Antenni system na FPV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: Antenni system na FPV

#676 Příspěvek od OK2BUH »

jamesgsf píše:možná by to nebylo špatné použít i na 433mhz bylo by to s přídavkem kruhové polarizace a redukce odrazů. Nehledě na to že by to na copteře bylo menší než klasický dipol.

Ano, na 433 MHz by to určitě bylo taky zajímavé. Musel by se ale použít ještě silnější drát nebo trubka aby se zajistila mechanická pevnost. Ta mezera na konci kruhu je velmi kritická a nesmí se pohybem měnit. Zpevnění jakoukoliv umělou hmotou to velmi rozladí, musela by se použít keramika nebo teflon.
rc_wolf

#677 Příspěvek od rc_wolf »

Ta anténa vypadá moc zajímavě, jak by si hodnotil vlastnosti ve srovnání s klasickým trojlístkem?

Dala by se vyrobit i pro frekvenci 5.8GHz? Vzhledem k rozměrům by to byla asi docela výzva. Ale hodila by se mi na jednu mikro koptérku, kde mám teď jen "kus drátu".
OK2BUH

#678 Příspěvek od OK2BUH »

Je to srovnatelné s trojlístkem, možná bude o několik desetin dB slabší. Problém bude s nastavením, proti trojlístku je to užší a bez měření se to nedá trefit. Na 5,8 by to určitě šlo taky, vyzkoušejte to někdo. Ale ta výhoda velikosti už tam pozbývá smyslu tam je dost malý i ten květáček.

edit: Tady je obrázek jak je to úzké, to se bez měření nedá trefit. Vyzařovací odpor je nízký, asi 12 Ohm takže Q je vysoké.

Cycloid dipole.jpg
rc_wolf

#679 Příspěvek od rc_wolf »

Ajj, to je skoro ideální rezonátor :D Já už se těšil, že to o víkendu zkusím "by voko" zbastlit, ale tohle fakt asi nedám... :-( Na 5,8GHz budou tolerance snad v mikrometrech.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#680 Příspěvek od jamesgsf »

Co ovlivňuje nalazeni, ta mezera?
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
OK2BUH

#681 Příspěvek od OK2BUH »

Zkus to, třeba to trefiš podle síly signálu. Dá se to doladit změnou té mezery mačkáním a roztahováním. Je to asi 4x užší než ty květákovky.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#682 Příspěvek od jamesgsf »

No možná to zkusim pro 433 mám přístup k technice do 1Ghz
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#683 Příspěvek od jamesgsf »

No přes to rssi to taky není blbej nápad. Aspoň pracovně :-)
vatis

#684 Příspěvek od vatis »

Ahoj, prosím o radu. Pořídil jsem FPV na 5,8GHz: vtx TS353 400mW (nevím jak poznám jestli mi neposlali TS351 200mW - jsou snad úplně stejné :( ) a vrx mám diverzitní FR632. Snažil jsem se něco dohledat, ale po pročtení 46 stran tohohle vlákna a ještě několika jiných vláken stále nevím :roll: Čekal jsem od toho setu s klasickými prutovými anténami dosah aspoň 100m bez výpadků, ale realita je jiná. Mám nastaven kanál 3 na kterém se mi to zdá nejlepší. Ale přesto když odletím koptérou od sebe do vzdálenosti cca. 50m (to je ještě v cajku), zastavím a otáčím se směrem k sobě, dochází k velkým výpadkům. Rozmístění antén je na fotce, v předu do V 2,4GHz Frsky a vzadu zmíněný TS353. Je to normální? Může mi to rušit ten telemetrický příjmač Frsky? Zlepší se to tak razantně s jinými anténami? Nebo je něco špatně a mám to radši reklamovat? Předem děkuji za jakýkoliv názor :wink:
Přílohy
anteny.JPG
rumiks

#685 Příspěvek od rumiks »

No asi kazdy ti povie, ze s tie prutikove antenky su na nic, v kazdom pripade by si mal dat trojlistok na vysielac a na prijimac stvorlistok alebo helix. Pre zaciatok mozes skusit cinana. Potom zistis ze je lepsie ale stale nic moc. Dalej mozes skusit si postavit tie listkove anteny sam, vysledok bude znova lepsi. A nakonec si kupis poriadne anteny. To k antenam. Ci moze frsky vysielac rusit video, cize 2.4 vs 5.8, myslim si ze nie. Ozaj a co rusenie v kabloch? LC filter mas?
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#686 Příspěvek od jindraj »

vatis píše:Ahoj, prosím o radu. Pořídil jsem FPV na 5,8GHz: vtx TS353 400mW (nevím jak poznám jestli mi neposlali TS351 200mW - jsou snad úplně stejné :( ) a vrx mám diverzitní FR632. Snažil jsem se něco dohledat, ale po pročtení 46 stran tohohle vlákna a ještě několika jiných vláken stále nevím :roll: Čekal jsem od toho setu s klasickými prutovými anténami dosah aspoň 100m bez výpadků, ale realita je jiná. Mám nastaven kanál 3 na kterém se mi to zdá nejlepší. Ale přesto když odletím koptérou od sebe do vzdálenosti cca. 50m (to je ještě v cajku), zastavím a otáčím se směrem k sobě, dochází k velkým výpadkům. Rozmístění antén je na fotce, v předu do V 2,4GHz Frsky a vzadu zmíněný TS353. Je to normální? Může mi to rušit ten telemetrický příjmač Frsky? Zlepší se to tak razantně s jinými anténami? Nebo je něco špatně a mám to radši reklamovat? Předem děkuji za jakýkoliv názor :wink:

hele těžko říct. pro většinu z nás co nemáme možnost měřit a nějaké hlubší znalosti problematiky nejsou je to v zásadě trochu duchařina a takhle na dálku a navíc bez toho, aby byl nějaký záznam toho jak to vypadá se hádá zvlášť blbě. Pokud použiješ nějaký vyzkoušený set Tx-Rx-Antény, tak víš, jak by to fungovat mělo a máš nějaké srovnání, ale pokud tady někdo tuhle kombinaci nemá, tak se blbě srovnává, co by to mělo dělat nebo ne. Každopádně prutovky nejsou nijak zatraceníhodné. S nimi bývá problém hlavně s odrazy signálu, které ruší, ne s dosahem. Tobě problém nastává jak píšeš až když se otáčíš ... z toho bych vyšel a zamyslel se nad tím co se stane při otočce ... nezastíníš si náhodou anténu kopterou samou? ... představ si postavení Rx-Tx a zamysli se, zda například otočením koptery do té dráhy mezi anténami nenacpeš moc materiálu (tělo koptery, baterku, regy, desky, rám ...). možná někoho ko má něco z toho setu napadne něco lepšího ... těžko říct
vatis

#687 Příspěvek od vatis »

LC filtr zatím ne, ale už jsem na to taky myslel. Ten stačí dát na napájení toho vtx? OSD je napájeno z APM telem. portu. Činané antény mám, jen jsem si nevšiml, že na tom TS353 je RP-SMA konektor a na FR632 je SMA - objednal jsem antény s SMA a teď nemůžu v cz sehnat redukci na ten vysílač z RM-SMA na SMA, proto tam mám ty pruty. K tomu LC filtru, vylepšil by asi obraz - odstranil interferenci, ale ty výpadky asi neovlivní. Všude píšou, že na prutové antény létají bez problémů i 500m a já se nedostanu bez výpadků ani na 50m (pokud je koptera otočená čumákem ke mě) Proto nevím, jestli je ten vysílač v pořádku. Ale zase už jsem odletěl i na asi 200m a obraz jde - jen to prostě vypadává :roll:

To umístění antény mi právě přijde logicky nejlepší -> při dopředném letu je koptera nakloněna a zadek rámu je nejvýš, tak by anténu nemělo nic zastínit. Výpadky jsou i když letím pozvolna rovně směrem k sobě (na anténu krásně vidím).

No každopádně děkuju, seženu redukci abych vyměnil anténu na rtx a budu dál laborovat :D
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#688 Příspěvek od Dejfak »

Teď jsem řešil něco podobného u kamaráda.
Nakonec jsem zjistil že byl vadý kabel mezi FPV přijímačem a monitorem. Odlétal 1bat a pak to začlo. Celý systém se zahřál. Tak jsme chladili přijímač, celý jsem ho znovu propájel a nakonec jsem změřil videokabel.
Zvukový signál neměl na stínění mínus. Ale brutální odpor proti mínusu.
Po odpojení zvuku to začalo makat. Ale po týdnu to začalo zas a stejné to bylo i s video kabelem.
Po rozebrání kabelu bylo vše jasné. Čínskej stroj, nebo dělník asi neměl svůj den.
Takže né vždy musí být problém ve video vysílači.
Po výrobě nového kabelů létá bez výpadku.
Ale určitě kruhová anténa je základ.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
vatis

#689 Příspěvek od vatis »

No tak to by mě asi nenapadlo :lol: dík za typ, zkotroluju kabeláž :wink:
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#690 Příspěvek od jamesgsf »

A správé nastavení kanálů. To že tam je obraz nemusí znamenat že je správný kanál.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“