy na trime.
- na PPM pre RF modul to nevypadáva vôbec.
??? Ešte raz pozriem schému, musí tam byť nejaký rozdiel. Ale myslím si že PPM signál je spoločný, akurát tam je prepínanie pre jack medzi vstupom a výstupom. Je riadené samostatným pinom, to nechápem prečo prepína - ale píšem len z hlavy čo si matne pamätám, tak sa idem lepšie pozrieť.
Každopádne, vysielanie neprerušuje, takže pohoda.
coro

#681 Příspěvek od coro »

Nevidím na schéme nič zaujímavé, pípák je portE-3 a zaujímavý je tu asi SIMCONTROL signál ktorý prepína cez relatívne zložito použitý spínač 4066, ten jack medzi IN a OUT - je to pin 19 čiže portG-4..
Takže hardwarovo nič..
Inak myslím si že to je dosť zhovadilosť, prepínať smer jedného vodiča, a normálne by bolo vypichnúť si samostatne PPM_OUT a PPM_IN a použiť ich každý na inom konektore/inom pine konektoru. Ale asi chceli mať to isté čo JR/Spektrum..

Či nejaká inicializácia timer1 alebo čoho iného, môže byť problémová (akože napr. zapnutý ansync režim pre timer1 čo by odpojilo práve pin PG4), to netuším..
coro

#682 Příspěvek od coro »

V programe som nenašiel žiaden dôvod prečo by to malo blbnúť. V každom cykle pozrie či je aktívne napájanie RF modulu, to je ten jeden tranzistor na plošáku pripojený cez 150kOhm, a ak tam je tak pustí/nechá PPM OUT, inak sa prepne na PPM IN.
Na rcg niekto napísal, že by to mohlo byť spôsobené len nejakým presluchom keďže káblik z repráku vedie spoločným zväzkom a konektorom s napájaním VF... je tam na sledovanie tranzistor, ktorý by kvoli vyskej impedancii na vstupe teoreticky mohol reagovať. Nezdá sa mi že to je ticho príliš dlhý čas a súvisle, ale keď zas budem mať tx rozobraný priletujem tam jeden kondík aby som videl, alebo aspoň zmeriam čo je na výstupe toho tranzistoru.. Bohvie ako to je zapojené (aj keď nie schematicky ale fyzicky vzdialenosti cestičiek) na tej zadnej strane..
RcAF
Kontaktovat uživatele:

'Plan' na TX box

#683 Příspěvek od RcAF »

Tak som ten box pomeral lepsie, ale prave ma napadlo, ze ja mam trocha kratsiu antenu a na povodny vysielac to asi nebude pasovat... Pre porovnanie moja nova antena a ta povodna (teraz na Opticu sport).

Obrázek

Ale tak rozmery sa nejak daju prisposobit, len to bude chciet merat a pasovat a merat atd... Na obrazku su vsetky potrebne rozmery VNUTRA mojho boxu. Neviem ci to teda niekomu pomoze no.

Nechcem tu pchat ten velky obrazok, je na mojom webe, pod clankom v galerii:
http://rcairfoam.creathinq.com/?p=323&lang=sk

Tak snad to niekomu pomoze
[color=blue]TGY 9x + RadioClone + FrSky telemetry [/color]
[color=green]lietajuci izolacny material[/color]
[b][url]http://rcairfoam.creathinq.com/?lang=sk[/url][/b]
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#684 Příspěvek od RiMr »

coro píše:V programe som nenašiel žiaden dôvod prečo by to malo blbnúť. V každom cykle pozrie či je aktívne napájanie RF modulu, to je ten jeden tranzistor na plošáku pripojený cez 150kOhm, a ak tam je tak pustí/nechá PPM OUT, inak sa prepne na PPM IN.
Na rcg niekto napísal, že by to mohlo byť spôsobené len nejakým presluchom keďže káblik z repráku vedie spoločným zväzkom a konektorom s napájaním VF... je tam na sledovanie tranzistor, ktorý by kvoli vyskej impedancii na vstupe teoreticky mohol reagovať. Nezdá sa mi že to je ticho príliš dlhý čas a súvisle, ale keď zas budem mať tx rozobraný priletujem tam jeden kondík aby som videl, alebo aspoň zmeriam čo je na výstupe toho tranzistoru.. Bohvie ako to je zapojené (aj keď nie schematicky ale fyzicky vzdialenosti cestičiek) na tej zadnej strane..

Čest tvojí odborné práci coro, dej vědět jak pochodils...
Jak vidět T9x skrývá i nadále mnohá tajemství :)

Re: 'Plan' na TX box

#685 Příspěvek od Lubor »

RcAF píše:Tak som ten box pomeral lepsie, ...

Ale tak rozmery sa nejak daju prisposobit, len to bude chciet merat a pasovat a merat atd... Na obrazku su vsetky potrebne rozmery VNUTRA mojho boxu. Neviem ci to teda niekomu pomoze no.
...

Ještě bych se přimluvil abys doplnil vzdálenost vrcholu toho dvojitého lichoběžníku (tj. kóta 10.5cm) od některé ze stran. Pak to už půjde i narýsovat ... ;o)

pozn. asi to není přesně polovina z 21.3cm že?
RcAF
Kontaktovat uživatele:

Re: 'Plan' na TX box

#686 Příspěvek od RcAF »

Lubor píše:Ještě bych se přimluvil abys doplnil vzdálenost vrcholu toho dvojitého lichoběžníku (tj. kóta 10.5cm) od některé ze stran. Pak to už půjde i narýsovat ... ;o)

pozn. asi to není přesně polovina z 21.3cm že?

Nie je to polovica, vrch je trochu vacsi.

Zabudol som ten rozmer, doplnim vecer :). Spodna cast bude rovnaka pre vsetkych, vrchnu cast si uz musi kazdy doladit podla dlzky anteny po ten klb.

Potom pri vyrobe trebars z kartonu, treba davat bacha na ohyby, tam sa "strati" nejaky material a potom vysielac nemusi dnu vobec vojst alebo sa bude otlkat tam kde nema :wink: .
[color=blue]TGY 9x + RadioClone + FrSky telemetry [/color]
[color=green]lietajuci izolacny material[/color]
[b][url]http://rcairfoam.creathinq.com/?lang=sk[/url][/b]
Lubor

#687 Příspěvek od Lubor »

RiMr píše:
coro píše:.. Bohvie ako to je zapojené (aj keď nie schematicky ale fyzicky vzdialenosti cestičiek) na tej zadnej strane..

Čest tvojí odborné práci coro, dej vědět jak pochodils...
Jak vidět T9x skrývá i nadále mnohá tajemství :)

Z popisu mi vyplývá, že se jedná o "flashnutý" FW.

Q1: dělá podobné "brikule" i originální FW?

Q2: z dříve uvedeného dovozuji, že na uvedených stanicích byla provedena úprava s 1kohm odporem pro rozchození připojení na SIM bez nutnosti vysunovat VF modul. Byl tento fenomén pozorován i na vysílačích bez této úpravy?
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#688 Příspěvek od RiMr »

Myslím že původní dotaz tvrdil, že to dělá i na originálním FW. Mám teď na poště jednu novou T9x na flashnutí, tak to ověřím.
Kontaktovat uživatele:

#689 Příspěvek od Bumpy_SK »

ach jaj, to sa mi dnes podarilo odlomit antenu z modulu... vie nikto poradit ako to naletovat spat? trafom to letovat nebudem
coro

#690 Příspěvek od coro »

Ja tam odpor pridaný nemám, a prepína sa to - takže tam nebude súvis s pridaným rezistorom.

Ad anténa - dajú sa kúpiť aj celé antény, určite sa nesnaž niekde nadpájať ten tenučký koaxiál (nie že by to nešlo nadpojiť, ale na 2,4GHz by to nefungovalo aj keď na jednosmernom meraní by to bolo v poriadku.
Kým nepríde náhradná, odstrihnu nepoškodenú časť a odstráň tienenie (vodivú časť z obalu, nie len izoláciu a nie vnútornú izoláciu) na dĺžke 31mm a máš anténu..
Alebo naletuj len 31mm dlhý obyčajný drátik tam kde patrilo vnútro koaxu z zntény, je to rovnaký dipól ako tá anténa a bez koax predlžováku sa zaobíde aj bez toho vyváženia balunom (t.j. bez tej rúrky na konci)
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“